Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Cu ochii n 3,14 jpeg

AH, PROTESTELE!  PRIMUL LUCRU PE CARE-L VEZI  PE CÎTEVA PIETRE VECHI  E INTERDICŢIA DE A TRĂI  PRINTRE TARABE

 ● Ah, femeile! (Şi topurile.) De curînd, Forbes a făcut publică lista celor mai puternice femei din lume. Şi nu mică mi-a fost mirarea cînd am văzut cine, unde şi de ce… Iată cîteva dintre ocupantele primelor poziţii, numai doamne una şi-una: 1) Prima Doamnă a Americii – Michelle Obama; 2) directoarea executivă a Kraft Foods – Irene Rosenfeld; 3) „a doua doamnă a Americii“ – Oprah; 4) „doamna“ Germaniei – Angela Merkel; 5) ex-Prima Doamnă Hillary Clinton; 7) Lady (!) Gaga (o domniţă aparte) şi… abia pe locul 41 (singura prezenţă britanică din Top 100, de altfel), Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În schimb, în clasamentul similar (al celor mai influente femei din UK), realizat de către britanici, Regina ocupă locul al III-lea, pe locul II aflîndu-se Victoria Beckham, iar pe locul I – scriitoarea J.K. Rowling. Chestiune de perspectivă… (P. M.)

● În Franţa, protestele recente au luat o amploare foarte mare. Chiar dacă pare greu de crezut, motivul este creşterea vîrstei de pensionare. Altfel spus, tinerii au ieşit în stradă pentru ceva ce o să li se întîmple şi o să-i afecteze direct abia peste 40 de ani. Cuvîntul „solidaritate“ în franceză încă mai înseamnă ceva. (A. M. S.)

● Primul lucru pe care-l vezi cînd ieşi de la Spitalul de Urgenţă „Floreasca“ e un banner imens pe blocul de vizavi: o reclamă la Skoda, cu sloganul: „Strivit de un munte de griji? Evadează“. E, probabil, o dedicaţie de la fabricantul de maşini pentru toţi striviţii, juliţii şi tăiaţii care ajung la Urgenţă. Şi care cred că vindecarea echivalează cu o Skoda Yeti în rate. (L. V.)

● Descoperirea unor molecule de amidon pe cîteva pietre vechi de 30.000 de ani i-a făcut pe cercetători să afirme că oamenii preistorici au mîncat pîine. Să le fie de bine. (M. M.)

● Deşi non-UE, în ceea ce priveşte interdicţia de a fuma Turcia e mai europeană decît multe alte ţări membre. Atît în restaurante, hoteluri, dar şi pe terase, fumatul e strict interzis, încălcarea fiind sancţionată cu o amendă de 69 de lire turceşti (aproape 150 de lei), iar mica înţelegere cu patronul sau chelnerii nu prea ţine. Să fie oare turcii, din acest punct de vedere, mai catolici decît papa? (S. G.)

● Maiko-dun este numele robotului humanoid pe care japonezii vor să-l trimită pe Lună în 2015. Robotul a costat 11 milioane de dolari şi e programat să înfigă steagul japonez în solul lunar. Americanii, în schimb, au anunţat că pînă în 2030 vor reuşi să trimită zece oameni pentru a trăi pe Marte şi pentru a concepe acolo primul copil extraterestru. Dacă ar fi să aleg, mai degrabă aş vrea să fiu în aliajul robotului, decît în pielea acelui copil. (M. C.)

● „Noua“ piaţă Obor care s-a redeschis la începutul lunii este într-adevăr mult mai civilizată decît cea veche, însă are ceva de hipermarket sătesc, în aer liber. Producătorii sînt împărţiţi în funcţie de zonele din care provin şi unde „produc“, aşa că vei şti sigur că merele pe care le cumperi sînt de Voineşti şi roşiile de Videle. Printre tarabe se plimbă băieţii „de la security“, cu staţiile la ureche. Mai lipsesc cozile la casele de marcat, însă superofertele sînt prezente: „La 6 mici, 1 gratis!“. (A. P.)

AH, DEZECHILIBRAREA!  CEI CARE CRESC UN PUBLIC  DE LEGUME VOR AVEA SILUETA UNEI VACI CU MUUUULT  PESTE PROBLEME

● Prăbuşirea unui avion al companiei aeriene Filar din Republica Democrată Congo, care a provocat moartea a 20 de persoane anul trecut, s-a produs din cauza unui crocodil. Air Journal preia ştirea din publicaţia Jeune Afrique. Singurul supravieţuitor a povestit cum s-a întîmplat: un pasager transporta un crocodil într-un rucsac şi, cînd avionul a început să coboare spre Bandundu, animalul s-a speriat şi a ieşit. Însoţitoarea de bord l-a văzut şi a fugit în partea din faţă a avionului, iar ceilalţi pasageri, la fel de panicaţi, au făcut acelaşi lucru. Dezechilibrarea brutală a fost urmată de intrarea în vrie a aparatului. (A. M. S.)

