Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ TOT E SĂ SPUNEM LUCRURILOR PE NUME,  ĂIA DE DEASUPRA VOR REIZBUCNI LA PREŢ REDUS, APOI CLIMA VA MERGE MAI BINE

● „Numai la Metro găsiţi păstrăv eviscerat.“ Şi, dacă tot e să spunem lucrurilor pe nume, aştept continuarea: „Numai la Metro găsiţi pui decapitat, vacă înjunghiată, porc măcelărit“. (L. V.)

● Mă enervează ăia pe care îi enervează urarea „Paşte fericit!“. Ăsta e motiv serios de enervare? (C. G.)

● Dialog în noaptea de Înviere, între tată şi fiu, cu două lumînări-candele în mîini: „Tati, cînd se termină lumînarea?“, „Păi, cînd ţi se termină ceara…“, „Şi apa asta de deasupra e tot ceară?“, „Da, tati, e ceară!“, „Dar tu de ce ai mai puţină apă decît mine?“, „Pentru că o scurg. Şi mai taci, tati, şi ascultă ce zice părintele…“. După un moment de tăcere: „Tati, cînd mergem, că mi-au îngheţat obrăjorii?“. Puştiul – candid, tatăl – stupid. (A. P.)

● Doi programatori americani au descoperit că iPhone şi iPad întregistrează şi stochează date despre locurile prin care trece utilizatorul, scrie The New York Times (http://bits.blogs. nytimes.com/2011/04/20/3g-apple-ios-devices-secretly-storing-users-location/?hp). Asta afectează, evident, viaţa privată şi probabil că vor reizbucni ceva dispute pe această temă. Dar eu zic să ne împăcăm cu ideea că putem fi localizaţi oricînd. Nici măcar nu e aşa nouă. Ce, parcă pe vremea cînd ne sunam de pe fix pe fix, nu era clar că sîntem acasă?… (M. V.)

● Totul e la ofertă azi: „Spune La revedere persoanei pe care n-o mai iubeşti cu 70% reducere“. Un cabinet de avocatură din Bucureşti le promite clienţilor despărţiri la preţ redus. Dacă pînă acum plăteau 1400 de lei, acum îi costă doar 400 de lei. (A. M. S.)

● Am prăjit ceva şi mi-a sărit nişte ulei încins pe mînă, la încheietură. S-a înroşit pielea, apoi s-a făcut maro. M-am uitat îndelung la ea. La început semăna în mod clar cu o rachetă de tenis care loveşte o minge. Acum seamănă la fel de clar cu Fecioara şi Pruncul. Că Dumnezeu a vrut să îmi dea un semn, nu am nici o îndoială. O fi El Creatorul Universului, dar ceva timp să comunice cu mine prin prăjeli, sigur îşi găseşte. Doar că nu mi-e clar ce vrea de la mine: să mă reapuc de tenis sau să mă duc mai des la biserică? Doamne, prăjesc şi săptămîna viitoare, te rog să fii mai explicit. (C. G.)

● „Cu toţii sîntem Dumnezeu, iar dacă nu recunoaştem acest lucru, clima va suferi deoarece calotele glaciare de la Polul Nord se vor topi din cauza lucrurilor dăunătoare pe care le provocăm atmosferei“, a declarat într-un interviu criminalul în serie Charles Manson. Dacă şi Manson a ajuns să vorbească despre Dumnezeu şi încălzirea globală, chiar că vine sfîrşitul lumii. (M. C.)

● „Ofertă şoc de Paşte“ la un supermarket: „Carcasă de miel la un preţ incredibil de mic! În plus, cumperi o jumătate de miel şi primeşti o Coca-Cola 2L cadou!“. Veţi spune că-s eu cîrcotaşă, da’ la friptura de miel merge mai bine un vin roşu. (P. M.)

EVIDENT, ATUNCI CÎND  PREGĂTIŢI ÎNNOBILAREA UNUI POPOR DE NIMIC  (LONGEVIV CINCI MINUTE), OPTIMISMUL PICĂ PROST

● La biserica din cartier, anul acesta, de Înviere, preotul a inovat iar: de astă-dată a rostit, la 12 noaptea, o poezie de Goga („Bisericuţă din Albac“). Nu spun că mi-a displăcut poezia (evident, cu obişnuita tentă naţionalist-plîngăcioasă), doar că nu simţeam nevoia, în momentul Învierii, de adaosuri livreşti. (I. P.)

