Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CUM E BINE ȘTIUT,
ANUMITE LUCRURI
MODIFICATE MILOSTIV AR PUTEA
SĂ VĂ LUMINEZE MIREASMA 

● Se reasfaltează bulevardul Iuliu Maniu. Pe bucățica de la mine, cel puţin, cea mai mare parte din prima bandă n-a avut parte de lucrări. Pentru că, după cum e bine știut, pe Iuliu Maniu prima bandă e pentru mașinile parcate. (C. Ș.)

● Anumite lucruri care se instaurează odată cu data de 1 decembrie par să devină eterne de la an la an. Printre care împodobirea locuințelor cu 24 de zile înainte de Crăciun, litania de colinde care îți sună obsesiv în urechi în orice supermarket, șemineul de pe postul Ambiental care produce o senzație falsă de căldură prin case, prin intermediul obiectului numit televizor. (A. P.)

● Hai că ne-am lămurit şi cu fermele organice care, arată studiile, consumă foarte multe resurse naturale pentru a produce puţin. Organismele modificate genetic sînt, în acest moment, cele mai profitabile pentru planetă şi omenire în termeni de costuri (mici), po-luare (redusă) şi producţie (mare). (M. C.)

● Campanie electorală. Partidul România Unită (PRU) promite, printre altele, amnistie fiscală şi penală. Sigla partidului e chipul voievodului Vlad Ţepeş. După cum, probabil, cititorii gazetei noastre ştiu, nu-i aşa, din cărţile de istorie, Vlad Ţepeş a fost un domnitor foarte milostiv care exact asta făcea: îi amnistia pe răufăcători şi pe duşmani trăgîndu-i în ţeapă! (M. M.)

● Nici nu ne-am obișnuit noi bine cu Uber-ul, că în Anglia se testează o aplicație pentru mobil cu care poți să comanzi o dronă, exact așa cum chemi un taxi. E vorba despre drone care ar putea să vă lumineze drumul sau să vă escorteze la destinație. Deocamdată sistemul a fost testat în orașul Petworth, din sudul Angliei, iar dispozitivul urmează să fie propus municipalității. Zic că e bine de știut, nu de alta, dar să fim pregătiți. (A. M. S.)

● Erau ca două pete de smoală pe albul mirosind a var. În chicătoare, cît un pod de palmă, făcea cîte un ochi, sau oțîr de păpară, sau își pregătea bulzul… în straturi de cele mai fine brînzeturi, înfășate apoi în smîntînă de drigană. Alături, țîfnoasă, căci avea coadă și era maiestuoasă și mîndră, tigaia chiar așa numită: „Dă-mi, te rog, tigaia ’a cu coadă“. Aici făcea scovergi… cele mai minunate aluaturi care se desfăceau în fîșii de o finețe fără egal. Deunăzi m-am dus chitită să cumpăr o tigaie. „De care?“ „Una obișnuită… și nu foarte piperată…“ „Obișnuită, obișnuită… dar de care: tigaie universală? Pentru grill? Tip wok, sau pentru clătite? Și din ce să fie: ceramică, fontă, aluminiu, inox?“ „Una pentru scovergi“, am șoptit… încercînd să uit mireasma sărbătorilor de atunci. Sau poate nu… e tot ce mi-a rămas de atunci… (R. M.)

CU O CONDIȚIE: O MÎNĂ DIBACE
(CU PICIOARELE PE PĂMÎNT)
SĂ MĂSOARE TEMPERATURA
CORECTĂ DE FIERBERE
A DEȘEURILOR ÎN DEVENIRE

● Sînt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Cu o condiție: pe buletinele de vot să existe un pătrățel în plus pe care să scrie, în locul numelui candidatului, „Nu am cu cine să votez“. Astfel încît să nu mai fie nevoie de anularea voturilor. Dacă acest pătrățel obține 50 + 1% din voturi, atunci este clar că toți acei candidați trebuie înlocuiți cu alții. Alegerile se pot repeta pînă cînd electoratul va considera că are cine să l reprezinte. De asemenea, acei candidați înscriși pe aceste buletine, care în urma votului trebuie înlocuiți, vor fi obligați să se retragă total din viața politică și din orice altă funcție publică. (A. D.)

