Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

AVEŢI CUMVA HAINE DE BLANĂ SAU DE TELEMEA PENTRU A ILUSTRA SCRIEREA UNUI TEXT SIMPLU, CARE SĂ REZUME ÎN MOD BRUTAL INEFABILUL?

● Auzită în librărie: „Aveţi cumva

de Lev Tolstoi?“. (M. C.)

● De 1 martie, printre tarabele cu mărţişoare de pe Kiseleff, se iţea, cam stingheră, o tarabă cu haine de blană. Ăsta e curat simbol. Dacă nu de primăvară, de amor, cu siguranţă. (S. G.)

● De 1 martie, în piaţă: „Ghiocei de Babadag avem!“. Am auzit pînă acum de mere de Voineşti, de cartofi de Suceava, de ţuică de Văleni sau de telemea de Sibiu. Oare care or fi calităţile ghioceilor de Babagad? Nu se usucă? (A. P.)

● Poşta Regală Britanică a ales zece coperte clasice de albume pop-rock (Pink Floyd, Blur, Led Zeppelin, Mike Oldfield, The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Coldplay, Primal Scream şi New Order) pentru a ilustra, în semn de recunoaştere a „importanţei lor culturale“, o serie nouă de timbre poştale. Poşta Română tot la ulcioare de ceramică a rămas. (M. C.)

● Cu ocazia zilei de 1 martie, am vrut să trimit cîteva tradiţionale felicitări însoţite de mărţişoare. Am constatat că, din cauza folosirii continue a calculatorului, încep să am dificultăţi tot mai mari în scrierea unui text simplu, de mînă. Nu ştiu care ar fi soluţia. Poate un avertisment care să însoţească documentele Word, încă de la deschidere: „Atenţie! Folosirea acestui program nu înlocuieşte caligrafia!“. (M. Ş.)

● „Doar jumătate dintre români se spală pe mîini după ce folosesc toaleta.“ Vi se pare că aţi mai întîlnit, în tranziţie – sub orice „regim“: Iliescu, Constantinescu sau Băsescu –, o ştire de aşa mare interes public şi care să rezume atît de clar starea naţiunii? (M. V.)

● Mare meci mare de hochei la TVR: Canada-Statele Unite, finala olimpică. În ciuda unor stridenţe, comentatorul părea destul de profesionist şi imparţial. În ultimul moment însă, atunci cînd Canada a înscris în prelungiri golul victoriei, telespectatorii imparţiali şi plătitori de taxe au avut ocazia să afle în mod brutal preferinţele comentatorului TVR (Emil Hossu-Login). Omul a făcut literalmente explozie, strigînd cît îl ţineau bojocii: „Gol Canada, gol Canada, gol Canada, gol Canada! S-a făcut dreptate în sportul acesta, s-a făcut dreptate!“. În „sportul acesta“, Canada este cea mai mare putere, are 14 medalii de aur olimpice, iar Statele Unite s-au prezentat doar cu o echipă tînără şi ambiţioasă, care a reuşit, în mod surprinzător, să ţină în şah, pînă în ultimul moment, colecţia de vedete canadiene. Un context în care cuvîntul „dreptate“ pare uşor straniu. Să fi fost vorba de dreptatea unui Goliat care, de astă dată, l-a învins pe David? Sau de vreo dreptate istorică legată de pieile roşii? (A. M.)

● Surprinzător de rafinat acest obscur demisionar din PSD, care invocă inefabilul argument că „nu se mai regăseşte în partidul său“. Prea mult Proust dă nu o dată asemenea efecte perverse. (R. C.)

DE UNDE UN PUBLIC PROASPĂT PENTRU FORMULE DE CĂUTARE CARE IGNORĂ NU MAI ŞTIU CE?

● De unde atîta euforie în reclama medicamentoasă „(Cu) Prostamol e simplu să fii bărbat!“? Zău? Adevărul sănătos este că niciodată nu-i simplu să fii bărbat, dar nici femeie. (R. C.)

● Pe site-ul Voxpublica, Vasile Ernu face o socio-analiză a stării culturale a ţării şi, la un moment dat, vorbeşte şi despre reviste: „

, poate cel mai citit săptămînal cultural, ziarul cultural al clasei de mijloc româneşti, acordă mult prea puţin spaţiu cronicii de carte şi articolele sînt prea «pe linie» pentru a provoca. Este o revistă conservatoare pentru un public conservator, sau mai degrabă confortabil. Are însă un public foarte stabil“. Din fericire, publicul nostru nu e doar stabil, dar şi mai inteligent şi ştie că

nu poate fi, cu doar 2 pagini de cultură dintr-un total de 24, „săptămînal cultural“, motiv pentru care cele două cronici de carte sînt arhisuficiente. Altminteri, felul cum a reuşit Ernu să combine în aceeaşi frază publicul conservator cu cel dilematic şi din clasa de mijloc rămîne o performanţă amuzantă. (M. C.)

