Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 328 din 27 mai - 2 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

LOGIC VORBIND, VREMURILE DE CRIZĂ AR FI POTRIVITE PENTRU A COMBATE MILITĂRIA ACRĂ
 
● În problema cîinilor vagabonzi, asociaţiile pentru protecţia animalelor şi diverşi iubitori individuali de necuvîntătoare ne cer să ne liniştim, fiindcă patrupedele vor fi sterilizate, ba chiar deparazitate. Logic vorbind, nu e o soluţie. Din cîte ştiu, cîinii nu folosesc aparatul reproducător sau puricii din dotare pentru a muşca. (M. Ş.)

● Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române susţine că tocmai vremurile de criză ar fi potrivite pentru înălţarea Catedralei Mîntuirii Neamului, ca să ne ajute Dumnezeu să ieşim din impas. În cazul ăsta, eu aş zice să le vindem pontul americanilor, poate o construiesc direct pe Wall Street. (M. Ş.)

● Am văzut la un post de televiziune cît se poate de serios un reportaj despre un inventator american care inventase un computer ce înlesnea comunicarea dintre el şi soţia sa. Ambii soţi urmau să-şi implanteze cîte un cip „domestic“, iar computerul le transmitea unul altuia gîndurile. Astfel, cei doi nu mai erau nevoiţi să-şi vorbească, căci s-ar fi înţeles din priviri. În primul moment, amintindu-mi că tăcerea e de aur, „experimentul“ mi s-a părut o soluţie pentru a combate certurile conjugale. Însă, analizînd mai bine, mi-am dat seama că se pot petrece şi „accidente“. Ce se va întîmpla atunci cînd în mintea soţiei vor apărea, fără nici un motiv, sînii planturoşi ai vecinei de vizavi? (A. P.)

● Pe un vehicul inscripţionat, milităria e dată jos din pod şi pusă în slujba mai binelui: „Divizia de luptă împotriva defecţiunilor“. (D. S.)

● Dialog caragialian la Oficiul Poştal 63 din Capitală. O vînzătoare acră întreabă un moşuleţ peste ghişeu: „Plătiţi 34 sau 68?“. Moşuleţul, înţepat la rîndul lui: „50!“. Nu ştiu ce plătea de era atît de opţional, ştiu însă că a fost un caz clar de 34/68/50. (S. G.) 

LOGIC VORBIND, MAI AVEŢI TIMP SĂ RECUPERAŢI ACELE INVESTIŢII NEPROFITABILE CARE, IATĂ, CONTEAZĂ ENORM ÎN CERURI 

● Dacă nu aţi observat, a început turneul de tenis de la Roland Garros. Mai aveţi timp să recuperaţi – fără amenzi – întîrzierea. (R. C.)

● Jérôme Kerviel, un trader care a produs băncii Société Générale o pagubă de aproape 5 miliarde de euro, a publicat o carte în care povesteşte cum a ajuns să realizeze acele investiţii neprofitabile. Admite că a greşit, dar pune totul pe seama „unui sistem bancar devenit nebun“. Editura Flammarion a anunţat că tirajul cărţii va fi iniţial de 70.000 de exemplare. Miza e, din cîte se pare, mai mare decît riscul. Dar, într-un mediu editorial devenit nebun… (M. M.)

● Pe ambalajul bateriilor Duracell, deasupra instrucţiunilor în limba română, se află ambele steaguri: al României şi al Republicii Moldova. Aştept un protest lingvistic al comuniştilor de la Chişinău împotriva imperialismului consumerist care, iată, nu recunoaşte limba moldovenească. (M. C.)

● Revista Forbes a publicat recent topul celor mai nesigure maşini, susţinînd şi că mărimea contează enorm în cazul maşinilor: cu cît e mai mare, cu atît oferă mai multă protecţie pasagerilor din ea. După teste considerate de producători mult mai dure decît cele uzuale, cele mai nesigure maşini au fost declarate: Chevrolet Aveo, Chrysler PT Cruiser, Mitsubishi Galant, Mercury Grand Marquis, Cadillac STS, Jeep Wrangler Nissan Titan. Feriţi-vă, aşadar, de maşinile testate, luaţi mai bine un Duster: mare şi de-al nostru (în parte), o maşină sigură pe care n-o testează toţi chichiricioşii! (S. S.)

● Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, cîştigă aproximativ 22.000 de lei pe lună, scrie Adevărul, cumulînd salariul de ierarh cu cel de decan al Facultăţii de Teologie (ambele de la buget). Scăderea cu 25% anunţată de Guvern se reţine pe pămînt sau în ceruri? (M. V.) 

LOGIC VORBIND, VÎRSTNICII SÎNT ÎNDREPTĂŢIŢI SĂ-ŞI MĂNÎNCE EROSFERA ROŞIE 


● Nu doar copiii şi vîrstnicii dispar de acasă, ci şi soţii. Dovadă următorul anunţ: „Constantin, soţia te aşteaptă în Mihalache 160“. (I. P.)

● Una dintre lozincile strigate la mitingul de pe 19 mai din faţa Guvernului a fost: „Băsescuuu, ia-ţi piticul şi te duu!“. Scurt şi la obiect. Potrivit Hotnews, la acelaşi miting, un lider sindical le-ar fi spus participanţilor că atunci cînd cetăţenii mor de foame sînt îndreptăţiţi să-şi mănînce conducătorii. Alţii spun că, dimpotrivă, lumea ar fi deja sătulă de politicieni. În sfîrşit, nu ştiu cît de buni la gust pot fi conducătorii, avînd în vedere ce au tot mîncat în ultimele luni. (A. M.)

● Am primit prin e-mail o invitaţie de a mă conecta în reţeaua HI5 de la… Lubriq von Erosfera. Nu ştiu dacă să mă excit sau să mă-nspăimînt. (M. C.)

● Pe lîngă Gara de Nord, am văzut o firmă care se numeşte MAO. Mă întreb: e permisă intrarea fără cărticica roşie? (M. Ş.)

LOGIC VORBIND, GÎNDUL S-A PORNIT ODATĂ CU URCAREA CETĂŢENILOR ÎN SPAŢIU 

● Cu 60% mai ieftine decît de obicei, cu doar 30% avans (după care se plăteşte în rate), au apărut primele oferte turistice pentru Revelion. Printre cele mai solicitate sînt deja croazierele în Caraibe, la 800 de euro de persoană. Pe mine mă solicită gîndul dacă vom avea bere rece la vară. Mi se spune că sînt, totuşi, prea pesimist. (R. C.)

● În ziua mitingului din faţa clădirii Guvernului, la staţia Gara Basarab, a urcat în metrou un grup mare de oameni care se îndrepta spre Piaţa Victoriei pentru a protesta. Din vuietul (paşnic) care s-a pornit odată cu urcarea cetăţenilor, am prins următoarea scurtă discuţie între două doamne: „Bun, ajungem acolo şi ce strigăm?“. „Păi, huo şi ce mai auzi pe la lumea din jur.“ În cele două staţii rămase pînă la destinaţie, am reuşit să aflu de ce mergeau, de fapt, unii – printre care şi cele două doamne – în piaţă. Să protesteze şi să dea jos Guvernul… Tăriceanu! (R. T.)

● Unul dintre eroii mei este miliardarul american de origine maghiară Charles Simonyi, cel care a cheltuit averi pentru a călători, civil, de două ori în spaţiu, prima dată în 2007, a doua oară anul trecut. Acest al doilea zbor l-a costat 35 de milioane de dolari şi s-a produs la bordul unei rachete ruseşti Soiuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Pe toată durata misiunii spaţiale, Simonyi (fost angajat la Microsoft) a transmis zilnic informaţii şi imagini din spaţiu pe pagina sa de Internet, www.charlesinspace.com, pe care, din cînd în cînd, îmi place să mai intru şi să mai visez. (M. C.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: