Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 316 din 4 - 10 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

AVEŢI CUMVA HAINE DE BLANĂ SAU DE TELEMEA PENTRU A ILUSTRA SCRIEREA UNUI TEXT SIMPLU, CARE SĂ REZUME ÎN MOD BRUTAL INEFABILUL?

● Auzită în librărie: „Aveţi cumva

de Lev Tolstoi?“. (M. C.)

● De 1 martie, printre tarabele cu mărţişoare de pe Kiseleff, se iţea, cam stingheră, o tarabă cu haine de blană. Ăsta e curat simbol. Dacă nu de primăvară, de amor, cu siguranţă. (S. G.)

● De 1 martie, în piaţă: „Ghiocei de Babadag avem!“. Am auzit pînă acum de mere de Voineşti, de cartofi de Suceava, de ţuică de Văleni sau de telemea de Sibiu. Oare care or fi calităţile ghioceilor de Babagad? Nu se usucă? (A. P.)

● Poşta Regală Britanică a ales zece coperte clasice de albume pop-rock (Pink Floyd, Blur, Led Zeppelin, Mike Oldfield, The Clash, Rolling Stones, David Bowie, Coldplay, Primal Scream şi New Order) pentru a ilustra, în semn de recunoaştere a „importanţei lor culturale“, o serie nouă de timbre poştale. Poşta Română tot la ulcioare de ceramică a rămas. (M. C.)

● Cu ocazia zilei de 1 martie, am vrut să trimit cîteva tradiţionale felicitări însoţite de mărţişoare. Am constatat că, din cauza folosirii continue a calculatorului, încep să am dificultăţi tot mai mari în scrierea unui text simplu, de mînă. Nu ştiu care ar fi soluţia. Poate un avertisment care să însoţească documentele Word, încă de la deschidere: „Atenţie! Folosirea acestui program nu înlocuieşte caligrafia!“. (M. Ş.)

● „Doar jumătate dintre români se spală pe mîini după ce folosesc toaleta.“ Vi se pare că aţi mai întîlnit, în tranziţie – sub orice „regim“: Iliescu, Constantinescu sau Băsescu –, o ştire de aşa mare interes public şi care să rezume atît de clar starea naţiunii? (M. V.)

● Mare meci mare de hochei la TVR: Canada-Statele Unite, finala olimpică. În ciuda unor stridenţe, comentatorul părea destul de profesionist şi imparţial. În ultimul moment însă, atunci cînd Canada a înscris în prelungiri golul victoriei, telespectatorii imparţiali şi plătitori de taxe au avut ocazia să afle în mod brutal preferinţele comentatorului TVR (Emil Hossu-Login). Omul a făcut literalmente explozie, strigînd cît îl ţineau bojocii: „Gol Canada, gol Canada, gol Canada, gol Canada! S-a făcut dreptate în sportul acesta, s-a făcut dreptate!“. În „sportul acesta“, Canada este cea mai mare putere, are 14 medalii de aur olimpice, iar Statele Unite s-au prezentat doar cu o echipă tînără şi ambiţioasă, care a reuşit, în mod surprinzător, să ţină în şah, pînă în ultimul moment, colecţia de vedete canadiene. Un context în care cuvîntul „dreptate“ pare uşor straniu. Să fi fost vorba de dreptatea unui Goliat care, de astă dată, l-a învins pe David? Sau de vreo dreptate istorică legată de pieile roşii? (A. M.)

● Surprinzător de rafinat acest obscur demisionar din PSD, care invocă inefabilul argument că „nu se mai regăseşte în partidul său“. Prea mult Proust dă nu o dată asemenea efecte perverse. (R. C.)

DE UNDE UN PUBLIC PROASPĂT PENTRU FORMULE DE CĂUTARE CARE IGNORĂ NU MAI ŞTIU CE?

● De unde atîta euforie în reclama medicamentoasă „(Cu) Prostamol e simplu să fii bărbat!“? Zău? Adevărul sănătos este că niciodată nu-i simplu să fii bărbat, dar nici femeie. (R. C.)

● Pe site-ul Voxpublica, Vasile Ernu face o socio-analiză a stării culturale a ţării şi, la un moment dat, vorbeşte şi despre reviste: „

, poate cel mai citit săptămînal cultural, ziarul cultural al clasei de mijloc româneşti, acordă mult prea puţin spaţiu cronicii de carte şi articolele sînt prea «pe linie» pentru a provoca. Este o revistă conservatoare pentru un public conservator, sau mai degrabă confortabil. Are însă un public foarte stabil“. Din fericire, publicul nostru nu e doar stabil, dar şi mai inteligent şi ştie că

nu poate fi, cu doar 2 pagini de cultură dintr-un total de 24, „săptămînal cultural“, motiv pentru care cele două cronici de carte sînt arhisuficiente. Altminteri, felul cum a reuşit Ernu să combine în aceeaşi frază publicul conservator cu cel dilematic şi din clasa de mijloc rămîne o performanţă amuzantă. (M. C.)

● Tipic românesc: chiar în mijlocul Halei Obor, care mai are puţin şi se dărîmă (cel puţin aşa pare din interior), în mirosul de peşte nu tocmai proaspăt amestecat cu cel de brînză şi de zoaie, este o plăcuţă care îţi indică un cabinet de avocatură, „cu acte în regulă“, căci scrie că e vorba de baroul din Bucureşti. Aşadar, dacă eşti comerciant şi ai probleme cu împărţitul tarabei, cu concurenţa neloială la crapul de Dunăre sau dacă îţi aminteşti de „problema“ cu păşunea pe care ţi-a suflat-o cumnatul care acum se dă mare cu telemeaua sa veche de oaie, ai oricînd un avocat la îndemînă. Sîntem încă în tranziţie, fraţilor! (A. P.)

