Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

PRIMĂRIA SECTORULUI ÎNGRIJORAT A LUAT O INIŢIATIVĂ  ÎN CEEA CE PRIVEŞTE  AMÎNAREA CLASICELOR CONFRUNTĂRI DERIZORII,  ÎN ANUMITE PERIOADE,  CÎND VECINII ÎNSEAMNĂ MAI MULT DECÎT O FORMĂ DE ABUZ

● Aud că Primăria sectorului 1 din Bucureşti a luat o iniţiativă în ceea ce priveşte situaţia cîinilor vagabonzi, dorind organizarea unui referendum printre cetăţeni pentru ca aceştia să se exprime pro sau contra eutanasierii. Va deveni astfel Bucureştiul, din „Micul Paris“, „Mica Elveţie“? (S. G.)

● Îngrijorat de scăderea dramatică a natalităţii din Georgia, Patriarhul Ilia al II-lea a promis acum cîţiva ani că va oficia personal slujbe de botez. Georgienii au fost sensibilizaţi, astfel că, la vîrsta de 77 de ani, patriarhul a botezat numai anul trecut peste cinci mii de copii. (M. C.)

● Ministrul de Interne Vasile Blaga a promis că pe 27 martie 2011 vom intra în Spaţiul Schengen. Cîtă precizie! Într-o ţară în care nimic nu e gata la timp şi în care amînarea este un obicei strămoşesc, se poate face o asemenea promisiune? Hai, să zicem pe 27 martie 2011 şi cîteva minute… (M. V.)

● Se împlinesc 50 de ani de la lansarea pe piaţă a pilulei contraceptive. Publicaţii serioase dedică ample dosare pastilei care a schimbat ireversibil concepţiile noastre despre familie, sexualitate, moralitate şi comportament social, în general. În ceea ce priveşte efectul asupra condiţiei femeii, opiniile variază de la reamintirea deja clasicelor cuvinte ale lui Camille Paglia – „Pilula contraceptivă a eliberat femeia mai mult decît mişcarea feministă însăşi“ – pînă la constatarea că, deşi în Arabia Saudită contracepţia este larg accesibilă, ea nu a îmbunătăţit, la nivel social şi politic, viaţa femeilor arabe. Probabil, în unele cazuri, e nevoie şi de revoluţia (sau reforma) de a doua zi. (M. Ş.)

● De Ziua bărbatului (5 mai), în Parcul Copiilor s-a organizat un meci de box între Ciprian Sora şi Leonard Doroftei. Un fel de „Bruce Lee îl bate pe Van Damme“?. S-ar putea organiza şi alte confruntări simpatice, de pildă „Moartea din Carpaţi“ (luptătorul Cătălin Moroşanu) vs „Maradona din Carpaţi“ (Gică Hagi). (M. C.)

● N-aş vrea să încurajez bişniţa de ţigări însă, pe de altă parte, poţi descoperi mici „comori“ la preţuri derizorii, cum ar fi Camel fără filtru adus din Suedia, la 5-6 lei pachetul. Iar viaţa bişniţarilor nu-i nici ea tocmai uşoară. Zilele trecute, grupurile celor din Piaţa Obor au fost cuprinse de o uşoară rumoare care s-a transformat treptat în panică. „Civiliştii! Vin civiliştii!“, s-a auzit o voce. Unii au luat-o la fugă, alţii şi-au îndesat cartuşele pe sub tricouri şi în fuste şi au rămas liniştiţi la tarabele lor, prefăcîndu-se că vînd, de fapt, ceapă verde, ţelină, usturoi. (A. P.)

● Un spaniol a calculat suma totală pe care ar fi cîştigat-o un fumător care ar fi pus la ciorap toţi banii cheltuiţi între 18 şi 65 de ani pe ţigări, dar şi (în cazul în care s-a lăsat de fumat sau a încercat, în anumite perioade, s-o facă) banii daţi pe patch-uri, gumă de mestecat Nicorette, picături miraculoase sau şedinţe de hipnoză (500 de euro bucata în peninsulă). Suma ar fi de 138.800 de euro. Ştiu că aşa ceva nu se spune (şi mai ales nu se scrie), dar aş fi dat tot atît să pot fuma în continuare… (S. S.)

● Aşteptam, la un magazin de specialităţi suedeze din Băneasa, cînd am auzit pe cineva evaluînd diferitele specialităţi (mai mult sau mai puţin suedeze) de lasagna: „Lasagna de elan o mai fi preferata Mihaelei Rădulescu?“. Cîtă răutate! (S. S.)

