Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 329 din 3 - 9 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

MAJORITATEA CELOR CARE FOLOSESC O GAURĂ  ÎN PĂMÎNT PENTRU A MIMA AUTENTICUL CAPĂTĂ UN NIVEL NEOBIŞNUIT DE ABSENŢĂ,  ATÎTA TIMP CÎT STAU PE LOC  

● Despre greva Metrorex din 1 iunie, Ion Rădoi, liderul Sindicatelor Libere de la Metrou, a declarat pentru ziarul Adevărul că „majoritatea celor care folosesc transportul public în Bucureşti sînt bugetari, aşa că vor înţelege“. Adică majoritatea ne-bugetarilor (cei care, de altfel, susţin indirect majoritatea bugetarilor) au bani, se plimbă în merţane sau merg cu taxiul? (S. G.)

 ● „Economistul britanic Mark Boyle şi-a spus într-o seară că banii stau la baza tuturor problemelor din lume, aşa că s-a hotărît să încerce să trăiască fără ei, într-o rulotă“ – zice o ştire găsită pe HotNews. Şi continuă: „După 18 luni, Boyle a publicat o carte – The Moneyless Man – unde vorbeşte despre viaţa lipsită de finanţe, în care duşul constă într-o găleată agăţată în copac şi încălzită de soare, toaleta este o gaură în pămînt, iar ziua începe cu ceai de urzică şi verbină“. Am toată admiraţia pentru revoluţia personală desăvîrşită de numitul economist, dar am şi o întrebare: să ne explice dumnealui cum ar fi dacă, bunăoară, începînd de mîine, toţi cetăţenii Marii Britanii s-ar hotărî brusc să-i urmeze exemplul. (M. V.)

● Am văzut la TCM un film ceva mai vechi cu Russell Crowe şi Meg Ryan. La sfîrşit am observat că fiecare dintre cei doi a avut, pentru acest film, propriul creator de costume. Ştiu că se obişnuieşte asta pentru starurile de la Hollywood. Aici însă, Meg Ryan purta nişte haine de casă smotocite (e drept că şi acesta e un stil), iar Russell Crowe apărea cînd într-un costum obişnuit, cînd într-o uniformă plină de noroi. E nevoie probabil de multă ştiinţă pentru a mima autenticul. Pe la noi s-ar fi găsit de bună seamă nişte astfel de ţoale pe nimic. De aceea mă gîndesc că şi criza de la noi va fi cu totul altfel decît a fost prin America. (A. M.)

● Aflu de pe un blog că oamenii care joacă jocuri pe calculator înainte de culcare „capătă un nivel neobişnuit de vigilenţă şi pot să îşi controleze visele“. Această „abilitate de a ne modifica realitatea alternativă din timpul somnului se poate dovedi extrem de utilă atunci cînd avem de înfruntat coşmaruri sau chiar traume mentale“, se spune pe acel blog. Aşa o fi. Dar ce te faci dacă în vis îţi apare anunţul cu „Game over“? (M. M.)

● Un bărbat care murise de o lună a fost condamnat de un tribunal din Malmö în absenţă, fiindcă oamenii legii nu erau la curent cu decesul său. Însă procurorul a cerut redeschiderea procesului, pentru a stabili dacă principiul „toţi cetăţenii sînt egali în faţa legii“ este valabil şi în cazul celor morţi şi dacă nu cumva, neaplicîndu-se în această situaţie specială, morţii nu devin victime ale discriminării. Din fericire, decedatul a avut, post-mortem, cîştig de cauză: s-a stabilit că este exonerat de vină, fiindcă faimosul principiu de drept este valabil doar pentru cei în viaţă. Iată cum bancul despre culmea discriminării (morţii cu morţii, viii cu viii) a fost transformat de suedezi în realitate juridică. (M. Ş.)

● Nu toate scad în Romånia. În 2009, la telefoanele mobile s-a vorbit 42 de miliarde de minute, cu 39% mai mult faţă de 2008. O idee – a cărei inteligenţă n-o discut acum – susţine totuşi, de cîteva milioane de ani, că atîta timp cît vorbeşti există speranţă. (R. C.)

● Trebuie să consemnez aici că, după un an şi jumătate, scările rulante de la staţia de metrou Piaţa Victoriei II au fost repuse, în sfîrşit, în funcţiune. De trei ori „ura“ pentru clasa muncitoare! La cît de încet se mişcă (sau stau pe loc) lucrurile în Ro, ne dăm încă o dată seama că „cei 20 de ani“ ai lui Silviu Brucan au fost o estimare total nerealistă. (A. P.) 


ÎNTR-UN CÎNT DE SLAVĂ (PE POZIŢIA DIHANIEI) APARE CÎTE O RECLAMĂ VOIT VECHE

● Din noul mers al tren(d)urilor noastre: 1) „a ştroscăni“ – adică a şti să discuţi cu preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn; 2) „a strîmbiţa“ – adică a pune o „strîmbă“ într-un cînt de slavă. (R. C.)

● După Europa Press, oraşul în care se trăieşte cel mai bine din lume e, oricît de aproape vi s-ar părea, Viena. Clasamentul oraşelor cu cea mai bună calitate de viaţă continuă cu Zürich şi Geneva, urmate de Vancouver şi Auckland. Din Europa de Est nu găsim decît Praga (pe poziţia 70), urmată de Budapesta (73) şi Ljubljana (77). De la noi nu e nici unul, nici Timişoara, nici Clujul, în nici o poziţie. Există însă un clasament al oraşelor în care se trăieşte cel mai prost, pe care l-am putea citi, căutîndu-ne, de la coadă. (S. S.)

