Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE AR SUBESTIMA  CROIALA TEMPERAT-CONTINENTALĂ MOV DIN INDIA?  

● Comentatorul finalei dintre Spania şi Olanda: „Unii spun că fotbalul e un drog, dar privind la ce fac Robben, Snejder sau Iniesta eşti tentat să crezi că au şi halucinaţiile rolul lor.“ Păi sigur că au! Cine ar subestima o halucinaţie bună?! (M. C.)

● În Brăila, o firmă anunţă: „oferim croitorie damă în spatele blocului“. În Bucureşti ar fi oferit, pe lîngă croiala din spatele blocului, curăţăm dame şi domni (fără discriminare), remodelare corporală gratuită şi chiar servicii funerare non-stop (amintindu-ne de episodul japonezului omorît de un cîine comunitar, pe lîngă blocurile din centru). (S. G.) n După ce am avut o iarnă temperat-continentală (mai mult continentală decît temperată), apoi o primăvară tropicală (anotimpul ploios), cu vagi accente mediteraneene, traversăm o vară cu climat ecuatorial – la prînz sînt 35 de grade, seara vine taifunul şi aversa! Dincolo de părerile specialiştilor, climele astea – cred – n-au ce face şi se vizitează una pe alta. (A. P.)

● Nu cred că v-aţi prins. Săptămîna trecută, dl Emil Boc a fost în vizită de lucru pe şantierul şoselei de centură din Bucureşti. A fost huiduit. (Pînă aici cred că aţi observat). Dar avea cămaşă mov. Dacă îmi amintesc eu bine, parcă movul „ţinea“ cu PD-L-ul mai an şi îl „lucra“ pe Mircea Geoană. Cînd o să-l vedem pe Victor Ponta cu cravată mov, totul va fi clar: alegeri anticipate! (M. V.)

● O aplicaţie Facebook le-a oferit utilizatorilor din India posibilitatea să se joace cu propria imagine pe computer, prin deschiderea la culoare a chipului. Conform regulilor castelor superioare din această ţară, o faţă mai albă este un semn al unui statut social respectabil şi reprezintă paşaportul pentru succes în privinţa sexului frumos. Evident, a urmat un scandal cu reverbaţii internaţionale, al cărui cuvînt de ordine a fost „rasismul“. Nu înţeleg: ce legătură există între rasism şi simpla stupiditate de castă? (M. Ş.)  

NU TE SPERIA, PĂPUŞE:  DUC ÎN MÎNĂ O PUNGĂ  MARE DE DĂBULENI  ÎN CELELALTE ŢĂRI ALE UE, PRIN PIEŢE 

● D-ale taximetriştilor: acum vreo două săptămîni, o prietenă trebuia să ajungă în timp record la aeroportul Băneasa. Face comandă la taxi, acesta vine într-un tîrziu, se urcă şi dă peste... el – taximetristul supererou. Vizibil iritată şi agitată, îi explică pe scurt că-i grăbită şi că trebuie să prindă avionul. Replica lui loveşte prompt: „Nu te speria păpuşe, cu mine eşti în siguranţă“. (Timp în care accelera cu putere, tăia benzile frenetic şi era claxonat din toate părţile.) „Nu mai înjura, în morţii tăi, că fata mea pierde avionul şi mă grăbesc!“ După care, întorcîndu-se spre ea, care avea deja inima cît un purice: „Nu fii tristă, că ajungem. Stai să-ţi pun o piesă de dragoste.“ Şi i-a pus. Jennifer Rush – „The Power of Love“. Apoi a adăugat triumfător: „Asta-i melodie, nu jucărie“. Morala 1: cu taximetriştii bucureşteni nu te pui. Morala 2: „puterea dragostei“ nu are limite. (P. M.)

● Vreţi să ştiţi cum a sunat pe româneşte o traducere nereuşită în franţuzeşte a romanului Travesti de Mircea Cărtărescu? V-o spune chiar scriitorul într-una dintre povestirile din volumul Frumoasele străine, alegînd, pentru exemplificare, o poezioară din folclorul puberal de tabără estivală: „Sînt sărac, n-am nici căciulă, / Am o namilă de p...“ devine tradusă şi apoi retradusă „Sînt sărac, îmi lipseşte pălăria, / Duc în mînă o pungă mare...“. De-asta, din ce în ce mai des, literatura duce la crimă... (S. S.)

