Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNDE SÎNT FANTOMELE
DINTR-O BUCATĂ, CARE PREFERĂ
SĂ FACĂ GLUME GIRATORII
DECÎT SĂ SE APROPIE
DE IEȘIREA DIN AREALUL NOPȚII? 

● Unde sînt femeile pe Wikipedia? – se întreabă The Guardian. Ideea e simplă: doar 17% din textele de pe Wikipedia sînt despre figurile feminine și restul, de 83%, le aparțin bărbaților. Jurnalista Laura Bates ia cîteva exemple de figuri feminine importante, printre ele Margaret E. Knight, „femeia inventator cea mai faimoasă a secolului al XIX-lea“, și numără cuvintele care le sînt dedicate. Mai puține informații și mai succinte. Poate părea exagerat, dar cînd te gîndești de ce glorie beneficiază Wikipedia, e posibil să nu mai fie chiar așa. (A. M. S.)

● Regina Silvia a Suediei a declarat recent, într-un film documentar, că palatul regal Drottningholm, construit în secolul al XVII-lea și monument UNESCO, este bîntuit. Însă se pare că stafiile sînt mici și prietenoase, nici măcar n-o sperie pe regină. Palatul este vizitat anual de milioane de turiști, iar noua idee de marketing a reginei mi se pare excelentă. În același timp, într-o țară din Europa de Est, unii încă se luptă cu fantomele trecutului. Și nu sînt prietenoase deloc. (A. P.)      

● „Aici am venit la treabă, nu să vorbesc la telefon“, a declarat noul (și mai vechiul) ministru al Agriculturii Petre Daea, imediat după audierile din Parlament. Stilul și mesajele lui par destinate fermierilor, oameni dintr-o bucată, care preferă să pună mîna pe sapă decît să stea la telefon și să se uite pe Facebook. El însuși are alura unui asemenea om al sapei care a ajuns însă om al mapei. Vă întrebați de ce? Păi, d-aia. (A. M.)

● Un tip a suferit atît de mult la moartea pisicii sale încît a împăiat-o şi a vîrît o dronă înăuntru. Acum stă pe verandă şi-şi admiră pisica zburînd pe deasupra casei. În general, comentatorii online ai ştirii erau oripilaţi, pînă cînd a apărut unul: „Mie mi-ar plăcea să facă ai mei şi cu mine la fel după ce mor. Mi s-ar părea mişto să-mi zboare corpul de colo-colo şi să se facă glume cu mine ca dronă.“ Zborul, visul omenirii! (M. C.)

● Titlu de știre, pe 1 ianuarie: „Proiecte îndrăzneţe, anunţate de Primăria Buzău în 2017: construcţia de sensuri giratorii, modernizări de drumuri sau reabilitarea Bazarului“. Dacă astea sînt proiecte îndrăznețe, atunci construirea Turnului Eiffel cum a fost? Mai ușor cu adjectivele prin presă, dragi jurnaliști… (M. V.)

● Hai că o făcurăm şi pe asta: noile cifre arată că, în timp ce elefanţii şi leii se apropie de extincţie, o nouă specie va intra în curînd în această categorie ameninţată cu dispariţia, şi anume girafele, a căror populaţie a scăzut cu 40% în ultimii 15 ani. O să privim lung după ele! (M. C.)

● Pe panoul de la ieșirea dintr-un supermarket bucureștean stă scris, mare, numele șefei de tură: dna Tărășenie. (M. P.)

● O filă de calendar domestic marcase, pe 7, plăcinte, sau nu, mai bine pe 10 sau 12; și pe 20, la o oră de vîrf, o vizită impusă de imperative de sănătate din arealul familiei, sau altă zi bifează coafat etc. și o băută cu amicii pe teme nu mai puțin banale. „Rubricile“ par de-acum complete în rutina cotidiană a tăvălugului. Cînd însă alergătorul de cursă lungă își face triumfal sosita pe 30, toate scorurile se răstoarnă zornăind zgomotos și calendarul de uz intern devine document oficial de clamat în public. Pentru că el își adjudecă cea mai bună dintre toate lumile posibile (< gr. Eire’ne = pace). Așa au prezis ursitoarele. (R. M.)

● Ce face românu’ conectat după ce a fost cutremur, în puterea nopții? Dă o fugă pe Facebook să afle dacă a fost cutremur. După care zapează scurt la televiziunile de știri, să se convingă că ce scrie pe Facebook e adevărat. Și dacă televiziunile încă n-au apucat să scrie pe burtieră „breaking news“, se duce înapoi pe Facebook și bagă o postare nervoasă cum că televiziunile noastre sînt lamentabile. Între timp, lampa din sufragerie s-a oprit din legănat. (M. V.

AFLĂM, ÎN PRIMA ZI MAI PUȚIN
ABSURDĂ, CĂ SÎNTEM PREA PROȘTI PENTRU A FI MEREU
ÎNTRE COORDONATELE IDENTITĂȚII CARE TE SURPRINDE 

● Aflăm de la BBC că șansele de a te îmbolnăvi de demență sînt mai mari pentru cei care locuiesc în preajma arterelor intens circulate, din cauza unor factori ca zgomotul, particulele fine, oxizii de azot și praful de cauciuc produs de uzura anvelopelor. Ceea ce ne permite să afirmăm că demența e o combinație optimă de praf, cauciuc, azot și multă gălăgie. (M. P.)

● O posibilă nouă „tradiție“ de 1 ianuarie: șaorma. La Dristor Doner de la Șincai, în prima zi a anului, pe la prînz era o aglomerație înduioșătoare. (I. P.)

