Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 334 din 8-14 iulie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

DIN VORBELE CE DEPĂŞESC SUPRAPUNEREA: „ÎN ACEASTĂ DERUTĂ, DOM’ ŞEF NU MAI E URAGAN, CI DOAR UN BĂRBAT AMPLU“

● Din vorbele TV ale luptei cu apele: „S-a făcut alarmare, s-a făcut anunţare, acum se face patrulare. Şi, dacă va fi cazul, evacuarea se face de la sine“. (D. S.)

● Poate mă lămuriţi şi pe mine care-i treaba cu „cizmele de vară“. Nu ştiu cît sînt de trendy, dar mie mi se pare cel puţin caraghios cînd văd, în toiul verii, la temperaturi ce depăşesc 40 de grade, fete în pantalonaşi scurţi şi maieuţe subţirele şi decoltate şi… botine. Faptul că sînt cu găurele şi că se cheamă „de vară“ nu m-a convins deloc. Pesemne că nu înţeleg eu módele. (P. M.)  

● „Iliescu a murit“ a fost unul dintre titlurile (false) de ziar postate, spre delirul general, pe ecranele imense de pe scena celor de la Massive Attack (concertul cu cele mai bune visuals de la Kraftwerk încoace). Apropo, suprapunerea concertelor de duminica trecută a divizat Bucureştiul în trei: la Rammstein au mers rockerii, la Massive Attack urbanii, iar la spectacolul în cinstea lui Dan Diaconescu (de la sediul OTV de pe Preciziei) maneliştii. (M. C.)  

● Pentru cititorii care s-au indignat cînd l-am criticat eu pe liderul revoluţiei bunului-simţ: Senatul a desfiinţat din nou ANI, sub îndrumarea lui György Frunda. Nu vă mai dau detalii, citiţi presa. Doar o replică lui Crin Antonescu, omul însărcinat cu bunul-simţ: „Opţiunea noastră, a liberalilor, e să ne ghidăm în această derută de respectarea principiilor formulate în mod excepţional de dl Frunda“. Excepţional! (C. G.)  

●Nu ştiu dacă aţi remarcat, în ultima vreme nimeni nu i se mai adresează sectoristului din colţ cu „dom’ şef“, ci direct cu „dom’ preşedinte“. Dan Diaconescu e preşedintele României, după doar trei zile de puşcărie, lui Mihai Tatulici sinistraţii din Dorohoi îi zic „domnu’ preşedinte“, că poate mai pică ceva. Aşadar, trimit acest „3,14“ domnului preşedinte de la celălalt capăt al e-mail-ului, în atenţia Uniunii Cititorilor-Preşedinţi ai Dilemei vechi. Vă imaginaţi cine semnează? (S. S.)  

● L-au retrogradat pe Alex. Alex din Golful Mexic nu mai e uragan, ci doar o furtună tropicală. Trăiască toţi cei care – în cele mai cumplite condiţii – mai pot gîndi în nuanţe. (R. C.)  

● Un bărbat obişnuit, vîrsta 38-40, şaten, îmbrăcat în bermude şi tricou, purta o discuţie la telefon. Cînd am ajuns în dreptul lui, cu o voce plăcută şi calmă, îşi întreba interlocutorul: „Puşca a rămas la dumneavoastră?“. (A. M. S.)  

● Intelectualist, elitist, livresc, dispreţuiţi-mă cît vreţi, dar pe măsură ce Mondialul se apropie de obştescul său final, mă gîndesc tot maiapăsat la necesitatea unui studiu amplu, de sorginte lovinesciană, privitor la revizuirea valorilor în fotbal. (R. C.)    

DiN VORBELE CARE NU IES PRIN NIMIC ÎN EVIDENŢĂ: „PE-AICI, NENOROCIREA TREBUIE SĂ-ŞI PĂSTREZE PENTRU SINE BUCURIILE ŞI UNELE INSCRIPŢII“  

● După ce am văzut fotografii şi am citit cîteva poveşti despre protagoniştii scandalului „spioni ruşi în SUA“, îmi dau seama ce naive sînt filmele de spionaj. Adevăraţii agenţi secreţi par să fie oameni obişnuiţi, care nu ies prin nimic în evidenţă şi se confundă cu mediul, nu super-eroi. De-acum încolo, pentru realism, peliculele din seria 007 ar trebui să înceapă cu femeia de serviciu care declară, complice: „My name is Bond. Jenny Bond“. (M. Ş.)  