● Din seria „absurdul la români“. După ce am vrut atîţia ani produse de import, acum toată lumea caută în piaţă leguma cît mai românească. Pepenii din Turcia se vînd ca fiind „de Dăbuleni“. Altfel spus, acum e cerere. Dar degeaba... (A. M. S.)

● Autorităţile din Maastricht vor să permită consumul de marijuana în cafenele speciale din oraş numai cetăţenilor olandezi. Asta vine după ce un mare număr de francezi şi belgieni trec graniţa doar pentru a fuma marijuana legal. Proprietarii de cafenele au atacat ideea la Curtea Europeană de Justiţie, spunînd că încalcă legislaţia europeană. Avocatul oraşului spune că marijuana fiind ilegală în celelalte ţări ale UE, nu se poate folosi tocmai legea europeană pentru a obliga Olanda să vîndă şi altora decît propriilor cetăţeni. Propun modelul lansat de Curtea noastră Constituţională, care a decis că pensiile speciale pot fi scăzute, mai puţin cele ale magistraţilor. Judecătorii europeni ar trebui să spună că doar olandezii şi magistraţii se pot droga legal în Olanda. (C. G.)

● Cîteva ziare relatează că, drept urmare a crizei economice şi scăderii veniturilor, românii care îşi fac cumpărăturile în supermarketuri au început să meargă, pentru aprovizionare, prin pieţe. În curînd, o să-i chemăm înapoi pe ţăranii alungaţi de pe trotuarele bucureştene. (M. Ş.)  

CARACATIŢA PAUL SE VA AUZI  PE GALBEN – VIRTUAL, DESIGUR –  PRIN SUBCONŞTIENTUL  JURNALISTULUI DE SIROP 

● După ce a prezis, cu succes, cum se vor termina cîteva meciuri de la Mondialul de fotbal, caracatiţa-oracol Paul a devenit vedetă. Au consacrat-o sutele de postări şi zecile de mii de vizualizări de pe youtube. iPhone a creat chiar o aplicaţie pentru telefoanele mobile. De fapt, e doar un mic program care alege, aleator, între două opţiuni indicate de utilizator. Costă 99 de cenţi. Foarte puţin, dacă Paul alege bine. Foarte mult, dacă Paul alege prost. Să-mi cumpăr? Sau să nu-mi cumpăr? (M. M.)

● Lucia Mureşan, vocea Teleenciclopediei, se va auzi acum pe cea mai eterică dintre frecvenţe, acolo unde nu va mai fi nevoită să spună niciodată „...dar asta în episodul următor“. Băieţelul ochelarist care am fost îi aduce aici, acum, un mic omagiu. (M. C.)

● La metrou la Victoriei, un chioşc de covrigi afişează următorul anunţ, roşu pe galben: „Vă rugăm frumos să formaţi coada paralel cu magazinul“. Ce iz al vremurilor de odinioară, aproape în roşu, galben şi albastru! (S. G.)

● Nu ştiu de ce cifra asta are un „ce“ al ei, dar pînă acum au promis cîte 20.000 de euro de căciulă (pentru toţi cetăţenii, pentru tineri – nu mai contează) Mircea Geoană, Dan Diaconescu & OTV şi, mai nou, Adrian Videanu. Carevasăzică, stimaţi alegători, avem puşi deoparte (virtual, desigur) şaij’de mii de euro fiecare. Uau! (M. V.)

● Miercurea trecută pe site-ul HotNews a apărut o ştire care începea cu „Artista Mădălina Manole a murit...“ Se explicau condiţiile în care s-a petrecut tragedia, apoi se citau posibile cauze ale sinuciderii cum că „nu se mai simte frumoasă“. Ştirea intra apoi în detalii de genul „Manole ar mai fi avut probleme de sănătate“ sau „Manole ar mai fi avut o tentativă de sinucidere în urmă cu cîteva zile...“ Şi, Manole în sus, Manole în jos. Prenumele cîntăreţei deja nu mai conta. Poate că, prin subconştientul jurnalistului, dacă artista nu se mai credea frumoasă, nu mai putea să fie nici Mădălina. (A. M.)

