Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 327 din 20 - 26 mai 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM ORICE MUCEGAI GĂSEŞTE REPEDE IMITATORI, S-AR PUTEA SĂ SE LANSEZE  O ALTĂ POANTĂ DE PROTEST CONTRA ZONELOR DE ORDINE CĂLARE

● O starletă dîmboviţeană şi-a luat numele de scenă Eva Brown, ca să se pronunţe similar cu numele amantei lui Hitler. Cum orice tîmpenie găseşte repede imitatori, s-ar putea să se lanseze trend-ul în privinţa pseudonimelor mondene care au legătură cu femeile de dictatori. Se sparie gîndul că s-ar putea să vedem în curînd titluri de presă cum ar fi „Eva Brown şi Elena Cheausheskoo au făcut show în Bamboo“. (M. Ş.)

● Am aflat dintr-un e-mail care e culmea crizei: să mănînci numai brînză cu mucegai (respectiv Roquefort) şi carne uscată (adică prosciutto), să bei numai vin vechi, să renunţi la capota de la maşină şi să circuli cu o decapotabilă şi să nu mai poţi să faci baie decît în curte (în piscină, desigur!). Unde o fi criza asta? De-abia aştept să mă pălească… (A. P.)

● Eram în taxi într-o dimineaţă şi aud doi tipi la Radio Zu făcînd poante şi comentînd foarte stupid măsurile de tăiere a cheltuielilor. Apoi fac o altă poantă, cică au auzit în metrou un bătrîn zicînd la telefon: „Nu te aud, sînt sub pămînt“. Hă, hă. Dacă era în avion, zicea că e în cer? Hă, hă. Ups, staţi puţin, am citit undeva chestia asta. Şi mi-am adus aminte: fusese un „3,14“, cu o săptămînă înainte, în Dilema veche. Băieţi, dacă tot citiţi la radio de prin reviste, citiţi şi asta: „Sîntem doi ignoranţi care habar nu avem cît înseamnă 500 milioane de euro din deficitul bugetar, dar avem nişte păreri foarte ferme în legătură cu această problemă“. Mulţumesc. (C. G.)

● Vineri, 14 mai, un moment sublim în viaţa democraţiei mele: Jandarmeria apărînd Guvernul la un miting de protest al Poliţiei. (R. C.)

● Conform unui sondaj IMAS, 80% din români se declară contra organismelor modificate genetic. Cît la sută cunosc însă cu ce se şi mănîncă acestea? (S. G.)

● Autorităţile americane au găsit o soluţie, cică eficientă, pentru a preveni contaminarea zonelor de coastă cu petrolul scurs din rezervoarele vaporului eşuat: păr uman. Sute de frizerii din SUA trimit saci de păr, voluntari ai organizaţiilor ecologiste strîng snopi de plete şi fac diguri şi baraje. Tocmai m-am tuns, iar duduia frizeriţă a aruncat, neglijentă, ignorantă, părul la gunoi. Dacă aş fi ştiut că e atît de preţios… (M. M.)

● Un elev de la Şcoala generală nr. 45 „Titu Maiorescu“, cea din Dorobanţi, a fost ameninţat zilele trecute cu exmatricularea, după ce i s-a scăzut nota la purtare, pentru că refuză, împreună cu părinţii săi şi sprijinit de aceştia, să se tundă. E rocker, cîntă la chitară, are părul curat (după cum se vede în diferite fotografii apărute în presă) şi îşi simte libertăţile îngrădite. Păcat că profii de la Şcoala nr. 45 nu-şi mai amintesc (de cînd au elaborat un regulament de ordine interioară în care se răzbună pe elevi pentru ce le-au făcut politicienii) şlagărul acela din tinereţea lor: „Nu contează cît de lung am părul / Important e cît şi cum gîndesc“. (S. S.)

● Cum stăteam eu şi citeam, aud nişte tropote în stradă. Mă ridic şi ce văd de pe balcon: patru jandarmi traversînd călare Calea Giuleşti. Dacă acesta este efectul crizei (caii fiind cu mult mai ieftini decît dubiţele), atunci: Trăiască criza! (M. C.)

