Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 318 din 18-24 martie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

OK, ACCEPTĂM CĂ POŢI CITI PE ZIDURI ŞI ALTE PERCEPŢII  DESPRE MATERIA ONTOLOGICĂ. DAR ATUNCI CUM DEMONSTRAŢI CĂ NU SE VOR MAI FABRICA AMINTIRI?

 ● De curînd, într-o însorită zi de primăvară, mergeam pe DN1 şi ocoleam nenumăratele gropi apărute în ultimele luni ca urmare a combinaţiei dintre iarna grea şi asfaltul prost. Mi-a venit în minte o întrebare simplă: cu ce se ocupă oare cei de la administraţia drumurilor dacă nu astupă nici măcar gropile de pe DN1? Ştiu că Radu Berceanu a zis că a dat toţi banii la deszăpezire şi că nu mai are şi pentru reparaţii. OK, acceptăm că banii s-au terminat. Dar atunci ce mai au de făcut ministerul şi agenţiile de resort? De ce nu pleacă toţi acasă pînă se mai adună alţi bani? (A. M.)

 ● Cînd ieşi din Bucureşti cu trenul şi te uiţi pe geam la deprimantul peisaj industrial, poţi citi pe ziduri toate obscenităţile extreme inventate de poporul român, cu pretextul de a susţine o echipă de fotbal sau alta ori fără nici un pretext, doar din dorinţa de a scrie porcării pe pereţi. Printre atîtea „M… Steaua!“, „P…“ şi „Hai Rapid!“, la un moment dat, poţi vedea, scris mare şi îngroşat: „Te iubesc!“. Poate că nu sîntem încă iremediabil pierduţi. (A. P.)

● Despre poporul român am învăţat, printre altele, la şcoală, că e paşnic şi ospitalier. În lumea largă de azi circulă şi alte percepţii despre el (noi): „Românii? Criminali!“ – a spus, tranşant, într-un soi de esperanto, un şofer de taxi (de naţionalitate incertă) din Viena. (I. P.)

● Michel Onfray se întreabă (retoric) în ultima sa carte, care tocmai stă să apară în Franţa: „Dacă Freud a fost un aventurier, gata de orice pentru a obţine celebritatea şi bogăţia, gloria şi reputaţia; dacă pretenţia de a fi un om de ştiinţă legitimat prin clinica medicală ascundea propunerea subiectivă, personală şi autobiografică a unei psihologii literare; dacă psihanaliza a falsificat rezultatele clinice cu scopul de a disimula anumite eşecuri ale dispozitivului său analitic; dacă descoperim în gîndirea freudiană materia ontologică a unei falocraţii misogine şi homofobe, iar nu o gîndire de eliberare sexuală, atunci cum să explicăm succesul lui Freud, al freudismului şi al psihanalizei vreme de un secol?“. Merită să duci la capăt o analiză pe divan ca să răspunzi la ditamai întrebarea… (S. S.)

● Am văzut o scenă stranie la Springtime. La o masă stăteau o tînără durdulie şi un domn „obosit“ şi prost îmbrăcat, ceva între boschetar şi beţiv de cursă lungă. La un moment dat, tînăra, care îi tot flutura prin faţă nişte hîrtii scrise, a ţipat la el, enervată de-a dreptul: „Nu înţeleg ce aveţi toţi cu Cărtărescu?! Oriunde se duce e apreciat şi recunoscut… pe cînd voi cum demonstraţi că sînteţi scriitori?“. Doi puşti au pufnit în rîs şi şi-au dat ochii peste cap. Mi-am amintit fără să vreau de anii ’90, cu tot marasmul, boemia şi incertitudinile lor. (A. P.)

 ● O ştire zice că nu se vor mai fabrica ţigările „Carpaţi“: fabrica de la Sfîntu Gheorghe a fost închisă. Ştiu, fumatul dăunează grav sănătăţii, dar în calitatea mea de fost şi îndelung fumător de „Carpaţi“ nu pot pentru ca să rămîn pasiv. Aşa încît îi rog pe alţii ca mine să scrie – după gust, timp şi chef – „amintiri de pe cînd fumam Carpaţi“. Trimiteţi textele pe mircea.vasilescu@satiricon.ro şi mă angajez să le public pe cele mai interesante. Mai ales că de luna viitoare vom avea un site nou… (M. V.)

● Atunci cînd am făcut Dilema veche ni s-a spus de către oameni pricepuţi în ştiinţa brand-ului (da, există, ce vă miraţi!) că nu e bine, că tot ce e „vechi“ sucks. Acum există Cotidianul Vechi, Ziua Veche, Trupa Veche. Şi dacă tot sîntem la vechituri, vă recomand şi http://firme-vechi.blogspot.com, un loc unde găsiţi fotografii cu firme vechi, din acelea pe cale de dispariţie, de la magazinele din comunism. Mi-au plăcut: „Sifoane“, „Reparaţii ochelari“, „Andreaua“, „Amintiri“. Ce se vindea la „Amintiri“, că nu mai ţin minte? (C. G.)

OK, SE CONFIRMĂ PREVIZIUNILE AMARE. DAR ATUNCI CUM DEMONSTRAŢI  EŞECUL ATÎTOR DELICATESE TOT MAI IEFTINE?

● Cunosc tot mai mulţi pesimişti care, în clipele, deloc rare, cînd li se confirmă previziunile negre, sînt mulţumiţi şi chiar încîntaţi. (R. C.)

 ● Vinerea trecută, Oltchim Rm. Vîlcea a învins pe Hipo Viena cu 32-17 şi a ajuns în semifinalele Ligii Campionilor la handbal feminin. Reproduc acest rezultat din nostalgie pentru băieţelul care am fost şi care, toată copilăria lui, a suferit şi a vărsat lacrimi amare prin tribunele Sălii Sporturilor „Traian“ din Rm. Vîlcea pe cînd Chimistul, apoi Oltchim lua bătaie în mod regulat de la această Hipo, coşmarul oricărui microbist vîlcean. (M. C.)

● Nu ne bucurăm pe cît s-ar cuveni de eşecul unei idei îngrozitoare: s-a spus un „Nu“ hotărît şi oficial tîmpeniei care propunea să se desfiinţeze ofsaidul în fotbal. Dl Blatter, preşedintele FIFA, aşa ar fi vrut, ca să se marcheze cît mai multe „boabe“ pe lume. Cum să fi trăit fără ofsaid în fotbal? Mai ales la noi, la romåni, unde „dacă a fost sau nu (ofsaid)“ este singura întrebare care, zile şi nopţi, o sfidează pe cealaltă, aia tot cu „dacă a fost sau nu“, se ştie ce. (R. C.)

● Un ONG francez pe nume Mişcarea împotriva Rasismului şi pentru Prietenia între Popoare a prezentat Guvernului din Hexagon un raport privind blogurile extremiste. Toate bune şi frumoase, numai că printre blogurile propuse pentru monitorizare se numără şi cele pro-life (anti-avort) – care, deşi au o idee fixă, nu pot fi numite nici pe departe periculoase pentru societate. Alt motiv de monitorizare este un aşa-numit „etno-diferenţialism“, termen neexplicat foarte clar: dacă afirmi pe un blog că englezii sînt diferiţi de chinezi, de exemplu, prezinţi semne incipiente de fascism? Problema cu astfel de abordări este că, din cauza atîtor piste false, cînd întîlneşti extremişti adevăraţi, e posibil să nu-i mai recunoşti. (M. Ş.)

● Dacă într-un restaurant de fiţe din Sinaia, cu delicatese argentiniene şi neozeelandeze, comanzi o friptură mare (cea mai mare, de vită argentiniană, costă 81 de lei), vei primi halca de carne trîntită pe farfurie, pur şi simplu, fără garnitură – asta comanzi separat –, dar cu multă Vegeta pe deasupra. Căci la noi şi exoticul prinde gust mioritic. (S. G.)

● Se scumpesc computerele. Pentru prima dată, după ce decenii la rînd au fost, de la an la an, tot mai ieftine. Din cauza recesiunii şi a monedei euro slabe, tehnologia nano o să se vîndă la preţuri mega. (M. M.)

OK, SPAŢIUL EUCLIDIAN E LA PĂMÎNT. DAR ATUNCI CUM DEMONSTRAŢI CĂ UN SINGUR LUCRU RAR SE VA ABATE ASUPRA LUMII NEPOTRIVITE?

 ●l Pi (π) este una dintre cele mai importante constante matematice. Valoarea constantei este egală cu 3,14 în notaţia zecimală obişnuită şi reprezintă raportul dintre circumferinţa şi diametrul cercului în spaţiul euclidian. Pe 14 martie (3.14, după notaţia americană a datelor) a fost ziua Pi. Iar Google şi-a schimbat special înfăţişarea pentru a o sărbători. Salutăm iniţiativa şi promitem să rămînem în continuare cu ochii-n 3,14. (M. M.)

● Vremuri grele, şomajul e-n floare, economia la pămînt. Un amărît zice la televizor, cu năduf: „Noi de două zile umblăm să muncim, că n-avem unde să muncim. Sîntem nişte rîsuri, ne dă afară pe noi ca să stea ei sus“. (D. S.)

● La 28 de ani de la despărţire, trupa ABBA va intra în Rock and Roll Hall of Fame (spre entuziasmul celor patru fani declaraţi de la Dilema veche: C.P.-Bădescu, a.l.ş., Dan Stanciu şi cu mine). Un singur lucru mai am de adăugat: „The Winner Takes It All“. (M. C.)

● Trupa Pink Floyd a cîştigat procesul cu casa de discuri EMI, căreia i-a interzis să mai vîndă, în format iTunes, cîntece individuale, considerînd că albumele lor sînt un tot artistic unitar şi trebuie comercializate ca atare. Un gest rar de apărare a integrităţii artistice care-l ruşinează pe piratul de muzică din mine. (M. C.)

● Sabrina Sforza Galitzia, o cercetătoare italiană, susţine că sfîrşitul lumii ar urma să se producă în 4006. Unele indicii din faimoasul tablou „Cina cea de taină“ a lui Da Vinci ar arăta faptul că, pe 21 martie 4006, un „potop universal“ se va abate asupra lumii întregi şi va dura pînă pe 1 noiembrie acelaşi an, cînd… gata! Să nu facem însă nazuri, mai este mult pînă în 4006. Ţin să-i mulţumesc pe această cale dnei cercetătoare de la Vatican pentru că mi-a luat o piatră de pe inimă. Nu că m-aş aştepta să trăiesc o veşnicie, dar parcă 2012 era un pic cam aproape.  (R. T.)

● Pe strada mea a apărut un afiş publicitar al unei firme care oferă „servicii funerare non-stop“. M-am liniştit: de acum înainte, nu mai e o problemă să mori la ore nepotrivite. (M. Ş.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Cu ce se îmbracă prim ministrul Marcel Ciolacu Foto Captură video TikTok jpg
Cu ce se îmbracă prim-ministrul Marcel Ciolacu. Liderul PSD își laudă pe TikTok pantofii cu talpă roșie
Liderul PSD a explicat că după campania electorală pentru prezidențiale e „pe modul diesel” și „are pornirea mai grea dimineața”.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Dezvăluiri din culisele parcursului lui Cristiano Ronaldo: la un pas de PSG
Cristiano Ronaldo se apropie de finele contractului saudit.
petrolier rusesc kerci FOTO @boris_beissner / X
Alertă în Strâmtoarea Kerci. Un vas rusesc încărcat cu mii de tone de petrol s-a rupt în două, după ce a fost lovit de furtună
Un vas rusesc, încărcat cu mii de tone de produse petroliere, s-a rupt în două în timpul unei furtuni violente, duminică, provocând o deversare în Strâmtoarea Kerci, au anunțat autoritățile ruse.
alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits