Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

POTRIVIT INFORMAŢIILOR  CELOR ÎNCREDINŢAŢI CĂ CINE  RÎDE LA URMĂ RÎDE EXCEPŢIONAL, PERIOADA ÎN CARE ISPRAVA STUPIDĂ ÎŞI CAUTĂ UN LOC  AR PUTEA ATINGE COTE MAXIME  

● Tare ştirea asta de pe HotNews.ro: „Doi mexicani, consideraţi ultimii vorbitori ai limbii ayapaneco, refuză să vorbească unul cu celălalt, punînd în pericol existenţa acestui idiom“ –relatează The Guardian. „Manuel Segovia (75 de ani) şi Isidro Velazquez (69 de ani) locuiesc în satul Ayapa, în statul sudic Tabasco, la doar 500 de metri distanţă unul de altul. Potrivit informaţiilor, cei doi nu s-au plăcut niciodată şi nu vor să-şi vorbească“. Asta e ca în bancul ăla în care balenoiul îi spune balenei: „Auzi, o planetă întreagă spune că sîntem pe cale de dispariţie şi tu îmi bagi pretextul ăsta că ai migrenă?“. (C. G.)

● Tot mai numeroase sînt zilele cînd – cuprinzînd cioclopedic viaţa lumii întregi – îmi vine să le strig celor încredinţaţi că cine rîde la urmă rîde mai bine: „Doamnelor şi domnilor, staţi blînd, cine va rîde la urmă e un prost“. După care îmi iau seama (nu viaţa!) şi tac. (R. C.)

● O reclamă de Paşti la carcasă de miel: „Un preţ excepţional, ciuleşte bine urechile!“. Cu alte cuvinte, unde nu-s urechi, vai de carcasă? (S. G.)

● O meserie în vitrina Bucureştiului: controlor de bilete I.T.B. e titlul unui film de un irezistibil haz involuntar, care poate fi văzut pe YouTube (este un film didactic, realizat de Secţia de Proiectare Cercetare a Întreprinderii de Transport Bucureşti pentru uzul controlorilor de bilete ai anilor ’70). Iată un extras: „Momentul începerii controlului este unul dintre cele mai importante momente ale acţiunii de control. De aprecierea lui greşită se leagă numeroase incidente şi, de aici, numeroase contestaţii şi sesizări la adresa controlorilor. Analiza acestor contestaţii denotă că de multe ori controlorul apreciază eronat termenul «de îndată» prevăzut în Decizia 688/1974. Aşadar, controlorul trebuie să aprecieze momentul în care este depăşită limita lui «de îndată» în funcţie de situaţia concretă în care se găseşte persoana respectivă. Pentru o persoană în vîrstă, «de îndată» înseamnă toată perioada în care aceasta îşi caută un loc pe care să-şi aşeze bătrîneţile“. (D. S.)

● Mai am un comentariu legat de isprava filozofului Umberto Galimberti, care l-a plagiat pe Noica. Dacă aş fi editorul cărţii Şase maladii ale spiritului contemporan, aş marketa-o cu următorul text: „Această lucrare a fost plagiată cu succes în Italia“. (M. C.)

● Am şi eu unul. M-a sunat cineva de la Jurnalul naţional şi mi-a cerut să-i răspund la o anchetă. Întrebarea era complet stupidă, aşa că n-am răspuns. Iat-o: „Ce autor român credeţi că mai are şansa să fie plagiat în lume?“. Carevasăzică, plagiatul a devenit o nouă şansă de afirmare a culturii române în lume? (M. V.)

● Am primit un pliant prin care sînt invitat să apăr Bucureştiul de Elena Udrea. Îmi imaginam şi eu că doamna aceea blondă ar putea reprezenta un oareşcare pericol pentru bucureşteni. Chiar şi pe pliant apare o poză de-a ei cu un mare decolteu. Pe ultima pagină a pliantului sînt însă şi pozele celor împreună cu care sînt invitat să apăr Bucureştiul. Printre ei e şi Piedone, primarul sectorului 4. Adică să mă asociez cu Piedone contra Elenei Udrea. Păi, şi dacă mi s-ar cere invers, adică să mă asociez cu Elena Udrea contra lui Piedone, mi s-ar părea cam tot aia. (A. M.)

● Intrînd deunăzi la bancă, am prins sfîrşitul unei conversaţii ce părea înfocată (deşi civilizată) dintre un domn şi o doamnă, amîndoi români. El: „Doamnă, toţi din ţara asta trăiesc din banii noştri, ai europenilor.“ Ea: „Domnule, dvs. nu trăiţi tot în România?“ El: „Nu, doamnă, eu stau în Germania, sînt cetăţean european!“ Ea: „Păi, şi eu nu sînt tot cetăţean european?“ El: „Nu! Dvs. sînteţi români. Şi trăiţi din banii mei!“ Ea: „Nu, domnule, eu trăiesc din munca mea.“ El (ieşind): „Nu-i adevărat! O zi bună!“ Ea: „La fel.“ Apoi, ca pentru sine – „Şi mai multă minte…“ Discriminarea atinge cote maxime în Săptămîna Mare. (P. M.)