TOTUL DEPINDE DE UNGHIUL DIN CARE VORBEŞTI ŞI, MAI ALES,  INTRI ÎN ROMÂNIA ACTUALMENTE TRECĂTOARE, ARĂTÎNDU-I UN SENTIMENT UŞOR

 ● Pe cînd posturile Antena 3 şi Realitatea TV făceau mare zarvă legată de anunţul preşedintelui că se micşorează salariile bugetarilor şi pensiile, la B1 TV ştirea mare, prezentată pe burtieră, era că nu se schimbă cota unică şi nici TVA-ul. Vorba fostului preşedinte Iliescu: „Dacă ne uităm la acelaşi deget, dumneata vezi unghia, eu nu o văd“. Pare că totul depinde de unghiul din care filmezi lucrurile. (A. M.)

● Un ziar german publică un articol despre cît de important e să ştii să vorbeşti şi, mai ales, să intri în vorbă. Diverşi experţi şi traineri în comunicare sînt intervievaţi de autorul articolului cu privire la small-talk: cum? cînd? ce? de ce? etc. Ca să poţi să avansezi, să obţii un post mai bun şi bani mai mulţi, trebuie să te pricepi şi la small-talk. „Nu rata ocazia să te bagi în seamă dacă te întîlneşti, în lift, cu şeful companiei la care lucrezi“, propune unul dintre aceşti experţi. Care, printre altele, a dat fel de fel de sfaturi, inclusiv unor oameni politici americani. Apropo: dacă te întîlneşti, la lift, cu preşedintele Obama, cum îl abordezi? (M. M.)

● O chelneriţă din Viena, aflată de vreo douăzeci de ani acolo, întrebată ce-şi doreşte din România, a spus: o „Eugenie“. No comment. (I. P.)

● Se poate spune că ceva-ceva s-a schimbat în ultimii douăzeci de ani în România. Dacă în mai 1990, ministrul de Interne de atunci, Mihai Chiţac (actualmente puşcăriaş), scotea detaşamentele Poliţiei, foste pînă de curînd ale Miliţiei, la mitingul pro-FSN, astăzi, poliţiştii protestatari din faţa Guvernului strigă: „Hoţii, hoţii!“. Păi, cine să-i mai prindă? (A. M.)

● La un talk-show, un parlamentar afirmă sus şi tare că reducerea pensiilor – una dintre măsurile luate pentru respectarea acordului cu FMI – e doar o măsură trecătoare, că imediat după traversarea perioadei de criză acestea vor reveni la normal. Nu se ştie dacă şi pensionarii vor avea aceeaşi soartă. (S. G.)

● Undeva, în Croaţia, se juca un meci de fotbal din Liga amatorilor. În minutul 35, unul de la gazde cade în careu şi arbitrul socoteşte că a fost simulare, arătîndu-i fireşte cartonaşul galben. Goran Tunjici nu se ridică, nu mişcă, arbitrul constată că e grav, cheamă un medic, nimic, fotbalistul e mort. Făcuse un atac de cord. Sînt domenii în care nu există amatori. (R. C.)

● În urmă cu douăzeci de ani trăiam experienţa Pieţii Universităţii care, pentru un copil de 12 ani, era fascinantă şi învăţam un sentiment nou, cel al solidarităţii. În 2010, îi ignor cu bună ştiinţă pe cei care manifestă periodic în Piaţa Victoriei. Zilele trecute, un grup compact, în faţa Muzeului „Antipa“, scanda anemic ceva, animat de o voce care urla isteric la un megafon: „Ruşine să vă fie!“. A urmat un soi de cîntec pe ritmuri de hip-hop din al cărui refren n-am înţeles decît „Boc, boc, boc!“. Sincer, nu mai fac nici o diferenţă între un grup de manifestanţi şi galeria unei echipe de fotbal. Unde sînt mitingurile de altădată? (A. P.)

