Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN CURÎND, SCRIITORUL ATLETIC
VA NECESITA IEȘIRI ÎN PENUMBRĂ,
SĂ VADĂ CUM MERGE
SINGURA INDUSTRIE DULCE 

●  În curînd, ca să ne-nțelegem cu telefoanele astea inteligente, va trebui să urmăm studii de specialitate. Sau măcar niște cursuri, niște training-uri, acolo. Mi am luat un telefon nou și, butonînd la el, am nimerit peste asta: „Permiteți deblocarea bootloaderului“. Ce să faaac? Bine că ești tu deștept! (M. V.)

● Cenuşa lui Truman Capote a fost cumpărată recent la licitaţie pentru suma de 43.750 de dolari. La aceeaşi licitaţie s-au mai vîndut hainele în care a murit (pentru 6400 de dolari) şi două recipiente de pastile pe care scriitorul le lua pe reţetă (pentru 9280 de dolari). Sînt invidios, eu am acasă doar nişte coji de fistic ronţăit de Orhan Pamuk la o lansare. (M. C.)

● În România, masajul pare a fi devenit o adevărată modă. Dar ce să crezi despre un asemenea anunț: „Masaj tînăr curat atletic cu atestat și experiență efectuez masaj terapeutic…“? Există, adică, și un masaj bătrîn și murdar? (A. M.)

● Un anunț la oferte de muncă, pe olx: „caut o persoana student/elev(a), pensionari barbati mai mult pentru ca am o catelusa rasa shar pei care nu asculta cand iese afara la plimbare si trage foarte tare in ham. si nu ii pot face fata eu. deaccea caut o persoana cu mai multa forta sa spun! Pentru asta ofer 5 lei pentru o iesire de 30 min maxim/zi dupamasa. plimbarile se vor face impreuna cu mine! daca va necesita iesiri in parc se va platii in plus pt mai mult timp!“. Eu cred că doamna s-a plictisit să-și plimbe cîinele de una singură și, de fapt, caută drept companie un bărbat forțos. (A. P.)

● Nimic nu te ajută mai mult decît un gîndac mare, roşu şi urît de bucătărie (sau, mai curînd, de bloc) să înţelegi sentimentele controversate: vreo trei zile la rînd, în fiecare seară, un asemenea specimen mă aştepta în penumbră, pe aragaz. După ce n-a mai apărut (e drept că anumite substanţe cu care am dat au ajutat în sensul ăsta) am avut un sentiment de uşurare, dar şi de infim regret: love-hate relationship… (I. P.)

● Dacă ANAF-ul va trimite spioni sub acoperire prin cluburi, restaurante și magazine ca să prindă evazioniștii fiscali, să vadă cum sînt încasați banii, dacă sînt introduși în casele de marcat, dacă vin colectori să încaseze banii nedepuşi, cum rămîne cu bacșișul? Mai dau, nu mai dau? (S. G.)

● Canalul București-Dunăre-Marea Neagră pe care și-l dorește primarul general Gabriela Firea crește în amploare, lățime, debit și importanță strategică de fiecare dată cînd se vorbește despre el. Așa am aflat, de pildă, că vom putea merge la mare, cu barca, pe Dunăre; că vom putea transporta pe apă mărfuri de la și spre București, ceea ce va face din capitala României un important port regional; am mai aflat că, odată finalizate canalul și portul, București va atrage mult mai mulți turiști; în plus, citesc în presă, pe canalul Dunăre-București vor putea fi construite și hidrocentrale (pluralul nu-mi aparține mie). Ce vreau să zic: ăștia care vorbesc așa sînt oameni mici cu planuri modeste. Think big, vorba aia: prin deschiderea la Marea Neagră via canalul navigabil București-Giurgiu, capitala României devine un important port mediteranean și, deci, atlantic. Practic, bucureștenii vor fi vecini cu newyorkezii. O să ne ducem din Berceni la Brooklyn cu pluta. (M. M.)

● „La Liceul din Buzău s-a descoperit o fabrică de diplome false. Desigur, singura industrie rentabilă care mai rămăsese.“ (Ilustrațiunea română, 14 februarie 1934) (A. M. S.)

● „Ce poate fi mai dulce pe lume decît o dulceață de pisică!“ – Marcu, 4 ani, trei luni și cincisprezece zile, cum îi place să-ți zică… (R. M.

