Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

E INADMISIBIL,
CONSUMUL DE FERICIRE
A LUAT AVÎNT,
ÎN CIUDA ENORMELOR DISTANȚE
DINTRE CALENDAR
ȘI EXPRIMĂRILE CU MOȚ 

● La învestirea Guvernului, Liviu Dragnea își declara încrederea în seriozitatea miniștrilor, despre care spunea că i-a văzut zîmbind foarte rar. După încercarea președintelui Iohannis de a vorbi cu protestatarii care îi cereau demisia, o doamnă a declarat, revoltată, unui reporter: „A venit la noi cu același zîmbet cu care s-a dus și în Parlament. E inadmisibil, în atribuțiile unui președinte nu intră să rîdă“. Dacă aș specula, aș spune că zîmbetul e interzis pe linie de partid. (S. G.)

● O fundație pentru protecția animalelor mă informează pe e-mail că 28 ianuarie a fost Ziua Mondială de Abolire a Cărnii. „Consumul de carne este complet nenecesar, omul fiind prin structura lui vegetarian şi, mai mult, aduce mari probleme de sănătate omului consumator.“ Fraților, mai deschideți manualele de biologie de gimnaziu, cînd dați comunicate de presă, ca să verificați dacă într-adevăr omul este „prin structura lui vegetarian“, înainte să ne trimiteți pe toți la păscut! (A. P.)

● Liviu Dragnea: „În România, din fericire, viaţa există zi de zi.“ Cine-a zis că inginerii nu pot fi şi filozofi? (C. Ş.)

● Meserii dispar, meserii apar. De curînd, mai ales în Statele Unite și în Japonia, a luat avînt îndeletnicirea zisă „cuddler“. Adică „îmbrățișător“ – o persoană care îmbrățișează, dezmiardă, alintă, fără nici o conotație sexuală. Există deja versiunea „profi“ – tariful este cam de 80 de dolari pe oră –, dar există și versiunea „voluntar“. Tot mai multe spitale și centre de recuperare americane au nevoie de „cuddlers“, pentru că îmbrățișarea și mîngîierea fac mult bine oamenilor aflați în suferințe de orice fel. Nu sînt puțini voluntarii care au răspuns acestei chemări. Vă îmbrățișez și eu, voluntar, firește… (S. V.)

● Euronews a postat un clip de treizeci de secunde cu Piaţa Victoriei luminată de telefoanele celor trei sute de mii de protestatari adunaţi duminica trecută în Piaţa Victoriei. „No Comment“, scria pe burtiera unde erau trecute data şi locul: „05.02.2017, Bucharest“. Cînd l-am văzut eu, clipul avea peste nouă sute de mii de vizualizări, mai mult de unsprezece mii de share-uri, 13 K de like-uri, iar comentariile străinilor sunau cam aşa: „Lumea ar trebui să înveţe de la voi, oameni buni! Staţi uniţi şi luptaţi!“, „Oau, România! Sînteţi un exemplu pentru lumea-ntreagă. Vă doresc victoria!“, „Am devenit fanul vostru, români. Aşa, fiţi un exemplu pentu noi toţi“, „Lumea v-a privit şi continuă să vă privească. Bravo!“, „Lumea are nevoie de mai multe ţări ca voi“, „Şi totul paşnic… Respect total pentru voi!“, „Meritaţi să vi se facă dreptate. Sîn­teţi incredibili!“… O anume Jean Taylor a scris: „Uimitor! Tot norocul din lume vă doresc“ şi, după ce a primit cincizeci de like-uri, a revenit: „Sînt şi mai uimită că urarea mea de noroc a contat pentru voi. Umanitate! Încă ne pasă unii de alţii în ciuda enormelor distanţe dintre noi“. La un moment dat n-am mai putut citi, că mi se umeziseră ochii şi erau peste patru sute de comentarii. (M. C.)

● Tot horror (din numărul trecut): Se știe că în postul Crăciunului se consumă mult pește, „dezlegările“ sînt marcate prin simbolul creștin în orice calendar bisericesc. De la o vreme însă te întrebi dacă nu cumva „postul“ a devenit rîvnă, și nu reculegere întru eliberare și ispășire. Pînă la ultimul Crăciun, în piețe puteai cumpăra „pește proaspăt“, așa scria pe etichete. În 2016, în piața Drumul Taberei și la Gorjului, oferta era mai tentantă: „pește viu“. Și chiar așa era: în bazinele special amenajate, înotau sub ochii pînditori bietele viețuitoare. O mînă vajnică însă înșfăca exemplarul indicat cît se poate de concret cu arătătorul, îl năpustea pe un tocător și cu un baros eficient îi înmuia moalele capului cu trei lovituri bine țintite. Apoi, încă pîlpîind din urechile-i clăpăuge, făptura era aruncată în punga de plastic a enoriașului mulțumit de captură întru binecuvîntare în numele Domnului. Amin. (R. M.)

