Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE AR SUBESTIMA  CROIALA TEMPERAT-CONTINENTALĂ MOV DIN INDIA?  

● Comentatorul finalei dintre Spania şi Olanda: „Unii spun că fotbalul e un drog, dar privind la ce fac Robben, Snejder sau Iniesta eşti tentat să crezi că au şi halucinaţiile rolul lor.“ Păi sigur că au! Cine ar subestima o halucinaţie bună?! (M. C.)

● În Brăila, o firmă anunţă: „oferim croitorie damă în spatele blocului“. În Bucureşti ar fi oferit, pe lîngă croiala din spatele blocului, curăţăm dame şi domni (fără discriminare), remodelare corporală gratuită şi chiar servicii funerare non-stop (amintindu-ne de episodul japonezului omorît de un cîine comunitar, pe lîngă blocurile din centru). (S. G.) n După ce am avut o iarnă temperat-continentală (mai mult continentală decît temperată), apoi o primăvară tropicală (anotimpul ploios), cu vagi accente mediteraneene, traversăm o vară cu climat ecuatorial – la prînz sînt 35 de grade, seara vine taifunul şi aversa! Dincolo de părerile specialiştilor, climele astea – cred – n-au ce face şi se vizitează una pe alta. (A. P.)

● Nu cred că v-aţi prins. Săptămîna trecută, dl Emil Boc a fost în vizită de lucru pe şantierul şoselei de centură din Bucureşti. A fost huiduit. (Pînă aici cred că aţi observat). Dar avea cămaşă mov. Dacă îmi amintesc eu bine, parcă movul „ţinea“ cu PD-L-ul mai an şi îl „lucra“ pe Mircea Geoană. Cînd o să-l vedem pe Victor Ponta cu cravată mov, totul va fi clar: alegeri anticipate! (M. V.)

● O aplicaţie Facebook le-a oferit utilizatorilor din India posibilitatea să se joace cu propria imagine pe computer, prin deschiderea la culoare a chipului. Conform regulilor castelor superioare din această ţară, o faţă mai albă este un semn al unui statut social respectabil şi reprezintă paşaportul pentru succes în privinţa sexului frumos. Evident, a urmat un scandal cu reverbaţii internaţionale, al cărui cuvînt de ordine a fost „rasismul“. Nu înţeleg: ce legătură există între rasism şi simpla stupiditate de castă? (M. Ş.)  

NU TE SPERIA, PĂPUŞE:  DUC ÎN MÎNĂ O PUNGĂ  MARE DE DĂBULENI  ÎN CELELALTE ŢĂRI ALE UE, PRIN PIEŢE 

● D-ale taximetriştilor: acum vreo două săptămîni, o prietenă trebuia să ajungă în timp record la aeroportul Băneasa. Face comandă la taxi, acesta vine într-un tîrziu, se urcă şi dă peste... el – taximetristul supererou. Vizibil iritată şi agitată, îi explică pe scurt că-i grăbită şi că trebuie să prindă avionul. Replica lui loveşte prompt: „Nu te speria păpuşe, cu mine eşti în siguranţă“. (Timp în care accelera cu putere, tăia benzile frenetic şi era claxonat din toate părţile.) „Nu mai înjura, în morţii tăi, că fata mea pierde avionul şi mă grăbesc!“ După care, întorcîndu-se spre ea, care avea deja inima cît un purice: „Nu fii tristă, că ajungem. Stai să-ţi pun o piesă de dragoste.“ Şi i-a pus. Jennifer Rush – „The Power of Love“. Apoi a adăugat triumfător: „Asta-i melodie, nu jucărie“. Morala 1: cu taximetriştii bucureşteni nu te pui. Morala 2: „puterea dragostei“ nu are limite. (P. M.)

● Vreţi să ştiţi cum a sunat pe româneşte o traducere nereuşită în franţuzeşte a romanului Travesti de Mircea Cărtărescu? V-o spune chiar scriitorul într-una dintre povestirile din volumul Frumoasele străine, alegînd, pentru exemplificare, o poezioară din folclorul puberal de tabără estivală: „Sînt sărac, n-am nici căciulă, / Am o namilă de p...“ devine tradusă şi apoi retradusă „Sînt sărac, îmi lipseşte pălăria, / Duc în mînă o pungă mare...“. De-asta, din ce în ce mai des, literatura duce la crimă... (S. S.)

● Din seria „absurdul la români“. După ce am vrut atîţia ani produse de import, acum toată lumea caută în piaţă leguma cît mai românească. Pepenii din Turcia se vînd ca fiind „de Dăbuleni“. Altfel spus, acum e cerere. Dar degeaba... (A. M. S.)