ULTIMII DOI ANI
ÎȘI PIERD GREUTATEA CÎND
UNA DINTRE SURSE ESTE NEAGRĂ 

● Directorul postului Radio România Actualităţi, Ovidiu Miculescu, a cheltuit 110.000 de euro zburînd la business class de treizeci de ori în ultimii doi ani pentru a vizita 24 de ţări de pe toate continentele, mai puţin Africa: China, India, Australia, Myanmar, Malaezia, Cuba, Brazilia, Norvegia etc. Spre exemplu, biletul de avion spre SUA a costat 6300 de euro. CNSAS l a declarat pe Ovidiu Miculescu fost colaborator al Securităţii. (M. C.)

● Moaştele Sfîntului Serafim vor fi plimbate în jurul planetei vreme de 155 de zile de către doi cosmonauţi ruşi de pe International Space Station (ISS). Moaştele Sfîntului Serafim nu sînt însă primele care îşi ­pierd greutatea în spaţiu: în 2008-2009, rămăşiţele Sfîntului Serghei Radonejski au petrecut 178 de zile în spaţiu, anul următor resturile Sfinţilor Fiodor Stratilat şi Fiodor Tiron au făcut aceeaşi călătorie, iar în 2011-2013, mostre din scheletele Sfinţilor Filip, Piotr şi Gheorghe au „vizitat“ de asemenea ISS, după care s-au întors acasă. Mă întreb de ce nu le-au eliberat în stratosferă ca să ne protejeze stratul de ozon sau să ne apere de asteroizi sau să găsească urme de apă pe alte planete. Parcă aşa se găseşte apa, cu oscioare. (M. C.)

● Două mămăițe discută într-un salon de spital, vorbesc una peste alta, tare, despre tot felul de nimicuri – nepoței, boli, călătorii. O țin tot așa vreo douăzeci de minute. Conversația se încheie cînd una dintre ele lasă ușor mîna în jos, închide telefonul și se culcă. (C. Ș.)

● Poliția germană investighează cazul unui cuplu din regiunea Bayreuth, care și-a ținut fiul închis în casă timp de 30 de ani. Conform unor surse citate de BBC, bărbatul, care a împlinit între timp 43 de ani, arată neîngrijit, dar pare bine hrănit… Bavaria rămîne Bavaria. (M. P.)

● Disperare & speranță la Biroul de Obiecte Pierdute, Furate sau Găsite: „Am pierdut suport de ochelari pe strada regina elisabeta vis-a-vis de parcul cișmigiu. Suport de ochelari Jaguar de culoare arămie cu ochelari Ocean în el!“ / „Am pierdut o căciulă neagră de la porc – în Coresi Brașov.“ / „Pierdut aparat foto acum 14 ani, în Sighișoara. Eram într-o excursie cu școala. Prea multe detalii nu pot da, decît că era un aparat cu film kodak vechi. Dacă cineva îl are și a developat pozele, poate să observe că în ele apar un grup de fete.“ / „4 oct, duminică dimineață, în urma unei bătăi încasate de 2 taximetriști, am pierdut verigheta! În zona Șos. Kiselef, la intrarea în parcul Herăstrău, pe lîngă Club BOA.“ / „Pierdut cățeluș de pluș, mops, cca 5 cm, zona Unirii (posibil la metrou).“ / „Am pierdut un set de 3 chei (probabil pe strada Școlii sau Avram Iancu), una este neagră, una galbenă iar una nu are culoare.“ / „S a furat la data de 24 septembrie la ora 17:50 18:00 din București de lîngă Ateneul Român bicicleta de dirt-street culoare albă, cadru NS Bitch, furcă Marzocchi ATA 55 (albă), are cauciucuri Maxxis Holly Roller, jantă față Remerx Super Jumbo, spate SunRingle Double Track (neinscripționată), frîne Hayes Stroker Trail albe, tijă de șa Kalloy, șa WTB gri, deraior spate și shifter Shimano Alivio, pedalier Truvativ Ruktion fără box­guide, butuci BikePozitive pe față și Novatec spate. Dacă o zăriți vă rog să mă contactați (…).“ (D. S.)

Foto: Lavinia Petrescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.