● Progresul tehnologic în materie de rulat sarmale evoluează galopant odată cu apropierea sărbătorilor: primesc de la un prieten un filmuleț publicitar în care o mînă dibace rulează sarmale cu ajutorul unui aparat „Grünberg“, capabil să producă sarmale de diferite dimensiuni; la un moment dat, mîna acționează un levier mic, cu indicația prețioasă: „De aici se reglează diametrul sărmăluței“. Fondul muzical este melodia unui Raymond Gong Gong „Tears for the Joy at the Party After War“ („Lacrimi de bucurie la petrecerea de după război“). Rulez și plîng, rulez. (M. P.)

● Din cauza ceţii din Cluj, am aterizat forţat la Sibiu, unde am petrecut în avion, pe pistă, cîteva ore, aşteptînd ca vremea să se îndrepte. Aşa că am intrat în vorbă cu o stewardesă care zbura de nouă ani şi am calculat împreună cît, din tot acest timp, l-a petrecut în aer. Nu fusese curioasă să afle sau se temuse s-o facă. Oricum, au rezultat aproape 11 luni. A zis că mai stă pînă împlineşte un an, după care revine cu picioarele pe pămînt. Avea 28 de ani. (M. C.)

● S-a inventat dispozitivul de împăturit sarmale. Era inevitabil. Costă doar 30 de lei, iar gospodinele adevărate nu au încredere în el. Nu sînt convinse că o să le iasă sarmaua perfectă cu un aparat atît de ieftin. Cred că acesta ar avea mai mult succes dacă s-ar transforma într-un gadget și ar costa 300 de lei – să măsoare temperatura corectă de fierbere a sarmalelor, să identifice compoziția cărnii, să facă poze, să conțină rețete și să fie dotat cu un memory card care să păstreze amintirea sarmalelor de altădată. (A. P.)

● Se lucrează acum la reciclarea deşeurilor nucleare pentru a fi transformate într-o baterie diamantină menită să reziste aproape 5000 de ani. (M. C.)

● Un băiețel de 4-5 ani în tramvai: „Mami, mie nu mi plac oamenii în vîrstă. Și nici bătrînii. Și… nici tinerii.“ Un mic sociopat în devenire. (C. Ș.

PÎNĂ ATUNCI,
LINGURIȚA NU E NEAPĂRAT
UN MINI-ATU NERVOS 

● Taximetrist: „Păi, cine credeţi că i-a incendiat pe copiii ăia de la Colectiv? Iohannis şi masoneria, ca să scape de Ponta. Cum de clubul ăla n-a luat niciodată foc pînă atunci, nu v-aţi întrebat?“ (M. C.)

● Am luat o ciocolată caldă la cafeneaua turcească de la mall. Totul era impecabil, ciocolata avea frişcă şi vreo două bomboane pe lîngă ea. Cînd dau s-o amestec şi iau linguriţa, simt că-mi vine să muşc din ea: era din ciocolată. (I. P.)

● Într-o foaie de campanie electorală (Obiectiv), o fițuică a PMP pe care am primit-o gratuit în piață, scrie pe prima pagină, chiar sub titlu, că „vom reuși să conferim Țării și oamenilor ei dreptul de a privi în ochi orice altă nație…“. Carevasăzică națiile și țările au ochi. Și se pot privi în ei. Nu dezvolt mai mult chestiunea asta pentru că nu vreau să intru într-o zonă sensibilă a PMP, dar se pare că folosirea limbii române în scris nu e neapărat un atu al celor care-și declamă patriotismul. (A. M.)

● Din oferta de produse a site-ului www.scutece-adulti.ro: „Mini Nebulizator cu compresor și lavaj nazal“. (D. S.)

● În seara de Moș Nicolae, prin Piața Romană, un domn nervos, la telefon: „Doar i-am cumpărat un ruj, ce mai vrea?“. Probabil că poftea la dulciuri, mandarine, banane. (S. G.)

Foto: S. Voinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Becali
Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.