Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 320 din 1 - 7 aprilie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CICĂ FOTBALIŞTII ÎNCĂLŢAŢI CU GHETE FUNEBRE LĂCRIMEAZĂ NU NUMAI PROMPT,  CI ŞI PRECIS CÎND ÎŞI VIZITEAZĂ TENCUIALA  

● Cică femeile din ţările dezvoltate preferă bărbaţii cu trăsături masculine mai puţin evidente. O figură masculină înseamnă nivel mare de testosteron, iar un nivel mare de testosteron înseamnă agresivitate. Adio bărbatului macho. Cum se numeşte tipul la modă acum? (M. M.)

● Am auzit la ştiri că, pe la diverse echipe, fotbaliştii încălţaţi cu ghete de culoare violetă au dat goluri. Dacă s-a ajuns la acest nivel de eficienţă, mă gîndesc că ar fi cazul să-mi cumpăr un pix mov… (M. V.)

● Pe drum prin Valea Călugărească, pe o firmă există următorul tandem: „Oferim servicii de pompe funebre şi articole de menaj“. Pînă la urmă, menajul înseamnă şi lucruri neplăcute pe la casa omului, dar ce te faci dacă ceri o pompă de desfundat toalete şi primeşti, în loc, una funebră? (S. G.)

● Ioana Maria Vlas se numără printre cîştigătorii concursului liric pentru deţinuţi „Poezie de puşcărie“. Totodată, Cătălin Voicu, somat să nu plece de pe teritoriul ţării, s-a emoţionat: „Nu voi părăsi niciodată pămîntul românesc!“. Am impresia că hoţul la scară mare din România seamănă cu acei mafioţi care împuşcă fără să clipească, dar lăcrimează cu evlavie cînd îşi vizitează mama. (M. Ş.)

● Jandarmeria a acuzat grupurile de suporteri stelişti plecaţi nu cu pluta, ci cu trenul spre Tîrgu Jiu, pentru meciul cu Pandurii, că au devastat mai multe gări. Reprezentanţii galeriei din Ghencea au reacţionat nu numai prompt, ci şi precis: nu au distrus nici o gară, e o diversiune, „mai ales că Jandarmeria a spus că au devastat gara Corabia, care nici măcar nu e pe traseul Bucureşti-Craiova-Tîrgu Jiu“. Adică Jandarmeria noastră nu cunoaşte mersul trenurilor, cu staţiile şi haltele lor? Ar fi mai grav decît meciul nul al Stelei de la Tîrgu Jiu. (R. C.)

● Nu am văzut în viaţa mea atîta strălucire cît în satul Iveşti, nu departe de Galaţi: atît la tencuiala şi turnuleţele multiple ale caselor, cît şi pe fustele localnicelor. (I. P.) 

CICĂ ESTE FOARTE URÎT SĂ VĂ NAŞTEŢI DIN NOU SPĂRGÎND DIFUZOARELE  PE STIL VECHI

● Am observat într-o zi pe telefonul unei domnişoare – da, ştiu, este foarte urît să te uiţi peste umărul oamenilor! – poza Fecioarei Maria cu pruncul Iisus. La atîta evlavie, mă întreb cum i-o fi sunînd oare telefonul cînd primeşte un mesaj: „Să ascultăm sfînta Evanghelie“ sau „Pace ţie, cititorule“? (R. T.)

● Pe un afiş mare, postat pe un bloc de pe bulevardul Ion C. Brătianu, scrie aşa: „Isus a zis: Trebuie să vă naşteţi din nou. Ioan 3:7“. Te întrebi care o fi sensul acestui afiş adresat trecătorilor. Poate că e, de fapt, o variantă mai cuvioasă a celei mai populare expresii româneşti, cea care începe cu du-te în… (A. M.)

● A realizat iconicele fotografii cu Jimi Hendrix dînd foc chitării pe scena de la Monterey, cu The Who spărgînd difuzoarele la Woodstock şi cu Johnny Cash arătînd degetul mijlociu pe scena din închisoarea San Quentin. I-a mai fotografiat pe Beatles, Bob Dylan, Janis Joplin, The Grateful Dead, Janis Joplin, Rolling Stones, John Coltrane, Miles Davis, Thelonious Monk etc. şi a realizat peste 500 de coperte de albume de rock şi jazz. Jim Marshall, supranumit „The Godfather of Music Photographers“, a murit săptămîna trecută la vîrsta de 74 de ani. (M. C.)

● Liviu Dragnea este, de la un timp, unul dintre baronii preferaţi ai presei mondene. Ba a fost zărit cu o doamnă la separeu, ba un cameraman i-a filmat mîna în poala altei doamne. Caţavencii se întrebau săptămîna trecută în ce constă farmecul („pe stil vechi“) al mustăţii lui Dragnea. Am o posibilă explicaţie: aţi observat cît de bine seamănă Dragnea cu Nikita Mihalkov, mai ales cu cel din Anna? Cum să nu-l adori? (S. S.) 