● Tipic românesc: chiar în mijlocul Halei Obor, care mai are puţin şi se dărîmă (cel puţin aşa pare din interior), în mirosul de peşte nu tocmai proaspăt amestecat cu cel de brînză şi de zoaie, este o plăcuţă care îţi indică un cabinet de avocatură, „cu acte în regulă“, căci scrie că e vorba de baroul din Bucureşti. Aşadar, dacă eşti comerciant şi ai probleme cu împărţitul tarabei, cu concurenţa neloială la crapul de Dunăre sau dacă îţi aminteşti de „problema“ cu păşunea pe care ţi-a suflat-o cumnatul care acum se dă mare cu telemeaua sa veche de oaie, ai oricînd un avocat la îndemînă. Sîntem încă în tranziţie, fraţilor! (A. P.)

● Un anunţ ne invită „în Clubul el Dictador, situat pe strada Sfîntul Dumitru, pentru o seară new wave cu DJ Rabinu – cocktail-uri Kamikaze pe gratis“. Un party

! (M. C.)

● Am dat să caut pe Google ceva despre Herman van Rompuy şi, după primele litere, deja Google îmi sugera formule de căutare. Cele mai populare căutări se pare că au fost „Herman van Rompuy Bilderberg“; „Herman van Rompuy mason“; „Herman van Rompuy CV“ şi „Herman van Rompuy Antichrist“. Deci, din primele patru, jumătate prostii conspiraţioniste, una despre CV-ul său şi o alta din care bietul om iese Antichrist. Google zice că există 2200 de pagini care îl leagă de Antichrist. Aş fi vrut să fac o poantă inteligentă de final, dar nu-mi vine nici una. (C. G.)

● În atenţia persoanelor care suferă de un acut orb al găinilor şi, mai ales, a nesimţiţilor care ignoră semnele ce indică „loc de parcare pentru şoferii care însoţesc persoane cu dizabilităţi“ au fost afişate mesaje cu mult mai explicite. Adică, pe principiul „Care o mai parca aici, crăpa-i-ar capul caprei lui“, au apărut plăcuţe cu „Mi-ai luat locul, ia-mi şi handicapul“. (R. T.)

● La nu mai ştiu ce televiziune, despre cutremurul din Chile: „Pompierii au găsit cadavrul unei fete, dar fata era cît se poate de vie“. Chiar aşa (şi fără legătură cu seismele): cît de vie poate fi o fată? (M. V.)

MAI CĂ-ŢI VINE SĂ SPUI: NAŢIUNE, TE SURPRINDE UNUL DE TINICHEA?

● Vîrstă: 49; înălţime: 1,85 m; greutate: 85 kg; tensiune: 10/9; puls: 56 bpm; colesterol 209. Bref, pacientul Barack Obama e în super-formă. Mai că-ţi vine să spui că e sănătos tun. Dar dacă asociezi „tun“ cu SUA, devine angoasant. (M. M.)

● Preşedintele venezuelean Hugo Chávez, aflat în plin discurs către naţiune, a fost întrerupt de o pană de curent, fenomen tot mai frecvent în ţara pe care cu înţelepciune o conduce. Acum îmi dau seama în ce consta strategia Ceauşescu în electricitate: ca să nu păţeşti o asemenea ruşine, mai bine întrerupi curentul cu totul. (M. Ş.)

● Afli, din pagina de publicitate a unei reviste, un lucru care te surprinde: „Au fost necesari ani de cercetări pentru ca, cel mai mare specialist în seminţe de roşii din Europa, să pună la punct «roşia uriaşă cu gustul de altădat㻓 (amplasarea virgulelor aparţine textului original). Mai la vale, un „cupon de rezervare pentru seminţe de roşii gigant (limitat la 6 plicuri/familie“ te ajută să-ţi formulezi dorinţa: „Da, doresc să fac parte dintre privilegiaţii care vor primi seminţele de roşii uriaşe cu gust autentic“. De-aici, fandacsia-i gata. (D. S.)

● Am văzut cu ochii mei, la Meli Melo, unde de obicei sînt numai gagici care stau cu orele pentru a proba coliere şi cercei: de 1 martie, shop-ul era plin de bărbaţi! Mă uitam prin vitrină cum se apleacă stîngaci spre gablonţuri, cum ţin pe braţ coşuleţele ca nişte mătuşi care au ieşit să cumpere ouă, cum pun sfioşi întrebări vînzătoarelor care dau sfaturi de potrivire şi de nimereală. Asta înseamnă că n-a dispărut romantismul, chiar dacă e vorba doar despre unul de tinichea. (A. P.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.