● Pe de o parte creativitatea, umorul şi inventivitatea lexicală a pancartelor cetăţenilor plătitori de taxe care au protestat civilizat în stradă; pe de altă parte clişeele, sărăcia de lemn şi exprimările agramate ale guvernanţilor infractori care i-au sfidat fără ruşine chiar şi cînd în stradă se adunaseră peste jumătate de milion. Dacă România este în vreun fel ruptă în două, AICI e ruptura, nu altundeva! (M. C.)

● Există obiecte sau piese vestimentare care se dovedește, pur şi simplu, că nu pot sta în garderoba ta: n-a fost să fie… Pentru mine, una – căciulile negre, tricotate, cu moţ. Am cumpărat trei, puţin diferite, şi pe toate le-am pierdut. Numai cu ursul chinezesc galben din copilărie, botezat generic Blăniţă, mi s-a mai întîmplat aşa. (I. P.)

CEEA CE SE ÎNTÎMPLĂ
PE VREMURI DE PACE
SUB INFLUENȚA ARMELOR CUIVA E O DOVADĂ ÎN PLUS CĂ S-A AȘTERNUT,
ȘI LA NOI, TULBURAREA 

● Liderul PSD spune că ceea ce se întîmplă în Piața Victoriei din Bucureşti este un miting politic, pentru că oamenii sînt aduşi în autobuze, cu trenuri. Asta arată organizare, nu un miting spontan. L-aş întreba pe liberul PSD cîte autobuze, cîte trenuri sînt necesare pentru a aduce 50.000-100.000 de oameni. Restul sînt din localitate. Obiceiul nu se duce. (D. C.)

● „Taie-le rădăcinile, acoperă-le cerul, distruge-le tradițiile, dezbină-i, fă-i să se rușineze de ceea ce sînt! Astfel, nu va trebui să lupți pentru a-i cuceri, pentru că, speriați de ceea ce vor fi devenit, te vor implora pe tine să vii și să-i salvezi de ei înșiși!“ (Sun Tzu, Arta războiului). E noul cover photo al contului de Facebook al Liei Olguța Vasilescu. Pe vremuri de pace, unii devin filozofi peste noapte. (A. M. S.)

● Nu doar sute de mii de români, bulgari, moldoveni şi alte naţii ale Pămîntului au fost alături de noi la recentele proteste. Pe una dintre pancarte apărea, mîndru, vulcanianul Spock: „Live long and protest!“ Şi el o fi fost sub influenţa armelor psihotronice? (C. Ş.)

● La intrarea trupelor naziste în Viena, în 1938, Egon Friedell, un evreu austriac, filozof și scriitor, strigă, înainte să se sinucidă sărind pe fereastră, din politețe vieneză și de frică să nu cadă pe capul cuiva: „La o parte, vă rog!“ (M. P.)

● Un slogan strigat la protestele de la Sibiu, dar și de la București: „Klaus, / Bagă-i la Zuhaus!“. O dovadă în plus că ne-am globalizat, că trăim în satul global. (M. M.)

● Pe un vehicul care transportă marfă, un producător de pîine își proclamă excelența: „Pîinea anului 2016“. Frumoasă ideea asta, un an – o pîine. Dar mă încearcă regretul că n-am destulă ținere de minte ca să mai știu care era pîinea anului 2015. O fi fost aceeași sau alta? Ca să nu mai zic de pîinea anului 2003, peste care s-a așternut de mult uitarea. (D. S.)

● În Anglia există, de 17 ani, un spital pentru ursuleţii de pluş. Lista de aşteptare este de patru luni. Cam aşa e şi la noi, doar că la spitalele şi clinicile pentru oameni… (C. Ş.)

● Ce s-a mai întîmplat în România săptămîna trecută. Tipul din apartamentul căruia s-au proiectat mesajele pe clădirea BRD din Piaţa Victoriei a fost chemat la poliţie pentru „tulburarea liniştii publice“. Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Voiculescu, a fost dată afară din magistratură. Firma care a împărţit pancarte gratis în Piaţa Victoriei a primit azi controlul Gărzii Financiare. PSDragnea, această organizaţie infracţională al cărei ideal de guvernare e dictatura! (M. C.)

Foto: Dana Catona

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.