● După multe alte locuri din lume (printre care masive porţiuni din Africa, sau Brazilia), chinezii se arată foarte dornici să investească şi în insulele greceşti, cele scoase la vînzare de către guvernul de la Atena. Expansiunea (într-ale infrastructurii şi agriculturii, domenii în care se doreau investiţii puternice, de miliarde de euro) le este oprită în România, din cauza birocraţiei. Ceva ce pare deja consacrat de istoria lui „Pe-aici nu se trece“. (S. G.)  

● Au venit apele, au murit oameni, televiziunile l-au declarat dispărut pe Băsescu. Campania de strîngere de bani şi ajutoare pentru sinistraţi a Antenelor e binevenită. În toată nenorocirea, doar sloganul „Apa trece, România rămîne“ mai descreţeşte frunţile. (A. M. S.)  

● După ce a anunţat măsurile anticriză, dl Sebastian Vlădescu, actualul ministru de Finanţe, a declarat că, în calitate de cetăţean, nu se bucură, dar în calitate de ministru se bucură. Am două comentarii: 1) un ministru trebuie să-şi păstreze pentru sine bucuriile şi tristeţile private, nu să le anunţe de la tribuna Guvernului; 2) n-am înţeles cum creşterea TVA îi poate provoca „bucurie“ cuiva – fie şi unui ministru. Sau se pune TVA şi pe bucurie? (M. V.)  

● Zilele acestea se scumpesc produsele alimentare, gazele naturale, ţigările şi se de-compensează unele medicamente. O veste bună, totuşi: scad tarifele la roaming pe teritoriul UE. E bine. Înseamnă că de acum încolo o să auzim discuţii în următorul stil: „Dragă, iar am rămas fără nici un ban, aşa că o să dau nişte telefoane în Italia“. (M. Ş.)  

● Tot din seria „Inscripţii pe tricouri“: „Citeşte cărţi, nu tricouri“. (P. M.)  

DIN VORBELE NEACOPERITE DE ZGOMOT: „IATĂ CĂ O DISPERARE PLINĂ DE UMOR FACE DREPTATE ÎN LANUL DE GRÎU“  

● Din perlele (neacoperite de vuvuzele) ale comentatorilor de fotbal ai acestui Mondial: „Kaka este ca un filtru de cafea bună“, „Spectatorii au venit să vadă Aida, însă li s-aoferit teatru de revistă“, „Cu acest şut nu i-ar fi dat gol nici lui Stevie Wonder“. (M. C.)  

● O englezoaică este judecată pentru partidele zgomotoase de sex. Vecinii s-au plîns de mai multe ori, poliţia a amendat-o, apoi i-a fost interzis, printr-un ordin oficial, să mai facă zgomot în timpul sexului. În instanţă va trebui să demonstreze că n-a făcut zgomot chiar aşa de mare. Nu se ştie însă răspunsul la întrebarea: cîţi decibeli se înregistrează în mod normal într-o asemenea situaţie? (M. M.)  

● Horia Tecău a ajuns în finala de dublu de la Wimbledon alături de suedezul Robert Lindstedt, ceea ce i-a supus la grele încercări pe comentatori. În primul rînd, nu puteau să spună „cuplul nostru“ pentru că unul din cuplu nu era „de-al nostru“. Apoi, dacă punctele cîştigate direct de jucătorul român le provocau un ton ridicat, plin de entuziasm, atunci cînd mingea era pierdută din cauza suedezului, comentariul devenea susurat printre dinţi, în genul: „Iată că suedezul face mai multe greşeli la rînd şi, din păcate, îl trage în jos şi pe Horia“. Aş propune ca, la sfîrşitul turneului, Horia Tecău să joace şi o partidă de simplu împotriva coechipierului său suedez şi să-l bată măr, aşa, spre satisfacţia comentatorilor. (A. M.)  

● De la 15 iunie, noul primar al Reykjavik-ului e un actor de stand-up comedy. După ce a promis în timpul campaniei prosoape curate la discreţie în piscinele publice şi un urs polar la grădina zoologică, Jon Gnarr Kristinsson a anunţat că partidul său (Cel Mai Bun Partid) nu se va alia cu formaţiuni politice ai căror membri nu au văzut toate cele cinci sezoane ale serialului american The Wire. Jon Baldvin Hannibalsson, fost ministru de Finanţe, avertizează că succesul lui Kristinsson e doar un semn al disperării islandezilor. Aşa o disperare plină de umor ne-ar trebui şi nouă. (L.V.)  