● În ultimul an, în faţa blocului meu au apărut patru maşini noi: o Mazda 3, o Kia Cee’d, un Audi Sport şi o Lancia Delta. Abia aştept să treacă criza să văd ce mai cumpără vecinii mei cu restanţe la întreţinere. (M. C.)

● Devenisem un fan al postului FLN (Fine Living Network), care întinereşte oamenii cu 10 ani în 10 zile, ne plimbă prin locuinţe trăsnite din Spania sau Australia şi ne sfătuieşte unde să mîncăm chinese food la New York, însă în cîteva săptămîni m-am plictisit. Aş vrea să cred că viaţa înseamnă mai mult decît haine de firmă, case mişto, mîncare şi băutură. S-ar putea să mă înşel… (A. P.)

● De la jumătatea lunii mai, concediile medicale vor fi acordate după criterii şi reglementări noi. Modificările sînt necesare pentru a se evita abuzurile. Eventualii chiulangii care şi-au luat patalama de bolnavi ar putea fi verificaţi. Ceea ce, pînă la urmă, e tot o formă de abuz. Hmmm. (M. M.)

PRIMĂRIA SECTORULUI DE FAMILIE  A LUAT O INIŢIATIVĂ  ÎN PRIVINŢA AJUTORULUI ACORDAT CELOR CE STUDIAZĂ  LOCUL NEAMULUI  DIRECT PE TROTUAR,  PRINTRE RECLAMELE  POSESORILOR DE CUVINTE

● Din ciclul „Nume de familie romåneşti“: răsfoind un ziar deunăzi, am aflat că ataşatul pe probleme de muncă al Ambasadei Romåniei în Marea Britanie se numeşte Bogdan Cârpă-Veche. (D. S.)

● Ştirile de dimineaţă: pieţele financiare se clatină din nou, se aşteaptă cu sufletul la gură decizia finală a Germaniei în privinţa ajutorului acordat Greciei, grecii demonstrează violent pe străzi faţă de măsurile guvernamentale de austeritate, în Times Square din New York încă se caută dispozitive explozibile. În toată nebunia, Google a afişat o imagine din Lacul lebedelor, ca să reamintească cei 170 de ani de la naşterea lui Ceaikovski. Chiar era nevoie de un moment de graţie. (M. Ş.)

● În atenţia celor ce studiază istoria mentalităţilor: nu se mai doreşte atît de intens să moară capra vecinului; se tînjeşte la moartea vecinului, ca să-i luăm capra. (R. C.)

● În Braşov există un restaurant numit „Ceasul rău“. Există oare şi unul „Locul nepotrivit“? (S. G.)

● Într-o reclamă la DVD-urile cu conferinţele sale, fotografia lui Dan Puric apare pe fundalul picturilor Ateneului cu voievozii neamului. În sfîrşit, pricep în ce mişcare să-l integrez pe mimul-conferenţiar: protocronismul de consum! (M. C.)

● Un anticar ambulant şedea lîngă cele vreo 15 cărţi aşezate direct pe trotuar, în apropierea unei staţii de metrou, şi asculta ce-i spunea un tip în tricou cu mîneci scurte, burtă mare şi mîini muncite: „Băi, ştii că Georgică, după ce i-ai dat cartea aia, a luat-o razna? A început să citească. De vreo trei săptămîni, de cîte ori îl sun să-l scot la o bere, cică tot citeşte. Ce i-oi fi dat, mînca-ţi-aş sufletul tău?“. (A. M.)

● La Viena am văzut (din nou…) oameni fericiţi. De vîrstă medie, „se dădeau“ cu trotinetele prin centru, printre trecători. Şi zîmbeau. (I. P.)

● Am intrat în baie şi l-am invocat pe Mr. Rapido, am chemat-o pe Anitra Duck, în bucătărie am fluierat după Mr. Proper, i-am cîntat şi lui Mr. Muscolo… Nici unul n-a venit să-mi cureţe aragazul-chiuveta-WC-ul. A trebuit să fac totul singur. Să mai spună cineva că reclamele nu mint! (M. C.)

● Inovaţiile posesorilor de pensiuni neaoşi continuă să mă uimească: într-o cameră complet banală din Horezu, am găsit o margaretă portocalie (falsă) prinsă în oglindă. M-a înduioşat, cu kitsch-ul ei cu tot. (I. P.) n La 93 de ani, Kirk Douglas şi-a inaugurat blogul cu aceste cuvinte: „Bună, sînt tatăl lui Michael Douglas!“. I s-a răspuns: „Lasă bancurile! Eşti Spartacus“. (R. C.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.