Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

E INADMISIBIL,
CONSUMUL DE FERICIRE
A LUAT AVÎNT,
ÎN CIUDA ENORMELOR DISTANȚE
DINTRE CALENDAR
ȘI EXPRIMĂRILE CU MOȚ 

● La învestirea Guvernului, Liviu Dragnea își declara încrederea în seriozitatea miniștrilor, despre care spunea că i-a văzut zîmbind foarte rar. După încercarea președintelui Iohannis de a vorbi cu protestatarii care îi cereau demisia, o doamnă a declarat, revoltată, unui reporter: „A venit la noi cu același zîmbet cu care s-a dus și în Parlament. E inadmisibil, în atribuțiile unui președinte nu intră să rîdă“. Dacă aș specula, aș spune că zîmbetul e interzis pe linie de partid. (S. G.)

● O fundație pentru protecția animalelor mă informează pe e-mail că 28 ianuarie a fost Ziua Mondială de Abolire a Cărnii. „Consumul de carne este complet nenecesar, omul fiind prin structura lui vegetarian şi, mai mult, aduce mari probleme de sănătate omului consumator.“ Fraților, mai deschideți manualele de biologie de gimnaziu, cînd dați comunicate de presă, ca să verificați dacă într-adevăr omul este „prin structura lui vegetarian“, înainte să ne trimiteți pe toți la păscut! (A. P.)

● Liviu Dragnea: „În România, din fericire, viaţa există zi de zi.“ Cine-a zis că inginerii nu pot fi şi filozofi? (C. Ş.)

● Meserii dispar, meserii apar. De curînd, mai ales în Statele Unite și în Japonia, a luat avînt îndeletnicirea zisă „cuddler“. Adică „îmbrățișător“ – o persoană care îmbrățișează, dezmiardă, alintă, fără nici o conotație sexuală. Există deja versiunea „profi“ – tariful este cam de 80 de dolari pe oră –, dar există și versiunea „voluntar“. Tot mai multe spitale și centre de recuperare americane au nevoie de „cuddlers“, pentru că îmbrățișarea și mîngîierea fac mult bine oamenilor aflați în suferințe de orice fel. Nu sînt puțini voluntarii care au răspuns acestei chemări. Vă îmbrățișez și eu, voluntar, firește… (S. V.)

● Euronews a postat un clip de treizeci de secunde cu Piaţa Victoriei luminată de telefoanele celor trei sute de mii de protestatari adunaţi duminica trecută în Piaţa Victoriei. „No Comment“, scria pe burtiera unde erau trecute data şi locul: „05.02.2017, Bucharest“. Cînd l-am văzut eu, clipul avea peste nouă sute de mii de vizualizări, mai mult de unsprezece mii de share-uri, 13 K de like-uri, iar comentariile străinilor sunau cam aşa: „Lumea ar trebui să înveţe de la voi, oameni buni! Staţi uniţi şi luptaţi!“, „Oau, România! Sînteţi un exemplu pentru lumea-ntreagă. Vă doresc victoria!“, „Am devenit fanul vostru, români. Aşa, fiţi un exemplu pentu noi toţi“, „Lumea v-a privit şi continuă să vă privească. Bravo!“, „Lumea are nevoie de mai multe ţări ca voi“, „Şi totul paşnic… Respect total pentru voi!“, „Meritaţi să vi se facă dreptate. Sîn­teţi incredibili!“… O anume Jean Taylor a scris: „Uimitor! Tot norocul din lume vă doresc“ şi, după ce a primit cincizeci de like-uri, a revenit: „Sînt şi mai uimită că urarea mea de noroc a contat pentru voi. Umanitate! Încă ne pasă unii de alţii în ciuda enormelor distanţe dintre noi“. La un moment dat n-am mai putut citi, că mi se umeziseră ochii şi erau peste patru sute de comentarii. (M. C.)

● Tot horror (din numărul trecut): Se știe că în postul Crăciunului se consumă mult pește, „dezlegările“ sînt marcate prin simbolul creștin în orice calendar bisericesc. De la o vreme însă te întrebi dacă nu cumva „postul“ a devenit rîvnă, și nu reculegere întru eliberare și ispășire. Pînă la ultimul Crăciun, în piețe puteai cumpăra „pește proaspăt“, așa scria pe etichete. În 2016, în piața Drumul Taberei și la Gorjului, oferta era mai tentantă: „pește viu“. Și chiar așa era: în bazinele special amenajate, înotau sub ochii pînditori bietele viețuitoare. O mînă vajnică însă înșfăca exemplarul indicat cît se poate de concret cu arătătorul, îl năpustea pe un tocător și cu un baros eficient îi înmuia moalele capului cu trei lovituri bine țintite. Apoi, încă pîlpîind din urechile-i clăpăuge, făptura era aruncată în punga de plastic a enoriașului mulțumit de captură întru binecuvîntare în numele Domnului. Amin. (R. M.)

