Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Cu ochii n 3,14 jpeg

SUB ÎNVELIȘUL UNOR VÎRSTE
TOT MAI FRAGEDE
(SAU, DACĂ VREȚI, MAXIME),
O MULȚIME AGITATĂ
TE FACE SĂ TE GÎNDEȘTI
ȘI LA FENOMENUL DEZVOLTĂRII

● La stația de metrou de la Piața Romană, pe geamul unei prăvălii: „Anunț de angajare! Căutăm colegi pentru răspîndirea bucuriei sub învelișul unor bomboane delicioase“. (D. S.)

● Agenții de publicitate se recrutează de la vîrste tot mai fragede. Într-o farmacie Help Net, un băiețel cînta de zor „Farmacia inimii – Catena“. (C. Ș.)

● Grădina zoologică din Mannheim anunță dispariția unui pinguin. E o grădină zoologică cu regim semideschis (sau, dacă vreți, semiînchis). Paznicii au verificat înregistrările camerelor de supraveghere și nu reușesc să-și dea seama ce s-a întîmplat. Nu e clar nici măcar dacă pinguinul a reușit să evadeze sau dacă a fost furat. Și nu există planuri de salvare. Se vede treaba că nemții n-au bibliografie: ar trebui să citească Apolodor. (M. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XI): „Ecce homo!“ („Iată Omul!“) (Evanghelia după Ioan 19:5); în turcă: Işte Insan!; în maghiară: Íme az ember!; în bulgară: Eto Covekăt! (M. P.)

● „Ați fost cea mai importantă structură a Ministerului Afacerilor Interne la recentele evenimente publice din București și țară – prin misiunile de asigurare a ordinii publice ați fost cei care au răspuns huiduielilor cu diplomație și profesionalism. Ați primit flori de la o mulțime agitată și aparent ostilă. Toate acestea pentru că, deși sînteți o structura de forță a MAI, ați stiut să nu răspundeți cu violența mișcărilor din stradă“, a afirmat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne despre Jandarmeria Română. Da, da, ați citit bine. Doamna Dan are o logică imbatabilă. Și face și liste cu jurnaliști instigatori. Oare crede și în vrăjitoare? (A. M. S.)

● Drăcia apărută pe site-ul lui Tolontan cu mamuții din Muzeul de Geologie care produc radiații periculoase te face să te gîndești și la dinozaurii din sediul Guvernului, aflat alături, și care produc, la rîndu-le, tot felul de radiații periculoase. Specialiștii i-ar putea încadra în familia Cretinosauridae, genul Ticalosaurus. (A. M.)

● La Fifty Shades Darker (James Foley, 2017), ultimul film din seria umbrelor lui Grey, am retrăit fenomenul sălilor de cinema de pe Bulevardul 6 Martie de pe vremuri: mai toată sala de multiplex, destul de plină, inclusiv persoanele de sex feminin, dădea asiduu replici de genul „Pup-o, bă“, în timp ce ronţăiau floricele, şi nu seminţe. (I. P.)

● Ce sînt / au fost / au profesat miniştrii canadieni înainte de a fi numiţi în Guvern: ministrul Sănătăţii – doctor; ministrul Transporturilor – astronaut; ministrul Apărării – veteran sikh; ministrul Agriculturii – fermier; ministrul Siguranţei Publice şi al Situaţiilor de Urgenţă – cercetaş; ministrul Inovaţiei şi Dezvoltării Economice – analist financiar; ministrul Finanţelor – om de afaceri; ministrul Justiţiei – procuror; ministrul Sportului şi al Persoanelor cu Dizabilităţi – nevăzător paralimpic; ministrul Pescuitului, Oceanelor şi Pazei de Coastă – inuit; ministrul Ştiinţei – geograf; ministrul Imigraţiei, Cetăţeniei şi Refugiaţilor – critic al imigraţiei; ministrul Tineretului – 40 de ani. Jumătate dintre aceşti miniştri sînt femei. (M. C.

TOTUȘI, ÎN ASTFEL DE CAZURI
CU IZ FILOZOFIC,
EXPLICAȚIA EMOȚIONALĂ SE RETRAGE 

● Pancartă de protest: „Şi totuşi e frumos!“ (M. C.)

● Am părăsit un job. După formula convențională în astfel de cazuri, am adăugat ceva de genul: „Dar cum pentru mine din astfel de experiențe rămîn oamenii, vă transmit“ puncte puncte puncte puncte. Răspuns: „Sînteți o dulce.“ E clar de ce am părăsit job-ul?! (R. M.)

● Ministrul Carmen Dan: „Mi-aş fi dorit să fiu jandarm.“ După cum a gestionat situația agitatorilor de la protestele recente, nu sînt sigură că doamna s-ar fi descurcat prea bine nici pe post de jandarm. Dar măcar la panseuri cu iz filozofic sînt buni toți politicienii noștri. (C. Ș.)

