Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

POPULAŢIA ARE MAI MULTĂ ÎNCREDERE ÎN PAHARNICUL GUGUŞTIUC (PUS SĂ RECITE DESPRE RÎURILE DE CINSTE) DECÎT ÎN CEI CĂRORA LE PLACE SĂ DEA VEŞTI BUNE 

● Bătuciţi şi desensibilizaţi de atîtea sondaje, cred că nu s-a acordat atenţia cuvenită aceluia care, pentru prima oară, după ştiinţa mea, stabilea că populaţia are mai multă încredere în pompieri (locul 1) decît în Biserică şi în Armată, atotstătătoarele fruntaşe. Vi se pare un moft romånesc? (R. C.)

● Gigi Fedeleş e maestru de ceremonii la restaurantul „Cavalerul Medieval“ din Iaşi. Pe vremea lui Ştefan cel Mare, ce-ar fi fost? Paharnicul Gigi? Stolnicul Fedeleş? (L. V.)

● Din cauză de artificii, în noaptea de Revelion numai guguştiuc, maidanez sau alarmă de maşină să nu fii! (M. C.)

● Asta o fi publicitatea de criză? Cea în care preşedintele unei companii de asigurări e pus să recite cu intonaţie penibilă un text, în timp ce îmbracă o geacă de fîş şi coboară în stradă să audă direct de la oameni ce-şi doresc de la o poliţă de asigurare? Decît s-o ia pe la Ploieşti cu un spot din ăsta tîmpit, n-ar fi mai eficient să spună doar atît: „Veniţi la noi, că e ieftin?“. (A. M. S.)

● În 1978, Boney M devenea prima trupă vestică invitată, de însuşi Leonid Brejnev, să concerteze în Piaţa Roşie. Săptămîna trecută, Bobby Farrell, fondatorul trupei, a murit la St. Petersburg, în camera sa de hotel. Probabil acum deja deapănă amintiri cu Brejnev despre Ma Baker, îi povesteşte despre rîurile din Babylon sau despre vizitele la Bahama Mama. Iar Brejnev îi spune care-i adevărul cu Rasputin şi de ce nu le-a permis atunci să cînte melodia în concert. (M. C.)

● Transcriu din Gazeta lu’ Piedone (buletin informativ pentru cetăţenii sectorului 4, anul 3, nr. 16, decembrie 2010) două strofe din „Pluguşorul lui Piedone“, un amplu poem gospodăresc, demn să figureze la loc de cinste în orice antologie a liricii edilitare. Aşadar, prima strofă: „Aho, aho, vecini stimaţi / Ce-n Sectorul 4 staţi, / Îmi scot basca-n faţa voastră, / Să vă spun o romånească“. Şi ultima: „Cetăţenii mei, ca fraţi / Aşa vă simt de-apropiaţi, / Să fiţi sănătoşi, voinici, / Şi cei mari, dar şi cei mici, / Să sporească muncitorii, / Să trăiască seniorii, / Să aveţi bogăţii cu tone / Vă urează Piedone!“. (D. S.)

● La o anchetă recentă cu eterna întrebare adresată periodic celor care şi-au făcut o meserie din scris: „De ce scrieţi?“, Umberto Eco a răspuns cel mai scurt dintre toţi scriitorii invitaţi: „Pentru că-mi place“. Adevărul e că se vede că-i place, iar ce scrie UE le place şi multor altora. Dar ce ne facem cu cei cărora le place (foarte mult, enorm, total) să scrie, dar nu-i citeşte mai nimeni? (S. S.)

● Un purtător de cuvînt al guvernului fostei republici sovietice Kîrgîzstan a anunţat că autorităţile acestei ţări au decis să dea unui vîrf din munţii Tian Chan numele de Vladimir Putin. E o tradiţie. Unii îşi mai amintesc probabil că Braşovul s-a numit cîndva Oraşul Stalin sau că oraşul Ştei s-a numit şi Dr. Petru Groza. De mirare e că totuşi vîrful ales să poarte numele Putin are o altitudine de numai 4446 de metri. Nu e cam Puţin? (A. M.)

● „Veşti bune de la FMI: luăm banii şi încheiem un nou acord“ – titrează Evenimentul zilei. Nenică, ce mai veste bună… (M. M.)

CU GÎNDUL LA ANUL TRECUT, ANUL NOU SE UITĂ LA TINE CA LA UN FILM CONTAGIOS  DIN SERIA CU EVACUAREA

● Cu gîndul la mediatizarea accidentului lui Huidu: ce belea să fii vedetă şi să nu fii lăsat în pace nici măcar cînd eşti în comă în străinătate! (M. C.)

● Anul trecut, 80.000 de maşini au dispărut din Capitală. Probabil că au plecat în provincie. (L. V.)

● Emil Boc, de Anul Nou: „Le mulţumesc românilor pentru înţelepciunea şi răbdarea de care au dat dovadă în 2010“. N-aveţi pentru ce, domnu’ Boc… (M. V.)

