Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

E INADMISIBIL,
CONSUMUL DE FERICIRE
A LUAT AVÎNT,
ÎN CIUDA ENORMELOR DISTANȚE
DINTRE CALENDAR
ȘI EXPRIMĂRILE CU MOȚ 

● La învestirea Guvernului, Liviu Dragnea își declara încrederea în seriozitatea miniștrilor, despre care spunea că i-a văzut zîmbind foarte rar. După încercarea președintelui Iohannis de a vorbi cu protestatarii care îi cereau demisia, o doamnă a declarat, revoltată, unui reporter: „A venit la noi cu același zîmbet cu care s-a dus și în Parlament. E inadmisibil, în atribuțiile unui președinte nu intră să rîdă“. Dacă aș specula, aș spune că zîmbetul e interzis pe linie de partid. (S. G.)

● O fundație pentru protecția animalelor mă informează pe e-mail că 28 ianuarie a fost Ziua Mondială de Abolire a Cărnii. „Consumul de carne este complet nenecesar, omul fiind prin structura lui vegetarian şi, mai mult, aduce mari probleme de sănătate omului consumator.“ Fraților, mai deschideți manualele de biologie de gimnaziu, cînd dați comunicate de presă, ca să verificați dacă într-adevăr omul este „prin structura lui vegetarian“, înainte să ne trimiteți pe toți la păscut! (A. P.)

● Liviu Dragnea: „În România, din fericire, viaţa există zi de zi.“ Cine-a zis că inginerii nu pot fi şi filozofi? (C. Ş.)

● Meserii dispar, meserii apar. De curînd, mai ales în Statele Unite și în Japonia, a luat avînt îndeletnicirea zisă „cuddler“. Adică „îmbrățișător“ – o persoană care îmbrățișează, dezmiardă, alintă, fără nici o conotație sexuală. Există deja versiunea „profi“ – tariful este cam de 80 de dolari pe oră –, dar există și versiunea „voluntar“. Tot mai multe spitale și centre de recuperare americane au nevoie de „cuddlers“, pentru că îmbrățișarea și mîngîierea fac mult bine oamenilor aflați în suferințe de orice fel. Nu sînt puțini voluntarii care au răspuns acestei chemări. Vă îmbrățișez și eu, voluntar, firește… (S. V.)

● Euronews a postat un clip de treizeci de secunde cu Piaţa Victoriei luminată de telefoanele celor trei sute de mii de protestatari adunaţi duminica trecută în Piaţa Victoriei. „No Comment“, scria pe burtiera unde erau trecute data şi locul: „05.02.2017, Bucharest“. Cînd l-am văzut eu, clipul avea peste nouă sute de mii de vizualizări, mai mult de unsprezece mii de share-uri, 13 K de like-uri, iar comentariile străinilor sunau cam aşa: „Lumea ar trebui să înveţe de la voi, oameni buni! Staţi uniţi şi luptaţi!“, „Oau, România! Sînteţi un exemplu pentru lumea-ntreagă. Vă doresc victoria!“, „Am devenit fanul vostru, români. Aşa, fiţi un exemplu pentu noi toţi“, „Lumea v-a privit şi continuă să vă privească. Bravo!“, „Lumea are nevoie de mai multe ţări ca voi“, „Şi totul paşnic… Respect total pentru voi!“, „Meritaţi să vi se facă dreptate. Sîn­teţi incredibili!“… O anume Jean Taylor a scris: „Uimitor! Tot norocul din lume vă doresc“ şi, după ce a primit cincizeci de like-uri, a revenit: „Sînt şi mai uimită că urarea mea de noroc a contat pentru voi. Umanitate! Încă ne pasă unii de alţii în ciuda enormelor distanţe dintre noi“. La un moment dat n-am mai putut citi, că mi se umeziseră ochii şi erau peste patru sute de comentarii. (M. C.)

● Tot horror (din numărul trecut): Se știe că în postul Crăciunului se consumă mult pește, „dezlegările“ sînt marcate prin simbolul creștin în orice calendar bisericesc. De la o vreme însă te întrebi dacă nu cumva „postul“ a devenit rîvnă, și nu reculegere întru eliberare și ispășire. Pînă la ultimul Crăciun, în piețe puteai cumpăra „pește proaspăt“, așa scria pe etichete. În 2016, în piața Drumul Taberei și la Gorjului, oferta era mai tentantă: „pește viu“. Și chiar așa era: în bazinele special amenajate, înotau sub ochii pînditori bietele viețuitoare. O mînă vajnică însă înșfăca exemplarul indicat cît se poate de concret cu arătătorul, îl năpustea pe un tocător și cu un baros eficient îi înmuia moalele capului cu trei lovituri bine țintite. Apoi, încă pîlpîind din urechile-i clăpăuge, făptura era aruncată în punga de plastic a enoriașului mulțumit de captură întru binecuvîntare în numele Domnului. Amin. (R. M.)