● În ultima vreme aflu că tot mai multe lucruri pe care le știam ca riguros adevărate nu sînt chiar așa. De pildă, aflu că nu Everestul este cel mai înalt munte din lume. Pentru că „nivelul mării“ este un reper, totuși, imprecis, oamenii de știință s-au gîndit să caute un altul, mai stabil. Așa au ajuns să se refere la centrul Pămîntului. Măsurat de acolo, Everestul este cu 2400 de metri mai scund decît muntele Chimborazo din Ecuador. De la nivelul mării privit, Chimborazo este mai scund decît Everestul, tot cam cu 2400 de metri. Explicația acestor cifre aparent contradictorii nu este deloc complicată. Pămîntul nu este o sferă perfectă, ci este turtit la poli și bombat la Ecuator. Prin urmare, distanța din centrul Pămîntului la scoarță este mai mică spre poli și mai mare spre Ecuator. De-acum înainte, să încercăm să privim lucrurile dinspre centrul Pămîntului, nu de la nivelul mării. Vorba filozofului: nimic nu e ce pare a fi… (S. V.)

● Latura amuzantă a corectitudinii politice: Allen Frances, un cunoscut psihiatru, profesor la Duke University Medical College, a reacţionat vehement faţă de un articol apărut în New York Times, în care Donald Trump este prezentat ca suferind de instabilitate emoţională severă. Psihiatrul susţine, cu dovezi ştiinţifice, că a-l eticheta pe Trump drept „bolnav mintal“ este o insultă pentru bolnavii mintal. (S. G.)

● Timeline-ul infamei Ordonanţe 13: se dă noaptea, apare manifestaţia, aparent ordonanţa e constituţio­nală, apoi nu mai e, manifestaţia continuă, Avocatul Poporului nu contestă ordonanţa, ordonanţa se retrage, apoi nu se retrage, abrogare/anulare/prerogare/prorogare, manifestaţia continuă, preşedintele se duce la Parlament, parlamentarii ies din Parlament, Avocatul Poporului contestă ordonanţa, se retrage, se infirmă organizarea contramanifestaţiei, manifestaţia continuă, se face contramanifestaţia, demisionează ministrul Justiţiei, să iasă preşedintele la contramanifestanţi, nu-şi mai dă demisia ministrul, manifestaţia continuă, se face lege, se propune la Parlament, nu se mai face lege, e constituţională abrogarea, iese preşedintele la contramanifestanţi, nu e constituţională abrogarea, manifestaţia continuă, dezabrogare, stai că e constituţională ordonanţa originală, sau nu e, de ce a ieşit preşedintele la contramanifestanţi, îşi dă demisia ministrul, manifestaţia continuă… Şi acum?! (M. C.)

Foto: Iaromira Popovici, A. Filip

dv679web 32 copy jpg jpeg
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Instagram YouTube Tiktok smartphone FOTO Shutterstock
Reprezentanții TikTok vor fi audiați de Parlamentul European în legătură cu alegerile din România
Reprezentanţii TikTok vor fi audiaţi marţi, 3 decembrie, în Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European (PE), pe fondul suspiciunilor privind o posibilă influenţare de către reţeaua de socializare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Elle Macpherson GettyImages 1406781712 jpg
Vedeta care se droga ca să slăbească și bea vodcă după ce-și culca copiii
Elle Macpherson, una dintre cele mai celebre și apreciate modele din istorie, a făcut dezvăluiri surprinzătoare despre luptele sale interioare și dependențele care au marcat perioada sa de glorie.
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu, critici la adresa serviciilor, în contextul renumărării voturilor. „Râde şi Medvedev de noi”
În contextul renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, fostul președinte Traian Băsescu a precizat, la B1TV.ro, că are are semne de întrebare cu privire la activitatea unor structui din serviciile de informații și lansat acuzații grave.
tudor chirila 17 jpeg
Mesajul artistului Tudor Chirilă adresat lui Călin Georgescu: „Dacă este un candidat antisistem, unde a fost în toți acești ani”
Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă, cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților, a transmis un mesaj lung despre ce crede că s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și îi îndeamnă pe oameni să voteze în cunoștință de cauză.
locuinta cu gradina in Dubai jpg
Cât costă o garsonieră în Dubai și de ce le preferă românii
Interesul românilor pentru achiziționarea de apartamente în Dubai a continuat să crească în acest an, datorită condițiilor avantajoase de creditare și al regimului fiscal favorabil.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
LIVE TEXT Decizie istorică: CCR anunță dacă anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Renumărarea voturilor a început
Judecătorii Curții Constituționale se întrunesc vineri, 28 noiembrie 2024, în ședință pentru a decide cu privire la validarea turului 1 al Alegerilor prezidențiale 2024, după ce joi, 28 noiembrie, tot CCR a decis, în unanimitate, renumărarea voturilor. Procesul de renumărare a început în toată țara.
shutterstock 670245910 jpg
Ce ar fi bine să știi despre infecțiile streptococice, de la simptome și tratament până la prevenție
Infecțiile streptococice sunt mai comune decât ai putea crede și pot afecta oameni de toate vârstele.
simona halep facebook jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
Care este țara din Europa unde se va introduce concediul plătit în caz de „urgenţă climatică”. Câte zile libere se pot solicita
Spania a devenit prima țară din Europa care implementează un „concediu plătit” pentru situații de urgență climatică, o măsură menită să protejeze angajații în timpul fenomenelor meteorologice extreme.