CICĂ ZIARUL CORECT ÎŞI ARE RĂDĂCINILE ÎN OGLINDĂ (CERCETĂTORII ÎNCĂ NU ŞTIU CE INTERPRETARE SĂ DEA ROMÂNIEI PIEZIŞE)

● „A înşelat-o cu o ciudată“ – am citit titlul ăsta, peste umăr, în ziarul vecinului meu de metrou. N-am apucat să aflu cine pe cine a înşelat, dar cred că acel bărbat era, totuşi, un tip interesant. (M. C.)

● Pe o tarabă din piaţă era un carton pe care scria mare ARBAGIC. Pe un alt colţ, pe un alt carton, probabil al aceloraşi vînzători, scria tot ARBAGIC. Pe acolo îşi făcea de lucru un puşti negricios. O doamnă s-a uitat la el şi l-a întrebat cine le-a scris afişele cu preţuri, apoi i-a explicat că nu e bine şi că în loc de B trebuia să scrie P. „Ce bine că ne mai învăţaţi cum e corect, a exclamat puştiul, altfel te pomeneşti că ne trezim şi noi pe la Cîrcotaşii ăia.“ Uite că s-au trezit în Dilema veche. (A. M.)

● Citesc în EVZ: „Deputatul PDL de Sibiu, Gheorghe Roman, a citit, în plenul Camerei, o declaraţie politică de 308 cuvinte, în redactarea căreia «s-a inspirat» aproape în totalitate din materiale pe aceeaşi temă postate pe Internet. Declaraţia respectivă se referă la programul guvernamental «Renaşterea satului românesc», care prevede amenajarea, în fiecare sat, a cîte zece locuinţe destinate specialiştilor (profesori, medici) care se mută la ţară. «Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultuos al regiunii, fiind situată la intersecţia marilor civilizaţii istorice, greacă, romană, bizantină, orientală şi occidentală» sînt primele cuvinte citite de Gheorghe Roman, pe 9 martie, în plenul Camerei Deputaţilor. Exact aceleaşi cuvinte se regăsesc, dar fără diacritice, pe site-ul referat.ro. Este vorba despre referatul cu titlul «Satul românesc – trecut, prezent şi viitor», postat de liceanul XY (am scos eu numele publicat întreg de ziar – C.G.), pe 10 noiembrie 2007. Referatul respectiv poate fi descărcat integral, şi cu diacritice, contra sumei de trei euro plus TVA“. Cîteva comentarii: 1) Ce au casele construite de Evita Per… ăăă… Elena Udrea la ţară cu arta populară şi cu Bizanţul? 2) Cît de inept trebuie să fie un deputat ca să copieze un referat inept de liceu? 3) De ce-i lipsesc slavii, pecenegii, cumanii, turcii? Ăştia nu sînt la modă sau ştie parlamentarul sigur că nu au atentat la arta populară? 4) De ce EVZ trebuia să publice numele întreg al minorului? O fi el sărac cu duhul, dar nu e vina sa dacă un deputat şi mai sărac cu duhul i-a dat bani pe aşa ceva. Şi oricum numele lui nu are relevanţă pentru poveste. (C. G.)

● Se pare că singurele animale care se recunosc în oglindă (adică au „self-awareness“, cum zicea documentarul de pe Discovery, sau „propripercepţie“, conform traducerii) sînt maimuţele, delfinii, elefanţii şi… coţofenele. Cercetătorii încă nu ştiu ce au în comun animalele astea. (M. C.)

● Flacăra violetă s-a mutat peste Ocean. Democraţii sînt acuzaţi că au purtat, concertat şi cu ţintă, cravate sau taioare violete în timpul votului victorios pentru Health Care Bill. „La votul de duminică, preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a purtat un taior violet deschis. David Obey, care prezida dezbaterile, avea o cravată violetă, aşa cum avusese şi preşedintele Obama cîteva luni mai devreme, în timpul raportului despre starea Uniunii“ – scrie The American Spectator, de orientare conservatoare. Criticii nu sînt însă siguri ce interpretare să dea acestui fapt: una pur politică (solidaritate cu SEIU, unul dintre cele mai puternice sindicate nord-americane, a cărui siglă este violetă) sau simbolică (violetul, o combinaţie de roşu şi albastru, este culoarea ambiguităţii şi înşelăciunii). Oricum, e cazul să ne mai liniştim: au şi ei hrebenciucii lor. (M. Ş.)

● Am revăzut de curînd (cu aceeaşi încîntare) Twin Peaks, capodopera lui David Lynch. Aş reaminti celor interesaţi o secvenţă din penultimul episod, în care maiorul Briggs, abia scăpat din ghearele maleficului Windom Earle, îi spune agentului Dale Cooper: „În pădure era întuneric. Regele României n-a putut veni la întîlnire“. (D. S.)

● Suport cele mai piezişe priviri şi nu mă tem de întreruperi. Săptămîna trecută, pentru mine, cea mai serioasă ştire a fost aceea care anunţa cumpărarea lui Volvo – cu 2 miliarde de dolari – de către un constructor chinez. (R. C.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.