Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN CURÎND, SCRIITORUL ATLETIC
VA NECESITA IEȘIRI ÎN PENUMBRĂ,
SĂ VADĂ CUM MERGE
SINGURA INDUSTRIE DULCE 

●  În curînd, ca să ne-nțelegem cu telefoanele astea inteligente, va trebui să urmăm studii de specialitate. Sau măcar niște cursuri, niște training-uri, acolo. Mi am luat un telefon nou și, butonînd la el, am nimerit peste asta: „Permiteți deblocarea bootloaderului“. Ce să faaac? Bine că ești tu deștept! (M. V.)

● Cenuşa lui Truman Capote a fost cumpărată recent la licitaţie pentru suma de 43.750 de dolari. La aceeaşi licitaţie s-au mai vîndut hainele în care a murit (pentru 6400 de dolari) şi două recipiente de pastile pe care scriitorul le lua pe reţetă (pentru 9280 de dolari). Sînt invidios, eu am acasă doar nişte coji de fistic ronţăit de Orhan Pamuk la o lansare. (M. C.)

● În România, masajul pare a fi devenit o adevărată modă. Dar ce să crezi despre un asemenea anunț: „Masaj tînăr curat atletic cu atestat și experiență efectuez masaj terapeutic…“? Există, adică, și un masaj bătrîn și murdar? (A. M.)

● Un anunț la oferte de muncă, pe olx: „caut o persoana student/elev(a), pensionari barbati mai mult pentru ca am o catelusa rasa shar pei care nu asculta cand iese afara la plimbare si trage foarte tare in ham. si nu ii pot face fata eu. deaccea caut o persoana cu mai multa forta sa spun! Pentru asta ofer 5 lei pentru o iesire de 30 min maxim/zi dupamasa. plimbarile se vor face impreuna cu mine! daca va necesita iesiri in parc se va platii in plus pt mai mult timp!“. Eu cred că doamna s-a plictisit să-și plimbe cîinele de una singură și, de fapt, caută drept companie un bărbat forțos. (A. P.)

● Nimic nu te ajută mai mult decît un gîndac mare, roşu şi urît de bucătărie (sau, mai curînd, de bloc) să înţelegi sentimentele controversate: vreo trei zile la rînd, în fiecare seară, un asemenea specimen mă aştepta în penumbră, pe aragaz. După ce n-a mai apărut (e drept că anumite substanţe cu care am dat au ajutat în sensul ăsta) am avut un sentiment de uşurare, dar şi de infim regret: love-hate relationship… (I. P.)

● Dacă ANAF-ul va trimite spioni sub acoperire prin cluburi, restaurante și magazine ca să prindă evazioniștii fiscali, să vadă cum sînt încasați banii, dacă sînt introduși în casele de marcat, dacă vin colectori să încaseze banii nedepuşi, cum rămîne cu bacșișul? Mai dau, nu mai dau? (S. G.)

● Canalul București-Dunăre-Marea Neagră pe care și-l dorește primarul general Gabriela Firea crește în amploare, lățime, debit și importanță strategică de fiecare dată cînd se vorbește despre el. Așa am aflat, de pildă, că vom putea merge la mare, cu barca, pe Dunăre; că vom putea transporta pe apă mărfuri de la și spre București, ceea ce va face din capitala României un important port regional; am mai aflat că, odată finalizate canalul și portul, București va atrage mult mai mulți turiști; în plus, citesc în presă, pe canalul Dunăre-București vor putea fi construite și hidrocentrale (pluralul nu-mi aparține mie). Ce vreau să zic: ăștia care vorbesc așa sînt oameni mici cu planuri modeste. Think big, vorba aia: prin deschiderea la Marea Neagră via canalul navigabil București-Giurgiu, capitala României devine un important port mediteranean și, deci, atlantic. Practic, bucureștenii vor fi vecini cu newyorkezii. O să ne ducem din Berceni la Brooklyn cu pluta. (M. M.)

● „La Liceul din Buzău s-a descoperit o fabrică de diplome false. Desigur, singura industrie rentabilă care mai rămăsese.“ (Ilustrațiunea română, 14 februarie 1934) (A. M. S.)

● „Ce poate fi mai dulce pe lume decît o dulceață de pisică!“ – Marcu, 4 ani, trei luni și cincisprezece zile, cum îi place să-ți zică… (R. M.

