Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

CĂDEREA LUMII DE CARTON A FOST UN LUNG PRILEJ DE A NE SIMŢI FRANCEZI  LA PĂTRAT, CU MIŞCĂRI APROAPE URIAŞE

• Minune a globalizării, în finala mică a Mondialului de hochei pe gheaţă, aceea dintre Cehia şi Rusia, ambele echipe aveau înscris pe tricourile lor numele aceluiaşi sponsor: Skoda. Pentru cei care ştim ce a însemnat în istoria lagărului nostru, înainte de căderea Zidului, un meci de hochei între URSS şi Cehoslovacia, a fost un lung prilej de a ne simţi voioşi în sarcasmul nostru. (R. C.)

• Pe cîteva panouri din Bucureşti au apărut anunţuri cum că sîmbătă, pe 21 mai, vine sfîrşitul lumii. Căci, pînă una-alta, în vremurile noastre pînă şi Apocalipsa are nevoie de publicitate. (S. G.)

• „Bine aţi venit pe situl coliva-bucuresti.com.ro. Puteţi comanda la domiciliu colivă tradiţională la caserolă, platou de ceramică sau cutie de carton.“ Accesaţi coliva preferată! (M. C.)

• După izbucnirea scandalului în care e implicat şeful FMI, jurnalista Laura Chiriac de la Realitatea TV a povestit că, atunci cînd s-a aflat la Bucureşti, Dominique Strauss-Kahn s-ar fi comportat „foarte politicos şi amabil“ faţă de ea, insistînd să rămînă mai mult la un dineu. Jurnalista spune că politicienii francezi au în general un stil curtenitor şi povesteşte că şi cu Nicolas Sarkozy a „păţit ceva asemănător“, cînd acesta a venit la Bucureşti în calitate de ministru de Interne. Nu te poţi gîndi decît că marele ghinion al jurnalistei noastre (cu nume asemănător cu al fostului preşedinte al Franţei) este acela că n-a trăit pe vremea lui Napoleon Bonaparte. (A. M.)

• La Noaptea Muzeelor, în timp ce mergeam pe stradă, trec pe lîngă mine un el (ceafă lată, muşchi la pătrat, 2 metri pe 2) şi o ea (o bimbo blondă). El îi spune ei, desfăcînd braţele larg, a explicaţie: „Şi atunci Carol al II-lea…“ Chiar şi numai pentru replica asta, a meritat să se facă o Noapte a Muzeelor. (L. V.)

• Sloganurile (şi campaniile) de tipul „Salvaţi Vama Veche!“, „Salvaţi Centrul Istoric!“, „Salvaţi Piaţa Obor!“ sînt relative. În Piaţa Obor, de pildă, fosta patrie a manelelor pe care voiau toţi să o „salveze“ la un moment dat – în vreme ce în hala-monument istoric ce se degradează de la o zi la alta zoaiele continuă să clipocească, şobolanii să mişune, iar drojdierii să se adune în ultimul birt cu damf de rachiu prost care le-a mai rămas –, în „piaţa nouă“, la etaj, o parte din spaţiu e ocupat de expoziţii de pictură, pe pereţi sînt fotografii cu Tîrgul Moşilor de altădată, din difuzoare răsună muzică clasică, iar micii producători de la Sibiu sau Braşov îşi vînd marfa cu mişcări aproape coregrafiate. Naturalism vs realism magic. Şi acum, sincer: voi pe care din astea două aţi „salva-o“? (A. P.)

• Cînd s-a lansat „brandul de ţară“, toată presa română (liberă şi endepandantă cum e) s-a dat de ceasu’ morţii s-o prindă pe dna Udrea cu frunza plagiată. În buna ei tradiţie şi cunoscutul său stil, aceeaşi presă română a lăsat baltă subiectul. Acum, la televizor şi pe panouri uriaşe plasate peste tot (bani să iasă…), ditamai campania despre care se zicea că o să ne umple de turişti străini ne propune, sec, să „redescoperim România“. Păi, asta facem clipă de clipă, şi constatăm că România e tot aia. De ce mai era nevoie şi de-o campanie în acest sens? (M. V.

ŞTIRE SEXUALĂ: NE-AM RĂSUCIT PREA DEVREME DE LA PARTER SPRE AEROPORT


• Ştire explozivă: în China, zeci de cultivatori s-au trezit că le explodează pepenii. (M. M.)

• Valentin Uritescu se arăta scandalizat (în emisiunea Dănutz SRL) că în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti se poate găsi o piesă care se cheamă Viaţa mea sexuală. Cîteva zile mai tîrziu, aflu că Valentin Uritescu joacă în filmul Viaţa mea sexuală. E ceva care-mi scapă? (L. V.)

• Ţin minte cît ne-am sucit şi ne-am răsucit, în ’93, pînă ne-am decis să ne botezăm revista Dilema. Trăiserăm şi discutaserăm decenii fără vreo dilemă. Cine mai ştia ce-i o dilemă? Ăsta-i titlu de revistă românească? E dificil, e elitist, e criptic. Trecut-au anii şi azi teleaud că pînă şi în partidul de guvernămînt există o dilemă: Boc sau Blaga? (R. C.)