● Am văzut pe Money.ro (http://www.money.ro/lista-clanurilor-din-universitatile-romanesti_814891.html) o listă a clanurilor universitare din România. Deloc completă, de altfel. Sînt acolo multe cupluri neveste-bărbaţi. Aici merge contraargumentul că oamenii s-au cunoscut în facultate şi au rămas să predea împreună. Noua lege a educaţiei le interzice să fie subordonaţi unul altuia, ceea ce ar putea să prindă bine la viaţa de cuplu. Mă rog, discuţia e complicată. Ce nu înţeleg în ruptul capului e puzderia de copii care lucrează acolo unde părintele este şef. Asta nu o pricep absolut deloc la nivel uman: de ce ai vrea să munceşti acolo unde este şef tac-tu? Nu îţi trece prin cap că toţi se uită la tine ca la un pilos? Poate că tu eşti chiar deştept, dar nimeni nu poate şti, pentru că te-a băgat părintele acolo. De ce nu te duci la altă facultate, în alt oraş? De ce nu faci altceva în viaţă? Chiar vrei să stai aşa, să nu ştii cît de bun eşti pe cont propriu? Pe de altă parte, nu pot să pricep de ce ţi-ai lua fiul ca asistent la facultate. Nu ştii că toţi se vor uita la tine ca la un maniac, şi la el ca la un ratat? E mai bine cu leafă bună şi castrat decît să fie o personalitate în sine?  (C. G.)

● De săptămîni, luni, (poate chiar) ani mă urmăreşte o reclamă care se difuzează înaintea fiecărui film de la Movieplex. „Sînt Elena şi sînt o shopaholică în fază cronică“ – zice domniţa. În fapt, e o pisi cu o voce extrem de enervantă (genul „unghii scrijelind tabla“). Rog a se schimba în 2011. (P. M.)

● Dacă te cheamă Tibi Scobiola (scolioză + scabie = scobiola), eşti contagios sau nu? (L. V.

● Din seria diminutivizării României: facturică (la Poştă) şi jambonel (la Angst). (M. C.)

● După cîinele Bosquito, transformat în vedetă după ce a provocat moartea unui cetăţean japonez, îl avem pe cîinele Rostogol, cel luat la subraţ de Vadim Tudor la încheierea scandalului cu evacuarea. Se pare că, din scandalurile la nivel înalt, tot maidanezii au de cîştigat. (S. G.

NU MAI E MULT PÎNĂ CÎND VOM GĂSI INFORMAŢIILE ÎNCEPUTULUI  PE CARE TE POŢI BAZA

● Ce văd, a doua zi după Bobotează, într-un coş de gunoi din Piaţa Crîngaşi? Un pet gol, fără etichetă, pe care scria cu marker-ul „AGHEASMĂ 2010“ (vezi foto). Nu mai e mult pînă cînd vom găsi la supermarket agheasmă la ofertă. (M. C.)

● La ştirile de pe Realitatea TV, opinia unui criminalist despre o „descoperire macabră“: „Din păcate, informaţiile au apărut doar în media şi insuficient de suculente pentru a se putea trage o concluzie“. (D. S.)

● Subiectul uneia dintre ştirile începutului de an: în timp ce românii obişnuiţi stăteau la cozi nesfîrşite pe DN1 pentru a se întoarce acasă din vacanţă (Care cozi? Pe 2 ianuarie, un reporter transmitea în direct din mijlocul unei şosele goale, pîndind eventualele maşini), unul dintre cetăţenii acestei ţări şi-a permis să-i sfideze pe ceilalţi şi să ia elicopterul. Totuşi, era vorba despre preşedintele ţării… cu ce era să vină, cu bicicleta? (A. P.)

● La aşa-zisa cumpănă dintre ani, surîsul meu cel mai rezistent a fost trezit de preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, atunci cînd l-a numit pe Barack Obama „colegul meu, un om pe care te poţi baza“. (R. C.)

Foto: M. CHIVU

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

bursa foto pixabay
Top 10 companii care se pot lista la bursă în 2025: ce se spune despre Shein (analiză)
Mai multe companii și-ar putea face debutul pe bursă în 2025, oferindu-le investitorilor români oportunități de investiții în sectoare cu creștere accelerată, precum AI, fintech, e-commerce și comunicare digitală.
image png
De ce nu ar trebui să refolosiți recipientele de la lumânările parfumate pentru a bea apă chiar dacă le-ai spălat?
Este o practică destul de frecventă ca oamenii să refolosească recipientele de la lumânările parfumate, pentru că sunt foarte drăguțe, pentru a bea apă sau pentru a stoca alte lichide.
regina letizia costum rosu umbrela profimedia jpg
Regina Letizia, cu o umbrelă cât ea de mare! Nu a vrut să-și ude costumul de firmă
Regina Letizia a Spaniei (52 de ani) a vizitat joi Școala Primară și de Educație Preșcolară Cortes de Cádiz, din Madrid, unde a uimit cu ținuta sa roșie.
shutterstock 2201647663 jpg
Rusia își intensifică războiul din umbră împotriva NATO, cu consecințe potențial catastrofale, avertizează foști oficiali
Rusia își intensifică războiul din umbră, hibrid, pe care îl duce împotriva NATO, avertizează foști oficiali europeni și ai NATO.
image png
Amuleta puternică pe care ar trebui să o porți cu tine peste tot pentru a nu duce niciodată grija banilor
Dacă te întrebi cum ai putea să îmbunătățești situația ta financiară și să atragi mai mulți bani, există o amuletă specială care poate să-ți aducă prosperitate: pirita, cunoscută și sub denumirea de „aurul nebunului”.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Nicăieri în lume oamenii nu mai au încredere în guvern, mediul de afaceri și bogați
Temerile economice s-au transformat în resentimente peste tot în lume, șase din 10 respondenți raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.
Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.
Departament IT FOTO Shutterstock jpg
IT-iștii nu mai sunt răsfățații pieței muncii: „Am aplicat la 255 de poziții deschise. Am burnout de la interviuri ratate”
IT-iștii erau, cu câțiva ani în urmă, răsfățații pieței muncii, cu salarii și condiții de muncă excelente. Situația s-a schimbat și mulți dintre angajații din domeniu își caută cu disperare, de luni de zile, un loc de muncă. Un clujean a trimis fără succes 255 de aplicații pentru o slujbă în IT.