Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

AH, PROTESTELE!  PRIMUL LUCRU PE CARE-L VEZI  PE CÎTEVA PIETRE VECHI  E INTERDICŢIA DE A TRĂI  PRINTRE TARABE

 ● Ah, femeile! (Şi topurile.) De curînd, Forbes a făcut publică lista celor mai puternice femei din lume. Şi nu mică mi-a fost mirarea cînd am văzut cine, unde şi de ce… Iată cîteva dintre ocupantele primelor poziţii, numai doamne una şi-una: 1) Prima Doamnă a Americii – Michelle Obama; 2) directoarea executivă a Kraft Foods – Irene Rosenfeld; 3) „a doua doamnă a Americii“ – Oprah; 4) „doamna“ Germaniei – Angela Merkel; 5) ex-Prima Doamnă Hillary Clinton; 7) Lady (!) Gaga (o domniţă aparte) şi… abia pe locul 41 (singura prezenţă britanică din Top 100, de altfel), Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În schimb, în clasamentul similar (al celor mai influente femei din UK), realizat de către britanici, Regina ocupă locul al III-lea, pe locul II aflîndu-se Victoria Beckham, iar pe locul I – scriitoarea J.K. Rowling. Chestiune de perspectivă… (P. M.)

● În Franţa, protestele recente au luat o amploare foarte mare. Chiar dacă pare greu de crezut, motivul este creşterea vîrstei de pensionare. Altfel spus, tinerii au ieşit în stradă pentru ceva ce o să li se întîmple şi o să-i afecteze direct abia peste 40 de ani. Cuvîntul „solidaritate“ în franceză încă mai înseamnă ceva. (A. M. S.)

● Primul lucru pe care-l vezi cînd ieşi de la Spitalul de Urgenţă „Floreasca“ e un banner imens pe blocul de vizavi: o reclamă la Skoda, cu sloganul: „Strivit de un munte de griji? Evadează“. E, probabil, o dedicaţie de la fabricantul de maşini pentru toţi striviţii, juliţii şi tăiaţii care ajung la Urgenţă. Şi care cred că vindecarea echivalează cu o Skoda Yeti în rate. (L. V.)

● Descoperirea unor molecule de amidon pe cîteva pietre vechi de 30.000 de ani i-a făcut pe cercetători să afirme că oamenii preistorici au mîncat pîine. Să le fie de bine. (M. M.)

● Deşi non-UE, în ceea ce priveşte interdicţia de a fuma Turcia e mai europeană decît multe alte ţări membre. Atît în restaurante, hoteluri, dar şi pe terase, fumatul e strict interzis, încălcarea fiind sancţionată cu o amendă de 69 de lire turceşti (aproape 150 de lei), iar mica înţelegere cu patronul sau chelnerii nu prea ţine. Să fie oare turcii, din acest punct de vedere, mai catolici decît papa? (S. G.)

● Maiko-dun este numele robotului humanoid pe care japonezii vor să-l trimită pe Lună în 2015. Robotul a costat 11 milioane de dolari şi e programat să înfigă steagul japonez în solul lunar. Americanii, în schimb, au anunţat că pînă în 2030 vor reuşi să trimită zece oameni pentru a trăi pe Marte şi pentru a concepe acolo primul copil extraterestru. Dacă ar fi să aleg, mai degrabă aş vrea să fiu în aliajul robotului, decît în pielea acelui copil. (M. C.)

● „Noua“ piaţă Obor care s-a redeschis la începutul lunii este într-adevăr mult mai civilizată decît cea veche, însă are ceva de hipermarket sătesc, în aer liber. Producătorii sînt împărţiţi în funcţie de zonele din care provin şi unde „produc“, aşa că vei şti sigur că merele pe care le cumperi sînt de Voineşti şi roşiile de Videle. Printre tarabe se plimbă băieţii „de la security“, cu staţiile la ureche. Mai lipsesc cozile la casele de marcat, însă superofertele sînt prezente: „La 6 mici, 1 gratis!“. (A. P.)

