Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 319 din 25-31 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● Un ziar ne propune, pentru a recupera adevăratele valori, „Mişcarea de rezistenţă“; o agenţie organizează „Cruciada culturii“. Scopul e nobil, dar oare cultura nu mai poate fi adusă în atenţie decît prin astfel de formule belicoase? Atunci să aşteptăm liniştiţi „invazia emoţiei impersonale“… (M. V.)

● În staţia de metrou Piaţa Victoriei au apărut, în locul celor vechi, nişte bănci albe, cu modele şerpuitoare şi negre. Contrastul e evident între paloarea comunistă a mozaicului prăfuit, şters şi ciobit, şi futurismul unei democraţii emancipate, de tip Art Nouveau. Cine va contamina pe cine, rămîne de văzut. (S. G.)

● Duminică, SUA au fost o naţiune ruptă în două, ca niciodată din anii ’60 încoace. Camera Reprezentanţilor a votat (cu toţi republicanii împotrivă) controversatul „health care bill“, cunoscut şi sub numele de ObamaCare, reforma sistemului de sănătate după model de stînga european. Cu această ocazie, zeci de mii de demonstranţi au ocupat pajiştea de pe Dealul Capitoliului, ca odinioară cei împotriva războiului din Vietnam – de data asta, cu o orientare politică opusă. S-a scandat şi cîntat împotriva „tiraniei, dictaturii şi comunismului“: dacă oamenii ar fi fost îmbrăcaţi mai sărăcăcios, ar fi semănat cu Piaţa Universităţii 1990. Altă scenă memorabilă (şi familiară nouă) a fost cea în care mulţimea a aflat că elicopterul prezidenţial cu Barack Obama la bord zboară deasupra: toţi au început să scandeze, într-un glas, „Kill the bill!“. Trăim vremuri interesante. (M. Ş.)

 ● L-am văzut zilele trecute, la emisiunea lui Oreste de pe B1 TV, pe nepotul lui G. Coşbuc, antropologul Victor Coşbuc, vorbind despre posibila organizare, în vara aceasta, a unui congres privind sănătatea Pămîntului şi interpretînd, cu umor ardelenesc, „Noi vrem pămînt!“. Au mai zis-o şi alţii: ecologia salvează România! (S. S.)

 ● Sîmbăta trecută, în vreo cincizeci de oraşe din Rusia mii de manifestanţi au ieşit în stradă la chemarea partidelor de opoziţie „pentru a protesta împotriva politicii economice a Guvernului Putin“. Au numit-o „Ziua Furiei“. Sîntem cîteva mii de oameni care putem spune liniştiţi că în ultimele noastre şapte-opt decenii de viaţă nu am auzit ca vreo opoziţie din Rusia să fi organizat o zi a furiei. E adevărat că nici noi nu vom fi veşnici. (R. C.)

● Ministrul britanic al Culturii a declarat că studiourile Abbey Road (unde au înregistrat discuri celebre Beatles, Pink Floyd, Jeff Beck sau Radiohead) vor primi distincţia de „clădire istorică“. Ceea ce înseamnă că studiourile nu pot fi renovate sau vîndute fără acordul şi supervizarea Guvernului. Mofturi britanice! La noi se dărîmă case de peste un secol în fiecare zi. (M. C.)

● În autobuzele neaoşe, e nostimă asocierea dintre imaginile de pe monitorul din faţă şi staţiile/peisajele bucureştene. De pildă, scrie „Urmează staţia Berceni“ şi sînt afişaţi nişte zgîrie-nori stil New York. (I. P.)

● Google a anunţat că negocierile cu guvernul chinez în privinţa interzicerii cenzurii motorului de căutare în China au eşuat şi, drept urmare, site-ul google.cn va fi închis. Internauţii chinezi vor fi însă redirecţionaţi către site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care oferă informaţii necenzurate. Dacă n-ar fi căzut regimul comunist în ’89, oare pe noi către cine ne-ar fi redirecţionat? Către prietenii noştri bulgari? Sau către unguri? Sînt convinsă însă că ar fi existat şi un motor de căutare în limba română (poate cu licenţă sovietică, un sputnik.ro) unde să poţi găsi toate producţiile la hectar din ultimii 20 de ani. (A. P.)

● Săptămîna trecută, la patru decenii de la moartea sa, Jimi Hendrix a ajuns în Top 5 în clasamentul Billboard, cu albumul postum Valleys of Neptune, un record care îl depăşeşte pe cel al lui Elvis care, în 2003, adică la numai 26 de ani de la moarte, reuşea acelaşi lucru. Hendrix a scris istorie cu chitara lui numai trei ani: din iunie 1967, cînd a debutat pe scena festivalului de la Monterey, pînă în septembrie 1970, cînd a murit la Londra din cauza unei supradoze. Avea 27 de ani. (M. C.)

