Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 320 din 1 - 7 aprilie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CICĂ FOTBALIŞTII ÎNCĂLŢAŢI CU GHETE FUNEBRE LĂCRIMEAZĂ NU NUMAI PROMPT,  CI ŞI PRECIS CÎND ÎŞI VIZITEAZĂ TENCUIALA  

● Cică femeile din ţările dezvoltate preferă bărbaţii cu trăsături masculine mai puţin evidente. O figură masculină înseamnă nivel mare de testosteron, iar un nivel mare de testosteron înseamnă agresivitate. Adio bărbatului macho. Cum se numeşte tipul la modă acum? (M. M.)

● Am auzit la ştiri că, pe la diverse echipe, fotbaliştii încălţaţi cu ghete de culoare violetă au dat goluri. Dacă s-a ajuns la acest nivel de eficienţă, mă gîndesc că ar fi cazul să-mi cumpăr un pix mov… (M. V.)

● Pe drum prin Valea Călugărească, pe o firmă există următorul tandem: „Oferim servicii de pompe funebre şi articole de menaj“. Pînă la urmă, menajul înseamnă şi lucruri neplăcute pe la casa omului, dar ce te faci dacă ceri o pompă de desfundat toalete şi primeşti, în loc, una funebră? (S. G.)

● Ioana Maria Vlas se numără printre cîştigătorii concursului liric pentru deţinuţi „Poezie de puşcărie“. Totodată, Cătălin Voicu, somat să nu plece de pe teritoriul ţării, s-a emoţionat: „Nu voi părăsi niciodată pămîntul românesc!“. Am impresia că hoţul la scară mare din România seamănă cu acei mafioţi care împuşcă fără să clipească, dar lăcrimează cu evlavie cînd îşi vizitează mama. (M. Ş.)

● Jandarmeria a acuzat grupurile de suporteri stelişti plecaţi nu cu pluta, ci cu trenul spre Tîrgu Jiu, pentru meciul cu Pandurii, că au devastat mai multe gări. Reprezentanţii galeriei din Ghencea au reacţionat nu numai prompt, ci şi precis: nu au distrus nici o gară, e o diversiune, „mai ales că Jandarmeria a spus că au devastat gara Corabia, care nici măcar nu e pe traseul Bucureşti-Craiova-Tîrgu Jiu“. Adică Jandarmeria noastră nu cunoaşte mersul trenurilor, cu staţiile şi haltele lor? Ar fi mai grav decît meciul nul al Stelei de la Tîrgu Jiu. (R. C.)

● Nu am văzut în viaţa mea atîta strălucire cît în satul Iveşti, nu departe de Galaţi: atît la tencuiala şi turnuleţele multiple ale caselor, cît şi pe fustele localnicelor. (I. P.) 

CICĂ ESTE FOARTE URÎT SĂ VĂ NAŞTEŢI DIN NOU SPĂRGÎND DIFUZOARELE  PE STIL VECHI

● Am observat într-o zi pe telefonul unei domnişoare – da, ştiu, este foarte urît să te uiţi peste umărul oamenilor! – poza Fecioarei Maria cu pruncul Iisus. La atîta evlavie, mă întreb cum i-o fi sunînd oare telefonul cînd primeşte un mesaj: „Să ascultăm sfînta Evanghelie“ sau „Pace ţie, cititorule“? (R. T.)

● Pe un afiş mare, postat pe un bloc de pe bulevardul Ion C. Brătianu, scrie aşa: „Isus a zis: Trebuie să vă naşteţi din nou. Ioan 3:7“. Te întrebi care o fi sensul acestui afiş adresat trecătorilor. Poate că e, de fapt, o variantă mai cuvioasă a celei mai populare expresii româneşti, cea care începe cu du-te în… (A. M.)

● A realizat iconicele fotografii cu Jimi Hendrix dînd foc chitării pe scena de la Monterey, cu The Who spărgînd difuzoarele la Woodstock şi cu Johnny Cash arătînd degetul mijlociu pe scena din închisoarea San Quentin. I-a mai fotografiat pe Beatles, Bob Dylan, Janis Joplin, The Grateful Dead, Janis Joplin, Rolling Stones, John Coltrane, Miles Davis, Thelonious Monk etc. şi a realizat peste 500 de coperte de albume de rock şi jazz. Jim Marshall, supranumit „The Godfather of Music Photographers“, a murit săptămîna trecută la vîrsta de 74 de ani. (M. C.)

● Liviu Dragnea este, de la un timp, unul dintre baronii preferaţi ai presei mondene. Ba a fost zărit cu o doamnă la separeu, ba un cameraman i-a filmat mîna în poala altei doamne. Caţavencii se întrebau săptămîna trecută în ce constă farmecul („pe stil vechi“) al mustăţii lui Dragnea. Am o posibilă explicaţie: aţi observat cît de bine seamănă Dragnea cu Nikita Mihalkov, mai ales cu cel din Anna? Cum să nu-l adori? (S. S.) 

CICĂ ZIARUL CORECT ÎŞI ARE RĂDĂCINILE ÎN OGLINDĂ (CERCETĂTORII ÎNCĂ NU ŞTIU CE INTERPRETARE SĂ DEA ROMÂNIEI PIEZIŞE)

● „A înşelat-o cu o ciudată“ – am citit titlul ăsta, peste umăr, în ziarul vecinului meu de metrou. N-am apucat să aflu cine pe cine a înşelat, dar cred că acel bărbat era, totuşi, un tip interesant. (M. C.)

