Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE AR PREFERA  SĂ TRANŞEZE DEFINIŢIA NEAMULUI  ÎN LOC SĂ TAIE  ALTE SURSE NAŢIONALE DE TĂMÎIE?  

● Un portal de locuri de muncă american a realizat un top al celor mai bune şi al celor mai proaste job-uri din SUA, luînd în considerare cinci factori: venit, stres, condiţii de muncă, nivelul de efort fizic, posibilităţi de angajare. Sînt de acord cu ei că job-ul de filosof poate pe fi locul 11, în topul celor bune, înaintea celui de meteorolog (aici poţi avea un stres, atunci cînd greşeşti prognoza). Sînt de acord şi că tăietorii de lemne pot fi pe locul 2, în topul celor proaste, cu mult înaintea măcelarilor, pe locul 11 (cine n-ar prefera să tranşeze carnea, în loc să taie copaci?). Însă nu înţeleg deloc cel mai bun job posibil – actuar, specialist în managementul riscului. Riscul nu prespune stres, sau americanii chiar trăiesc pe o altă planetă? (A. P.)

● La parada gay de acum cîteva săptămîni am auzit cel mai stupid slogan din istorie: „Nu vrem diversitate, vrem normalitate!“. Mi-e şi teamă să aflu definiţia normalităţii conform Noii Drepte. (M. C.)

 ● Ultimele ştiri în privinţa Catedralei Mîntuirii Neamului: aceasta ar putea fi construită cu bani împrumutaţi de la bancă, ce vor fi restituiţi ulterior de credincioşi. Foarte ciudat, avînd în vedere că, acum o săptămînă, ierarhia BOR susţinea că ar trebui să facem catedrala exact în plină criză economică, ca să ne ajute Dumnezeu. Să nu fi aflat Cel de Sus cum stau lucrurile cu împrumuturile la bancă în vremurile astea? Seamănă cu situaţia în care insişti să vindeci malaria cu un împrumut de ţînţari. (M. Ş.)

● Ştire mortală: „Nu există viaţă după moarte“, anunţă agenţia Mediafax. Bun, bun, m-am liniştit, nu mai sper, nu mai cred. Dar aştept confirmarea din alte surse. (M. M.)

● La ieşirea din România, trupei AC/DC i s-a cerut şpagă. La Nădlac, angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România le-au cerut 50 de euro de camion (29 la număr) pentru a-i lăsa să treacă mai departe în Ungaria. Trupa şi staff-ul n-ar trebui să se simtă jigniţi. În fond, li s-a oferit cea mai autentică trăire mioritică, la un preţ rezonabil. (S. G.)

● Întrebat, zilele trecute, de un internaut spaniol, pe site-ul revistei Babelia, dacă e ceva autobiografic în romanul său Asfixia, Chuck Palahniuk a răspuns vag enervat: „Nu, nu, nu, tot ce era autobiografic sau ar fi putut să fie am schimbat sau am eliminat. Nu, literalmente nu e nimic autobiografic“. La cîţi de nu sînt în două rînduri, C.P. a început să fugă ca dracul de tămîie dacă nu de propria viaţă, măcar de etichete. Sau poate doar glumea. (S. S.)

PROBLEMA ESTE CĂ,  DUPĂ CE PREFERINŢA EROILOR PENTRU PRAZ  A FOST PREZENTATĂ PE PRISPĂ,  MAI SÎNT NIŞTE ENERGII ÎNTUNECATE CARE ŞTIU SĂ GÎNDEASCĂ APROAPE SIMULTAN

 ● PRO Cinema a difuzat de curînd un film sud-american foarte bun, Crónica de una fuga, despre experienţa carcerală a deţinuţilor politici argentinieni în timpul dictaturii militare din anii ’70. Problema este că, după ce pelicula a fost prezentată de un Cristian Tudor Popescu încruntat, apocaliptic, cu pălărie neagră, cînd am plonjat în atmosfera altminteri sumbră a filmului aproape am respirat uşurată. E ca şi cînd un film serios despre Al Doilea Război Mondial ar fi fost prezentat de un individ deghizat în Jack Spintecătorul. (M. Ş.)

● Am mîncat la IKEA o ciorbă de praz minunată. Acum să mai rîdă cineva de preferinţa oltenilor pentru praz. (M. C.)

● Cătălin Tolontan şi Gazeta Sporturilor mai fac o dezvăluire zemoasă. Georgia Gabriela Voicu, născută în 1981, fără nici un loc de muncă anterior şi fără nici un venit în 2009, posesoare de BMW de lux şi geantă Vuitton, a fost numită şefă la (staţi jos!)… Oficiul Naţional Pentru Cultul Eroilor. Pam-pam! De ce nu ar numi generalul de intendenţă Gabriel Oprea o începătoare cu BMW şefă la Cultul Eroilor? Sînt din acelaşi film. (C. G.)