● În urma unui chestionar online la care au răspuns milioane de oameni, a rezultat un algoritm al corelaţiilor. Iată cîteva: cei care cred în OZN-uri preferă Pepsi, cei care preferă pulpă în suc trec pe roşu la semafor, cei care cresc singuri la părinţi vor avea pisică în casă, doctoranzii preferă pixurile cu pastă albastră celor cu pastă neagră, cei cărora le plac prăjiturile cred în viaţa de după moarte… (M. C.)

● Melodrama aceea indiană Lanţul amintirilor, care în anii ’70 a făcut rupere în Bucureşti, a avut acum, în 2010, o teleaudienţă mai mare decît „derby-ul de România“, Steaua-Dinamo. Pe un interval de peste trei ore, s-a înregistrat un rating de 5,2 (faţă de 3,8 în Ştefan cel Mare) la un public comercial fixat între 18-49 de ani. Adică un public de nenăscuţi sau bieţi puştani prin ’70. Rămîne cum am vorbit: melodrama bate tot ce se poate bate. (R. C.)

● Din schimbările vieţii noastre. De pe firma aceea adorabilă „Haine pentru graşi şi grăsuţi“ au dispărut grăsuţii. În locul lor a apărut firma „Fructe şi legume de la producători“. Dar şi ce-a rămas – „Haine pentru graşi“ – are hazul ei. Să tot trăieşti în Bucureşti. (R. C.)

● Într-un restaurant vienez pe nume „Plachutta“ am avut surpriza ca, într-una din foile meniului, să văd silueta unei vaci împărţite pe zone, numerotate, precum hărţile din anumite manuale. În dreptul fiecărui număr stăteau scrise caracteristicile cărnii din respectiva parte a corpului: mai slabă, mai suculentă, mai grasă… Deşi mîncarea era foarte bună şi serviciul impecabil, obiectificarea în asemenea măsură a vacii, care prin alte părţi e un animal sacru, mi-a lăsat un gust amar. (I. P.)

● Die Zeit a publicat săptămîna trecută un supliment cu „cele mai frumoase hoteluri sub 100 de euro“ (din Barcelona, Sevilla, Alpi, Florenţa etc.). Propun un supliment despre „cele mai urîte, dar cu pretenţii hoteluri cu muuuult peste 100 de euro“ (din Bucureşti, Mamaia, Poiana Braşov etc.). (M. V.)

● Încă o frază, dacă mai era nevoie, a lui Traian Băsescu care n-ar fi putut fi rostită de nici un alt preşedinte (de ţară) din Uniunea Europeană: „Nu dau şanse nici unei femei la preşedinţia partidului sau a ţării“. N-ar strica, la Cotroceni, un consilier pe probleme de psihologie abisală. (S. S.)

 AH, MAFIE! RAZELE SOARELUI  AU FOST AMÎNATE  DIN CAUZA DUMNEAEI

● Din stenogramele astea, pe mine cel mai mult m-au amuzat apelativele cu care „Sorinache“ (Cozmin Guşă dixit) Våntu se adresa oamenilor cumpăraţi de el sau doar parteneri de mafie politico-economică: „Doruleţ, iubitul meu amic“ (Buşcu), „Bătrînelule“ (Chirieac), „Măi, tati“ (Nistorescu)… Un mogul tandru! (M. C.)

● Cea mai frumoasă scenă tomnatică am văzut-o într-o mustărie de pe faleza Dunării, la Brăila. Doi pensionari care îşi pierdeau vremea prin port şi-au luat fiecare cîte o cănuţă cu must. Primul şi-a ridicat cana în aşa fel încît razele soarelui să-i scoată în evidenţă culoarea rubinie. „Must!“, a spus plin de satisfacţie. Al doilea i-a răspuns ca şi cum ar fi strivit în gură o boabă de strugure: „Must!“. Apoi au băut în tăcere. (A. P.)

● Două concerte pe care Lady Gaga le avea programate la Paris au fost amînate din cauza grevelor care paralizează Franţa. Pagubă-n ciuperci, am putea spune. Francezii, aceşti greci ai Europei de Vest, sînt nemulţumiţi de mărirea vîrstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Ei vor adică să iasă la pensie înainte să ajungă ga-ga. (A. M.)

● Treceam într-o zi pe strada Academiei, prin faţa anticariatului „Unu“. Între coloane, pe un scăunel, şedea o florăreasă de neam gitan. În jurul ei, pe jos, erau înşirate nişte vase cu flori (crizanteme, dacă nu mă-nşel), iar alături de ea, ajutînd-o la negoţ, sta de veghe consortul dumneaei. Care, văzînd în mine un potenţial client, m-a întrebat: „Doriţi un ghiveci de o frumuseţe deosebită?“. La o asemenea întrebare, mai c-aş fi dorit. (D. S.)

Foto: V. Dorolti

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

iustina daiana insula iubirii jpg
Iustina și Daiana de la Insula Iubirii, țepuite de turci la un salon: „Ne-am țigănit acolo cu ei”
Iustina Loghin și Daiana Prodan, fostele concurente de la emisiunea fenomen „Insula Iubirii”, s-au bucurat de o mică vacanță alături de partenerii lor de viață în Istanbul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Însă, bineînțeles, escapada a avut și câteva momente mai neplăcute. Ce au pățit c
FOTO ISU Gorj
Explozie cuplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.