Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

MOMENTAN, UN CONFLICT
ÎNTRE CONTRIBUȚIA GENETICĂ
A UNEI DOAMNE ÎN VÎRSTĂ
ȘI ADÎNCIMEA SPAȚIULUI
NE ÎNDEAMNĂ SĂ AVEM
O RELAȚIE MAI ATENTĂ CU LINIȘTEA

● Cercetările arată că pînă în anul 2050 se va ajunge ca tot mai mulţi oameni să moară de infecţii imune la medicamentaţie decît de cancer. Momentan, peste 700.000 de decese sînt cauzate anual de rezistenţa la tratamentele antimicrobiene. România este nu în trend, ci în avangardă! (M. C.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost nevoită să dea asigurări că bucureştenii nu vor muri de frig la iarnă după ce a izbucnit – pentru a cîta oară – un conflict între cele două regii RADET şi ELCEN. La cît de încinsă e atmosfera, cred şi eu că n-o să îngheţăm! (M. M.)

● New Scientist a publicat informația potrivit căreia s-a născut primul bebeluș în cazul căruia s-a folosit o tehnică de fecundare nouă, care utilizează ADN-ul a trei persoane: al mamei, al tatălui și contribuția genetică a unei donatoare. Această tehnică de fecundare in vitro cu „trei părinți“ e încă controversată, dar se pare că băiețelul din Mexic e bine sănătos. (A. M. S.)

● Discuţie pe teme rasiale în autobuz, un tînăr rom explicîndu-i unei doamne în vîrstă: „De obicei, cînd întreb ceva pe cineva ca dvs., nu-mi răspunde, se uită urît la mine, pentru că sînt ţigan. Deşi întreb frumos.“ O doamnă de pe scaunul de vizavi intervine: „Da’ de ce, nici nu se vede că eşti ţigan…“ (I. P.)

● Din angoasele cercetărilor: producţia unui singur tricou de bumbac necesită 2700 de litri de apă, adică o cantitate de apă pentru băut necesară unei persoane vreme de doi ani şi jumătate. Dar nu vă faceţi griji, undeva în adîncimea spaţiului s-a descoperit un masiv rezervor de vapori de apă care conţine de 140 de triliarde de ori mai multă apă decît oceanele de pe Terra – se află la o distanţă de 12 miliarde de ani-lumină. (M. C.)

● Nu dormiți bine? Un anume domn Glenn Landry, cercetător cu doctorate, adică om care știe ce spune, dă un sfat pe care el înșuși îl urmează: „Începînd cu ora 8 seara port ochelari de soare. Nu pentru că viitorul meu este strălucitor, ci pentru că evit lumina. Îi spun, astfel, ceasului meu interior că ziua s-a sfîrșit.“ Este adevărat că nu trebuie să fii cercetător cu doctorate ca să știi că lumina deranjează somnul, dar și că, în modul nostru de viață, lumina ne înconjoară, adesea foarte intens, și după apusul soarelui. Domnul Landry, însă, ne îndeamnă să avem o relație mai atentă cu ceasul nostru interior. Ochelarii de soare dau semnalul stingerii. Mă întreb, doar, cum faci dacă ai obiceiul să citești cîteva pagini în pat, înainte de culcare. Citești cu ochelarii de soare pe nas? (S. V.)

● Un schit dintr-un orășel elveţian a rămas de doi ani fără pustnic – ultimul demisionînd din cauza numărului mare de turiști care îi tulburau liniștea. Autoritățile au organizat anul ăsta un concurs, iar fericitul cîștigător (din 22 de candidați) este un fost polițist. Oare ce probe trebuie să dai ca să ajungi pustnic calificat? (S. G.)

DEOCAMDATĂ,
ORICINE AJUNGE PE STRADĂ,
PENTRU A ÎNHĂȚA ÎN ZBOR
IDEI CREATIVE, AR TREBUI SĂ VIREZE

● Hidroliza alcalină, numită şi incinerarea lichidă, este cea mai ieftină şi cea mai prietenoasă, faţă de mediu modalitate de a dispărea de pe faţa Pămîntului după ce ţi-ai încheiat, mai mult sau mai puţin, socotelile. Deocamdată e legală doar în opt state americane. În care, probabil, e legală şi marijuana. (M. C.)

● Minunatul teatru de buzunar din Oravița se deschide, pentru vizitare, la orele 11, plus… Mocănița pleacă în drumul ei zilnic la fix și un sfert (evident, tot unșpce). Cum oricine ajunge acolo pe picioare, cu rucsacul în spinare, vrea să prindă cei doi iepuri, dar, evident, nu din aceeași ochire… cum s-ar putea ieși din această dilemă… veche, domnule?! (R. M.)

● Pe stradă, unii care își zic Misionarii Vieții au înșirat niște panouri prin care propun trecătorilor o nouă dimensiune a postului, una obstetrică: „Postim, ne rugăm și veghem pentru copiii din pîntece. Alătură-te și tu“. C’ești copil!? (D. S.)

● Poliţia olandeză a început deja să dreseze şoimi pentru a înhăţa în zbor dronele care, într-un număr tot mai mare, survolează proprietăţi private sau restricţionate. O dată în plus, problemele provocate de tehnologie sînt rezolvate cu ajutorul naturii. (M. C.)

● Ce mai aflăm de pe net, din articolul „Ce fac oamenii de succes înainte de ora 9 dimineața“: psihologii spun că oamenii de succes profită întotdeauna de dușul de dimineață pentru că sub duș le vin idei creative, întotdeauna își fac patul, ceea ce le dă un sentiment de fericire mai accentuat, după care merg la sală. Abia acum înțeleg de ce eu și mulți alții sîntem niște nefericiți ratați. (A. P.)

● Într-o ședință a PSD, Victor Ponta a spus că există oameni în partid care toarnă la DNA și a cerut excluderea lor. Carevasăzică, oamenii ăia au ce turna? Și nu e bine să denunțe eventualele infracțiuni de corupție? Sau, poate, în PSD ar trebui să funcționeze omertà? Victor Ponta, procurorul Victor Ponta, vrea să spună că un denunț la DNA e ceva blamabil? Vorba ceea: mai bine plagiator decît turnător. (A. M.)

● Un argument irefutabil în favoarea iertării, în viziunea neurologului D.C. Dulcan (www.cunoastelumea.ro): „Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii.“ (M. P.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.
lemne de foc shutterstock
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
Pentru o casă de 100 de metri pătrați bine izolată, în care locuiesc patru persoane, costurile pentru încălzirea cu lemne sunt de 7.000-9.000 lei/sezon de încălzire. La peleți vorbim de un plus de 2.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.