● La unul dintre mitingurile sindicaliştilor de săptămîna trecută, o reporteră întreabă o doamnă în vîrstă dacă se solidarizează cu demonstranţii. Uşor intimidată, aceasta răspunde, plină de bunăvoinţă: „Eu aştept autobuzul, mamă“. (S. G.)

UNDE-AM AJUNS, DACĂ LUMEA SE ÎNDEPĂRTEAZĂ ÎN FUNCŢIE DE DURATA FOLOSIRII?

● Dintr-un schimb de opinii alimentare, auzit în 76: „Înainte îmi plăcea să mănînc fasolică bătută, doamnă. Acum nu mai pot. S-a dezobişnuit organismul de anumite mîncăruri“. Trist  lucru. Unde-am ajuns, dacă nici fasolica bătută nu mai e un reper? (D. S.)

● Cînd toată lumea s-a hotărît să le întindă o mînă de ajutor, de la UE şi FMI la Statele Unite, grecii s-au manifestat din nou violent pe stradă. Ei au protestat astfel, în stilul obişnuit, faţă de măsurile guvernamentale de austeritate menite să-i salveze de la catastrofă. Nu ştiu ce-ar putea fi făcut ca elenii să fie, în sfîrşit, mulţumiţi: poate forţe internaţionale speciale care să muncească în locul lor. (M. Ş.)

● Un titlu de pe EurActiv.ro: „Obiectivul 2015 pentru adoptarea Euro se îndepărtează, spun finanţiştii“. Un titlu de pe coperta săptămînalului Newsweek: „The End of the Euro“. Deci vom mai avea ce adopta dacă „obiectivul“ se tot îndepărtează? (M. V.)

● Am intrat în supermarket să-mi cumpăr o periuţă de dinţi. Mai întîi am consultat un model Advance Arctica cu perii centrali şi angulaţi care curăţă şi albesc, dar apoi mi-a atras atenţia modelul Pulsar, mult mai sofisticat, cu perii micro-pulse şi pivoţi vibratori pentru strălucire, lîngă care însă periuţa Exceed cu peri oblici criss-cross, a căror rugozitate microscopică putea disloca placa bacteriană, merita şi ea toată consideraţia. Mi-am dat seama că, totuşi, nimic nu mi-ar fi curăţat molarii mai bine ca periuţa Power Tip, care însă nu mi-ar fi penetrat şi spaţiile dintre ei la fel de bine ca perii Ripple ai periuţei Vision cu mîner confort Grip (asta în cazul în care aş fi fost constrîns să-mi periez dinţii în condiţii extreme), mîner solid care însă nu părea să poată compensa perii albaştri indicatori ai modelului Indicator, care indică nivelul de eficienţă al periajului în funcţie de durata folosirii… Cînd să iau o decizie, văd pe raft, ceva mai încolo, modelul Cross Action Vitaliser cu stimulator gingival. Pff, la gingii nu mă gîndisem deloc! Aşa că mi-am zis: de ce să mă grăbesc, să-ţi cumperi periuţa de dinţi potrivită e important, o să revin şi mîine! (M. C.)
 

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Examen bacalaureat FOTO Shutterstock
Bacalaureat 2025. Schimbarea majoră față de structura obișnuită a examenului
Elevii claselor a XII-a vor susține, începând de luni, 27 ianuarie, primele probe ale Bacalaureatului, cele de competențe. Calendarul prevede examene până pe 7 februarie. Pentru prima dată, o parte a probelor sunt programate în sezonul rece pentru a-i degreva pe liceeni de unele examene.
vlad alexandru ciurea jpeg
De ce nu este bine să mâncăm seara târziu, înainte de culcare. Dr. Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sângele în creier”
Reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a vorbit despre o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem seara, înainte de a merge la culcare.
sucul jpg
Sucul cu gust neplăcut, dar cu efecte uluitoare, pe care l-au băut jucătorii de tenis la Australian Open. Se poate prepara cu ușurință acasă
Australian Open 2025 s-a încheiat duminică cu victoria italianului Jannik Sinner la masculin (după ce americanca Madison Keys triumfase cu o înainte la fete), dar secretele turneului ies la iveală unul câte unul.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.