Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DESEORI INSENSIBIL LA SALAM,
CONSUMATORUL DE AMUZAMENT
NU VA MAI AVEA NEVOIE,
PRIN URMARE, DE UN LIMBAJ AUTOMAT 

● Today Translations angajează traducător de emoji-uri. Firma, cu sediul în Londra, înglobează 3000 de lingvişti, cu experienţă în peste 200 de limbi, şi consideră că are nevoie de un expert în această nouă formă de comunicare, care se răspîndeşte cu rapiditate. Traducerea de emoji-uri reprezintă un domeniu nou, dominat de software, care este deseori insensibil la diferenţe culturale. (C. Ş.)

● „La Judecătoria Piteşti a început procesul Georgetei Dragomir, cunoscută drept Vrăjitoarea Maria. Aceasta este acuzată de înşelăciune, deoarece a convins o femeie să îi dea în total aproximativ 75.000 de lei pentru a nu fi înşelată de soţul ei, care lucra în străinătate, şi ca să scape de duşmani. În afară de bani, vrăjitoarea a cerut şi a primit de la păgubita Marcela Fronie drept ingrediente pentru vrăji salam, caşcaval, pîini, cutii de icre, pateuri, dulciuri sau bere, cafea, sucuri şi pliculeţe de ness. După cum se precizează în rechizitoriul procurorilor, vrăjitoarea a convins-o pe clienta naivă inclusiv să pună 10.000 de euro (adică aproximativ 45.000 de lei) într-o găleată cu ierburi şi cărbuni şi să o arunce într-un rîu de lîngă un mall din Piteşti, pretextîndu-i că aşa i-au cerut diavolii.“ (Adevărul, 14 decembrie 2016) (A. M. S.)

● Cumpărătorul din fața mea trîntește pe banda de la casă un morman de bucăți grase, alburii, de carne de porc și cîteva pachete de ceai pentru afecțiuni cardiace. Nicicînd n-am văzut mai aproape una de alta otrava și antidotul. (M. P.)

● A apărut un articol nou în talciocul stradal de sărbători: „pantaloni cu blană, 20 lei“. Nu prețul e în interesul nostru acum, ci „blana“: a cui? pentru cine? Ar fi deci prilej de amuzament, dacă n-ar fi chiar îngrijorător cum mareea limbii române analfabete cuprinde tarabă de tarabă. Desigur, vînzătorii, ambulanți fiind (dar nici cu cei stabili n-am a mă mîndri), o iau din zbor și o dau mai departe. N-au timp să se gîndească la ghetele îmblănite în care Moș Crăciun le va pune cu siguranță și niște mănuși îmblănite, alături, poate, de un taior cu guler de blană. Sau poate niște mitene de blană îmblănite. Chiar, cum o fi asta? Să așteptăm geru’ Bobotezii! Așadar, pe curînd, încă o pilulă de gramatică la botu’ calului. (R. M.)

● John Glenn, primul astronaut american care a orbitat în jurul Pămîntului doar în costum, a murit la vîrsta de 95 de ani. Pe 20 februarie 1962 a înconjurat planeta de trei ori, acum va face asta ori de cîte ori va dori. Şi nu va mai avea nevoie de costum. (M. C.)

● Președintele Klaus Iohannis a respins numirea dnei Sevil Shhaideh în funcția de prim-ministru. Totuși, merită consemnată, pentru posteritate, părerea primarului PSD din Iași, care n-a fost de acord cu numirea, motivînd că „e crescut lîngă statuia lui Ștefan cel Mare“ și, prin urmare, nu i se pare în regulă. Subtil, nu? Noi sîntem români. Subtili rău de tot. (M. V.)