● Autorităţile din Maastricht vor să permită consumul de marijuana în cafenele speciale din oraş numai cetăţenilor olandezi. Asta vine după ce un mare număr de francezi şi belgieni trec graniţa doar pentru a fuma marijuana legal. Proprietarii de cafenele au atacat ideea la Curtea Europeană de Justiţie, spunînd că încalcă legislaţia europeană. Avocatul oraşului spune că marijuana fiind ilegală în celelalte ţări ale UE, nu se poate folosi tocmai legea europeană pentru a obliga Olanda să vîndă şi altora decît propriilor cetăţeni. Propun modelul lansat de Curtea noastră Constituţională, care a decis că pensiile speciale pot fi scăzute, mai puţin cele ale magistraţilor. Judecătorii europeni ar trebui să spună că doar olandezii şi magistraţii se pot droga legal în Olanda. (C. G.)

● Cîteva ziare relatează că, drept urmare a crizei economice şi scăderii veniturilor, românii care îşi fac cumpărăturile în supermarketuri au început să meargă, pentru aprovizionare, prin pieţe. În curînd, o să-i chemăm înapoi pe ţăranii alungaţi de pe trotuarele bucureştene. (M. Ş.)  

CARACATIŢA PAUL SE VA AUZI  PE GALBEN – VIRTUAL, DESIGUR –  PRIN SUBCONŞTIENTUL  JURNALISTULUI DE SIROP 

● După ce a prezis, cu succes, cum se vor termina cîteva meciuri de la Mondialul de fotbal, caracatiţa-oracol Paul a devenit vedetă. Au consacrat-o sutele de postări şi zecile de mii de vizualizări de pe youtube. iPhone a creat chiar o aplicaţie pentru telefoanele mobile. De fapt, e doar un mic program care alege, aleator, între două opţiuni indicate de utilizator. Costă 99 de cenţi. Foarte puţin, dacă Paul alege bine. Foarte mult, dacă Paul alege prost. Să-mi cumpăr? Sau să nu-mi cumpăr? (M. M.)

● Lucia Mureşan, vocea Teleenciclopediei, se va auzi acum pe cea mai eterică dintre frecvenţe, acolo unde nu va mai fi nevoită să spună niciodată „...dar asta în episodul următor“. Băieţelul ochelarist care am fost îi aduce aici, acum, un mic omagiu. (M. C.)

● La metrou la Victoriei, un chioşc de covrigi afişează următorul anunţ, roşu pe galben: „Vă rugăm frumos să formaţi coada paralel cu magazinul“. Ce iz al vremurilor de odinioară, aproape în roşu, galben şi albastru! (S. G.)

● Nu ştiu de ce cifra asta are un „ce“ al ei, dar pînă acum au promis cîte 20.000 de euro de căciulă (pentru toţi cetăţenii, pentru tineri – nu mai contează) Mircea Geoană, Dan Diaconescu & OTV şi, mai nou, Adrian Videanu. Carevasăzică, stimaţi alegători, avem puşi deoparte (virtual, desigur) şaij’de mii de euro fiecare. Uau! (M. V.)

● Miercurea trecută pe site-ul HotNews a apărut o ştire care începea cu „Artista Mădălina Manole a murit...“ Se explicau condiţiile în care s-a petrecut tragedia, apoi se citau posibile cauze ale sinuciderii cum că „nu se mai simte frumoasă“. Ştirea intra apoi în detalii de genul „Manole ar mai fi avut probleme de sănătate“ sau „Manole ar mai fi avut o tentativă de sinucidere în urmă cu cîteva zile...“ Şi, Manole în sus, Manole în jos. Prenumele cîntăreţei deja nu mai conta. Poate că, prin subconştientul jurnalistului, dacă artista nu se mai credea frumoasă, nu mai putea să fie nici Mădălina. (A. M.)

● Cartoonistul Harvey Pekar (interpretat de Paul Giamatti în American Splendor), cel care a făcut din propria biografie una dintre cele mai importante serii de benzi desenate din cultura americană, s-a stins în Cleveland-ul natal la 70 de ani. Acum cîteva luni, pe Travel & Living, am văzut un reportaj în care Pekar prezenta o bibliotecă amenajată într-o fostă fabrică de sirop de arţar. Rafturile care susţineau cărţile erau făcute din vechile ţevi în care rămăseseră zeci de litri de sirop. (M. C.)

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.