● Mi-am adus aminte de o problemă pe care nu o mai am: revizia. Mai ţineţi minte ce campanii făceam aici împotriva dihaniei care ne lăsa fără apă caldă? Ei bine, acum mi-am dat seama că am uitat de ea. De vreo doi ani nu ţin minte să mă mai fi vizitat. Ce s-a întîmplat? Numai la mine în cartier sau peste tot? A murit revizia? Unde s-a dus? Parcă simt, aşa, o nostalgie după biata creatură… (C. G.)

● Pauzele publicitare din filmele şi emisiunile TV devin tot mai lungi; mai mult, pe lîngă obişnuitele „calupuri publicitare“, acum apare cîte o reclamă, brusc, chiar în momentul de maxim suspans al unui film. Înţeleg că televiziunile private nu pot funcţiona fără profit, dar aştept momentul de onestitate în care vor numi ceea ce apare pe ecran „emisiune publicitară cu pauze de film“. (M. Ş.)

● Ce-i vine cuplului matinal Răzvan şi Dani într-o dimineaţă? Să facă o fumigenă, ca pe vremea copilăriei lor! La început, dat fiind că la acea oră probabil că mulţi puşti stăteau în faţa televizorului şi, în consecinţă, ar fi putut înţelege că a face o fumigenă este un joc drăguţ, am crezut că glumesc. Numai ce-l văd însă pe Dani că se pune pe treabă, face o fumigenă de toată frumuseţea şi-i dă foc în studio. „Jucăria“ însă, în loc să fumege, ia foc, spre amuzamentul tuturor celor din platou, transformat pe loc într-o lăcăraie de nedescris. Singură co-prezentatoarea matinalului, Daniela Crudu, cu atitudinea ei voit nătîngă, a avut un moment de inspiraţie de genul „Băi, stai că nu prea e bine ce se-ntîmplă“ şi a zis: „Puuuu! Copii, ştiţi ce rău pute?! Vedeţi, de asta nu este bine să faceţi aşa ceva acasă!“. Nu pentru că ar fi periculos, ci pentru că, pur şi simplu, pute! (R. T.)

● Am cerut săptămîna trecută la chioşc Dilema veche şi DVD-ul cu Timpuri noi şi vînzătoarea a oftat: „Eh, timpuri noi, dar vremuri grele!“. (M. C.)


ABIA DUPĂ UN TIMP, DRUMUL VĂ POARTĂ PE TĂRÎMUL ZEILOR, UNDE SE VÎND COVRIGI CALZI

● Toaletele restaurantelor bucureştene continuă să mă fascineze. Una dintre ele m-a speriat, însă, de-a dreptul: la restaurantul chinezesc „Oraşul interzis“, odată intrată, aud un zgomot în spatele meu. Mă întorc, mă uit: nimeni! Zgomotul se repetă. Abia după un timp realizez cine era „vinovatul“: un coş de gunoi cu senzori, care se închidea şi se deschidea singur, periodic! Am aruncat serveţelul cu care m-am şters pe mîini, cu alte sentimente decît de obicei: admiraţie uluită şi satisfacţia învingătorului (pentru că am nimerit momentul în care era deschis). (I. P.)

● Copiii care scriu la Dilematix (supliment editat de Dilema veche) au avut ca „temă“ pentru numărul din iunie să-şi imagineze vacanţe neobişnuite în alte lumi posibile (dar mai ales imposibile). O temă ofertantă, însă textele lor au fost în general destul de puţin îndrăzneţe şi oarecum stereotipe. Majoritatea şi-au imaginat insule exotice cu nume fistichii, însă „pachetul turistic“ semăna izbitor de bine cu cel al vacanţelor all inclusive promovate de programele de ştiri, de la televizor, alţii au propus sejururi pe alte planete, inspirate din Avatar şi alte filme SF comerciale. Cîţiva, cu tendinţe emo, au avut idei destul de sumbre. De pildă, o fetiţă care ne invita la o vacanţă în infern, oferea informaţii legate de transport: „prin sinucidere, garantăm calitate şi confort; drumul va fi foarte scurt, doar 2-3 secunde“. (A. P.)

● Săptămîna trecută am primit în cutia poştală patru pliante. Primul mă invita într-un club să urmăresc cîteva domnişoare jucînd „fotbal în sînii goi“. Al doilea mă anunţa că s-a deschis cîrciuma „Bio-Bio La Manele“, un local în care „ambianţa, muzica grecească şi manelele vă poartă pe tărîmul zeilor unde nectarul vieţii curge din belşug“, zeii fiind toată floarea manelelor româneşti, de la Adi de la Vîlcea, la Vali Vijelie. Al treilea pliant spunea aşa: „Nu vă putem oferi o viaţă frumoasă, dar vă putem asigura un final fericit“; finalul fericit avînd trei opţiuni: pachet bază (sicriu, cruce şi transport), pachet mediu şi pachet all inclusive (adică şi colivă, şi pachete, şi prosoape, şi batiste). „Ofertă în limita stocului disponibil. Pentru mai multe informaţii apelaţi cu încredere la 021… (apel gratuit în orice reţea) şi unul dintre consultanţii funerari vă vor răspunde tuturor cerinţelor“. În fine, după pliantul cu „finalul fericit“, am găsit şi o broşurică iehovistă cu desene bucolice frumos colorate despre „O viaţă paşnică într-o lume nouă“. Găsisem în cutia poştală cam tot ce îmi trebuie în următorii 50 de ani şi după. Nu vi se pare confortabilă publicitatea? (M. C.)

● Care ar fi cel mai potrivit nume pentru o dugheană unde se vînd covrigi calzi? Logic: „Auguri“. (D. S.)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.