● Pe o tarabă din piaţă era un carton pe care scria mare ARBAGIC. Pe un alt colţ, pe un alt carton, probabil al aceloraşi vînzători, scria tot ARBAGIC. Pe acolo îşi făcea de lucru un puşti negricios. O doamnă s-a uitat la el şi l-a întrebat cine le-a scris afişele cu preţuri, apoi i-a explicat că nu e bine şi că în loc de B trebuia să scrie P. „Ce bine că ne mai învăţaţi cum e corect, a exclamat puştiul, altfel te pomeneşti că ne trezim şi noi pe la Cîrcotaşii ăia.“ Uite că s-au trezit în Dilema veche. (A. M.)

● Citesc în EVZ: „Deputatul PDL de Sibiu, Gheorghe Roman, a citit, în plenul Camerei, o declaraţie politică de 308 cuvinte, în redactarea căreia «s-a inspirat» aproape în totalitate din materiale pe aceeaşi temă postate pe Internet. Declaraţia respectivă se referă la programul guvernamental «Renaşterea satului românesc», care prevede amenajarea, în fiecare sat, a cîte zece locuinţe destinate specialiştilor (profesori, medici) care se mută la ţară. «Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultuos al regiunii, fiind situată la intersecţia marilor civilizaţii istorice, greacă, romană, bizantină, orientală şi occidentală» sînt primele cuvinte citite de Gheorghe Roman, pe 9 martie, în plenul Camerei Deputaţilor. Exact aceleaşi cuvinte se regăsesc, dar fără diacritice, pe site-ul referat.ro. Este vorba despre referatul cu titlul «Satul românesc – trecut, prezent şi viitor», postat de liceanul XY (am scos eu numele publicat întreg de ziar – C.G.), pe 10 noiembrie 2007. Referatul respectiv poate fi descărcat integral, şi cu diacritice, contra sumei de trei euro plus TVA“. Cîteva comentarii: 1) Ce au casele construite de Evita Per… ăăă… Elena Udrea la ţară cu arta populară şi cu Bizanţul? 2) Cît de inept trebuie să fie un deputat ca să copieze un referat inept de liceu? 3) De ce-i lipsesc slavii, pecenegii, cumanii, turcii? Ăştia nu sînt la modă sau ştie parlamentarul sigur că nu au atentat la arta populară? 4) De ce EVZ trebuia să publice numele întreg al minorului? O fi el sărac cu duhul, dar nu e vina sa dacă un deputat şi mai sărac cu duhul i-a dat bani pe aşa ceva. Şi oricum numele lui nu are relevanţă pentru poveste. (C. G.)

● Se pare că singurele animale care se recunosc în oglindă (adică au „self-awareness“, cum zicea documentarul de pe Discovery, sau „propripercepţie“, conform traducerii) sînt maimuţele, delfinii, elefanţii şi… coţofenele. Cercetătorii încă nu ştiu ce au în comun animalele astea. (M. C.)

● Flacăra violetă s-a mutat peste Ocean. Democraţii sînt acuzaţi că au purtat, concertat şi cu ţintă, cravate sau taioare violete în timpul votului victorios pentru Health Care Bill. „La votul de duminică, preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a purtat un taior violet deschis. David Obey, care prezida dezbaterile, avea o cravată violetă, aşa cum avusese şi preşedintele Obama cîteva luni mai devreme, în timpul raportului despre starea Uniunii“ – scrie The American Spectator, de orientare conservatoare. Criticii nu sînt însă siguri ce interpretare să dea acestui fapt: una pur politică (solidaritate cu SEIU, unul dintre cele mai puternice sindicate nord-americane, a cărui siglă este violetă) sau simbolică (violetul, o combinaţie de roşu şi albastru, este culoarea ambiguităţii şi înşelăciunii). Oricum, e cazul să ne mai liniştim: au şi ei hrebenciucii lor. (M. Ş.)

● Am revăzut de curînd (cu aceeaşi încîntare) Twin Peaks, capodopera lui David Lynch. Aş reaminti celor interesaţi o secvenţă din penultimul episod, în care maiorul Briggs, abia scăpat din ghearele maleficului Windom Earle, îi spune agentului Dale Cooper: „În pădure era întuneric. Regele României n-a putut veni la întîlnire“. (D. S.)

● Suport cele mai piezişe priviri şi nu mă tem de întreruperi. Săptămîna trecută, pentru mine, cea mai serioasă ştire a fost aceea care anunţa cumpărarea lui Volvo – cu 2 miliarde de dolari – de către un constructor chinez. (R. C.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Spital Marius Nasta terapie intensiva ATI COVID19 coronavirus bolnavi octombrie 2021 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
România, ca un bolnav ținut pe aparate. Economiștii spun că am luat-o pe urmele Greciei: „La dobânzile plătite suntem deja în Junk”
România se apropie cu pași repezi de insolvență și riscă chiar falimentul. E avertismentul dat dat de tot mulți economiști importanți. Profesorul Cristian Păun și fostul bancher Radu Georgescu susțin că suntem în pragul colapsului, aproape de situația în care se afla Grecia în urmă cu un deceniu.
Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la 16 iulie 2018 (© kremlin.ru)
Vestul riscă un conflict mult mai grav dacă va lăsa Ucraina să piardă în fața Rusiei - The Observer
În ultimele zile, declarațiile lui Donald Trump, care a încercat să-l preseze pe Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, au fost o schimbare de ton.
Rheinmetall shutterstock 2068899350 jpg
NATO intenționează să împărtășească informații militare sensibile cu industria europeană
NATO a început procesul de transfer al unora dintre obiectivele sale ultrasecrete - care definesc ce tipuri de arme și echipamente ar trebui să producă statele membre - către industria de apărare, relatează Bloomberg.