Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

MOMENTAN, UN CONFLICT
ÎNTRE CONTRIBUȚIA GENETICĂ
A UNEI DOAMNE ÎN VÎRSTĂ
ȘI ADÎNCIMEA SPAȚIULUI
NE ÎNDEAMNĂ SĂ AVEM
O RELAȚIE MAI ATENTĂ CU LINIȘTEA

● Cercetările arată că pînă în anul 2050 se va ajunge ca tot mai mulţi oameni să moară de infecţii imune la medicamentaţie decît de cancer. Momentan, peste 700.000 de decese sînt cauzate anual de rezistenţa la tratamentele antimicrobiene. România este nu în trend, ci în avangardă! (M. C.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost nevoită să dea asigurări că bucureştenii nu vor muri de frig la iarnă după ce a izbucnit – pentru a cîta oară – un conflict între cele două regii RADET şi ELCEN. La cît de încinsă e atmosfera, cred şi eu că n-o să îngheţăm! (M. M.)

● New Scientist a publicat informația potrivit căreia s-a născut primul bebeluș în cazul căruia s-a folosit o tehnică de fecundare nouă, care utilizează ADN-ul a trei persoane: al mamei, al tatălui și contribuția genetică a unei donatoare. Această tehnică de fecundare in vitro cu „trei părinți“ e încă controversată, dar se pare că băiețelul din Mexic e bine sănătos. (A. M. S.)

● Discuţie pe teme rasiale în autobuz, un tînăr rom explicîndu-i unei doamne în vîrstă: „De obicei, cînd întreb ceva pe cineva ca dvs., nu-mi răspunde, se uită urît la mine, pentru că sînt ţigan. Deşi întreb frumos.“ O doamnă de pe scaunul de vizavi intervine: „Da’ de ce, nici nu se vede că eşti ţigan…“ (I. P.)

● Din angoasele cercetărilor: producţia unui singur tricou de bumbac necesită 2700 de litri de apă, adică o cantitate de apă pentru băut necesară unei persoane vreme de doi ani şi jumătate. Dar nu vă faceţi griji, undeva în adîncimea spaţiului s-a descoperit un masiv rezervor de vapori de apă care conţine de 140 de triliarde de ori mai multă apă decît oceanele de pe Terra – se află la o distanţă de 12 miliarde de ani-lumină. (M. C.)

● Nu dormiți bine? Un anume domn Glenn Landry, cercetător cu doctorate, adică om care știe ce spune, dă un sfat pe care el înșuși îl urmează: „Începînd cu ora 8 seara port ochelari de soare. Nu pentru că viitorul meu este strălucitor, ci pentru că evit lumina. Îi spun, astfel, ceasului meu interior că ziua s-a sfîrșit.“ Este adevărat că nu trebuie să fii cercetător cu doctorate ca să știi că lumina deranjează somnul, dar și că, în modul nostru de viață, lumina ne înconjoară, adesea foarte intens, și după apusul soarelui. Domnul Landry, însă, ne îndeamnă să avem o relație mai atentă cu ceasul nostru interior. Ochelarii de soare dau semnalul stingerii. Mă întreb, doar, cum faci dacă ai obiceiul să citești cîteva pagini în pat, înainte de culcare. Citești cu ochelarii de soare pe nas? (S. V.)

● Un schit dintr-un orășel elveţian a rămas de doi ani fără pustnic – ultimul demisionînd din cauza numărului mare de turiști care îi tulburau liniștea. Autoritățile au organizat anul ăsta un concurs, iar fericitul cîștigător (din 22 de candidați) este un fost polițist. Oare ce probe trebuie să dai ca să ajungi pustnic calificat? (S. G.)

DEOCAMDATĂ,
ORICINE AJUNGE PE STRADĂ,
PENTRU A ÎNHĂȚA ÎN ZBOR
IDEI CREATIVE, AR TREBUI SĂ VIREZE

● Hidroliza alcalină, numită şi incinerarea lichidă, este cea mai ieftină şi cea mai prietenoasă, faţă de mediu modalitate de a dispărea de pe faţa Pămîntului după ce ţi-ai încheiat, mai mult sau mai puţin, socotelile. Deocamdată e legală doar în opt state americane. În care, probabil, e legală şi marijuana. (M. C.)

● Minunatul teatru de buzunar din Oravița se deschide, pentru vizitare, la orele 11, plus… Mocănița pleacă în drumul ei zilnic la fix și un sfert (evident, tot unșpce). Cum oricine ajunge acolo pe picioare, cu rucsacul în spinare, vrea să prindă cei doi iepuri, dar, evident, nu din aceeași ochire… cum s-ar putea ieși din această dilemă… veche, domnule?! (R. M.)

