Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

IRONIE TASMANIANĂ:PREŞEDINTELUI ACTUAL NU-I PLACE VIAŢA DEPARTE DE ORAŞ, CI O ŢARĂ CU SUPORT ROTUND

● Diavolul tasmanian a fost trecut deja pe lista animalelor pe cale de dispariţie după ce un tip de cancer facial contagios a decimat specia, în acest moment mai trăind doar cîteva mii de exemplare în toată Australia. Boala este cauzată de muşcături pe care diavolii şi le fac unii altora, ca parte a unui bizar ritual de împerechere. Ironie tasmaniană. (M. C.)

● Ion Iliescu s-a aflat printre spectatorii meciului demonstrativ pe care l-a ţinut în România fostul campion mondial de snooker Jimmy White. Instalat în rîndul întîi, Ion Iliescu l-a urmărit tacticos pe maestrul tacului. Se spune că fostul preşedinte e un fan al acestui joc stilat. Aviz celor care-l ştiau mai degrabă un iubitor al baseball-ului din Piaţa Universităţii. Mai rămîne să aflăm că şi preşedintelui actual, de fapt, nu-i place jocul de-a fripta, ci bridge-ul. (A. M.)

● La Bookfest, la lansarea cărţii După 20 de ani. 1989, an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională, Ion Iliescu a fost bruiat de cîţiva tineri, membri ai organizaţiei „Noii golani“. La întrebarea „De ce lansaţi cărţi despre revoluţie, cînd ar trebui să fiţi în închisoare?“, fostul preşedinte le-a spus, dezinvolt ca întotdeauna, unor adepţi din publicul septuagenar: „Ce vreţi, un legionar“. (S. G.)

● Înaintea Campionatului Mondial de Fotbal, BBC se concentrează asupra celei mai ciudate echipe din competiţie – Coreea de Nord, o echipă-fantomă. Închişi ca într-un ţarc în propria ţară, unii jucători sînt complet necunoscuţi presei internaţionale. La antrenamentele lor nu sînt acceptaţi nici un fel de observatori din afară. Nu au voie să se întîlnească cu presa, cu spectatorii sau cu jucători ai altor echipe. La ultimul turneu asiatic, „în timp ce restul echipelor au stat în centrul Hong Kong-ului, în zona turistică, nord-coreenii au locuit într-un centru sportiv, înconjurat de garduri şi ziduri, departe de oraş“. Nu reuşesc să înţeleg cum, în anul de graţie 2010, umanitatea nu găseşte o soluţie pentru eliminarea unui regim care l-ar face şi pe Big Brother să se jeneze. (M. Ş.)

● Nici nu m-am mirat citind, pe toate site-urile cu putinţă, următorul anunţ: „Învaţă engleza cu tupeu. Vorbeşte şi tu impecabil şi scrie corect. Engleza în doar 21 de zile. Garanţie pe viaţă“. Tupeul ca metodă de învăţare a unei limbi străine e cel mai firesc lucru într-o ţară în care se conduce cu tupeu, se scrie cu tupeu, se fură cu tupeu. Dar garanţie pe viaţă? (S. S.)

● Coşul de gunoi cu senzori nu e singura noutate din toaletele restaurantelor neaoşe: robinetul cu suport rotund, din metal, de pe care apa nu curge fir, ci şuvoi, de undeva mai de sus, e o alta. Se încadrează, probabil, în curentul eco-bio, imitînd un izvor vijelios de munte. (I. P.)

IRONIE TASMANIANĂ: CHESTIA CU „NOI CONSUMĂM MAI MULT IMAGINI CU ICOANE DECÎT CURAJ“ N-A TRECUT DE NORI

● Nu vă supăraţi, să-mi explice şi mie cineva chestia asta cu „web doi zero“. Doi zero pentru cine? (M. V.)

● Ştiam de-o viaţă că „noi consumăm mai mult decît producem“. Deunăzi l-am auzit pe un medic inteligent stabilind, în situaţia actuală, un nou raport: „Sperăm mai mult decît se poate spera“. De băgat bine la cap. (R. C.)

● Internetul o găzduieşte, printre altele, şi pe sfantaparascheva.com. Pe site puteţi citi despre viaţa ei, puteţi vedea imagini cu icoane sau puteţi accesa filmuleţe tematice de pe YouTube şi descărca mp3-uri cu cîntări, precum şi un document Word cu minunile săvîrşite de aceasta. Minunat! Poate vine cineva şi cu un site de mîntuire online (individuală sau în grupuri organizate) şi scăpăm de-o cheltuială cu Catedrala… (P. M.)

● Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat săptămîna trecută că măsurile de austeritate aplicate în Grecia sînt „încurajatoare“. Îi trebuie ceva curaj să folosească acest cuvînt. (M. M.)

● Favorită nr. 17, după ce multă vreme n-a trecut de sferturi, o italiancă bărbătoasă, Francesca Schiavone, a cucerit titlul de campioană la Roland Garros. Sîntem cîţiva care ne-am gîndit imediat – la ce altceva? – la echipa Italiei, campioană mondială fără multe şanse la turneul final din Africa de Sud. (R. C.)

● Am primit la redacţie un e-mail cu următorul text scris cu litere mari, roşii: „Caut loc de muncă urgent“. Semnat: Blue Cloud. Transmit şi eu mai departe: dacă cineva vrea să angajeze un nor, să spună. Noi, în redacţie, avem destui nori în care să mai intrăm, din cînd în cînd, cu capul. (M. V.)

IRONIE TASMANIANĂ:DĂUNĂTORULCARE ATACĂ PUTERNIC UN TRICOU CU NODURI CHIAR SE POATE NUMI „ZBURAT DIN CAP“

● Ca să mai schimbăm niţel registrul, iată ce spune un apicultor (Ioan Rusu, din Bacău, în Evenimentul zilei de luni, 7 iunie 2010): „Parazitul Varoa e dăunătorul care atacă puternic albinele. În practica apicolă, împotriva acestui parazit se foloseşte substanţa varachet, iar cei care au ferme bio utilizează acid oxalic, care e însă mult mai slab. Eu i-am adăugat stupului un «buzunărel-minune», unde pun o ramă oarbă la care am acces oricînd, fără foaia de început a hexagoanelor în care se aşază trîntorii. Paraziţii vin şi depun ouăle aici, rama oarbă devenind o capcană pentru ei“. (D. S.)

● Inscripţie pe un tricou: „Jesus will come. Look busy!“. (M. C.)

● Într-un minimarket din Crîngaşi, salamurile de Sibiu sînt legate de raft, cu sfoară şi simţ de răspundere, cu noduri straşnice, precum cele marinăreşti. Răspunsul unei vînzătoare la această măsură de siguranţă draconică: „...căci astea de Sibiu se fură“. (S. G.)

● Cel mai vechi pantof din lume, cu o vîrstă de cinci milenii şi jumătate (cu 400 de ani mai bătrîn decît complexul Stonehenge), a fost descoperit într-o peşteră din Armenia. Ei da, asta chiar se poate numi încălţăminte vintage. (M. Ş.)

igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.