AH, DEZECHILIBRAREA!  CEI CARE CRESC UN PUBLIC  DE LEGUME VOR AVEA SILUETA UNEI VACI CU MUUUULT  PESTE PROBLEME

● Prăbuşirea unui avion al companiei aeriene Filar din Republica Democrată Congo, care a provocat moartea a 20 de persoane anul trecut, s-a produs din cauza unui crocodil. Air Journal preia ştirea din publicaţia Jeune Afrique. Singurul supravieţuitor a povestit cum s-a întîmplat: un pasager transporta un crocodil într-un rucsac şi, cînd avionul a început să coboare spre Bandundu, animalul s-a speriat şi a ieşit. Însoţitoarea de bord l-a văzut şi a fugit în partea din faţă a avionului, iar ceilalţi pasageri, la fel de panicaţi, au făcut acelaşi lucru. Dezechilibrarea brutală a fost urmată de intrarea în vrie a aparatului. (A. M. S.)

● În urma unui chestionar online la care au răspuns milioane de oameni, a rezultat un algoritm al corelaţiilor. Iată cîteva: cei care cred în OZN-uri preferă Pepsi, cei care preferă pulpă în suc trec pe roşu la semafor, cei care cresc singuri la părinţi vor avea pisică în casă, doctoranzii preferă pixurile cu pastă albastră celor cu pastă neagră, cei cărora le plac prăjiturile cred în viaţa de după moarte… (M. C.)

● Melodrama aceea indiană Lanţul amintirilor, care în anii ’70 a făcut rupere în Bucureşti, a avut acum, în 2010, o teleaudienţă mai mare decît „derby-ul de România“, Steaua-Dinamo. Pe un interval de peste trei ore, s-a înregistrat un rating de 5,2 (faţă de 3,8 în Ştefan cel Mare) la un public comercial fixat între 18-49 de ani. Adică un public de nenăscuţi sau bieţi puştani prin ’70. Rămîne cum am vorbit: melodrama bate tot ce se poate bate. (R. C.)

● Din schimbările vieţii noastre. De pe firma aceea adorabilă „Haine pentru graşi şi grăsuţi“ au dispărut grăsuţii. În locul lor a apărut firma „Fructe şi legume de la producători“. Dar şi ce-a rămas – „Haine pentru graşi“ – are hazul ei. Să tot trăieşti în Bucureşti. (R. C.)

● Într-un restaurant vienez pe nume „Plachutta“ am avut surpriza ca, într-una din foile meniului, să văd silueta unei vaci împărţite pe zone, numerotate, precum hărţile din anumite manuale. În dreptul fiecărui număr stăteau scrise caracteristicile cărnii din respectiva parte a corpului: mai slabă, mai suculentă, mai grasă… Deşi mîncarea era foarte bună şi serviciul impecabil, obiectificarea în asemenea măsură a vacii, care prin alte părţi e un animal sacru, mi-a lăsat un gust amar. (I. P.)

● Die Zeit a publicat săptămîna trecută un supliment cu „cele mai frumoase hoteluri sub 100 de euro“ (din Barcelona, Sevilla, Alpi, Florenţa etc.). Propun un supliment despre „cele mai urîte, dar cu pretenţii hoteluri cu muuuult peste 100 de euro“ (din Bucureşti, Mamaia, Poiana Braşov etc.). (M. V.)

● Încă o frază, dacă mai era nevoie, a lui Traian Băsescu care n-ar fi putut fi rostită de nici un alt preşedinte (de ţară) din Uniunea Europeană: „Nu dau şanse nici unei femei la preşedinţia partidului sau a ţării“. N-ar strica, la Cotroceni, un consilier pe probleme de psihologie abisală. (S. S.)

 AH, MAFIE! RAZELE SOARELUI  AU FOST AMÎNATE  DIN CAUZA DUMNEAEI

● Din stenogramele astea, pe mine cel mai mult m-au amuzat apelativele cu care „Sorinache“ (Cozmin Guşă dixit) Våntu se adresa oamenilor cumpăraţi de el sau doar parteneri de mafie politico-economică: „Doruleţ, iubitul meu amic“ (Buşcu), „Bătrînelule“ (Chirieac), „Măi, tati“ (Nistorescu)… Un mogul tandru! (M. C.)

