Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE ȘTIE,
PRIMA JUMĂTATE DE REVELAȚIE
VA DESCHIDE FRUCTUL NEGRU
LA NIVEL CARNIVOR 

● Se știe, prima cifră din CNP-ul unei persoane reprezintă sexul acesteia; „1“ pentru bărbați, „2“ pentru femei. Obțin certificatul de naștere al fiicei mele nou-născute. Prima cifră e „6“. Alerg stupefiat înapoi la birou. O funcționară mă lămurește: „6 e sexul sugarilor!“. (M. P.)

● Un supermarket danez vinde, la jumătate de preţ, numai produse vătămate şi expirate. Lumea se îmbulzeşte, pînă şi Prinţesa Danemarcei se duce să cumpere de acolo. Numai în Danemarca se aruncă 700 de tone de produse care nu se vînd în termenul de valabilitate. La nivel global, o treime din mîncare rămîne nevîndută şi se aruncă. Astfel, ajunge la gunoi un trilion de dolari în fiecare an. (M. C.)

● 2016 ni i-a luat pe: David Bowie, Glenn Frey (Eagles), Prince, Keith Emerson şi Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer), Paul Kantner (Jefferson Airplane), Jimmy Bain (Rainbow, Dio), Leon Russell, Leonard Cohen… Fatalitate: vor muri înaintea mea toţi rockerii cu care am crescut. Ce revelaţie teribilă! (M. C.)

● Știre pe click.ro: cică Alina Plugaru va deschide o școală de sex. De ce nu și o școală doctorală? (M. V.)

● Îmi plăcea avocado. Și nu doar mie, doar nu degeaba e considerat fructul-vedetă, în ultimii ani. Die Zeit a publicat un reportaj despre cum se crește, despre consumul de apă, hormonii de care are nevoie ca să crească, timpul pe care îl petrece fructul într-un container, la întuneric. M-am surprins apoi uitîndu-mă la un biet avocado cam chiorîș. Iar el n-avea nici o vină. Trecuse deja printr-o tragedie. (A. M. S.)

● La raionul de cosmetice, într-un supermarket, un domn trimis de soție să-i cumpere vopsea de păr mă întreabă, confuz, care e diferența între două nuanțe: negru intens și negru albastru. Îi spun că, dacă doamna vrea să iasă în evidență, să-i ia negru albastru. Rînjește luminat și-mi mulțumește: „Atunci o iau pe cealaltă!“ (S. G.)

● Concernul Volkswagen, unul dintre cei mai importanţi constructori de automobile la nivel mondial, o companie care produce, printre altele, maşini Skoda şi Seat, a decis ca limba de lucru să fie engleza. După o perioadă de tranziţie, începînd cu 2021 limba engleză va deveni obligatorie la toate întîlnirile la nivel de management. Mi se pare o concesie inacceptabilă. Maşina populară a germanilor ar trebui să vorbească, peste tot în lume, limba germană. (M. M.)

● Cred că salata de boeuf ar trebui branduită ca produs tradițional românesc. În afara faptului că rețeta originală diferă enorm de cea românească, denumirea a devenit deja o sintagmă: avem salată de boeuf cu pui, cu porc sau, cel mai trist pentru un carnivor: salată de boeuf raw vegană. (S. G.)

DAR, URMÎND FLACĂRA,
NEPRICEPEREA AR AJUNGE
UN ECHIVALENT LICHID
AL VOINȚEI 

● „Podul lui Traian este un monument istoric, ce face parte din Patrimoniul cultural național, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, prins pe Lista monumentelor istorice, la Nr. 16 cod MH-I-m-A-10047.04, avînd adresa str. Independenței nr. 2 în municipiul Drobeta-Turnu Severin.“ Așa sună anunțul oficial. La fața locului însă, lucrurile stau puțintel altfel, de vreme ce marcajul legat de singurul pilon care s-a păstrat din cele 20 de picioare ale podului e greșit amplasat. Este un indicator care-ți „indică“ (sau ar trebui s-o facă) încotro se află „obiectivul turistic“ amintit. Dar, urmînd săgeata, nici picior de picior de pod… Pînă acolo, cale lungă… bătută. Dacă pentru un singur picior nu sîntem în stare să marcăm un ecrito corect, mă întreb ce s-ar fi întîmplat dacă s-ar fi păstrat toate cele 20 de picioare… Oricum însă, nu studiul miriapodelor pare a fi preocuparea noastră de bază. Dar să nu deraiem… ca să folosesc o vorbă înțeleaptă (ghid Christian -Tour), cum că rîul Timiș a fost „deraiat“. Așadar, încă o pilulă de gramatică la picioru’ podului. La anu’ și la mulți ani! (R. M.)

● Site-ul www.flacaraortodoxiei.ro titrează: „Medicii sînt şocaţi: tămîia este mult mai bună decît chimioterapia, distrugînd cu succes celulele canceroase“, mai exact cele responsabile de cancerul la sîn, la prostată, ovarian şi de colon. De asemenea, „tămîia calmează tractul digestiv, stimulează imunitatea şi îmbunătăţeşte sănătatea orală şi mentală“. Doamne fereşte, vindecă şi-ajută! (M. C.)

● În căsuţa poştală găsesc tot mai des pliante pentru servicii funerare. Pe unul dintre ele scrie aşa: „Spălat, toaletat, îmbrăcat, constatare deces, îmbălsămare (garanţie 24-72 de ore) etc…“ Îmi recunosc nepriceperea şi vă întreb: de ce se constată decesul abia după spălat şi îmbrăcat? (C. Ş.)

● Aflată în criză de lichidități, Havana a propus Cehiei să îi plătească vechea datorie pe care o are cu mărfuri, inclusiv cunoscutul rom cubanez. Fiind vorba de-spre vreo 260 de milioane euro, ar însemna o cantitate de rom care i-ar ajunge Cehiei vreo 130 de ani. După atîta bere, poate cehii trec pe tărie. (A. M. S.)

● Într-un supermarket, un echivalent lichid al strigăturii „Mîndri că sîntem români!“: CIDRU MÎNDRU din mere românești. (D. S.)

● Afganistan este singura ţară din lume unde femeile se sinucid în număr mai mare decît bărbaţii. Numai în 2013 s-au sinucis 2500 de femei, majoritatea avînd vîrste între 14 şi 21 de ani. Cele mai multe îşi dau foc stropindu-se în prealabil cu benzină. Cauze: abuzuri în sînul familiei şi căsătorii aranjate împotriva voinţei lor. (M. C.)

Foto: M. Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.