● Într-un plic expediat de Direcţia Generală de Poliţie Locală din sectorul unde locuiesc primesc o scrisoare de la primarul de sector în care mi se explică că edilului îi „revine obligaţia“ de a se îngriji de siguranţa cetăţenilor care „locuiesc sau tranzitează prin această zonă“. Un paragraf mai jos, se zice că „neexecutarea la timp a lucrărilor de reparaţii determină degradarea progresivă a construcţiei“. Apoi, după încă un paragraf, mi se spune sec că „lucrările de consolidare şi de reabilitare a faţadei clădirilor nu pot fi efectuate din fondurile sectorului“. În fine, mai departe se expune, într-un limbaj lemnos, cum că „reabilitarea termică“ se va face cu fonduri europene, că proprietarii plătesc o cotă etc. etc. Siguranţa şi consolidarea s-au transformat în anvelopare şi termopan. Iar Poliţia veghează. Mi se face frică! (M. M.)

● Am înțeles, facturile electronice pentru utilități sînt generate și trimise automat, la dată fixă, de computer – că doar de-aia trăim în secolu’ douășunu, ca să beneficiem de avantajele tehnologiei, să fim informați la timp, în calitatea noastră de consumatori etc. etc. Dar nu se poate face o excepție în decembrie? Căci, în ajunul Crăciunului, am primit pe e-mail factura de electricitate și de Crăciun pe aia de telefon. Ce să zic? Bine că nu s-a inventat tehnologia care să-ți pună facturile direct sub brad, în clinchet de jingle bells… (M. V.

CUM AR VENI, VITEZA SĂ AIBĂ OARE
LEGĂTURĂ CU UN FRIGIDER VIRTUAL?

● Nu de mult, pe Yahoo!, limba engleză și limba română au primit în dar, de sărbători, două cuvinte noi din partea unei reclame: „E GIGAWINTER la Cartela Telekom. Ai premii crăciunizate la reîncărcare“. Cum ar veni, s-a crăciunizat gigaiarna. (D. S.)

● Procurorul DNA, analizînd viteza cu care Dan Voiculescu a scris, în celula sa din penitenciarul Rahova, 11 cărți: „O carte de 295 de pagini a fost scrisă în 25 de ore, o alta de puțin peste 100 de pagini în 12 ore! În medie, îi trebuie 6 ore și 40 de minute pentru fiecare carte. Manuscrisele totalizează peste 2000 de pagini. Rezultă că scrie o pagină la două minute. Manu­scrisele nu conțin ștersături sau corecturi.“ Dan Voiculescu, acest Pierre Ménard pe speed! (M. C.)

● La rubrica „Oferta actuală“, pe pagina de Internet a magazinului Kaufland, e afișată o succesiune stranie de produse: Cadouri, Cosmetice, Băuturi, Curcan, Roșii, Nuci, Blender, Camion. Să aibă oare legătură cu Berlinul? (M. P.)

● În locul poștei din cartier a apărut… ce altceva decît un Mega Image? Nu cred că era acolo vreo mare nevoie de încă un magazin. De poștă era ceva mai multă. Cu toate astea, poșta devenise atît de urîtă încît poate că trebuia să dispară. Chiar în locul unde stătea o funcționară acră, care se certa cu multă lume, tronează acum un frigider plin cu sticle de bere, iar unde era ghișeul la care așteptai să dai sau să primești pachete sînt rafturi cu detergenți și mopuri. Casieriile sînt pe locul cabinelor telefonice interurbane de pe vremuri, iar acolo unde își avea ghișeul un funcționar mare și mocăit e acum raionul de brînză. Nu știu, zău, dacă o fi de bine sau o fi de rău. (A. M.)

● Artistul sirian Khaled Akil a încercat să atragă atenţia asupra destinului tragic al copiilor în vremuri de război creînd o serie de colaje intitulate „Pokémon Go in Siria“ cu fotografii de război AFP în care a integrat figurile pokemonilor: „Cum e posibil ca un joc virtual să atragă o mai mare atenţie decît atrocităţile comise zi de zi în Siria?“ Răspunsul, singurul răspuns e că realitatea ne-a alienat cu violenţa ei. Privind în urmă cu doar o săptămînă: a fost masacrul de la Alep, a venit asasinarea ambasadorului rus în Turcia, apoi atentatul cu camionul din Berlin… Omenirea nu mai face faţă realităţii. Daţi-i nişte pokemoni paşnici! (M. C.)

Foto: E. Belu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.