O COMBINAŢIE ÎNTRE COREGRAFIE ŞI ADMIRAŢIA PENTRU O PIATRĂ NU E O INJURIE

● Jadranka Kosor, prim-ministrul Croaţiei – o combinaţie între Elena Udrea şi Marian Vanghelie – s-a dus la graniţă pentru a-i întîmpina personal pe turişti. Primul a fost un maghiar căruia Jadranka Kosor i-a spus, în engleza ei: „Oh, you’re from Hungary!? I was there the day after yesterday!“. (M. C.)

● Unul dintre puţinele lucruri demne de menţionat de la adormitoarea Gală UNITER a fost discursul lui Andras Lorant care, primind premiul special pentru coregrafie, le-a mulţumit „soţiilor mele care n-au fost să fie“. Cînd o să primesc un premiu, o să fac şi eu la fel. Cu soţii, se-nţelege. (L. V.)

● Dl Radu Cosaşu se amuza cît se poate de serios pe seama faptului că un cîntăreţ de muzică populară tocmai a fost ales preşedintele Republicii Haiti. Eu vreau să-mi exprim admiraţia pentru brazilieni, care l-au trimis consul în SUA pe cel mai mare poet al lor – Vinicius de Moraes –, apoi şi-au numit aeroportul internaţional din Rio după numele unui cîntăreţ de bossa nova – Antonio Carlos Jobim. Ce popoare! (M. C.)

● Pe un şantier, un copilaş jegos şi pletos se tîrîie, scîncind, în urma mamei şi-a unei mătuşi. Din cînd în cînd, loveşte cu piciorul în cîte-o piatră, scuipă scîrbit şi înjură printre dinţi. „Nu vreau să mă tund“. Maică-sa trage de el şi-l grăbeşte: „Hai, bre, mai repede, că demolează ăştia frizeria pîn’ te mişti tu“. Din păcate pentru oraşul Bucureşti, dar din fericire pentru băiat, casa în care se găsea frizeria fusese demolată cu două zile înainte ca eu să asist la acest dialog. (M. M.)

● În gara Strehaia (jud. Mehedinţi) m-am lămurit, pe viu, că vocabula „muiere“ utilizată pentru desemnarea zisului sex frumos, în loc de clasica „femeie“, nu e o injurie, ci un regionalism: pe toaleta, mizerabilă, de acolo, lîngă obişnuitul „Bărbaţi“ stă scris „Muieri“. (I. P.)

DA, A DISPĂRUT GHINIONUL (ACELAŞI LUCRU, DORIT CU ARDOARE, SCURTEAZĂ VIAŢA)

● Internautul Bvla 2000 îmi mulţumeşte pentru semnalarea în Dilema veche a interviului acordat de Xavi în The Guardian şi mă întreabă: „Nu e aşa că propoziţia care v-a plăcut cel mai mult a fost aceea – «Rezultatul este o impostură în fotbal»?“. Da. Cu multă prudenţă în generalizare. (R. C.)

● În timp ce dădea mîna cu spectatorii veniţi la concertul pe care-l susţinea în Mexic, Shakirei i-a dispărut inelul. Comentariul unui ascultător al Radio Guerrilla: „Dacă vine în România, îi dispar şi chiloţii“. Nu că „dacă“, Shakira chiar vine în România. Pe 7 mai. (L. V.)

● Pentru Shakira: dacă va avea într-adevăr ghinionul ca pe 7 mai să-i dispară chiloţii, i-am găsit deja o ofertă într-un pliant Kaufland: „Set 4 chiloţi pentru femei, 100% bumbac, mărimi diverse, recomandaţi pentru uscător“. (A. P.)

● Seara tîrziu, intru să fac ultimele cumpărături la un supermarket non-stop din Piaţa Amzei. Veneam de la Studio, unde rulase filmul Sofiei Coppola. Mă întîlnisem în magazin cu nişte prieteni care, de asemenea, îl văzuseră. Comentam, discutam. În timpul ăsta, produsele noastre aşteptau să fie scanate. Doamna de la casă ne-a întrebat dacă vorbim despre filmul Undeva. Somewhere, ăsta era. Am căscat nişte ochi mari, nu ne aşteptam să fim deconspiraţi atît de uşor. Ne-a zis apoi, amuzată, că înaintea noastră avusese parte de nişte clienţi care discutau despre acelaşi lucru. Şi nici lor nu le plăcuse foarte tare. (A. M. S.)