● Cartoonistul Harvey Pekar (interpretat de Paul Giamatti în American Splendor), cel care a făcut din propria biografie una dintre cele mai importante serii de benzi desenate din cultura americană, s-a stins în Cleveland-ul natal la 70 de ani. Acum cîteva luni, pe Travel & Living, am văzut un reportaj în care Pekar prezenta o bibliotecă amenajată într-o fostă fabrică de sirop de arţar. Rafturile care susţineau cărţile erau făcute din vechile ţevi în care rămăseseră zeci de litri de sirop. (M. C.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

alexia eram colaj instagram jpg
Ce îi reproșează Alexia Eram mamei sale, Andreea Esca. Ce spune despre bunica ei: „Acum o să încep să plâng”
Andreea Esca este o mamă mândră și împlinită. Prezentatoarea Știrilor de la Pro TV are doi copii: Alexia și Aris. Recent, invitată în podcast-ul Danei Rogoz, fiica vedetei a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre momentele dificile din copilăria ei, dar și depsre bunica ei, una dintre cele mai important
Emilia Pérez a fost desemnat cel mai bun film   musical sau comedie Foto Captură Video X jpg
Filmul „Emilia Perez”, două premiere: cele mai multe nominalizări la Oscar și primul actor transgender care să fie nominalizat
În curând are loc ceremonia de decernare a premiilor Oscar, iar filmul „Emilia Perez”, în care joacă Selena Gomez și Zoe Saldana, a adunat un număr record de nominalizări.
laura vicol foto Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Vicol dezvăluie că a zburat cu Marcel Ciolacu în avioane private. De ce a demisionat din PSD: „M-am supărat că bărbații din partidul meu nu mă susțin”
Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, care a demisionat după ce Nordis, firma deținută de soțul ei, a intrat în insolvență, spune că a a dezvăluit că a zburat „de mai multe ori” cu Marcel Ciolacu, în avioane private.
litere. Pixabay.com
Acestea sunt cele mai dificile limbi de pe glob! Puțini oameni se încumetă să le învețe
Dacă ne dorim să învățăm cât mai rapid o limbă străină, cel mai simplu este să alegem oricare limbă romanică, cum ar fi italiana, sau spaniola. Însă, dacă suntem în căutarea experienței exact opuse, atunci acestea sunt considerate a fi cele mai dificile limbi de pe glob!
image png
Ultimele clipe ale unui român împușcat mortal de polițiști în Anglia, filmate și difuzate la Tribunal. Bărbatul a scos un cuțit în secția de poliție
Un român în vârstă de 35 de ani a fost împușcat mortal de polițiști, în Anglia, după ce a fluturat în incinta unei secții de poliție un cuțit, a spart geamuri și a lovit cu piciorul autospecialele de poliție.
Romania bancnote euro uniunea europeana FOTO Shutterstock
Calendarul fondurilor europene 2025: Peste 400 apeluri de proiecte, în valoare de 12,80 miliarde euro, vor fi deschise în acest an
432 apeluri în valoare totală de 12,80 miliarde de euro vor fi finanțate în acest an în domeniul educației, sănătății, pentru dezvoltarea mediului de afaceri, a antreprenoriatului și a tehnologiilor strategice pentru Europa.
georgescu jpg
Și-a dat demisia de la Realitatea din cauza lui Călin Georgescu. Ce spune jurnalista: „Adormiţi în neştiinţă”
Încă o demisie! De data aceasta, o jurnalistă a ales să plece de la Realitatea.net, după şase ani de colaborare cu site-ul de ştiri. Motivul este Călin Georgescu. Ea spune că nu vrea să scrie despre acesta ca fiind „președintele ales”.
248340746 4720113978019698 5642921021865812919 n jpg
O jurnalistă de la Realitatea.net demisionează din cauza lui Călin Georgescu: «Nu am nicio chemare să-i spun „preşedintele ales”, aşa cum îi place lui să ceauşească»
Jurnalista Monica Vasilescu şi-a anunţat demisia de la televiziunea la care lucra de șase ani, din cauza lui Călin Georgescu. Ea spune că nu vrea să scrie despre acesta că este „președintele ales”.
radu bucalae scaled jpg
Radu Bucălae sacrificii uriașe pentru rolul din comedia MENTORII. S-a consultat cu medicii înainte să accepte propunerea. „M-am panicat puțin când am aflat”
Radu Bucălae, unul dintre cei mai iubiți artiști de comedie ai momentului, a trecut prin transformări uluitoare pentru rolul din comedia anului, MENTORII.