● Pe de o parte creativitatea, umorul şi inventivitatea lexicală a pancartelor cetăţenilor plătitori de taxe care au protestat civilizat în stradă; pe de altă parte clişeele, sărăcia de lemn şi exprimările agramate ale guvernanţilor infractori care i-au sfidat fără ruşine chiar şi cînd în stradă se adunaseră peste jumătate de milion. Dacă România este în vreun fel ruptă în două, AICI e ruptura, nu altundeva! (M. C.)

● Există obiecte sau piese vestimentare care se dovedește, pur şi simplu, că nu pot sta în garderoba ta: n-a fost să fie… Pentru mine, una – căciulile negre, tricotate, cu moţ. Am cumpărat trei, puţin diferite, şi pe toate le-am pierdut. Numai cu ursul chinezesc galben din copilărie, botezat generic Blăniţă, mi s-a mai întîmplat aşa. (I. P.)

CEEA CE SE ÎNTÎMPLĂ
PE VREMURI DE PACE
SUB INFLUENȚA ARMELOR CUIVA E O DOVADĂ ÎN PLUS CĂ S-A AȘTERNUT,
ȘI LA NOI, TULBURAREA 

● Liderul PSD spune că ceea ce se întîmplă în Piața Victoriei din Bucureşti este un miting politic, pentru că oamenii sînt aduşi în autobuze, cu trenuri. Asta arată organizare, nu un miting spontan. L-aş întreba pe liberul PSD cîte autobuze, cîte trenuri sînt necesare pentru a aduce 50.000-100.000 de oameni. Restul sînt din localitate. Obiceiul nu se duce. (D. C.)

● „Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i, fă-i să se rușineze de ceea ce sînt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși!“ (Sun Tzu, Arta războiului). E noul cover photo al contului de Facebook al Liei Olguța Vasilescu. Pe vremuri de pace, unii devin filozofi peste noapte. (A. M. S.)

● Nu doar sute de mii de români, bulgari, moldoveni şi alte naţii ale Pămîntului au fost alături de noi la recentele proteste. Pe una dintre pancarte apărea, mîndru, vulcanianul Spock: „Live long and protest!“ Şi el o fi fost sub influenţa armelor psihotronice? (C. Ş.)

● La intrarea trupelor naziste în Viena, în 1938, Egon Friedell, un evreu austriac, filozof și scriitor, strigă, înainte să se sinucidă sărind pe fereastră, din politețe vieneză și de frică să nu cadă pe capul cuiva: „La o parte, vă rog!“ (M. P.)

● Un slogan strigat la protestele de la Sibiu, dar și de la București: „Klaus, / Bagă-i la Zuhaus!“. O dovadă în plus că ne-am globalizat, că trăim în satul global. (M. M.)

● Pe un vehicul care transportă marfă, un producător de pîine își proclamă excelența: „Pîinea anului 2016“. Frumoasă ideea asta, un an – o pîine. Dar mă încearcă regretul că n-am destulă ținere de minte ca să mai știu care era pîinea anului 2015. O fi fost aceeași sau alta? Ca să nu mai zic de pîinea anului 2003, peste care s-a așternut de mult uitarea. (D. S.)

● În Anglia există, de 17 ani, un spital pentru ursuleţii de pluş. Lista de aşteptare este de patru luni. Cam aşa e şi la noi, doar că la spitalele şi clinicile pentru oameni… (C. Ş.)

● Ce s-a mai întîmplat în România săptămîna trecută. Tipul din apartamentul căruia s-au proiectat mesajele pe clădirea BRD din Piaţa Victoriei a fost chemat la poliţie pentru „tulburarea liniştii publice“. Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Voiculescu, a fost dată afară din magistratură. Firma care a împărţit pancarte gratis în Piaţa Victoriei a primit azi controlul Gărzii Financiare. PSDragnea, această organizaţie infracţională al cărei ideal de guvernare e dictatura! (M. C.)

Foto: Dana Catona

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.