● Pe stradă, unii care își zic Misionarii Vieții au înșirat niște panouri prin care propun trecătorilor o nouă dimensiune a postului, una obstetrică: „Postim, ne rugăm și veghem pentru copiii din pîntece. Alătură-te și tu“. C’ești copil!? (D. S.)

● Poliţia olandeză a început deja să dreseze şoimi pentru a înhăţa în zbor dronele care, într-un număr tot mai mare, survolează proprietăţi private sau restricţionate. O dată în plus, problemele provocate de tehnologie sînt rezolvate cu ajutorul naturii. (M. C.)

● Ce mai aflăm de pe net, din articolul „Ce fac oamenii de succes înainte de ora 9 dimineața“: psihologii spun că oamenii de succes profită întotdeauna de dușul de dimineață pentru că sub duș le vin idei creative, întotdeauna își fac patul, ceea ce le dă un sentiment de fericire mai accentuat, după care merg la sală. Abia acum înțeleg de ce eu și mulți alții sîntem niște nefericiți ratați. (A. P.)

● Într-o ședință a PSD, Victor Ponta a spus că există oameni în partid care toarnă la DNA și a cerut excluderea lor. Carevasăzică, oamenii ăia au ce turna? Și nu e bine să denunțe eventualele infracțiuni de corupție? Sau, poate, în PSD ar trebui să funcționeze omertà? Victor Ponta, procurorul Victor Ponta, vrea să spună că un denunț la DNA e ceva blamabil? Vorba ceea: mai bine plagiator decît turnător. (A. M.)

● Un argument irefutabil în favoarea iertării, în viziunea neurologului D.C. Dulcan (www.cunoastelumea.ro): „Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii.“ (M. P.)

Foto: M. Bănică

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Banner Laura Cosoi Gabriela Cristea
post si alimentatie jpg
Alimentația corectă în timpul Postului. Care sunt beneficiile și pentru cine nu este potrivit: „Aceste persoane ar trebui să consulte un medic”
Postul este o perioadă de introspecție și regăsire spirituală, dar și o provocare alimentară. Medicii atrag atenția asupra importanței unei diete echilibrate în această perioadă, subliniind că postul poate fi un prilej excelent pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase.
Votul final asupra legii bugetului de stat pentru 2024 în plenul reunit al Parlamentului. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cu cine votăm duminică. Care sunt partidele pro-europene și anti-europene de la alegerile parlamentare
Pe 1 decembrie au loc alegerile parlamentare. În acest an, conform datelor de la Biroul Electoral Central, s-au înscris pentru alegeri 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale.
lasconi jpg
„Democrația este pusă la grea încercare”. Reacția Elenei Lasconi, după ce CCR a amânat decizia privind validarea primului tur al prezidențialelor
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a reacționat cu un nou mesaj, după ce Curtea Constituțională a amânat pentru luni decizia privind validarea rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor. „Nu vă bateţi joc de democraţia din România”, a transmis Lasconi.
Ardei umpluti de post jpg
Cum prepară gospodinele din Oltenia ardeii umpluți de post? Ce ingredient neașteptat folosesc
Ardeii umpluți sunt un preparat apreciat în toată România, dar în Banat aceștia au o savoare aparte, grație unui „secret” al gospodinelor din această regiune.
trufele romanesti pericol disparitie foto fb anpm jpg
Trufele românești sunt în pericol din cauza braconierilor. Cât a ajuns prețul unui kilogram din „diamantele negre ale pădurii”
Agenţia pentru Protecţia Mediului (ANPM) avertizează că trufele româneşti ar putea dispărea, din cauza braconierilor. În magazinele de specialitate acestea ajung la mii de lei.
fotovoltaice pe bloc jpg
Fotovoltaice pe blocuri: programul Urban Up, de 150 de milioane de lei, pus în dezbatere publică
Un nou program de investiţii - Urban Up, de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a fost pus vineri în dezbatere publică pe site-ul Miisterului Energiei.
tudor chirila jpeg
„Un scenariu foarte posibil”. Ce spune Tudor Chirilă despre amânarea deciziei CCR privind primul tur al prezidențialelor
Tudor Chirilă a criticat Curtea Constituțională a României (CCR) care a amânat decizia privind primul tur al prezidențialelor pe 2 decembrie, la o zi după alegerile parlamentare.
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
Horoscop sâmbătă, 30 noiembrie. Pentru Tauri ies lucruri la iveală, Gemenii trebuie să îndrepte lucrurile până nu este prea târziu, succes garantat pentru Fecioare
Horoscop sâmbătă, 30 noiembrie. Descoperă ce îți rezervă astrele în ultima zi a lunii noiembrie. Care sunt semnele zodiacale ce vor încheia toamna cu zâmbetul pe buze?