Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 329 din 3 - 9 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

MAJORITATEA CELOR CARE FOLOSESC O GAURĂ  ÎN PĂMÎNT PENTRU A MIMA AUTENTICUL CAPĂTĂ UN NIVEL NEOBIŞNUIT DE ABSENŢĂ,  ATÎTA TIMP CÎT STAU PE LOC  

● Despre greva Metrorex din 1 iunie, Ion Rădoi, liderul Sindicatelor Libere de la Metrou, a declarat pentru ziarul Adevărul că „majoritatea celor care folosesc transportul public în Bucureşti sînt bugetari, aşa că vor înţelege“. Adică majoritatea ne-bugetarilor (cei care, de altfel, susţin indirect majoritatea bugetarilor) au bani, se plimbă în merţane sau merg cu taxiul? (S. G.)

 ● „Economistul britanic Mark Boyle şi-a spus într-o seară că banii stau la baza tuturor problemelor din lume, aşa că s-a hotărît să încerce să trăiască fără ei, într-o rulotă“ – zice o ştire găsită pe HotNews. Şi continuă: „După 18 luni, Boyle a publicat o carte – The Moneyless Man – unde vorbeşte despre viaţa lipsită de finanţe, în care duşul constă într-o găleată agăţată în copac şi încălzită de soare, toaleta este o gaură în pămînt, iar ziua începe cu ceai de urzică şi verbină“. Am toată admiraţia pentru revoluţia personală desăvîrşită de numitul economist, dar am şi o întrebare: să ne explice dumnealui cum ar fi dacă, bunăoară, începînd de mîine, toţi cetăţenii Marii Britanii s-ar hotărî brusc să-i urmeze exemplul. (M. V.)

● Am văzut la TCM un film ceva mai vechi cu Russell Crowe şi Meg Ryan. La sfîrşit am observat că fiecare dintre cei doi a avut, pentru acest film, propriul creator de costume. Ştiu că se obişnuieşte asta pentru starurile de la Hollywood. Aici însă, Meg Ryan purta nişte haine de casă smotocite (e drept că şi acesta e un stil), iar Russell Crowe apărea cînd într-un costum obişnuit, cînd într-o uniformă plină de noroi. E nevoie probabil de multă ştiinţă pentru a mima autenticul. Pe la noi s-ar fi găsit de bună seamă nişte astfel de ţoale pe nimic. De aceea mă gîndesc că şi criza de la noi va fi cu totul altfel decît a fost prin America. (A. M.)

● Aflu de pe un blog că oamenii care joacă jocuri pe calculator înainte de culcare „capătă un nivel neobişnuit de vigilenţă şi pot să îşi controleze visele“. Această „abilitate de a ne modifica realitatea alternativă din timpul somnului se poate dovedi extrem de utilă atunci cînd avem de înfruntat coşmaruri sau chiar traume mentale“, se spune pe acel blog. Aşa o fi. Dar ce te faci dacă în vis îţi apare anunţul cu „Game over“? (M. M.)

● Un bărbat care murise de o lună a fost condamnat de un tribunal din Malmö în absenţă, fiindcă oamenii legii nu erau la curent cu decesul său. Însă procurorul a cerut redeschiderea procesului, pentru a stabili dacă principiul „toţi cetăţenii sînt egali în faţa legii“ este valabil şi în cazul celor morţi şi dacă nu cumva, neaplicîndu-se în această situaţie specială, morţii nu devin victime ale discriminării. Din fericire, decedatul a avut, post-mortem, cîştig de cauză: s-a stabilit că este exonerat de vină, fiindcă faimosul principiu de drept este valabil doar pentru cei în viaţă. Iată cum bancul despre culmea discriminării (morţii cu morţii, viii cu viii) a fost transformat de suedezi în realitate juridică. (M. Ş.)

● Nu toate scad în Romånia. În 2009, la telefoanele mobile s-a vorbit 42 de miliarde de minute, cu 39% mai mult faţă de 2008. O idee – a cărei inteligenţă n-o discut acum – susţine totuşi, de cîteva milioane de ani, că atîta timp cît vorbeşti există speranţă. (R. C.)

● Trebuie să consemnez aici că, după un an şi jumătate, scările rulante de la staţia de metrou Piaţa Victoriei II au fost repuse, în sfîrşit, în funcţiune. De trei ori „ura“ pentru clasa muncitoare! La cît de încet se mişcă (sau stau pe loc) lucrurile în Ro, ne dăm încă o dată seama că „cei 20 de ani“ ai lui Silviu Brucan au fost o estimare total nerealistă. (A. P.) 


ÎNTR-UN CÎNT DE SLAVĂ (PE POZIŢIA DIHANIEI) APARE CÎTE O RECLAMĂ VOIT VECHE

● Din noul mers al tren(d)urilor noastre: 1) „a ştroscăni“ – adică a şti să discuţi cu preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn; 2) „a strîmbiţa“ – adică a pune o „strîmbă“ într-un cînt de slavă. (R. C.)

