Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ORIPILAŢI DE O ASEMENEA APARIŢIE, OAMENII NU VOR MAI MUNCI
ÎN JURUL STATUII GENERALULUI
CU FRUNZE PENAT-SECTATE 

● Dacă FCSB o elimină pe Sporting Lisabona, o să apar într-o fustiţă – anunţa dinamovistul Cosmin Contra înaintea meciului. Probabil că, oripilaţi de o asemenea apariţie, steliştii s-au mobilizat şi au făcut tot ce-au putut ca să piardă. Scor final: 1-5. (M. M.)

● George Bernand Shaw, marele autor de literatură de anticipaţie, prezicea în anii ’30 că din anul 2000 încolo oamenii nu vor mai munci, datorită roboţilor, decît două ore pe zi. Predicţia lui Elon Musk, marele vizionar al tehnologiei, e că Inteligenţa Artificială va prelua controlul asupra omenirii şi vom mai dormi doar două ore pe zi. (M. C.)

● La Charlottesville, tensiunile iscate în jurul statuii generalului confederat Robert E. Lee au efecte neaşteptate. Televiziunea de sport ESPN a decis să înlocuiască un comentator deja desemnat şi anunţat pentru a comenta transmisia unui meci de fotbal oarecare din oraş, pe motiv că îl cheamă Robert Lee. Această înlocuire vrea ca o biată transmisie a unui meci de fotbal să nu ofenseze pe nimeni sau, aşa cum justifică ESPN, să nu-l pună pe comentator în pericol. De parcă oamenii din Charlottesville ar fi gata să linşeze (pardon de cuvînt!) pe oricine poartă numele fostului general. Poate că cei mai înverşunaţi activişti ai corectitudinii politice ar putea argumenta cu seriozitate cît este de bună această decizie a ESPN, dacă nu ar ţine cont de un amănunt: Robert Lee, comentatorul înlocuit, e asiatic. Vasăzică, un asiatic ar putea ofensa comunitatea „afro“ pentru că poartă numele unui alb rău. Curat corect politic! Această întîmplare este doar un episod dintr-un ciclu mai amplu care se derulează sub ochii noştri şi care s-ar putea intitula „America se ţicneşte“. (S. V.)

● Cică primăria Capitalei o să-i amendeze cu 5000 de lei pe cetăţenii care, pe terenurile lor, nu stîrpesc ambrozia – o „buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord, numită popular şi iarbă de paragină, iarba pîrloagelor, floarea pustei“ (conform Wikipedia). În „Olimpul“ edililor noştri, nici ambrozia nu mai e ce-a fost... (D. C.

COT LA COT CU OAMENII,
ÎNTRE CREIERII NOPŢII ŞI ZORII ZILEI,
O DOAMNĂ DIN ALI BABA
ŞI CEI 40 DE HOŢI SE FACE VERDE

● Vechile ecrane de televizor erau prea înceţoşate pentru văzul cîinilor, dar din cauza rezoluţiei mari a televizoarelor cu plasmă, cîinii pot acum urmări la televizor cot la cot cu oamenii. Dacă-i considerăm prietenii noştri cei mai buni, oare de ce le-am făcut asta? (M. C.)

● Cel mai suprarealist SMS pe care l-am primit vreodată, undeva între creierii nopţii şi zorii zilei, suna aşa: „Tu l-ai citit pe Bataille?“. (A. M. S.)

● La 13 ani după ce şi-a pierdut verigheta, o doamnă din Canada a găsit-o în jurul unui morcov crescut în grădină. Nu e singurul caz: în urmă cu 6 ani, o altă doamnă, din Suedia, a găsit, în acelaşi mod, un inel pierdut. Două motive bune ca să mă apuc de grădinărit. (S. G.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: „Sesam, deschide-te!“ (din Ali Baba şi cei 40 de hoţi). În arabă: Iftah ya simsim; în maghiară: Szezám, tárulj fel!; în cehă: Sezame, otevri se!; în rusă: Simsim, otkroisia! (M. P.)

