Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 709 din 21-27 septembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

IMAGINAȚI-VĂ ZECE FIINȚE UMANE AFLATE ÎN RENOVARE,
DAR ȘI 57 DE KILOGRAME
DE FUNDAMENT IDEOLOGIC CARE, AJUNS ÎN SPAȚIUL ALB, SCURTEAZĂ VIAȚA OAMENILOR DE ACUM

● Imaginaţi-vă zece fiinţe umane care adună liniştite ouă din cuiburile copacilor din junglă pe marginea Amazonului. Apoi imaginaţi-vă că nişte mineri dau peste ei, îi măcelăresc pînă la ultimul şi-i aruncă în rîu din pură distracţie, după care merg la o cîrciumă, unde se amuză şi se laudă cu isprava lor. Şi acum imaginaţi-vă că cei măcelăriţi făceau parte dintr-un trib izolat şi necunoscut din Amazonul brazilian care întîlniseră oameni civilizaţi pentru prima dată. (M. C.)

● Estonienii își drapează balcoanele în plase colorate. Acolo sus. Cele aflate în renovare. Nicăieri nu scrie: „Atenție, cade tencuiala!“. Așa că o descindere la fața locului onor Primăria București parcă n-ar strica. Mai ales acum, în efervescența licitației de urbanism privind cel mai frumos balcon. Ca să n-ajungem tot la vorba aia: „Și am prins-o cu …-n sac“. (R. M.)

● „Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990“ – așa începe materialul semnat de Codruța Simina și publicat pe pressone.ro. Aflăm cu ce „au fost serviți“ minerii la București: 5484 de pîini, 4200 de conserve cu carne de vită şi tot atîtea cu carne de porc, dar şi 57 de kilograme de cîrnăciori olteneşti, marmeladă etc. N-au lipsit nici chiloții: 950 de perechi. 1400 de perechi de ciorapi și 750 de periuţe de dinţi. Cînd schimbi istoria te gîndești la toate, nu-ți scapă nimic. (A. M. S.)

● În cazul în care inepţia manualului unic se va împlini, Mircea Cărtărescu a declarat că va refuza să apară în manual: „E o chestiune de principiu. Nu poate exista o monstruozitate precum manualul unic după care să se învețe literatura la oricare clasă. Nu se poate accepta așa ceva. Are un fundament ideologic foarte primitiv. E o întoarcere la un fel de neaoșism ceaușist. Acest manual unic, oricum ar fi, are absolută nevoie de o pagină lipită la început, cea cu Ceaușescu sau cu cine vrea să își asume acest rol.“ Poate că asta ar fi soluţie: refuzul în masă al scriitorilor de a fi folosiţi în acest monstruos experiment educaţional. (M. C.)

● Sonda spaţială Voyager 1, singurul obiect creat de om care a ajuns în spaţiul interstelar, a împlinit săptămîna trecută 40 de ani şi continuă să trimită date pe Pămînt. Devin nostalgic la ideea că acest extraordinar obiect, a cărui memorie este mai mică decît cea a unui banal smartphone, nu va mai fi văzut şi atins niciodată de nici un pămîntean. (M. C.)

● La metrou la Universitate, un domn în vîrstă se apropie de mine și mă întreabă, într-o engleză cu accent franțuzesc, pe unde poate ieși spre Teatrul Național. E canadian, îmi spune că îi place Bucureștiul și mă mai întreabă cîte ceva. În brațe ține strîns două sticle de vin, unul rosé și unul alb. Încă regret că nu l-am întrebat unde se duce cu ele. (C. Ș.)

● Un amplu studiu genetic – care și-a propus să vadă cum evoluează genomul uman în timpul unei generații sau două – sugerează că selecția naturală se debarasează de variantele de gene dăunătoare care scurtează viața oamenilor. Această concluzie vine după ce au fost analizate ADN-urile a 215.000 de persoane și rezultatul a fost publicat în revista PloS Biology. Încă există speranță pe lumea asta. (A. M. S.)

● Parisul va găzdui Jocurile Olimpice din 2024. Une bonne affaire? – se întreabă, într-un articol, jurnaliştii de la Le Monde. Apoi comentează: din 1984 încoace, niciodată Jocurile Olimpice, de vară ori de iarnă, nu au mai fost rentabile. Cheltuielile de organizare au crescut constant, încasările din drepturile de difuzare sau cele indirecte, din turism, nu au putut niciodată să acopere investiţia. În plus, aproape de fiecare dată bugetul total a fost mult mai mare decît cel estimat iniţial. Franţa s-a angajat la un program care va costa – după calculele de acum – peste șase miliarde de euro. A se calcula cît… (M. M.

m sava jpg jpeg

APROAPE DE SUFERINȚELE CELORLALȚI, ACOLO UNDE ALTE CUVINTE CÎȘTIGĂ

● Pe munte, aproape de pădure și de Cota 1400, a răsărit un nou hotel: Marea Neagră. (I. P.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: Die Leiden des jungen Werthers (Suferințele tînărului Werther), de J.W. von Goethe. În turcă: Genç Werther’in Acîlarî; în maghiară: Az ifjú Werther szenvedései; în bulgară: Stradaniyata na mladiya Verter. (M. P.)

