Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ AR EXISTA VREO ÎNFRĂȚIRE
ÎNTRE PREOȚI ȘI TOCURILE ÎNALTE,
ÎNTREAGA ȚARĂ AR DEVENI
DE NERECUNOSCUT (CU BASMALE)
PÎNĂ PE 21 AUGUST? 

● „Turiștii englezi beneficiază de o lege care le permite rambursarea tuturor costurilor vacanței dacă fac toxiinfecție alimentară. Rambursarea banilor făcîndu se în baza unei simple chitanțe de la o farmacie, din care să reiasă achiziția unui medicament care tratează toxiinfecția.“ Vă dați seama că, dacă ar exista o astfel de lege în România, vacanța ar deveni cel mai bun business? (A. M. S.)

● Prima oară cînd am văzut un autobuz pe care scria mare Primăria Voluntari, m-am gîndit că trebuie să fie mijlocul de transport al funcționarilor din respectiva primărie, al viceprimarului sau al consilierilor locali, pentru cazurile în care vor să facă excursii în alte orașe și în alte țări, eventual ca să mai pună la cale vreo înfrățire între localități. Pe urmă mi-am dat seama că există mai multe autobuze cu respectiva inscripție, și nu tocmai potrivite pentru drumuri lungi sau de protocol. Sînt pur și simplu mijloacele de transport public ale fostei comune transformate în oraș. De ce scrie însă pe ele așa de mare Primăria Voluntari? Ca să știe tot localnicul de rînd care merge cu autobuzul că existența acestui mijloc de transport se datorează primăriei? Ca să înțeleagă o dată pentru totdeauna că primăria lor merge ca pe roate? Numai că autobuzele astea, cu înscrisul lor cu tot, par cam vetuste, cam prăfuite, cam obosite. (A. M.)

● Scandalurile (homo)sexuale în care sînt implicaţi preoţi şi episcopi ortodocşi (Huşi, Slatina, Buzău, Tomis, toate regiunile istorice) s-au înmulţit de aşa natură în ultimele săptămîni, încît am renunţat să scriu despre ele aici. De fapt, încep să-mi devină simpatici preoţii ăştia pofticioşi. (M. C.)

● Brand-ul Yves Saint Laurent a lansat pantofii stiletto cu role. Costă peste 2000 de euro, sînt eleganți, iar tocurile înalte sînt montate pe o platformă cu roți, dotată cu frînă. Bănuiesc însă că la cumpărare trebuie să faci dovada că ai asigurare de sănătate. (S. G.)

● În sectorul 4, lîngă Parcul Tineretului, bordurile (eternele!) vor fi acoperite – pentru protecție (?!) – cu un înveliș din plastic și fibră de sticlă. Totul va costa 180.000 de lei, pentru un kilometru de borduri. Urmează oare să se-acopere întreagă ţară cu o bulă mare, din plastic? Pentru protecție, nu de alta. (C. Ș.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXIII): „Domine, quo vadis?“ („Doamne, unde Te duci?“, Ioan 13, 36). În turcă: Ya Rab, nereye gidiyorsun?; în rusă: Kuda tîi idioșî, Gospodi?; în finlandeză: Minne menet, Herrani? (M. P.)

● Felix Tătaru, acest guru al publicităţii româneşti, care a umplut mass-media de reclame cu basmale, iţari, ii şi macrameuri, a primit într-o pungă de plastic o şpagă de 50.000 de euro de la Elena Udrea pentru campania PDL, iar acum susţine din greu Coaliţia pentru Familie. Deci şi şpăgar, şi bigot! Cam ironic pentru cineva a cărui onomastică (latinescul Felix alipit de păgînul Tătaru) sugerează ecumenismul civilizator şi tolerant. (M. C.)

● Un bar din Germania a creat pe Facebook event-ul „Solar Eclipse Party – free entrance, 21 august“. O doamnă a comentat: „Mulţi copii încep şcoala pînă pe 21 august, nu aţi putea muta event-ul în week-end?“, la care altcineva a zis: „Înţeleg eu bine, doamna aceasta tocmai a cerut reprogramarea soarelui?“ Eclipsa minţii! (M. C.)

A APĂRUT CINEVA
ÎN MIJLOCUL TINERETULUI SIMPLU

● În spatele blocului, în locul obișnuit de depozitare a gunoaielor, cineva a aruncat un manual de istorie. Era deschis la pagina intitulată „Patria română“. (C. Ș.)

● La Belgrad am fost, într-o seară, la o terasă unde, în mijlocul fiecărei mese, creștea cîte un copac. Voluminos. Deci se poate. (I. P.)

● A apărut o nouă ediţie Duden, dicţionarul explicativ al limbii germane. Dicţionarul conţine 5000 de intrări noi. Printre termenii introduşi recent: Emoji, -Fake news, postfaktisch, Selfie, Tablet. Dacă nu înţelegem lumea nouă, măcar cuvintele care o compun să le înţelegem… (M. M.)

● Pe 12 august s-au sărbătorit Ziua Mondială a Tineretului, dar și Ziua Mondială a Elefanților. Presupun că cel mai cîștigat din toată povestea asta este tineretul elefantin. (A. P.)

● Pînă să ajungem cu numele de firme în sectorul 4 al Capitalei, un popas de o zi la Voluntari: Exterminus SRL, Renegat Impex SRL, Căruța Cu Mâncare SRL, Cascade Văcărescu SRL, Indivizual SRL, Simplu Activ SRL, Galactic Activ SRL, Pitica Activ SRL, Leu Activ SRL, Marian Blondu Unik SRL, Legumescu Concept SRL, Piu Piu & Casa Bună 2015 SRL, Barbar Est SRL, Nicolas Taifun SRL, Uși Frigorifice SRL, Rococco Reneiscence SRL, Mitici Taxi SRL, Fabulafia SRL, Trioul Comercial Acord SRL, Meșterul De Zâmbete SRL, Educativ Aliment SRL, Post Post SRL-D, Lilieci Development SRL, Te Iubesc Dulce Com SRL, Vatra Vieții SRL, Bărbosul Prietenos SRL, Credibil Design Construct SRL, Fericire La Pachet SRL, Amintirea Din Cutie Fotografia SRL-D, Fason SRL, Dimensiunea Umană SRL. (D. S.)

Foto: Alix Vrana

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.