● Într-un sondaj realizat pentru The Economist de YouGov se arată în ce măsură pot circula informațiile false și cum reușesc ele să convingă. Potrivit acestui studiu, mai mult de jumătate dintre electorii lui Trump cred că Hillary Clinton are legături cu o afacere în care se amestecă pedofilia, ritualurile satanice și traficul de persoane, și că Obama nu e născut în SUA. Ciprian Mihali spune, într-un interviu publicat pe press-one.ro: „O afirmaţie absurdă spusă o dată poate fi percepută ca absurdă, deci necredibilă. Repetată însă de o mie de ori, ea nu este în fond mai puţin absurdă, doar că devine credibilă. Iar credibilitatea ei se obţine prin credulitate, expresia cea mai înaltă a abandonării oricărui simţ critic“. Lumea e mică, iar mecanismele manipulării funcționează ca unse. (A. M. S.)

● Stephen Hawking, care a formulat deja cîteva adevăruri teribile despre omenire (printre care şi faptul că sîntem prea proşti pentru a fi contactaţi de extratereştri), a făcut, în sfîrşit, şi o predicţie liniştitoare: peste o mie de ani nu va mai exista picior de om pe planetă. La mulţi ani! (M. C.)

● În ziua în care noul guvern condus de Sorin Grindeanu îşi depunea jurămîntul de învestire, Victor Ciorbea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier. Avocatul Poporului, mereu în actualitate, mereu în apărarea adevăratelor probleme ale poporului. (M. M.)

● În deşertul Sahara a nins pentru a doua oară în istorie. James Hansen, faimosul cercetător specializat în probleme de climat, a spus: „Temperatura planetei se află deja între coordonatele erei Eemiene de acum 120.000 de ani, ultima dată cînd Pămîntul a fost la fel de cald ca acum.“ (M. C.)

● Nici măcar nu știu care afirmație mă deprimă mai tare. „Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta și a iubi această țară atît de frumos numită grădina Maicii Domnului“ (Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri Europene). „Sînt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un bacalaureat“ (Pavel Năstase, ministrul Educaţiei). De Ministerul Culturii și Identității Naționale, ce să mai zicem? (A. M. S.)

● Vezi, din mers, diverse vehicule și fără să vrei le citești, fiindcă pe multe scrie ceva. Cîteodată ceva care te surprinde, cum ar fi aceste cuvinte: „mașină de curtoazie“. (D. S.)

Foto: S. Voinescu (sus), C. Chiriac (jos)

c chiriac dv673web 32 jpg jpeg
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.

Parteneri

panouri fotovoltaice adevarul jpg
Casa Verde 2024: Cine trebuie să plătească o garanție de 200.000 de lei și ce trebuie să știe persoanele fizice
Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice s-au prelungit pentru instalatori până la data de 20 septembrie, persoanele fizice putând accesa aplicația din 27 septembrie.
antibiotice pastile shutterstock
„Marea pandemie” cu care se va confrunta omenirea: Explozie de decese cauzate de rezistența la antibiotice, avertizează specialiștii
Bolile bacteriene, care sunt rezistente la medicamentele antibiotice disponibile, vor provoca peste 39 de milioane de decese la nivel mondial în următorii 25 de ani și vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese, potrivit unei prognoze publicate de Reuters.
plata cu cardul jpeg
Cât de sigure sunt plățile cu cardul: miliarde de tranzacții sunt analizate anual
În ultimii ani, plățile cu cardul au cunoscut o creștere semnificativă în popularitate şi în România, devenind o modalitate de plată preferată de mulţi consumatori.
Drumul pe Valea Pietrele spre Lolaia, Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (7) JPG
Ce făceau turiștii români pe munte, în trecut. „Refugiul din Retezat, murdar și zgomotos. Abundență de conserve aruncate”
Cele mai populare trasee din Retezat au fost aproape dintotdeauna poluate de turiști. Unul dintre ele, care străbate valea Pietrele pe lângă cascada Lolaia, stârnea fascinația, dar și nemulțumirea adevăraților iubitori ai muntelui.
telefoane copii dependenti png
De ce timpul petrecut de părinți în fața ecranului are un impact asupra sănătății mintale a copilului. Poate dezvolta autism și deficit de atenție
Cercetătorii au descoperit că micuții tind să imite dependența părinților lor de dispozitive. Concret, cu cât mama și tata petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât copilul este mai dependent de ecrane.
Cele mai slab cotate rețele de metrou din capitalele Europei Colaj
Cele mai slab cotate metrouri din Europa. București a întrecut „Orașul Etern” și „Orașul luminilor”
Deși metropolele europene atrag milioane de turiști anual, unele dintre ele se confruntă cu probleme majore în transportul public, inclusiv cel subteran. Descoperă care sunt cele mai slab cotate rețele de metrou din Europa și cum se compară acestea cu transport subteran din București.
Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”
Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.
carne procesata
Alimentele care pot crește riscul de cancer. Dezvăluirile unui medic oncolog
Un dietetician oncolog extrem de cunoscut din Spania, cu sute de mii de urmăritori online, a dezvăluit recent pentru presa catalană tipul de aliment pe care refuză să-l consume, chiar dacă este prezent în dieta zilnică, inclusiv în România. Este vorba despre carnea procesată.
Eminescu crater EN0108828468M jpg
Uimitoarea Românie spațială. Carpații de pe Lună, valea dacică de pe Marte și planeta româncelor
Românii au cucerit și universul. Nu foarte multă lume știe că multe corpuri cerești sau forme de relief ale diferitelor planete din sistemul nostru solar poartă nume românești. Acestea variază de la nume de savanți și oameni de cultură, până la mărci de vinuri și denumiri haioase.