ULTIMII DOI ANI
ÎȘI PIERD GREUTATEA CÎND
UNA DINTRE SURSE ESTE NEAGRĂ 

● Directorul postului Radio România Actualităţi, Ovidiu Miculescu, a cheltuit 110.000 de euro zburînd la business class de treizeci de ori în ultimii doi ani pentru a vizita 24 de ţări de pe toate continentele, mai puţin Africa: China, India, Australia, Myanmar, Malaezia, Cuba, Brazilia, Norvegia etc. Spre exemplu, biletul de avion spre SUA a costat 6300 de euro. CNSAS l a declarat pe Ovidiu Miculescu fost colaborator al Securităţii. (M. C.)

● Moaştele Sfîntului Serafim vor fi plimbate în jurul planetei vreme de 155 de zile de către doi cosmonauţi ruşi de pe International Space Station (ISS). Moaştele Sfîntului Serafim nu sînt însă primele care îşi ­pierd greutatea în spaţiu: în 2008-2009, rămăşiţele Sfîntului Serghei Radonejski au petrecut 178 de zile în spaţiu, anul următor resturile Sfinţilor Fiodor Stratilat şi Fiodor Tiron au făcut aceeaşi călătorie, iar în 2011-2013, mostre din scheletele Sfinţilor Filip, Piotr şi Gheorghe au „vizitat“ de asemenea ISS, după care s-au întors acasă. Mă întreb de ce nu le-au eliberat în stratosferă ca să ne protejeze stratul de ozon sau să ne apere de asteroizi sau să găsească urme de apă pe alte planete. Parcă aşa se găseşte apa, cu oscioare. (M. C.)

● Două mămăițe discută într-un salon de spital, vorbesc una peste alta, tare, despre tot felul de nimicuri – nepoței, boli, călătorii. O țin tot așa vreo douăzeci de minute. Conversația se încheie cînd una dintre ele lasă ușor mîna în jos, închide telefonul și se culcă. (C. Ș.)

● Poliția germană investighează cazul unui cuplu din regiunea Bayreuth, care și-a ținut fiul închis în casă timp de 30 de ani. Conform unor surse citate de BBC, bărbatul, care a împlinit între timp 43 de ani, arată neîngrijit, dar pare bine hrănit… Bavaria rămîne Bavaria. (M. P.)

● Disperare & speranță la Biroul de Obiecte Pierdute, Furate sau Găsite: „Am pierdut suport de ochelari pe strada regina elisabeta vis-a-vis de parcul cișmigiu. Suport de ochelari Jaguar de culoare arămie cu ochelari Ocean în el!“ / „Am pierdut o căciulă neagră de la porc – în Coresi Brașov.“ / „Pierdut aparat foto acum 14 ani, în Sighișoara. Eram într-o excursie cu școala. Prea multe detalii nu pot da, decît că era un aparat cu film kodak vechi. Dacă cineva îl are și a developat pozele, poate să observe că în ele apar un grup de fete.“ / „4 oct, duminică dimineață, în urma unei bătăi încasate de 2 taximetriști, am pierdut verigheta! În zona Șos. Kiselef, la intrarea în parcul Herăstrău, pe lîngă Club BOA.“ / „Pierdut cățeluș de pluș, mops, cca 5 cm, zona Unirii (posibil la metrou).“ / „Am pierdut un set de 3 chei (probabil pe strada Școlii sau Avram Iancu), una este neagră, una galbenă iar una nu are culoare.“ / „S a furat la data de 24 septembrie la ora 17:50 18:00 din București de lîngă Ateneul Român bicicleta de dirt-street culoare albă, cadru NS Bitch, furcă Marzocchi ATA 55 (albă), are cauciucuri Maxxis Holly Roller, jantă față Remerx Super Jumbo, spate SunRingle Double Track (neinscripționată), frîne Hayes Stroker Trail albe, tijă de șa Kalloy, șa WTB gri, deraior spate și shifter Shimano Alivio, pedalier Truvativ Ruktion fără box­guide, butuci BikePozitive pe față și Novatec spate. Dacă o zăriți vă rog să mă contactați (…).“ (D. S.)

Foto: Lavinia Petrescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Trucul WhatsApp pentru a afla locația unui contact fără ca acesta să știe
WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, se actualizează continuu pentru a-și îmbunătăți experiența pentru cei peste două miliarde de utilizatori activi.
image
Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia EXCLUSIV
Ucraina se află într-o situație dificilă în fața unui inamic care are, aparent, resurse nelimitate. Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare.
image
Bijuteria istorică de pe Dunăre. Cea mai veche navă cu zbaturi din lume încă mai funcţionează VIDEO
Vasul de pasageri „Tudor Vladimirescu” a avut ca oaspeţi de seamă pe Regele Ferdinand, Regina Maria, generalul Averescu, iar în 1959, pe liderii comunişti Nikita Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.