Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

PRIMĂRIA SECTORULUI ÎNGRIJORAT A LUAT O INIŢIATIVĂ  ÎN CEEA CE PRIVEŞTE  AMÎNAREA CLASICELOR CONFRUNTĂRI DERIZORII,  ÎN ANUMITE PERIOADE,  CÎND VECINII ÎNSEAMNĂ MAI MULT DECÎT O FORMĂ DE ABUZ

● Aud că Primăria sectorului 1 din Bucureşti a luat o iniţiativă în ceea ce priveşte situaţia cîinilor vagabonzi, dorind organizarea unui referendum printre cetăţeni pentru ca aceştia să se exprime pro sau contra eutanasierii. Va deveni astfel Bucureştiul, din „Micul Paris“, „Mica Elveţie“? (S. G.)

● Îngrijorat de scăderea dramatică a natalităţii din Georgia, Patriarhul Ilia al II-lea a promis acum cîţiva ani că va oficia personal slujbe de botez. Georgienii au fost sensibilizaţi, astfel că, la vîrsta de 77 de ani, patriarhul a botezat numai anul trecut peste cinci mii de copii. (M. C.)

● Ministrul de Interne Vasile Blaga a promis că pe 27 martie 2011 vom intra în Spaţiul Schengen. Cîtă precizie! Într-o ţară în care nimic nu e gata la timp şi în care amînarea este un obicei strămoşesc, se poate face o asemenea promisiune? Hai, să zicem pe 27 martie 2011 şi cîteva minute… (M. V.)

● Se împlinesc 50 de ani de la lansarea pe piaţă a pilulei contraceptive. Publicaţii serioase dedică ample dosare pastilei care a schimbat ireversibil concepţiile noastre despre familie, sexualitate, moralitate şi comportament social, în general. În ceea ce priveşte efectul asupra condiţiei femeii, opiniile variază de la reamintirea deja clasicelor cuvinte ale lui Camille Paglia – „Pilula contraceptivă a eliberat femeia mai mult decît mişcarea feministă însăşi“ – pînă la constatarea că, deşi în Arabia Saudită contracepţia este larg accesibilă, ea nu a îmbunătăţit, la nivel social şi politic, viaţa femeilor arabe. Probabil, în unele cazuri, e nevoie şi de revoluţia (sau reforma) de a doua zi. (M. Ş.)

● De Ziua bărbatului (5 mai), în Parcul Copiilor s-a organizat un meci de box între Ciprian Sora şi Leonard Doroftei. Un fel de „Bruce Lee îl bate pe Van Damme“?. S-ar putea organiza şi alte confruntări simpatice, de pildă „Moartea din Carpaţi“ (luptătorul Cătălin Moroşanu) vs „Maradona din Carpaţi“ (Gică Hagi). (M. C.)

● N-aş vrea să încurajez bişniţa de ţigări însă, pe de altă parte, poţi descoperi mici „comori“ la preţuri derizorii, cum ar fi Camel fără filtru adus din Suedia, la 5-6 lei pachetul. Iar viaţa bişniţarilor nu-i nici ea tocmai uşoară. Zilele trecute, grupurile celor din Piaţa Obor au fost cuprinse de o uşoară rumoare care s-a transformat treptat în panică. „Civiliştii! Vin civiliştii!“, s-a auzit o voce. Unii au luat-o la fugă, alţii şi-au îndesat cartuşele pe sub tricouri şi în fuste şi au rămas liniştiţi la tarabele lor, prefăcîndu-se că vînd, de fapt, ceapă verde, ţelină, usturoi. (A. P.)

● Un spaniol a calculat suma totală pe care ar fi cîştigat-o un fumător care ar fi pus la ciorap toţi banii cheltuiţi între 18 şi 65 de ani pe ţigări, dar şi (în cazul în care s-a lăsat de fumat sau a încercat, în anumite perioade, s-o facă) banii daţi pe patch-uri, gumă de mestecat Nicorette, picături miraculoase sau şedinţe de hipnoză (500 de euro bucata în peninsulă). Suma ar fi de 138.800 de euro. Ştiu că aşa ceva nu se spune (şi mai ales nu se scrie), dar aş fi dat tot atît să pot fuma în continuare… (S. S.)

● Aşteptam, la un magazin de specialităţi suedeze din Băneasa, cînd am auzit pe cineva evaluînd diferitele specialităţi (mai mult sau mai puţin suedeze) de lasagna: „Lasagna de elan o mai fi preferata Mihaelei Rădulescu?“. Cîtă răutate! (S. S.)