● Cea mai frumoasă scenă tomnatică am văzut-o într-o mustărie de pe faleza Dunării, la Brăila. Doi pensionari care îşi pierdeau vremea prin port şi-au luat fiecare cîte o cănuţă cu must. Primul şi-a ridicat cana în aşa fel încît razele soarelui să-i scoată în evidenţă culoarea rubinie. „Must!“, a spus plin de satisfacţie. Al doilea i-a răspuns ca şi cum ar fi strivit în gură o boabă de strugure: „Must!“. Apoi au băut în tăcere. (A. P.)

● Două concerte pe care Lady Gaga le avea programate la Paris au fost amînate din cauza grevelor care paralizează Franţa. Pagubă-n ciuperci, am putea spune. Francezii, aceşti greci ai Europei de Vest, sînt nemulţumiţi de mărirea vîrstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Ei vor adică să iasă la pensie înainte să ajungă ga-ga. (A. M.)

● Treceam într-o zi pe strada Academiei, prin faţa anticariatului „Unu“. Între coloane, pe un scăunel, şedea o florăreasă de neam gitan. În jurul ei, pe jos, erau înşirate nişte vase cu flori (crizanteme, dacă nu mă-nşel), iar alături de ea, ajutînd-o la negoţ, sta de veghe consortul dumneaei. Care, văzînd în mine un potenţial client, m-a întrebat: „Doriţi un ghiveci de o frumuseţe deosebită?“. La o asemenea întrebare, mai c-aş fi dorit. (D. S.)

Foto: V. Dorolti

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Donald Trump ia în considerare revenirea SUA în OMS, la doar câteva zile după ce a semnat decretul de retragere
Preşedintele Donald Trump a declarat sâmbătă că ar putea lua în considerare revenirea la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi a adăugat că va cere Arabiei Saudite să facă o investiție de aproximativ un trilion de dolari în SUA.
foto facebook mihai demetriade png
Un consilier CNSAS spune că „fasciștii români au instrumentat subiectul” furtului tezaurului și îndeamnă la destabilizare internă
Mihai Demetriade, consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), a discutat într-o postare despre percepția publică asupra furtului tezaurului de la Muzeul Drents din Olanda.
Momentul în care peretele muzeului explodează Foto Captură video jpg
Momentul atacului de la muzeul din Olanda. Jaful a durat mai puţin de trei minute
Poliția olandeză a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale jafului de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Un perete al clădirii a fost aruncat în aer, iar jaful a durat mai puțin de trei minute. Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan consideră că Olanda are datoria să identific
Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump plănuiește o vizită în Coreea de Nord pentru discuții cu Kim Jong-un: „I-a plăcut de mine”
Președintele SUA, Donald Trump, plănuiește să facă o vizită în Coreea de Nord, unde să se întâlnească cu liderul Kim Jong Un.
Test nuclear racheta Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice. Kim Jong-un: „Mijloacele de descurajare sunt mult mai perfecţionate”
Coreea de Nord a testat rachete de croazieră strategice pe care le-a lansat în mare, a anunţat agenţia de oficială de presă KCNA.
banner Mihai Voropchievici png
O ceaţă densă învăluie peisajul din apropierea micului sat bavarez Puchheim din sudul Germaniei FOTO AFP / Christof Stache
Prognoza meteo duminică, 26 ianuarie. Cod galben de ceață densă în peste jumătate din țară, inclusiv în Capitală
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting de Cod galben de ceaţă densă în mai multe localităţi din 23 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti.
crin antonescu inquam jpg
Consiliul Naţional al PNL decide validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
Consiliul Naţional al PNL se reuneşte, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu, fost preşedinte al partidului, la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Propunere bombă pentru Dan Șucu: „Edi Iordănescu e antrenorul potrivit la Genoa”
Fostul selecționer al României nu mai activează după Euro 2024.