Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

IRONIE TASMANIANĂ:PREŞEDINTELUI ACTUAL NU-I PLACE VIAŢA DEPARTE DE ORAŞ, CI O ŢARĂ CU SUPORT ROTUND

● Diavolul tasmanian a fost trecut deja pe lista animalelor pe cale de dispariţie după ce un tip de cancer facial contagios a decimat specia, în acest moment mai trăind doar cîteva mii de exemplare în toată Australia. Boala este cauzată de muşcături pe care diavolii şi le fac unii altora, ca parte a unui bizar ritual de împerechere. Ironie tasmaniană. (M. C.)

● Ion Iliescu s-a aflat printre spectatorii meciului demonstrativ pe care l-a ţinut în România fostul campion mondial de snooker Jimmy White. Instalat în rîndul întîi, Ion Iliescu l-a urmărit tacticos pe maestrul tacului. Se spune că fostul preşedinte e un fan al acestui joc stilat. Aviz celor care-l ştiau mai degrabă un iubitor al baseball-ului din Piaţa Universităţii. Mai rămîne să aflăm că şi preşedintelui actual, de fapt, nu-i place jocul de-a fripta, ci bridge-ul. (A. M.)

● La Bookfest, la lansarea cărţii După 20 de ani. 1989, an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională, Ion Iliescu a fost bruiat de cîţiva tineri, membri ai organizaţiei „Noii golani“. La întrebarea „De ce lansaţi cărţi despre revoluţie, cînd ar trebui să fiţi în închisoare?“, fostul preşedinte le-a spus, dezinvolt ca întotdeauna, unor adepţi din publicul septuagenar: „Ce vreţi, un legionar“. (S. G.)

● Înaintea Campionatului Mondial de Fotbal, BBC se concentrează asupra celei mai ciudate echipe din competiţie – Coreea de Nord, o echipă-fantomă. Închişi ca într-un ţarc în propria ţară, unii jucători sînt complet necunoscuţi presei internaţionale. La antrenamentele lor nu sînt acceptaţi nici un fel de observatori din afară. Nu au voie să se întîlnească cu presa, cu spectatorii sau cu jucători ai altor echipe. La ultimul turneu asiatic, „în timp ce restul echipelor au stat în centrul Hong Kong-ului, în zona turistică, nord-coreenii au locuit într-un centru sportiv, înconjurat de garduri şi ziduri, departe de oraş“. Nu reuşesc să înţeleg cum, în anul de graţie 2010, umanitatea nu găseşte o soluţie pentru eliminarea unui regim care l-ar face şi pe Big Brother să se jeneze. (M. Ş.)

● Nici nu m-am mirat citind, pe toate site-urile cu putinţă, următorul anunţ: „Învaţă engleza cu tupeu. Vorbeşte şi tu impecabil şi scrie corect. Engleza în doar 21 de zile. Garanţie pe viaţă“. Tupeul ca metodă de învăţare a unei limbi străine e cel mai firesc lucru într-o ţară în care se conduce cu tupeu, se scrie cu tupeu, se fură cu tupeu. Dar garanţie pe viaţă? (S. S.)

● Coşul de gunoi cu senzori nu e singura noutate din toaletele restaurantelor neaoşe: robinetul cu suport rotund, din metal, de pe care apa nu curge fir, ci şuvoi, de undeva mai de sus, e o alta. Se încadrează, probabil, în curentul eco-bio, imitînd un izvor vijelios de munte. (I. P.)

IRONIE TASMANIANĂ: CHESTIA CU „NOI CONSUMĂM MAI MULT IMAGINI CU ICOANE DECÎT CURAJ“ N-A TRECUT DE NORI

● Nu vă supăraţi, să-mi explice şi mie cineva chestia asta cu „web doi zero“. Doi zero pentru cine? (M. V.)

● Ştiam de-o viaţă că „noi consumăm mai mult decît producem“. Deunăzi l-am auzit pe un medic inteligent stabilind, în situaţia actuală, un nou raport: „Sperăm mai mult decît se poate spera“. De băgat bine la cap. (R. C.)

● Internetul o găzduieşte, printre altele, şi pe sfantaparascheva.com. Pe site puteţi citi despre viaţa ei, puteţi vedea imagini cu icoane sau puteţi accesa filmuleţe tematice de pe YouTube şi descărca mp3-uri cu cîntări, precum şi un document Word cu minunile săvîrşite de aceasta. Minunat! Poate vine cineva şi cu un site de mîntuire online (individuală sau în grupuri organizate) şi scăpăm de-o cheltuială cu Catedrala… (P. M.)

● Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat săptămîna trecută că măsurile de austeritate aplicate în Grecia sînt „încurajatoare“. Îi trebuie ceva curaj să folosească acest cuvînt. (M. M.)

● Favorită nr. 17, după ce multă vreme n-a trecut de sferturi, o italiancă bărbătoasă, Francesca Schiavone, a cucerit titlul de campioană la Roland Garros. Sîntem cîţiva care ne-am gîndit imediat – la ce altceva? – la echipa Italiei, campioană mondială fără multe şanse la turneul final din Africa de Sud. (R. C.)

● Am primit la redacţie un e-mail cu următorul text scris cu litere mari, roşii: „Caut loc de muncă urgent“. Semnat: Blue Cloud. Transmit şi eu mai departe: dacă cineva vrea să angajeze un nor, să spună. Noi, în redacţie, avem destui nori în care să mai intrăm, din cînd în cînd, cu capul. (M. V.)

IRONIE TASMANIANĂ:DĂUNĂTORULCARE ATACĂ PUTERNIC UN TRICOU CU NODURI CHIAR SE POATE NUMI „ZBURAT DIN CAP“

● Ca să mai schimbăm niţel registrul, iată ce spune un apicultor (Ioan Rusu, din Bacău, în Evenimentul zilei de luni, 7 iunie 2010): „Parazitul Varoa e dăunătorul care atacă puternic albinele. În practica apicolă, împotriva acestui parazit se foloseşte substanţa varachet, iar cei care au ferme bio utilizează acid oxalic, care e însă mult mai slab. Eu i-am adăugat stupului un «buzunărel-minune», unde pun o ramă oarbă la care am acces oricînd, fără foaia de început a hexagoanelor în care se aşază trîntorii. Paraziţii vin şi depun ouăle aici, rama oarbă devenind o capcană pentru ei“. (D. S.)

● Inscripţie pe un tricou: „Jesus will come. Look busy!“. (M. C.)

● Într-un minimarket din Crîngaşi, salamurile de Sibiu sînt legate de raft, cu sfoară şi simţ de răspundere, cu noduri straşnice, precum cele marinăreşti. Răspunsul unei vînzătoare la această măsură de siguranţă draconică: „...căci astea de Sibiu se fură“. (S. G.)

● Cel mai vechi pantof din lume, cu o vîrstă de cinci milenii şi jumătate (cu 400 de ani mai bătrîn decît complexul Stonehenge), a fost descoperit într-o peşteră din Armenia. Ei da, asta chiar se poate numi încălţăminte vintage. (M. Ş.)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.