● După Europa Press, oraşul în care se trăieşte cel mai bine din lume e, oricît de aproape vi s-ar părea, Viena. Clasamentul oraşelor cu cea mai bună calitate de viaţă continuă cu Zürich şi Geneva, urmate de Vancouver şi Auckland. Din Europa de Est nu găsim decît Praga (pe poziţia 70), urmată de Budapesta (73) şi Ljubljana (77). De la noi nu e nici unul, nici Timişoara, nici Clujul, în nici o poziţie. Există însă un clasament al oraşelor în care se trăieşte cel mai prost, pe care l-am putea citi, căutîndu-ne, de la coadă. (S. S.)

● Mi-am adus aminte de o problemă pe care nu o mai am: revizia. Mai ţineţi minte ce campanii făceam aici împotriva dihaniei care ne lăsa fără apă caldă? Ei bine, acum mi-am dat seama că am uitat de ea. De vreo doi ani nu ţin minte să mă mai fi vizitat. Ce s-a întîmplat? Numai la mine în cartier sau peste tot? A murit revizia? Unde s-a dus? Parcă simt, aşa, o nostalgie după biata creatură… (C. G.)

● Pauzele publicitare din filmele şi emisiunile TV devin tot mai lungi; mai mult, pe lîngă obişnuitele „calupuri publicitare“, acum apare cîte o reclamă, brusc, chiar în momentul de maxim suspans al unui film. Înţeleg că televiziunile private nu pot funcţiona fără profit, dar aştept momentul de onestitate în care vor numi ceea ce apare pe ecran „emisiune publicitară cu pauze de film“. (M. Ş.)

● Ce-i vine cuplului matinal Răzvan şi Dani într-o dimineaţă? Să facă o fumigenă, ca pe vremea copilăriei lor! La început, dat fiind că la acea oră probabil că mulţi puşti stăteau în faţa televizorului şi, în consecinţă, ar fi putut înţelege că a face o fumigenă este un joc drăguţ, am crezut că glumesc. Numai ce-l văd însă pe Dani că se pune pe treabă, face o fumigenă de toată frumuseţea şi-i dă foc în studio. „Jucăria“ însă, în loc să fumege, ia foc, spre amuzamentul tuturor celor din platou, transformat pe loc într-o lăcăraie de nedescris. Singură co-prezentatoarea matinalului, Daniela Crudu, cu atitudinea ei voit nătîngă, a avut un moment de inspiraţie de genul „Băi, stai că nu prea e bine ce se-ntîmplă“ şi a zis: „Puuuu! Copii, ştiţi ce rău pute?! Vedeţi, de asta nu este bine să faceţi aşa ceva acasă!“. Nu pentru că ar fi periculos, ci pentru că, pur şi simplu, pute! (R. T.)

● Am cerut săptămîna trecută la chioşc Dilema veche şi DVD-ul cu Timpuri noi şi vînzătoarea a oftat: „Eh, timpuri noi, dar vremuri grele!“. (M. C.)


ABIA DUPĂ UN TIMP, DRUMUL VĂ POARTĂ PE TĂRÎMUL ZEILOR, UNDE SE VÎND COVRIGI CALZI

● Toaletele restaurantelor bucureştene continuă să mă fascineze. Una dintre ele m-a speriat, însă, de-a dreptul: la restaurantul chinezesc „Oraşul interzis“, odată intrată, aud un zgomot în spatele meu. Mă întorc, mă uit: nimeni! Zgomotul se repetă. Abia după un timp realizez cine era „vinovatul“: un coş de gunoi cu senzori, care se închidea şi se deschidea singur, periodic! Am aruncat serveţelul cu care m-am şters pe mîini, cu alte sentimente decît de obicei: admiraţie uluită şi satisfacţia învingătorului (pentru că am nimerit momentul în care era deschis). (I. P.)

● Copiii care scriu la Dilematix (supliment editat de Dilema veche) au avut ca „temă“ pentru numărul din iunie să-şi imagineze vacanţe neobişnuite în alte lumi posibile (dar mai ales imposibile). O temă ofertantă, însă textele lor au fost în general destul de puţin îndrăzneţe şi oarecum stereotipe. Majoritatea şi-au imaginat insule exotice cu nume fistichii, însă „pachetul turistic“ semăna izbitor de bine cu cel al vacanţelor all inclusive promovate de programele de ştiri, de la televizor, alţii au propus sejururi pe alte planete, inspirate din Avatar şi alte filme SF comerciale. Cîţiva, cu tendinţe emo, au avut idei destul de sumbre. De pildă, o fetiţă care ne invita la o vacanţă în infern, oferea informaţii legate de transport: „prin sinucidere, garantăm calitate şi confort; drumul va fi foarte scurt, doar 2-3 secunde“. (A. P.)