● A fost arestat unul Florin Ghinea, cică mare interlop, mai cunoscut sub porecla Ghenosu. Chestia asta mi-a trezit nişte amintiri teribile. Cînd eram mic, la noi la bloc în Sălăjean, găsirea unei porecle era mare chestie. Se pleca de obicei de la nume şi se încerca cîte una, iar dacă respectivul se enerva, aia rămînea, că însemna că e bună. De la Ghinea nu prea au avut ce alege băieţii, dar au încercat diverse. Ghenea a fost prima. Dar m-am prins de şmecherie şi am făcut pe indiferentul. Ba chiar am contraatacat: „Hai, bă, că faţă de Labă, cum ţi se zice ţie, asta sună chiar bine“. Apoi au încercat cu Ghenă. La fel, am stat calm, nu s-a prins. Nu mai sînt sigur, dar cred că au încercat şi cu Ghenosu, că prea e la îndemînă. Oricum, înţeleg că Florin Ghinea s-a enervat la asta şi aşa i-a rămas numele. Apropo, au fost momente în viaţă cînd mi-am dorit cu ardoare să fiu prieten sau rudă cu un mafiot bătăuş, dacă ne ştie careva rude, vă rog anunţaţi-mă la redacţie. Mulţumesc. (C. G.)

● În fine, s-a demonstrat ştiinţific (oare cum?) că plictiseala, „metanul sastiselii“, cum zice cineva, scurtează viaţa: în primul rînd, prin boli de inimă şi combinaţii fatale ale depresiei de fond, apoi prin adjuvante vulgare ca alcoolul şi privitul tîmp la televizor. Cu toate că, dacă daţi o căutare pe Google cu subiectul „plict“, o să găsiţi nenumărate remedii, sfaturi, indicaţii. Ce plictiseală! (S. S.)

Foto: M. Vasilescu

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

cantonapapa jpg
Lindsey Graham FB jpg
Senatul SUA propune noi sancţiuni împotriva Rusiei și taxe vamale de 500% pentru bunurile importate din statele care achiziţionează produse din această țară
Peste 80 de senatori americani şi-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în faţa a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voinţă a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina.
padure pixabay jpg
Animalul cunoscut de toată lumea ce își schimbă culoarea de-a lungul timpului! Trăiește în România și mulți oameni l-au întâlnit
Este un animal pe care fiecare dintre noi l-a întâlnit de-a lungul timpului în țara noastră. Însă, în realitate, el nu este deloc chiar atât de banal precum pare la prima vedere! De fapt, această mică insectă are o abilitate impresionantă: își schimbă culoarea de-a lungul timpului!
Nicușor Dan gânditor FOTO AFP
Cele patru provocări majore pentru președintele ales Nicușor Dan. Ce sfaturi îi dă unul dintre experții pe care îi vrea consilieri
Politologul Corneliu Bjola, profesor la Universitatea Oxford și foarte probabil viitor consilier pentru președintele Nicușor Dan, vorbește, într-o analiză făcută pentru „Adevărul”, despre oportunitățile și pericolele care pândesc România și vine cu câteva soluții.
Matanza templo2 jpg
Măcelul cumplit care a dus la prăbușirea celui mai mare imperiu al Americii. Totul cu doar 500 de soldați
Cel mai mare imperiu al Americii a sfârșit într-o baie de sânge. Acum 505 ani, un festival aparent inofensiv a declanșat cele mai sângeroase confruntări dintre europeni și populațiile native, cu fapte de o cruzime ieșită din comun. Una dintre cele mai mari civilizații ale lumii se prăbușea.
Dunărea reprezenta una din zonele sensibile ale Romaniei JPG
Pericolele înfruntate de românii plecați din țară, spre Vest: „Emigrantul lasă impresia unui pachet de marfă aruncat din colț în colț”
Mai accesibilă acum ca oricând în ultimul secol, emigrarea românilor spre Occident păstrează o istorie tulburătoare. Mii de români au sfârșit în trecut în încercările temerare de a părăsi România, iar alții au avut de înfruntat provocările extreme ale unor lumi dure, complet necunoscute lor.
colesterol istock jpg
Semne pe care ți le dă corpul dacă ai colosterol mare. La ce trebuie să fii atent
Colesterolul mărit este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Discuții aprinse despre românii din diaspora care-și taie buletinele: „Ce căutați în Europa aia pe care o huliți? Mergeți în Rusia!”
Clipurile de pe rețelele sociale cu români din diaspora care-și distrug buletinele sau pașapoartele au atras sute de comentarii. Dacă unii fac haz de necaz, alții avertizează că este o infracțiune, în timp ce unii se întreabă de ce continuă să locuiască în Europa pe care o hulesc atât de mult.
declaratia unica
Ce riscă românii care nu își declară veniturile la ANAF până pe 26 mai
Românii care au obținut în 2024 venituri din surse precum chirii, dividende, acțiuni, criptomonede, drepturi de autor sau activități independente sunt obligați să depună Declarația Unică până cel târziu 26 mai 2025.