Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

AVÎND ÎN VEDERE DECĂDEREA DULCE-AMARĂ A SUPRAOMULUI URBAN, E SUFICIENT UN SINGUR NUMĂR (DE LA A LA Z) PENTRU A DA PESTE CAP ENORMITATEA 

● La un grupaj de ştiri, un reportaj despre cazurile de dislexie din România. Intenţie lăudabilă, în sensul reducerii discriminării celor care suferă de această tulburare. Doar excesul de zel – dislexia fiind asociată în respectivul reportaj cu Einstein şi denumită chiar „boala geniilor“ – e destul de îndoielnic. Sau poate, avînd în vedere decăderea sistemului educaţional, ar mai fi o ultimă speranţă: dislexia poate salva România. (S. G.)

● La o licitaţie ţinută în Las Vegas au fost scoase la vînzare peste zece mii de obiecte şi costume ce au făcut parte din decorul şi garderoba serialului Star Trek. Atracţia principală a fost scaunul colonelului Picard. Fanii serialului, veniţi din toată lumea, au declarat că a fost o licitaţie dulce-amară, plină de nostalgie. Cum se spunea nostalgie în klingoniană? (M. C.)

● De luat în seamă observaţia lui Angelo Niculescu, clasicul antrenor în viaţă al fotbalului romånesc: „Messi e fabulos. Păcat că nu are ambele picioare de aceeaşi valoare. Stîngul e perfecţiune. Dacă şi dreptul l-ar fi avut la fel, ar fi fost supraom, nu suprafotbalist“. Fotbalul rămîne singurul domeniu în care problema spinoasă a supraomului poate fi abordată, azi, cît de cît convingător. (R. C.)

● Eyjafjallajökull intră deja în folclorul urban. A şi apărut primul banc. Se pare că, de fapt, n-a erupt nici un vulcan în Islanda. A făcut Chuck Norris un grătar. (M. C.)

● Degeaba avem cu toţii GPS sub formă de breloc la chei, e suficient un vulcan cu nume de hobbit viking pentru a da toată lumea noastră peste cap. Nu vă emoţionează această demonstraţie de fragilitate? (M. C.)

● A apărut prima revistă pentru adulţii nevăzători, cu texte în Braille şi, pe post de poze, nuduri în relief. Un singur număr ajunge la aproape 250 de dolari, sumă care, deşi pare mult prea mare pentru o revistă, fie ea şi pentru adulţi, se justifică prin costurile ridicate ale procesului de tipărire în alfabetul Braille, al hîrtiei speciale etc. Oricum ar fi însă, nici un fel de „delectare“ nu merită un asemenea preţ! (R. T.)

● Pe o tejghea, printre alte surate de-ale ei cu preţ redus, o carte: Ing. C. Tsicura, Zugrăveli, vopsitorii, tapete de la A la Z, Colecţia „Să devenim milionari“, Editura Europartner. (D. S.)

● Mă tot gîndesc de la o vreme la enormitatea acestei sintagme: plante etnobotanice. Adică: 1) plantele au etnie? şi 2) pot exista şi plante etnozoologice? (M. V.)

ACOPERITE CU NIŞTE PRELATE VERZI, CAPACITĂŢILE INSONDABILE ALE CREIERULUI UMAN SE POT BLOCA DIN CAUZA LIPSEI DE ADAPTARE LA REGULILE PIELII

● În ultima vreme, o molimă stranie a atins scările rulante din Bucureşti. Primele au sucombat cele de la Piaţa Victoriei, al căror destin îl urmăresc de mai bine de un an, în speranţa că îşi vor reveni. Au urmat cele de la Universitate, de la Piaţa Iancului şi or mai fi şi altele pe ducă, pe care nu le ştiu. Toate au fost acoperite cu nişte prelate verzi. Odată cu venirea primăverii, nişte muncitori tot încearcă să le readucă la viaţă pe cele de la Piaţa Victoriei. Le tot bîrîie şi le gîdilă, se pare că degeaba. L-am auzit întîmplător pe şeful de echipă strigîndu-le muncitorilor, enervat: „Voi credeţi că aşa se munceşte în România?!“. Exact aşa se munceşte în România, de aceea preferăm să inventăm tot felul de fenomene paranormale şi de epidemii ciudate pentru a explica lucrurile simple. (A. P.)

● O fată din Croaţia s-a trezit din comă vorbind perfect germana, pe care anterior n-o ştia prea bine – scrie un jurnalist de la ABC-ul spaniol. Lumea medicală a sărit ca arsă, s-au discutat, din nou, capacităţile insondabile ale creierului uman, mai ales cel nefolosit, au apărut apologeţii lui Brian Weiss, guru-ul reîncarnării în Occident şi şeful Catedrei de psihiatrie de la spitalul Mount Sinai din Miami. Ce n-ar trebui uitat, în toate astea, e rarul talent pentru limbi străine al tinerilor din Europa Centrală şi de Est. Poate biata fată trezită din comă ştia nemţeşte mai bine decît îşi imagina… (S. S.)

