Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ AR EXISTA VREO ÎNFRĂȚIRE
ÎNTRE PREOȚI ȘI TOCURILE ÎNALTE,
ÎNTREAGA ȚARĂ AR DEVENI
DE NERECUNOSCUT (CU BASMALE)
PÎNĂ PE 21 AUGUST? 

● „Turiștii englezi beneficiază de o lege care le permite rambursarea tuturor costurilor vacanței dacă fac toxiinfecție alimentară. Rambursarea banilor făcîndu se în baza unei simple chitanțe de la o farmacie, din care să reiasă achiziția unui medicament care tratează toxiinfecția.“ Vă dați seama că, dacă ar exista o astfel de lege în România, vacanța ar deveni cel mai bun business? (A. M. S.)

● Prima oară cînd am văzut un autobuz pe care scria mare Primăria Voluntari, m-am gîndit că trebuie să fie mijlocul de transport al funcționarilor din respectiva primărie, al viceprimarului sau al consilierilor locali, pentru cazurile în care vor să facă excursii în alte orașe și în alte țări, eventual ca să mai pună la cale vreo înfrățire între localități. Pe urmă mi-am dat seama că există mai multe autobuze cu respectiva inscripție, și nu tocmai potrivite pentru drumuri lungi sau de protocol. Sînt pur și simplu mijloacele de transport public ale fostei comune transformate în oraș. De ce scrie însă pe ele așa de mare Primăria Voluntari? Ca să știe tot localnicul de rînd care merge cu autobuzul că existența acestui mijloc de transport se datorează primăriei? Ca să înțeleagă o dată pentru totdeauna că primăria lor merge ca pe roate? Numai că autobuzele astea, cu înscrisul lor cu tot, par cam vetuste, cam prăfuite, cam obosite. (A. M.)

● Scandalurile (homo)sexuale în care sînt implicaţi preoţi şi episcopi ortodocşi (Huşi, Slatina, Buzău, Tomis, toate regiunile istorice) s-au înmulţit de aşa natură în ultimele săptămîni, încît am renunţat să scriu despre ele aici. De fapt, încep să-mi devină simpatici preoţii ăştia pofticioşi. (M. C.)

● Brand-ul Yves Saint Laurent a lansat pantofii stiletto cu role. Costă peste 2000 de euro, sînt eleganți, iar tocurile înalte sînt montate pe o platformă cu roți, dotată cu frînă. Bănuiesc însă că la cumpărare trebuie să faci dovada că ai asigurare de sănătate. (S. G.)

● În sectorul 4, lîngă Parcul Tineretului, bordurile (eternele!) vor fi acoperite – pentru protecție (?!) – cu un înveliș din plastic și fibră de sticlă. Totul va costa 180.000 de lei, pentru un kilometru de borduri. Urmează oare să se-acopere întreagă ţară cu o bulă mare, din plastic? Pentru protecție, nu de alta. (C. Ș.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXIII): „Domine, quo vadis?“ („Doamne, unde Te duci?“, Ioan 13, 36). În turcă: Ya Rab, nereye gidiyorsun?; în rusă: Kuda tîi idioșî, Gospodi?; în finlandeză: Minne menet, Herrani? (M. P.)

● Felix Tătaru, acest guru al publicităţii româneşti, care a umplut mass-media de reclame cu basmale, iţari, ii şi macrameuri, a primit într-o pungă de plastic o şpagă de 50.000 de euro de la Elena Udrea pentru campania PDL, iar acum susţine din greu Coaliţia pentru Familie. Deci şi şpăgar, şi bigot! Cam ironic pentru cineva a cărui onomastică (latinescul Felix alipit de păgînul Tătaru) sugerează ecumenismul civilizator şi tolerant. (M. C.)

● Un bar din Germania a creat pe Facebook event-ul „Solar Eclipse Party – free entrance, 21 august“. O doamnă a comentat: „Mulţi copii încep şcoala pînă pe 21 august, nu aţi putea muta event-ul în week-end?“, la care altcineva a zis: „Înţeleg eu bine, doamna aceasta tocmai a cerut reprogramarea soarelui?“ Eclipsa minţii! (M. C.)

A APĂRUT CINEVA
ÎN MIJLOCUL TINERETULUI SIMPLU

● În spatele blocului, în locul obișnuit de depozitare a gunoaielor, cineva a aruncat un manual de istorie. Era deschis la pagina intitulată „Patria română“. (C. Ș.)

● La Belgrad am fost, într-o seară, la o terasă unde, în mijlocul fiecărei mese, creștea cîte un copac. Voluminos. Deci se poate. (I. P.)

● A apărut o nouă ediţie Duden, dicţionarul explicativ al limbii germane. Dicţionarul conţine 5000 de intrări noi. Printre termenii introduşi recent: Emoji, -Fake news, postfaktisch, Selfie, Tablet. Dacă nu înţelegem lumea nouă, măcar cuvintele care o compun să le înţelegem… (M. M.)

● Pe 12 august s-au sărbătorit Ziua Mondială a Tineretului, dar și Ziua Mondială a Elefanților. Presupun că cel mai cîștigat din toată povestea asta este tineretul elefantin. (A. P.)

● Pînă să ajungem cu numele de firme în sectorul 4 al Capitalei, un popas de o zi la Voluntari: Exterminus SRL, Renegat Impex SRL, Căruța Cu Mâncare SRL, Cascade Văcărescu SRL, Indivizual SRL, Simplu Activ SRL, Galactic Activ SRL, Pitica Activ SRL, Leu Activ SRL, Marian Blondu Unik SRL, Legumescu Concept SRL, Piu Piu & Casa Bună 2015 SRL, Barbar Est SRL, Nicolas Taifun SRL, Uși Frigorifice SRL, Rococco Reneiscence SRL, Mitici Taxi SRL, Fabulafia SRL, Trioul Comercial Acord SRL, Meșterul De Zâmbete SRL, Educativ Aliment SRL, Post Post SRL-D, Lilieci Development SRL, Te Iubesc Dulce Com SRL, Vatra Vieții SRL, Bărbosul Prietenos SRL, Credibil Design Construct SRL, Fericire La Pachet SRL, Amintirea Din Cutie Fotografia SRL-D, Fason SRL, Dimensiunea Umană SRL. (D. S.)

Foto: Alix Vrana

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.