● Din categoria „Sfaturi ca să ne bucurăm de masa de Paşti“, am găsit în presă: „Folosiţi unt sau ulei de palmier atunci cînd pregătiţi cozonacul sau pasca“ şi „Înlocuiţi carnea de miel cu pui sau peşte“. Îmi vine să răspund: „Să mori tu?“, dar am impresia că nu se cuvine. (L. V.)

● Din seria „Ce vinuri mai produc românii“: Murfatlar a scos vinul „Zestrea – Pinot Noir înnobilat cu Merlot“. Nici nu e scumpă „înnobilarea“ asta, bună de dat zestre: doar 12 lei. (M. C.)

● După ce ani de zile am trăit (nu spun cum) ca „reporter harnic şi talentat“ – aşa ne socoteau documentele de partid – al unui popor şi el aşijderea, aflu azi că aparţin unui „popor neperformant“. Înţeleg acum de ce nu mai avem reporteri harnici şi talentaţi. (R. C.)

● Nimic nu a fost mai înduioşător în derby-ul (de nimic) Steaua-Dinamo decît cartonul pe care stătea scris: „Mi-e dor de Steaua“. (R. C.)

● Grupul de Cercetare Gerontologică din Los Angeles l-a desemnat pe Jirouemon Kimura cel mai longeviv bărbat din lume. Japonezul are 120 de ani, 11 stră-strănepoţi şi, probabil, nici un dinte. (M. C.)

● În noaptea Învierii, de prin taxiuri: „354, Hristos a înviat, Giuleşti 56“. La care replica a venit prompt: „Săru’ mîna! Adevărat a înviat, în cinci minute“. (S. G.

● Nu înţeleg isteria asta cu nunta regală. Şi de ce visează fetele să fie ca prinţesa? În definitiv, ultima rundă cu vise de genul ăsta nu s-a terminat tocmai bine: prinţesa a ajuns deprimată, bulimică, frustrată şi a sfîrşit ca showgirl pentru un arab dubios. De unde optimismul de acum? (C. G.)

● Un ziar local din Sibiu publică un editorial despre această mega-porcărie calendaristică, despre cum ne-a fost furată ziua liberă pentru că 1 mai pică într-o duminică, zi oricum liberă. Se pare că 2011 e anul dezamăgirilor pentru cine vrea să chiulească. Fiindcă şi zilele libere de Crăciun pică prost de tot (sîmbătă şi duminică), iar în ziarele franceze am citit lăcrămaţii că ziua nu ştiu cărui sfînt (în care „se dă liber“) coincide, şi aceea, cu weekendul, care e sfînt oricum, prin definiţie. M-am uitat repede pe calendar şi-am văzut că 23 august pică bine, adică într-o marţi. Se mai dă liber de 23 august? (M. M.)

LA CUM EVOLUEAZĂ  GRĂDINA ROMÂNIEI, VREI SĂ-ŢI IAU NIŞTE MELEAGURI?

● La cum evoluează gadget-urile astea, eu aştept primul iPhone care-ţi face şi RMN. (M. C.)

● Au băgat lemurieni la Grădina Zoologică din Bucureşti. (L. V.)

● La Românii au talent a cîştigat „Cîntarea României“. Nu mai simt nevoia nici unui comentariu suplimentar. (L. V.)

● Apelativul drăgăstos „pui“ nu mi-a sunat niciodată mai firesc ca atunci cînd, într-un supermarket, el a întrebat-o pe ea: „Pui, vrei să-ţi iau nişte seminţe?“. (A. M. S.)

● În prelungirea dosarului „De la nume adunate“, din nr. 375, transcriu aici o serie de toponime nord-americane şi canadiene (pe care mi le-a comunicat mai demult un prieten de pe acele meleaguri), dovezi incontestabile ale faptului că în Babelul de azi nu se vorbeşte numai romgleza, ci şi englâna. Aşadar, cîteva nume de localităţi din SUA şi Canada (cu precizarea că nu sînt traduceri în română, sînt chiar denumirile originale): Paradox, Arma, Oblong, Novice, Ideal, Mica, Enigma, Gratis, Monument, Captiva, Capac, Intervale, Ursa, Conifer, Magazine, Balta, Arabi, Tunica, Sacul, Mineral, Agenda, Rufe, Berea, Oral, Magnet, Eleva, Hazard, Talpa, Castana, Eclectic. (D. S.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.