● Pe de o parte creativitatea, umorul şi inventivitatea lexicală a pancartelor cetăţenilor plătitori de taxe care au protestat civilizat în stradă; pe de altă parte clişeele, sărăcia de lemn şi exprimările agramate ale guvernanţilor infractori care i-au sfidat fără ruşine chiar şi cînd în stradă se adunaseră peste jumătate de milion. Dacă România este în vreun fel ruptă în două, AICI e ruptura, nu altundeva! (M. C.)

● Există obiecte sau piese vestimentare care se dovedește, pur şi simplu, că nu pot sta în garderoba ta: n-a fost să fie… Pentru mine, una – căciulile negre, tricotate, cu moţ. Am cumpărat trei, puţin diferite, şi pe toate le-am pierdut. Numai cu ursul chinezesc galben din copilărie, botezat generic Blăniţă, mi s-a mai întîmplat aşa. (I. P.)

CEEA CE SE ÎNTÎMPLĂ
PE VREMURI DE PACE
SUB INFLUENȚA ARMELOR CUIVA E O DOVADĂ ÎN PLUS CĂ S-A AȘTERNUT,
ȘI LA NOI, TULBURAREA 

● Liderul PSD spune că ceea ce se întîmplă în Piața Victoriei din Bucureşti este un miting politic, pentru că oamenii sînt aduşi în autobuze, cu trenuri. Asta arată organizare, nu un miting spontan. L-aş întreba pe liberul PSD cîte autobuze, cîte trenuri sînt necesare pentru a aduce 50.000-100.000 de oameni. Restul sînt din localitate. Obiceiul nu se duce. (D. C.)

● „Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i, fă-i să se rușineze de ceea ce sînt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși!“ (Sun Tzu, Arta războiului). E noul cover photo al contului de Facebook al Liei Olguța Vasilescu. Pe vremuri de pace, unii devin filozofi peste noapte. (A. M. S.)

● Nu doar sute de mii de români, bulgari, moldoveni şi alte naţii ale Pămîntului au fost alături de noi la recentele proteste. Pe una dintre pancarte apărea, mîndru, vulcanianul Spock: „Live long and protest!“ Şi el o fi fost sub influenţa armelor psihotronice? (C. Ş.)

● La intrarea trupelor naziste în Viena, în 1938, Egon Friedell, un evreu austriac, filozof și scriitor, strigă, înainte să se sinucidă sărind pe fereastră, din politețe vieneză și de frică să nu cadă pe capul cuiva: „La o parte, vă rog!“ (M. P.)

● Un slogan strigat la protestele de la Sibiu, dar și de la București: „Klaus, / Bagă-i la Zuhaus!“. O dovadă în plus că ne-am globalizat, că trăim în satul global. (M. M.)

● Pe un vehicul care transportă marfă, un producător de pîine își proclamă excelența: „Pîinea anului 2016“. Frumoasă ideea asta, un an – o pîine. Dar mă încearcă regretul că n-am destulă ținere de minte ca să mai știu care era pîinea anului 2015. O fi fost aceeași sau alta? Ca să nu mai zic de pîinea anului 2003, peste care s-a așternut de mult uitarea. (D. S.)

● În Anglia există, de 17 ani, un spital pentru ursuleţii de pluş. Lista de aşteptare este de patru luni. Cam aşa e şi la noi, doar că la spitalele şi clinicile pentru oameni… (C. Ş.)

● Ce s-a mai întîmplat în România săptămîna trecută. Tipul din apartamentul căruia s-au proiectat mesajele pe clădirea BRD din Piaţa Victoriei a fost chemat la poliţie pentru „tulburarea liniştii publice“. Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Voiculescu, a fost dată afară din magistratură. Firma care a împărţit pancarte gratis în Piaţa Victoriei a primit azi controlul Gărzii Financiare. PSDragnea, această organizaţie infracţională al cărei ideal de guvernare e dictatura! (M. C.)

Foto: Dana Catona

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.