● Mesaj online de susţinere pentru Dan Diaconescu: „ddd faceti dreptate scapati tara de perversi si lighioane“. Luîndu-i de pe stradă şi invitîndu-i pe toţi în studio, fireşte. (M. C.)  

● De curînd, în Sibiu, am găsit cea mai originală (pînă acum) hartă a României: „Harta rutieră şi turistică. Plus cazuri OZN“. Din cuprins: „Cercuri în lanul de grîu şi OZN-uri la Arad (p. 3)“. (I. P.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

vlad alexandru ciurea jpeg
De ce nu este bine să mâncăm seara târziu, înainte de culcare. Dr. Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sângele în creier”
Reputatul medic neurochirurg, prof dr. Vlad Ciurea, a vorbit despre o greșeală pe care foarte mulți dintre noi o facem seara, înainte de a merge la culcare.
sucul jpg
Sucul cu gust neplăcut, dar cu efecte uluitoare, pe care l-au băut jucătorii de tenis la Australian Open. Se poate prepara cu ușurință acasă
Australian Open 2025 s-a încheiat duminică cu victoria italianului Jannik Sinner la masculin (după ce americanca Madison Keys triumfase cu o înainte la fete), dar secretele turneului ies la iveală unul câte unul.
Brățările, coiful de aur și tezaurul de la Pietroasa  Foto Daniel Guță  Wikipedia jpg
Ministrul Culturii amenință cu demiteri, după jaful tezaurului dacic din Olanda: „Dacă cineva trebuie să plece, vom face și acest lucru”
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, amenință cu demiteri în instituțiile din subordine, după jaful tezaurului dacic din Olanda. Potrivit ministrului, un contract precum cel încheiat între Muzeul Național de Istorie și muzeul Drents din Olanda trebuia făcut cu mai multă atenție.
coif  jpg
Dezvăluirile unui celebru criminalist român despre furtul tezaurului dacic expus în Olanda. Unde s-a greșit și de ce cazul nu ar fi greu de rezolvat
Cu o experiență de 35 de ani în criminalistică, Tudorel Butoi explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum a fost posibil ca hoții să fure exponatele dacice de la Muzeul Drents din Assen și critică paza. În București, cazul ar fi fost simplu de rezolvat, spune el.
crin antonescu jpeg
Călin Georgescu, invitat la o dezbatere publică de Crin Antonescu: „Nu să facem un concurs de abilitate verbală, ci pur si simplu să desfacem niște idei”
Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare la alegerile prezidențiale, l-a invitat pe Călin Georgescu, la o dezbatere publică.
mușcătura de țânțar  foto   Shutterstock jpg
Cum putem scăpa de mâncărimea mușcăturilor de țânțari cu produsele pe care le avem la îndemână
Mușcăturile de țânțari sunt o problemă frecvent întâlnită în sezonul cald, dar și o sursă de disconfort pentru mulți dintre noi. Dacă după o mușcătură de țânțar pielea vi se umflă, devine roșie și începe să vă mănânce intens, probabil ați încercat deja diverse metode pentru a calma disconfortul.
shutterstock 2565426757 jpg
Condimentul care te scapă de insomnie. Îl ai și tu în bucătărie, îți menține și pielea frumoasă
Folosită pe scară largă în alimentaţie sau parfumuri, iată că vanilia are şi calităţi medicinale. Pe lângă proprietăţi de calmare, afrodiziace sau antioxidante, această plantă este de ajutor în mai multe afecţiuni.
Dr  Bogdan Antonescu   cercetător fizica atmosferei  jpg
INTERVIU Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei: „Schimbările climatice contribuie semnificativ la intensificarea incendiilor de vegetație“
În fața provocărilor fără precedent, inteligența artificială poate deveni o soluție-cheie pentru societatea americană, dar nu numai, pentru prevenirea dezastrelor naturale.
Spital Marius Nasta terapie intensiva ATI COVID19 coronavirus bolnavi octombrie 2021 FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
România, ca un bolnav ținut pe aparate. Economiștii spun că am luat-o pe urmele Greciei: „La dobânzile plătite suntem deja în Junk”
România se apropie cu pași repezi de insolvență și riscă chiar falimentul. E avertismentul dat dat de tot mulți economiști importanți. Profesorul Cristian Păun și fostul bancher Radu Georgescu susțin că suntem în pragul colapsului, aproape de situația în care se afla Grecia în urmă cu un deceniu.