● Se face verde. Pleacă ambele de la semafor. Dubiţa cu semnul „Urgenţe medicamente“ accelerează normal, în timp ce dubiţa marcată „Cuptorul de pîine“ apasă pedala şi o ia mult înaintea şirului de maşini. Or fi urgenţe şi în panificaţie? (C. Ş.)


Foto: Adina Popescu

adina popescu jpg jpeg

AŞA CUM APARE ŞI ÎNTR-UN ANUNŢ, UN NUMĂR DE CUTII METALICE
ŞI BORCANE DE NERECUNOSCUT
ORGANIZEAZĂ O MEGAPETRECERE 

● Ştim că de mai multă vreme există ocupaţia de a scoate cîinii altcuiva la plimbare. Plimbător de cîini, cum ar veni. Dar există şi ocupaţia de a ieşi la plimbare cu copiii altora, pe bani. Nu bonă, ci doar plimbătoare de copii, aşa cum apare şi într-un anunţ: „Plimbare cu prichindeii, conversaţii/poezii/cîntecele în engleză. Program flexibil. Plata cu ora.“ Pentru liniştea (sau sănătatea emoţională?) a părinţilor care au alte treburi ori nu vor să iasă cu copiii în parc. (A. M.)

● Ştire din revista Flacăra, 1968: „Noile obiective arhitectonic-edilitare cu care se ocupă în acest an constructorii Caracalului sînt în număr de 15 şi valorează în total nouă milioane de lei. Amintim că acest oraş are 97,7 ha de parcuri şi grădini. Cît priveşte renumele său de centru al industriei alimentare, e de-ajuns să arătăm că în acest al doilea an de existenţă al fabricii locale de conserve marca acesteia va figura pe un număr de cutii metalice şi borcane cu un conţinut total de 22.500 de tone conserve.“ Eu m-am blocat la „renumele de centru al industriei alimentare“. Cum a pierdut Caracalul acest renume în defavoarei celuilalt? (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: Waiting for Godot (Aşteptîndu-l pe Godot), de Samuel Beckett. În turcă: Godot’yu Beklerken; în maghiară: Godot-ra várva; în tagalog: Paghihintay kay Godo. (M. P.)

● „Atenţiune, atenţiune! Oricine primeşte pe căi obscure oferte neobişnuit de mari de dulciuri să anunţe urgent Poliţia!“ Nu e o glumă pentru copii, e un anunţ serios pentru adulţi responsabili lansat de Poliţia din oraşul german Neustadt, după ce, în weekend-ul trecut, indivizi neidentificaţi au sustras un container frigorific conţinînd 20 de tone de Nutella, ciocolate Kinder şi alte dulciuri similare. Deocamdată, poliţia investighează cazul fără prea multe indicii, existînd presupunerea că hoţii au folosit propriul camion frigorific, pentru că altfel nu ar fi putut dispărea rapid cu ditamai containerul care, ca să păstreze marfa în bune condiţiuni, avea nevoie de „sursă de frig“. De asemenea, se investighează dacă acest furt de ciocolată are vreo legătură cu un altul, de aceeaşi anvergură, petrecut tot în weekend, la 560 de km distanţă de Neustadt, în localitatea Wittenberg. Acolo s-a raportat furtul unui ditamai camionul care transporta containere în greutate de 30 de tone pline ochi cu suc de fructe. Din două una, zic eu. Ori un mafiot de mare anvergură organizează o megapetrecere de ziua copilului său şi s-a gîndit să-şi facă astfel aprovizionarea şi atunci Poliţia ar trebui să stea cu ochii pe aniversări de grădiniţă. Ori cineva s-a gîndit să facă ceva contrabandă şi atunci Poliţia ar trebui să lucreze cu laboratoarele de analize clinice pentru a depista zona în care glicemiile locuitorilor vor creşte brusc în perioada următoare. (S. V.)

Foto sus: Cristina Ştefan

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.