● În obsedanta problemă a „grupurilor de interese“ care ne afectează permanent evoluţia atît de inconştientă şi incompetentă spre democraţie, va trebui să luăm în considerare încă un domeniu unde ele, interesele, îşi fac de cap. În Gazeta Sporturilor de duminică, discutînd despre cum ascensiunea unei puştoaice de mare viitor, Bernadette Szöcs, a doua în clasamentul mondial al cadetelor care joacă ping-pong, este sabotată prin „jocurile de culise dintre grupurile de interese“, Cristian Geambaşu întreabă cu îndreptăţită dezinvoltură: „V-aţi fi gîndit că şi la tenis de masă ar putea să existe aşa ceva, e?“. Scrupulos vorbind, aş zice: „Nţ“. (R. C.)

● Am constatat cu surprindere că există cărţi cu titluri de tipul Cum să ajungi la vîrf în Google: diferite metode prin care să te situezi în topul rezultatelor de căutare pe Internet. Ideea nu mi se pare rea: înseamnă că poate fi făcut ceva ca Albert Einstein să aibă măcar jumătate din rezultatele pentru „Paris Hilton“. (M. Ş.)

● Jojo se dezbracă în cel mai recent film al lui Sergiu Nicolaescu, Poker. Probabil că asta e singura fază mişto din tot filmul. Ceva poze de la filmări au apărut deja pe net. Dacă le googălaţi, nu mai e nevoie să vă plictisiţi două ore în sala de cinema. (M. M.)

● În Grecia sînt „descoperite“ abia acum tot felul de aberaţii care au dus ţara în faliment. Între altele – povesteşte un fost secretar general de la Ministerul de Finanţe –, „funcţionarii aveau prime pentru că se îmbrăcau decent sau pentru că veneau la timp la serviciu“. Eu zic să-l împrumutăm Greciei pe premierul Boc, mare luptător împotriva bonusurilor şi „salariilor nesimţite“. Îi ajutăm şi pe greci, ne ajutăm şi pe noi… (M. V.)

● Pentru a-i confrunta pe iubitorii de artă cu propriile inhibiţii sexuale, celebra galerie vieneză de artă contemporană The Secession a incorporat un sex-club dedicat swinger-ilor într-o expoziţie consacrată lui Gustav Klimt, ale cărui picturi au creat scandal la începutul secolului trecut prin felul „obscen şi pornografic“ în care picta trupuri de femei. Sex-clubul funcţionează numai noaptea, dar expoziţia este accesibilă doar trecînd prin încăperile cu bar, saltele şi decor erotic ale clubului. În timp ce vienezii se înghesuie s-o vadă, iar politicienii austrieci de extremă dreaptă tună şi fulgeră împotriva „sex-clubului de la galerie“, Gerald Adler, profesor la Kent School of Architecture, a declarat că ideea este compromisă de faptul că sex-clubul şi expoziţia n-au fost duse direct în Catedrala Sf. Ştefan. (M. C.)

● Pe un vehicul al firmei de produse lactate Almera din Bacău, imaginea unei sticle de kefir cu un nume care ar putea fi soluţia la problemele actuale ale presei: Jurnalul lactat naţional. (D. S.)

● Pe un coş de gunoi, pe Bulevardul Aviatorilor, un afiş cu un cîine lup pierdut: răspunde la numele de MITZA. (S. G.)

● Anul trecut, România n-a fost în stare să construiască decît 1000 de kilometri de canalizare din cei 30.000 care trebuie realizaţi pînă în 2018, conform cerinţelor UE. Oricum, la canalizare stăm mai bine decît la autostrăzi, aşa că propun ca şoferii care s-au săturat de drumurile proaste să folosească rutele de dedesubt. (A. P.)

● L-am pus pe Google să caute „Europa liberă teledon“ şi mi-a răspuns „Aţi vrut să scrieţi Europa liberă telefon“. Şi-a luat-o şi ăsta-n cap… (M. V.)

● Citesc în presă că noul statut al PDL prevede alegerea a patru prim-vicepreşedinţi. Nu înţeleg ceva. Dacă e „prim“ ar trebui să fie unul singur, nu? Cum pot fi „prim“ patru inşi în acelaşi timp? Şi care va fi mai important? Următoarea etapă e să aleagă un prim-prim-vicepreşedinte, un al doilea prim-vicepreşedinte etc. Nu s-ar zice că-i dă logica afară din casă (partid). (C. G.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.