● Un anunţ ne invită „în Clubul el Dictador, situat pe strada Sfîntul Dumitru, pentru o seară new wave cu DJ Rabinu – cocktail-uri Kamikaze pe gratis“. Un party

! (M. C.)

● Am dat să caut pe Google ceva despre Herman van Rompuy şi, după primele litere, deja Google îmi sugera formule de căutare. Cele mai populare căutări se pare că au fost „Herman van Rompuy Bilderberg“; „Herman van Rompuy mason“; „Herman van Rompuy CV“ şi „Herman van Rompuy Antichrist“. Deci, din primele patru, jumătate prostii conspiraţioniste, una despre CV-ul său şi o alta din care bietul om iese Antichrist. Google zice că există 2200 de pagini care îl leagă de Antichrist. Aş fi vrut să fac o poantă inteligentă de final, dar nu-mi vine nici una. (C. G.)

● În atenţia persoanelor care suferă de un acut orb al găinilor şi, mai ales, a nesimţiţilor care ignoră semnele ce indică „loc de parcare pentru şoferii care însoţesc persoane cu dizabilităţi“ au fost afişate mesaje cu mult mai explicite. Adică, pe principiul „Care o mai parca aici, crăpa-i-ar capul caprei lui“, au apărut plăcuţe cu „Mi-ai luat locul, ia-mi şi handicapul“. (R. T.)

● La nu mai ştiu ce televiziune, despre cutremurul din Chile: „Pompierii au găsit cadavrul unei fete, dar fata era cît se poate de vie“. Chiar aşa (şi fără legătură cu seismele): cît de vie poate fi o fată? (M. V.)

MAI CĂ-ŢI VINE SĂ SPUI: NAŢIUNE, TE SURPRINDE UNUL DE TINICHEA?

● Vîrstă: 49; înălţime: 1,85 m; greutate: 85 kg; tensiune: 10/9; puls: 56 bpm; colesterol 209. Bref, pacientul Barack Obama e în super-formă. Mai că-ţi vine să spui că e sănătos tun. Dar dacă asociezi „tun“ cu SUA, devine angoasant. (M. M.)

● Preşedintele venezuelean Hugo Chávez, aflat în plin discurs către naţiune, a fost întrerupt de o pană de curent, fenomen tot mai frecvent în ţara pe care cu înţelepciune o conduce. Acum îmi dau seama în ce consta strategia Ceauşescu în electricitate: ca să nu păţeşti o asemenea ruşine, mai bine întrerupi curentul cu totul. (M. Ş.)

● Afli, din pagina de publicitate a unei reviste, un lucru care te surprinde: „Au fost necesari ani de cercetări pentru ca, cel mai mare specialist în seminţe de roşii din Europa, să pună la punct «roşia uriaşă cu gustul de altădat㻓 (amplasarea virgulelor aparţine textului original). Mai la vale, un „cupon de rezervare pentru seminţe de roşii gigant (limitat la 6 plicuri/familie“ te ajută să-ţi formulezi dorinţa: „Da, doresc să fac parte dintre privilegiaţii care vor primi seminţele de roşii uriaşe cu gust autentic“. De-aici, fandacsia-i gata. (D. S.)

● Am văzut cu ochii mei, la Meli Melo, unde de obicei sînt numai gagici care stau cu orele pentru a proba coliere şi cercei: de 1 martie, shop-ul era plin de bărbaţi! Mă uitam prin vitrină cum se apleacă stîngaci spre gablonţuri, cum ţin pe braţ coşuleţele ca nişte mătuşi care au ieşit să cumpere ouă, cum pun sfioşi întrebări vînzătoarelor care dau sfaturi de potrivire şi de nimereală. Asta înseamnă că n-a dispărut romantismul, chiar dacă e vorba doar despre unul de tinichea. (A. P.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Spital Marius Nasta terapie intensiva ATI COVID19 coronavirus bolnavi octombrie 2021 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
România, ca un bolnav ținut pe aparate. Economiștii spun că am luat-o pe urmele Greciei: „La dobânzile plătite suntem deja în Junk”
România se apropie cu pași repezi de insolvență și riscă chiar falimentul. E avertismentul dat dat de tot mulți economiști importanți. Profesorul Cristian Păun și fostul bancher Radu Georgescu susțin că suntem în pragul colapsului, aproape de situația în care se afla Grecia în urmă cu un deceniu.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Vestul riscă un conflict mult mai grav dacă va lăsa Ucraina să piardă în fața Rusiei - The Observer
În ultimele zile, declarațiile lui Donald Trump, care a încercat să-l preseze pe Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, au fost o schimbare de ton.
Rheinmetall shutterstock 2068899350 jpg
NATO intenționează să împărtășească informații militare sensibile cu industria europeană
NATO a început procesul de transfer al unora dintre obiectivele sale ultrasecrete - care definesc ce tipuri de arme și echipamente ar trebui să producă statele membre - către industria de apărare, relatează Bloomberg.
Cele mai bune trasee de ciclism din lume pentru o vacanță pe două roți în 2025 Foto Colaj
Cele mai spectaculoase vacanțe cicliste din lume. Aventură pe două roți: soare la miezul nopții, Valea Sacră ori exotismul Indoneziei
De la Alpii Francezi până la zona arctică a Norvegiei, am selectat cele mai captivante destinații pentru pasionații de ciclism din acest an.