Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE AR SUBESTIMA  CROIALA TEMPERAT-CONTINENTALĂ MOV DIN INDIA?  

● Comentatorul finalei dintre Spania şi Olanda: „Unii spun că fotbalul e un drog, dar privind la ce fac Robben, Snejder sau Iniesta eşti tentat să crezi că au şi halucinaţiile rolul lor.“ Păi sigur că au! Cine ar subestima o halucinaţie bună?! (M. C.)

● În Brăila, o firmă anunţă: „oferim croitorie damă în spatele blocului“. În Bucureşti ar fi oferit, pe lîngă croiala din spatele blocului, curăţăm dame şi domni (fără discriminare), remodelare corporală gratuită şi chiar servicii funerare non-stop (amintindu-ne de episodul japonezului omorît de un cîine comunitar, pe lîngă blocurile din centru). (S. G.) n După ce am avut o iarnă temperat-continentală (mai mult continentală decît temperată), apoi o primăvară tropicală (anotimpul ploios), cu vagi accente mediteraneene, traversăm o vară cu climat ecuatorial – la prînz sînt 35 de grade, seara vine taifunul şi aversa! Dincolo de părerile specialiştilor, climele astea – cred – n-au ce face şi se vizitează una pe alta. (A. P.)

● Nu cred că v-aţi prins. Săptămîna trecută, dl Emil Boc a fost în vizită de lucru pe şantierul şoselei de centură din Bucureşti. A fost huiduit. (Pînă aici cred că aţi observat). Dar avea cămaşă mov. Dacă îmi amintesc eu bine, parcă movul „ţinea“ cu PD-L-ul mai an şi îl „lucra“ pe Mircea Geoană. Cînd o să-l vedem pe Victor Ponta cu cravată mov, totul va fi clar: alegeri anticipate! (M. V.)

● O aplicaţie Facebook le-a oferit utilizatorilor din India posibilitatea să se joace cu propria imagine pe computer, prin deschiderea la culoare a chipului. Conform regulilor castelor superioare din această ţară, o faţă mai albă este un semn al unui statut social respectabil şi reprezintă paşaportul pentru succes în privinţa sexului frumos. Evident, a urmat un scandal cu reverbaţii internaţionale, al cărui cuvînt de ordine a fost „rasismul“. Nu înţeleg: ce legătură există între rasism şi simpla stupiditate de castă? (M. Ş.)  

NU TE SPERIA, PĂPUŞE:  DUC ÎN MÎNĂ O PUNGĂ  MARE DE DĂBULENI  ÎN CELELALTE ŢĂRI ALE UE, PRIN PIEŢE 

● D-ale taximetriştilor: acum vreo două săptămîni, o prietenă trebuia să ajungă în timp record la aeroportul Băneasa. Face comandă la taxi, acesta vine într-un tîrziu, se urcă şi dă peste... el – taximetristul supererou. Vizibil iritată şi agitată, îi explică pe scurt că-i grăbită şi că trebuie să prindă avionul. Replica lui loveşte prompt: „Nu te speria păpuşe, cu mine eşti în siguranţă“. (Timp în care accelera cu putere, tăia benzile frenetic şi era claxonat din toate părţile.) „Nu mai înjura, în morţii tăi, că fata mea pierde avionul şi mă grăbesc!“ După care, întorcîndu-se spre ea, care avea deja inima cît un purice: „Nu fii tristă, că ajungem. Stai să-ţi pun o piesă de dragoste.“ Şi i-a pus. Jennifer Rush – „The Power of Love“. Apoi a adăugat triumfător: „Asta-i melodie, nu jucărie“. Morala 1: cu taximetriştii bucureşteni nu te pui. Morala 2: „puterea dragostei“ nu are limite. (P. M.)

● Vreţi să ştiţi cum a sunat pe româneşte o traducere nereuşită în franţuzeşte a romanului Travesti de Mircea Cărtărescu? V-o spune chiar scriitorul într-una dintre povestirile din volumul Frumoasele străine, alegînd, pentru exemplificare, o poezioară din folclorul puberal de tabără estivală: „Sînt sărac, n-am nici căciulă, / Am o namilă de p...“ devine tradusă şi apoi retradusă „Sînt sărac, îmi lipseşte pălăria, / Duc în mînă o pungă mare...“. De-asta, din ce în ce mai des, literatura duce la crimă... (S. S.)

● Din seria „absurdul la români“. După ce am vrut atîţia ani produse de import, acum toată lumea caută în piaţă leguma cît mai românească. Pepenii din Turcia se vînd ca fiind „de Dăbuleni“. Altfel spus, acum e cerere. Dar degeaba... (A. M. S.)

● Autorităţile din Maastricht vor să permită consumul de marijuana în cafenele speciale din oraş numai cetăţenilor olandezi. Asta vine după ce un mare număr de francezi şi belgieni trec graniţa doar pentru a fuma marijuana legal. Proprietarii de cafenele au atacat ideea la Curtea Europeană de Justiţie, spunînd că încalcă legislaţia europeană. Avocatul oraşului spune că marijuana fiind ilegală în celelalte ţări ale UE, nu se poate folosi tocmai legea europeană pentru a obliga Olanda să vîndă şi altora decît propriilor cetăţeni. Propun modelul lansat de Curtea noastră Constituţională, care a decis că pensiile speciale pot fi scăzute, mai puţin cele ale magistraţilor. Judecătorii europeni ar trebui să spună că doar olandezii şi magistraţii se pot droga legal în Olanda. (C. G.)

● Cîteva ziare relatează că, drept urmare a crizei economice şi scăderii veniturilor, românii care îşi fac cumpărăturile în supermarketuri au început să meargă, pentru aprovizionare, prin pieţe. În curînd, o să-i chemăm înapoi pe ţăranii alungaţi de pe trotuarele bucureştene. (M. Ş.)  

CARACATIŢA PAUL SE VA AUZI  PE GALBEN – VIRTUAL, DESIGUR –  PRIN SUBCONŞTIENTUL  JURNALISTULUI DE SIROP 

● După ce a prezis, cu succes, cum se vor termina cîteva meciuri de la Mondialul de fotbal, caracatiţa-oracol Paul a devenit vedetă. Au consacrat-o sutele de postări şi zecile de mii de vizualizări de pe youtube. iPhone a creat chiar o aplicaţie pentru telefoanele mobile. De fapt, e doar un mic program care alege, aleator, între două opţiuni indicate de utilizator. Costă 99 de cenţi. Foarte puţin, dacă Paul alege bine. Foarte mult, dacă Paul alege prost. Să-mi cumpăr? Sau să nu-mi cumpăr? (M. M.)

● Lucia Mureşan, vocea Teleenciclopediei, se va auzi acum pe cea mai eterică dintre frecvenţe, acolo unde nu va mai fi nevoită să spună niciodată „...dar asta în episodul următor“. Băieţelul ochelarist care am fost îi aduce aici, acum, un mic omagiu. (M. C.)

● La metrou la Victoriei, un chioşc de covrigi afişează următorul anunţ, roşu pe galben: „Vă rugăm frumos să formaţi coada paralel cu magazinul“. Ce iz al vremurilor de odinioară, aproape în roşu, galben şi albastru! (S. G.)

● Nu ştiu de ce cifra asta are un „ce“ al ei, dar pînă acum au promis cîte 20.000 de euro de căciulă (pentru toţi cetăţenii, pentru tineri – nu mai contează) Mircea Geoană, Dan Diaconescu & OTV şi, mai nou, Adrian Videanu. Carevasăzică, stimaţi alegători, avem puşi deoparte (virtual, desigur) şaij’de mii de euro fiecare. Uau! (M. V.)

● Miercurea trecută pe site-ul HotNews a apărut o ştire care începea cu „Artista Mădălina Manole a murit...“ Se explicau condiţiile în care s-a petrecut tragedia, apoi se citau posibile cauze ale sinuciderii cum că „nu se mai simte frumoasă“. Ştirea intra apoi în detalii de genul „Manole ar mai fi avut probleme de sănătate“ sau „Manole ar mai fi avut o tentativă de sinucidere în urmă cu cîteva zile...“ Şi, Manole în sus, Manole în jos. Prenumele cîntăreţei deja nu mai conta. Poate că, prin subconştientul jurnalistului, dacă artista nu se mai credea frumoasă, nu mai putea să fie nici Mădălina. (A. M.)

● Cartoonistul Harvey Pekar (interpretat de Paul Giamatti în American Splendor), cel care a făcut din propria biografie una dintre cele mai importante serii de benzi desenate din cultura americană, s-a stins în Cleveland-ul natal la 70 de ani. Acum cîteva luni, pe Travel & Living, am văzut un reportaj în care Pekar prezenta o bibliotecă amenajată într-o fostă fabrică de sirop de arţar. Rafturile care susţineau cărţile erau făcute din vechile ţevi în care rămăseseră zeci de litri de sirop. (M. C.)

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?