● Unul dintre motivele pentru care nu mi-am făcut încă un cont pe Facebook este o întrebare omniprezentă acolo care mi se pare stupidă: „La ce te gîndeşti?“. Îmi aminteşte de o imagine din Delavrancea: „Bunicul stă pe prispă. Se gîndeşte. La ce se gîndeşte? La nimic“, doar că prispa a devenit office-ul unde numeri zilele care trec, împreună cu prietenii tăi virtuali. La fel de inutil! (A. P.)

 ● Prim-ministrul Guvernului sloven a anunţat că, dacă Naţionala de fotbal va trece de faza grupelor la Mondialul din Africa de Sud, le va lustrui jucătorilor ghetele. Mai sînt prim-miniştri care ştiu să gîndească şi să vorbească normal. (R. C.)

● Am văzut pe Discovery World cel mai prost documentar de cînd urmăresc acest post. Un jurnalist englez venise la Snagov pe urmele lui Vlad Ţepeş, însoţit de un tip care cică era medium. Acesta intra în biserică, închidea ochii şi spunea chestii de genul: „Simt aici nişte energii întunecate“, „Cred că duşmanii l-au ucis pe Ţepeş“ sau „Locul acesta este pătat cu sînge“. Uau! Sper că istoricii noştri au fost pe fază. (M. C.)

● După acela deja celebru din Islanda, încă un vulcan a erupt, în Ecuador, aproape simultan cu un altul, în Guatemala. Concluzia romånească nu poate fi decît una: ăştia s-au înţeles. (R. C.)

S-AR PĂREA CĂ, DE ATÎTA ISTERIE, NOI AVEM DOAR OXIGEN  ARUNCAT PESTE BORD

 ● Pe o rulotă abandonată (cred) pe la Parcul Tineretului, două îndemnuri scrise cu vopsea. Primul, în franceză: „Parlez à vos voisins“. Al doilea, în română: „Gigi, pleacă!“. S-ar părea că vecinul lui Gigi e francofon. (D. S.)

● Tudor Călin Zarojanu, colaborator al nostru care acum scrie şi în Adevărul, zice într-un editorial că s-a săturat de atîta isterie, şi dă nişte exemple binevenite. Apoi propune înfiinţarea Clubului Oamenilor Calmi. „Al celor care nu cred că murim mîine. Poimîine, poate. Dacă nu chiar mîine. Şi nu neapărat în dureri şi-n spume. Dacă aveţi alte idei pentru numele clubului, le aştept – ca şi înscrierile – la adresa clubuloamenilorcalmi@yahoo.com“. Scrieţi-i. Mă înscriu şi eu. (C. G.)

● Există deja de multă vreme eBooks şi iPhone. Recent, americanii au lansat iPad, la 500 de dolari. Chinezii l-au contrafăcut, i-au zis iPed şi-l vînd cu 105 dolari. Noi avem doar un eBoc – absolut autentic – pe care nu-l mai vrea nimeni, nici măcar gratis… (M. V.)

 ● Chinezii au inventat maşina-frunză: consumă dioxid de carbon şi elimină oxigen. Deci s-a rezolvat, nu!? (M. C.)

● Luni era mare scandal mare cum că Israelul a atacat un vas plin de activişti pentru pace şi au murit unii dintre ei în incident. Vîlvă, proteste, anchetă la ONU, iar chestia cu statul evreu şi nazist, bla-bla. A doua zi, armata israeliană dă publicităţii imagini. Soldaţii coboară din elicopter în rapel, iar pe vas militanţii pentru pace îi iau la bătaie cu răngi de fier, mai mulţi pe cîte unul. Un soldat este aruncat peste bord de nişte militanţi pentru pace mascaţi, în timp ce alţi militanţi pentru pace îl atacă pe altul cu cuţite. Şi, în condiţiile astea, naziştii ăia de soldaţi evrei au îndrăznit să riposteze. Vai, vai! Vorba aceea veche cu „URSS luptă pentru pace pînă nu mai rămîne piatră peste piatră“ se aplică de minune şi actualilor militanţi pentru pace. (C. G.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

vlad alexandru ciurea jpeg
De ce nu este bine să mâncăm seara târziu, înainte de culcare. Dr. Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sângele în creier”
Reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a vorbit despre o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem seara, înainte de a merge la culcare.
sucul jpg
Sucul cu gust neplăcut, dar cu efecte uluitoare, pe care l-au băut jucătorii de tenis la Australian Open. Se poate prepara cu ușurință acasă
Australian Open 2025 s-a încheiat duminică cu victoria italianului Jannik Sinner la masculin (după ce americanca Madison Keys triumfase cu o înainte la fete), dar secretele turneului ies la iveală unul câte unul.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Spital Marius Nasta terapie intensiva ATI COVID19 coronavirus bolnavi octombrie 2021 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
România, ca un bolnav ținut pe aparate. Economiștii spun că am luat-o pe urmele Greciei: „La dobânzile plătite suntem deja în Junk”
România se apropie cu pași repezi de insolvență și riscă chiar falimentul. E avertismentul dat dat de tot mulți economiști importanți. Profesorul Cristian Păun și fostul bancher Radu Georgescu susțin că suntem în pragul colapsului, aproape de situația în care se afla Grecia în urmă cu un deceniu.