Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE ȘTIE,
PRIMA JUMĂTATE DE REVELAȚIE
VA DESCHIDE FRUCTUL NEGRU
LA NIVEL CARNIVOR 

● Se știe, prima cifră din CNP-ul unei persoane reprezintă sexul acesteia; „1“ pentru bărbați, „2“ pentru femei. Obțin certificatul de naștere al fiicei mele nou-născute. Prima cifră e „6“. Alerg stupefiat înapoi la birou. O funcționară mă lămurește: „6 e sexul sugarilor!“. (M. P.)

● Un supermarket danez vinde, la jumătate de preţ, numai produse vătămate şi expirate. Lumea se îmbulzeşte, pînă şi Prinţesa Danemarcei se duce să cumpere de acolo. Numai în Danemarca se aruncă 700 de tone de produse care nu se vînd în termenul de valabilitate. La nivel global, o treime din mîncare rămîne nevîndută şi se aruncă. Astfel, ajunge la gunoi un trilion de dolari în fiecare an. (M. C.)

● 2016 ni i-a luat pe: David Bowie, Glenn Frey (Eagles), Prince, Keith Emerson şi Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer), Paul Kantner (Jefferson Airplane), Jimmy Bain (Rainbow, Dio), Leon Russell, Leonard Cohen… Fatalitate: vor muri înaintea mea toţi rockerii cu care am crescut. Ce revelaţie teribilă! (M. C.)

● Știre pe click.ro: cică Alina Plugaru va deschide o școală de sex. De ce nu și o școală doctorală? (M. V.)

● Îmi plăcea avocado. Și nu doar mie, doar nu degeaba e considerat fructul-vedetă, în ultimii ani. Die Zeit a publicat un reportaj despre cum se crește, despre consumul de apă, hormonii de care are nevoie ca să crească, timpul pe care îl petrece fructul într-un container, la întuneric. M-am surprins apoi uitîndu-mă la un biet avocado cam chiorîș. Iar el n-avea nici o vină. Trecuse deja printr-o tragedie. (A. M. S.)

● La raionul de cosmetice, într-un supermarket, un domn trimis de soție să-i cumpere vopsea de păr mă întreabă, confuz, care e diferența între două nuanțe: negru intens și negru albastru. Îi spun că, dacă doamna vrea să iasă în evidență, să-i ia negru albastru. Rînjește luminat și-mi mulțumește: „Atunci o iau pe cealaltă!“ (S. G.)

● Concernul Volkswagen, unul dintre cei mai importanţi constructori de automobile la nivel mondial, o companie care produce, printre altele, maşini Skoda şi Seat, a decis ca limba de lucru să fie engleza. După o perioadă de tranziţie, începînd cu 2021 limba engleză va deveni obligatorie la toate întîlnirile la nivel de management. Mi se pare o concesie inacceptabilă. Maşina populară a germanilor ar trebui să vorbească, peste tot în lume, limba germană. (M. M.)

● Cred că salata de boeuf ar trebui branduită ca produs tradițional românesc. În afara faptului că rețeta originală diferă enorm de cea românească, denumirea a devenit deja o sintagmă: avem salată de boeuf cu pui, cu porc sau, cel mai trist pentru un carnivor: salată de boeuf raw vegană. (S. G.)

DAR, URMÎND FLACĂRA,
NEPRICEPEREA AR AJUNGE
UN ECHIVALENT LICHID
AL VOINȚEI 

● „Podul lui Traian este un monument istoric, ce face parte din Patrimoniul cultural național, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, prins pe Lista monumentelor istorice, la Nr. 16 cod MH-I-m-A-10047.04, avînd adresa str. Independenței nr. 2 în municipiul Drobeta-Turnu Severin.“ Așa sună anunțul oficial. La fața locului însă, lucrurile stau puțintel altfel, de vreme ce marcajul legat de singurul pilon care s-a păstrat din cele 20 de picioare ale podului e greșit amplasat. Este un indicator care-ți „indică“ (sau ar trebui s-o facă) încotro se află „obiectivul turistic“ amintit. Dar, urmînd săgeata, nici picior de picior de pod… Pînă acolo, cale lungă… bătută. Dacă pentru un singur picior nu sîntem în stare să marcăm un ecrito corect, mă întreb ce s-ar fi întîmplat dacă s-ar fi păstrat toate cele 20 de picioare… Oricum însă, nu studiul miriapodelor pare a fi preocuparea noastră de bază. Dar să nu deraiem… ca să folosesc o vorbă înțeleaptă (ghid Christian -Tour), cum că rîul Timiș a fost „deraiat“. Așadar, încă o pilulă de gramatică la picioru’ podului. La anu’ și la mulți ani! (R. M.)

● Site-ul www.flacaraortodoxiei.ro titrează: „Medicii sînt şocaţi: tămîia este mult mai bună decît chimioterapia, distrugînd cu succes celulele canceroase“, mai exact cele responsabile de cancerul la sîn, la prostată, ovarian şi de colon. De asemenea, „tămîia calmează tractul digestiv, stimulează imunitatea şi îmbunătăţeşte sănătatea orală şi mentală“. Doamne fereşte, vindecă şi-ajută! (M. C.)

● În căsuţa poştală găsesc tot mai des pliante pentru servicii funerare. Pe unul dintre ele scrie aşa: „Spălat, toaletat, îmbrăcat, constatare deces, îmbălsămare (garanţie 24-72 de ore) etc…“ Îmi recunosc nepriceperea şi vă întreb: de ce se constată decesul abia după spălat şi îmbrăcat? (C. Ş.)

● Aflată în criză de lichidități, Havana a propus Cehiei să îi plătească vechea datorie pe care o are cu mărfuri, inclusiv cunoscutul rom cubanez. Fiind vorba de-spre vreo 260 de milioane euro, ar însemna o cantitate de rom care i-ar ajunge Cehiei vreo 130 de ani. După atîta bere, poate cehii trec pe tărie. (A. M. S.)

● Într-un supermarket, un echivalent lichid al strigăturii „Mîndri că sîntem români!“: CIDRU MÎNDRU din mere românești. (D. S.)

● Afganistan este singura ţară din lume unde femeile se sinucid în număr mai mare decît bărbaţii. Numai în 2013 s-au sinucis 2500 de femei, majoritatea avînd vîrste între 14 şi 21 de ani. Cele mai multe îşi dau foc stropindu-se în prealabil cu benzină. Cauze: abuzuri în sînul familiei şi căsătorii aranjate împotriva voinţei lor. (M. C.)

Foto: M. Vasilescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.