● Premierul Boc a cerut miniştrilor săi să îi explice de ce motoarele tancurilor din deşert nu se opresc din cauza nisipului, în vreme ce motoarele avioanelor se opresc în norul de cenuşă. Mare dilemă. Cică i-ar fi explicat ministrul apărării, Gabriel Oprea, că de oprit, se mai opresc şi tancurile prin nisip, dar că motoarele avioanelor se pot bloca şi din cauza lipsei de oxigen din norul de cenuşă. Pe scurt, şi avioanele se sufocă. Mai ales dacă suferă de astm. (A. M.)

● Cerşetoarea pe care aş putea s-o numesc „a mea“, fiindcă o cunosc de vreo zece ani (şi am comentat împreună multe dintre „realizările“ capitalismului neaoş), mă uimeşte mereu cu abilităţile ei de adaptare la regulile (nescrise, dar simţite) ale pieţei: dacă în timpul săptămînii activează în zona McDonald’s-ului de la Romană, în week-end se mută în… Herăstrău. Pe aleea principală. Şi-i merge bine. (I. P.)

● M-am trezit zilele trecute cu un SMS de la Omniasig. Zicea aşa: „Norul vulcanic ar putea cauza afecţiuni ale plămînilor, pielii, ochilor. Omniasig îţi asigură sănătatea pentru doar 15 lei. Copiii sub 12 ani Gratis“. Eu mi-aş asigura intimitatea împotriva finanţelor. (M. C.)  

ALO, RADIO BUCIUM? NU ESTE DOVEDIT ŞTIINŢIFIC CĂ REALITATEA S-A DEGAJAT DE CENUŞĂ

● Alo, Radio Erevan? Bunica mea vrea să ştie dacă cenuşa vulcanului Eyjafjallajökull e bună pentru reumatism. (M. C.)

● Trei ştiri de prima pagină: 1) „Oltchim s-a calificat în finala Ligii Campioanelor“. Mîndru că sînt vîlcean! 2) „Bute l-a trimis pe Miranda în lumea viselor“. Cîtă gingăşie! 3) „Bucium în deschidere la Bob Dylan“. Bucium, tamburin, pe-acolo! (M. C.)

● Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) ne transmite două veşti tulburătoare. 1) O descoperire paradoxală: nu s-a dovedit că mîncarea sănătoasă face bine organismului. 2) Nu este dovedit ştiinţific nici că este bine să consumi minimum doi litri de apă pe zi. (M. M.)

● Realitatea TV a realizat o dezbatere în care s-a propus facturarea serviciilor de vrăjitorie. Să vezi acum facturări pe firmă! (M. C.)

● Orice mi s-ar spune – că-s livresc, intelectualist sau direct imatur –, pentru mine, azi, cînd cerul Europei s-a degajat de cenuşă, cea mai înduioşătoare idee rămîne elogiul adus lui Jules Verne de către editorialistul postului TV5, care ne-a reamintit că acea „călătorie spre centrul Pămîntului“ pornea din craterul unui vulcan islandez. (R. C.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
O gustare, ignorată pentru că o vedem peste tot, are beneficii extraordinare anti-îmbătrânire. „Începeți azi!”
Este atât de cunoscută încât nu i se mai acordă aproape deloc atenție. O întâlnim peste tot, în supermarketuri, în piețe și e cunoscută de oricine. E considerată banală tocmai pentru că este atât de bine cunoscută. Trecem pe lângă ea indiferenți
Banner Răzvan Popescu
Parada Bucuresti 1936 FOTO  GettyImages jpeg
Reeducarea: Asul ucigaș din mâneca regimurilor totalitare: „Ce-i dacă a murit? Cu un legionar mai puţin“
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Românii norocoși care vor primi majorări la pensie, de la 1 ianuarie. Vor încasa 2.240 de lei
Începutul anului 2025 aduce vești excelente pentru o parte dintre pensionarii români. Aceștia vor beneficia de două majorări ale pensiilor, ceea ce înseamnă că veniturile lor vor crește semnificativ.
Cu ce se îmbracă prim ministrul Marcel Ciolacu Foto Captură video TikTok jpg
Cu ce se îmbracă prim-ministrul Marcel Ciolacu. Liderul PSD își laudă pe TikTok pantofii cu talpă roșie
Liderul PSD a explicat că după campania electorală pentru prezidențiale e „pe modul diesel” și „are pornirea mai grea dimineața”.