● Cred că acum, cu ameninţarea manualului unic, e şansa profesorilor să protesteze arătînd că sînt profesionişti cu conştiinţă, în ciuda sindicatelor lor pervertite din rîndurile cărora a ieşit agramatul ministru al Educaţiei Liviu Pop. E momentul să arate că nu se complac în pasivitate de dragul unor sporuri pe care, de altfel, au tot dreptul să le ceară şi să le şi obţină, legal şi onest, nu ca pe nişte pomeni electorale. E momentul ca profesorii să-şi recîştige respectul de sine şi pe al celorlalţi care consideră că, şi din cauza lor, învăţămîntul e la pămînt. (M. C.)

● Un autocar oprește peste drum de Teatrul „Nottara“ (acolo unde George Enescu își odihnește eternitatea de bronz pe un fotoliu din același metal) și un stol de fete zglobii coboară pe trotuar. Una dintre ele merge fuguța să se așeze în poala compozitorului (care, pesemne adîncit în deslușirea cîtorva armonii numai de el auzite, nu se opune acestei transfuzii spontane de prospețime), iar o alta îi face poze cu telefonul. Festivalul Enescu e-n toi și în toți. (D. S.)

● După ce au comandat cîte o porție de hamburgeri într-un restaurant din New Jersey, doi tineri au întrebat-o pe chelneriță dacă crede în Dumnezeu. A răspuns că da, iar la final a primit un bacșiș de 1200 de dolari, într-un plic, cu mesajul: „Chiar dacă viața e grea, ai încredere că Dumnezeu veghează“.  Cu alte cuvinte, Doamne-ajută. (S. G.)

● Pe peron, la metrou, un tînăr încearcă să-mi dea un tichet de concurs: „Azi doar roșcatele cîștigă“, îmi spune el, apropo de culoarea părului meu. Îl refuz însă politicos și-l urmăresc cum trece la altă fată, cinci metri mai încolo: „Azi doar brunetele cîștigă, uite ce ți propun…“ Ce frumoase sînt lumile construite anume pentru noi. (C. Ș.)

Foto: M. Vasilescu, M. Sava

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Horoscop joi, 23 ianuarie. Recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii
Horoscopul zilei de joi, 23 ianuarie 2025, anunță recompense și aprecieri pentru nativii unei zodii și un final neașteptat pentru Fecioare. Capricornii au parte de reproșuri.
marian iordache politia campulung muscel foto costi tudor
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
A făcut vâlvă cazul comisarului șef Marian Iordache, fostul șef al Poliției Câmpulung Muscel, care a fugit de la fața locului după ce a provocat un accident soldat cu doi răniți. Acesta și-a depus cererea de pensionare din arestul Poliției Argeș.
image png
23 ianuarie: Ziua când s-a născut poeta dizidentă Ileana Mălăncioiu, „suflet adânc, colțuros”
Pe 23 ianuarie este și data de naștere a pictorului francez Edouard Manet, dar în aceeași dată a murit pictorul si graficianul suprarealist spaniol Salvador Dali.
geamuri jpg
De ce trebuie să pui o șosetă umplută cu orez la geam! O soluție ieftină de mare ajutor
Condensul acumulat pe ferestre poate duce la probleme serioase, cum ar fi apariția mucegaiului. Iar deși fiecare dintre noi încercăm să scăpăm de această problemă, ea este una persistentă, destul de dificil de remediat.
Ceremonia de transfer de autoritate între militarii detașamentului de luptă al Brigăzii 2 „Strike” și cei ai detașamentului din cadrul Brigăzii 1 „Bastogne”, ambele din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate (Asalt aerian) a Armatei SUA și un exercițiu demo
Pentagonul va trimite 1.500 de militari suplimentari la granița cu Mexic
Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret pentru desfăşurarea a 1.500 de militari suplimentari la graniţa cu Mexic.
Sebastian Burduja fb jpg
Subvenția la energie electrică și gaze, în funcție de venitul familiei, după renunțarea la plafonare. Explicațiile ministrului Energiei
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat la Digi24 că „scenariul de bază” prevede prelungirea plafonării prețurilor la energie și gaze. În urma renunțării la plafonare, subvenționarea se va face în funcție de venitul familiei, potrivit ministrului.
MARIA CARNECI jpg
Maria Cârneci, dezvăluiri dureroase despre moartea soțului. Care a fost ultima dorință a celui pe care l-a iubit mai bine de 30 de ani și ce i-a dat fiului, în ultimele clipe: „A murit cu ochii la noi”
Maria Cârneci (71 de ani) a vorbit despre tragedia prin care a fost nevoită să treacă cu mai bine de 5 ani în urmă. Cântăreața de muzică populară și-a îngropat soțul după ce a dus o luptă crâncenă cu o boală nemiloasă.
vlad oprea primar sinaia
Primarul din Sinaia, denunţat la DNA de șeful Nordis. Ar fi primit peste 200.000 de euro pentru a elibera mai multe avize SURSE
Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea, a intrat în atenţia procurorilor DNA în urma unui denunţ formulat de către patronul Nordis, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, potrivit unor surse judiciare citate de News.
Dimitrie Cantemir   Portrait from Descriptio Moldaviae, 1716 (crop) jpg
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în pribegie
O serie de voievozi cu spirit „luminat” au încercat să modernizeze și să europenizeze principatele române tocmai pentru a le apropia de standardele de civilizație ale Occidentului. S-au izbit însă de conservatorismul boierimii și al Bisercii, plus de opoziția otomanilor.