● În ultimul an, în faţa blocului meu au apărut patru maşini noi: o Mazda 3, o Kia Cee’d, un Audi Sport şi o Lancia Delta. Abia aştept să treacă criza să văd ce mai cumpără vecinii mei cu restanţe la întreţinere. (M. C.)

● Devenisem un fan al postului FLN (Fine Living Network), care întinereşte oamenii cu 10 ani în 10 zile, ne plimbă prin locuinţe trăsnite din Spania sau Australia şi ne sfătuieşte unde să mîncăm chinese food la New York, însă în cîteva săptămîni m-am plictisit. Aş vrea să cred că viaţa înseamnă mai mult decît haine de firmă, case mişto, mîncare şi băutură. S-ar putea să mă înşel… (A. P.)

● De la jumătatea lunii mai, concediile medicale vor fi acordate după criterii şi reglementări noi. Modificările sînt necesare pentru a se evita abuzurile. Eventualii chiulangii care şi-au luat patalama de bolnavi ar putea fi verificaţi. Ceea ce, pînă la urmă, e tot o formă de abuz. Hmmm. (M. M.)

PRIMĂRIA SECTORULUI DE FAMILIE  A LUAT O INIŢIATIVĂ  ÎN PRIVINŢA AJUTORULUI ACORDAT CELOR CE STUDIAZĂ  LOCUL NEAMULUI  DIRECT PE TROTUAR,  PRINTRE RECLAMELE  POSESORILOR DE CUVINTE

● Din ciclul „Nume de familie romåneşti“: răsfoind un ziar deunăzi, am aflat că ataşatul pe probleme de muncă al Ambasadei Romåniei în Marea Britanie se numeşte Bogdan Cârpă-Veche. (D. S.)

● Ştirile de dimineaţă: pieţele financiare se clatină din nou, se aşteaptă cu sufletul la gură decizia finală a Germaniei în privinţa ajutorului acordat Greciei, grecii demonstrează violent pe străzi faţă de măsurile guvernamentale de austeritate, în Times Square din New York încă se caută dispozitive explozibile. În toată nebunia, Google a afişat o imagine din Lacul lebedelor, ca să reamintească cei 170 de ani de la naşterea lui Ceaikovski. Chiar era nevoie de un moment de graţie. (M. Ş.)

● În atenţia celor ce studiază istoria mentalităţilor: nu se mai doreşte atît de intens să moară capra vecinului; se tînjeşte la moartea vecinului, ca să-i luăm capra. (R. C.)

● În Braşov există un restaurant numit „Ceasul rău“. Există oare şi unul „Locul nepotrivit“? (S. G.)

● Într-o reclamă la DVD-urile cu conferinţele sale, fotografia lui Dan Puric apare pe fundalul picturilor Ateneului cu voievozii neamului. În sfîrşit, pricep în ce mişcare să-l integrez pe mimul-conferenţiar: protocronismul de consum! (M. C.)

● Un anticar ambulant şedea lîngă cele vreo 15 cărţi aşezate direct pe trotuar, în apropierea unei staţii de metrou, şi asculta ce-i spunea un tip în tricou cu mîneci scurte, burtă mare şi mîini muncite: „Băi, ştii că Georgică, după ce i-ai dat cartea aia, a luat-o razna? A început să citească. De vreo trei săptămîni, de cîte ori îl sun să-l scot la o bere, cică tot citeşte. Ce i-oi fi dat, mînca-ţi-aş sufletul tău?“. (A. M.)

● La Viena am văzut (din nou…) oameni fericiţi. De vîrstă medie, „se dădeau“ cu trotinetele prin centru, printre trecători. Şi zîmbeau. (I. P.)

● Am intrat în baie şi l-am invocat pe Mr. Rapido, am chemat-o pe Anitra Duck, în bucătărie am fluierat după Mr. Proper, i-am cîntat şi lui Mr. Muscolo… Nici unul n-a venit să-mi cureţe aragazul-chiuveta-WC-ul. A trebuit să fac totul singur. Să mai spună cineva că reclamele nu mint! (M. C.)

● Inovaţiile posesorilor de pensiuni neaoşi continuă să mă uimească: într-o cameră complet banală din Horezu, am găsit o margaretă portocalie (falsă) prinsă în oglindă. M-a înduioşat, cu kitsch-ul ei cu tot. (I. P.) n La 93 de ani, Kirk Douglas şi-a inaugurat blogul cu aceste cuvinte: „Bună, sînt tatăl lui Michael Douglas!“. I s-a răspuns: „Lasă bancurile! Eşti Spartacus“. (R. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.