● Săptămîna trecută am primit în cutia poştală patru pliante. Primul mă invita într-un club să urmăresc cîteva domnişoare jucînd „fotbal în sînii goi“. Al doilea mă anunţa că s-a deschis cîrciuma „Bio-Bio La Manele“, un local în care „ambianţa, muzica grecească şi manelele vă poartă pe tărîmul zeilor unde nectarul vieţii curge din belşug“, zeii fiind toată floarea manelelor româneşti, de la Adi de la Vîlcea, la Vali Vijelie. Al treilea pliant spunea aşa: „Nu vă putem oferi o viaţă frumoasă, dar vă putem asigura un final fericit“; finalul fericit avînd trei opţiuni: pachet bază (sicriu, cruce şi transport), pachet mediu şi pachet all inclusive (adică şi colivă, şi pachete, şi prosoape, şi batiste). „Ofertă în limita stocului disponibil. Pentru mai multe informaţii apelaţi cu încredere la 021… (apel gratuit în orice reţea) şi unul dintre consultanţii funerari vă vor răspunde tuturor cerinţelor“. În fine, după pliantul cu „finalul fericit“, am găsit şi o broşurică iehovistă cu desene bucolice frumos colorate despre „O viaţă paşnică într-o lume nouă“. Găsisem în cutia poştală cam tot ce îmi trebuie în următorii 50 de ani şi după. Nu vi se pare confortabilă publicitatea? (M. C.)

● Care ar fi cel mai potrivit nume pentru o dugheană unde se vînd covrigi calzi? Logic: „Auguri“. (D. S.)

featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.

Parteneri

1 placinta cu branza si ravas jpg jpeg
Plăcintă cu brânză la tigaie, rețeta rapidă care cucerește tot mai multe gospodine. Simplă, gustoasă și gata în mai puțin de o oră!
Dacă ești în căutarea unei rețete ușoare, rapide și gustoase, plăcinta cu brânză la tigaie este alegerea perfectă. Tot mai multe gospodine o preferă pentru că nu necesită coacere la cuptor, nu are pași complicați și este ideală pentru momentele în care vrei să pregătești ceva delicios, dar nu ai foa
fetita vanduta de mama sa foto x jpeg
Caz revoltător: mamă condamnată pe viață după ce și-a vândut fiica. „A vrut-o pentru ochii și pielea ei”
O mamă din Africa de Sud a fost condamnată la închisoare pe viață pentru că și-a vândut fiica minoră. Fetița nu a fost încă găsită, iar cazul a zguduit întreaga țară.
Beneficiile parteneriatelor pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic durabil jpg
Beneficiile parteneriatelor pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic durabil
Energia regenerabilă câștigă tot mai mult teren, iar dezvoltarea unui parc fotovoltaic durabil poate părea o sarcină complexă, dar cu beneficii majore. Cheia succesului? Parteneriatele strategice. Aceste colaborări nu doar că îți permit să accesezi expertiza necesară, dar îți oferă și resurse financ
drapel sua ro png
Parteneriatul strategic România-SUA merge mai departe la un nivel superior de consolidare a relațiilor și proiectelor comune
Se întrevede o normalizare a relațiilor comune, la alt nivel, după campania electorală din țara noastră! Este o consolidare firească după alegerea și validare noului președinte ales al Românie, Nicușor Dan.
Vucic Putin EPA
Rusia acuză Serbia că alimentează Ucraina cu armament. „Am prieteni și la Kiev, și la Moscova”
Într-un gest cu puternice conotații simbolice și strategice, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat joi Serbia că, în ciuda neutralității declarate în războiul din Ucraina, ar furniza armament Kievului prin intermediul unor state terțe.
oana turcu jpg
Ultima fiță! Ce-și pun femeile, direct pe față, ca să întinerească cu zece ani? Sfatul specialistei Oana Turcu: „E de preferat...”
Ultima fiță! Ce-și pun femeile direct pe față, ca să întinerească cu zece ani? Sfatul Oanei Turcu, specialistă în industria frumuseții: „E de preferat...”
George Simion FOTO Reuters
SIE demontează acuzațiile AUR: Șeful serviciului francez de informații externe nu a vizitat România înainte de alegeri
Serviciul de Informații Externe a reacționat la acuzațiile AUR, care a solicitat, pe 23 mai, să se verifice de către comisiile de control ale SRI şi SIE motivul vizitei şefului serviciilor externe din Franţa în România.
Armin Nicoară și Claudia Puican, în lacrimi la botezul băiețelului lor!
Armin Nicoară și Claudia Puican, în lacrimi la botezul băiețelului lor! Georgiana Lobonț a fost o nașă la înălțime!
Armin Nicoară și Claudia Puican sunt cei mai fericiți de când au devenit părinți!
facebook burduja
Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie? Sebastian Burduja oferă asigurări românilor
Nenumărați români privesc calendarul cu îngrijorare, deoarece se întreabă ce se va întâmpla cu costul facturilor la energie din data de 1 iulie. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit pe larg despre această situație și promite protecție românilor vulnerabili.