• O prietenă îmi trimite pe Messenger o ştire comentată: „Angela Merkel îi atacă pe leneşii Europei: portughezii, grecii şi spaniolii au prea multă vacanţă şi ies la pensie prea devreme“. Cu alte cuvinte, au o viaţă. Şi sînt vinovaţi pentru asta. Subscriu. (A. M. S.)

• De cîte ori intru într-un spital din Romånia, mă aştept (da, ştiu, am prejudecăţi) ca totul să fie groaznic. Din fericire, nu se întîmplă mereu chiar aşa: la Fundeni, la Cardiologie, mi s-a părut curat, ordonat, iar personalul destul de politicos. La fel şi la Urologie. Mi-a plăcut şi restaurantul de la parter. Să fie ceva cu mine? (I. P.)

• Bucureşti – capitală europeană, da? Păi, de exemplu, la Viena, cînd iei CAT (trenul spre aeroport) din buricul tîrgului (Wien Mitte), poţi să faci check-in acolo, pe peron, şi în felul ăsta scapi de bagaje. Vă imaginaţi cum ar fi, la noi, un check-in în staţia lu’ 783 din Romană? (M. V.

E ATÎT DE SIMPLU: BUCURĂ-TE ACTIV DE FRUMUSEŢEA VERDE CU OCHI ROZ

• Deci joi a apărut Dilema veche. Deci acolo deputatul PDL Sever Voinescu, un apropiat al dictatorului suprem Traian Băsescu, a scris un editorial numit „Puterea afrodisiacă“. În weekendul imediat următor, americanii, prietenii pe care Traian Băsescu tocmai i-a primit cu scutul în România, l-au arestat pe şeful FMI pentru abuz sexual. Care şef FMI l-a enervat pe Traian Băsescu cînd cu declaraţia aia stupidă cu taxarea bogaţilor. Deci avertisment Voinescu în Dilema veche – scut – arestare. E atît de simplu: Băsescu i-a făcut-o. Ce se întîmplă cu ăştia de la Antene, le-a scăzut vigilenţa? (C. G.)

• N-am lipsit decît două săptămîni din patrie, dar la întoarcere mi se păru c-am nimerit pe teritoriul altei planete, cu înţelesuri greu de pătruns, ca-n reclama asta: „Economiseşte şi cîştigă o lădiţă de bani! Deschide-ţi un Flexidepozit pe 4 luni în Lei sau Euro şi bucură-te de flexibilitate“. Grozav, de-atîta flexibilitate mi-e să nu înţepenim în lădiţa aia. (D. S.)

• În urma unor investigaţii tomografice, s-a ajuns la concluzia că prinţesa egipteană Ahmose-Meryet-Amon, fiica ultimului faraon din dinastia a XVII-a, a murit la 40 de ani din pricina unei avansate arterioscleroze, avînd arterele coronare aproape blocate. Cum (se crede că) pe vremea aceea se mînca mai sănătos, nu se fuma, iar „stilul de viaţă“ era mai degrabă activ, cercetătorii nu-şi explică boala decît printr-o moştenire genetică defectuoasă despre care nu s-au păstrat informaţii scrise, din motive de securitate dinastică. Şi cînd te gîndeşti că avea nevoie doar de un simplu bypass! (S. S.)

• A (re)început „show-ul incendiar“ al verii, emisiunea în care totul se învîrte în jurul „jocului seducţiei“ – Burlacul, sezonul 2. Despre tînărul burlac, Bote le-a spus de la început, şi le tot repetă mîndrelor pretendente, că e un „prinţ pe cal alb“, că e frumos, deştept, şcolit pe-afară şi… bogat. Dar că trebuie iubit şi apreciat nu pentru că are bani, ci pentru sufletul lui. Că e cel mai tînăr miliardar din România, dar că îşi caută o fată care să nu fie vulgară şi superficială. Că are bani, vezi bine, dar că apreciază frumuseţea naturală. Asta-i ca şi cînd ţi s-ar spune să nu te gîndeşti la un pahiderm, cînd ai ditamai elefantul cu tine-n cameră. Ce să mai înţeleagă sărmanele fete? (P. M.)

• În Papua-Noua Guinee, oamenii de ştiinţă au descoperit 200 de noi specii de păsări şi insecte, printre care şi o lăcustă verde cu ochi roz. Numai bună pentru un cocktail! (M. C.)

Fotografie de Farkas Ernö

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

shutterstock 2201647663 jpg
Rusia își intensifică războiul din umbră împotriva NATO, cu consecințe potențial catastrofale, avertizează foști oficiali
Rusia își intensifică războiul din umbră, hibrid, pe care îl duce împotriva NATO, avertizează foști oficiali europeni și ai NATO.
image png
Amuleta puternică pe care ar trebui să o porți cu tine peste tot pentru a nu duce niciodată grija banilor
Dacă te întrebi cum ai putea să îmbunătățești situația ta financiară și să atragi mai mulți bani, există o amuletă specială care poate să-ți aducă prosperitate: pirita, cunoscută și sub denumirea de „aurul nebunului”.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Nicăieri în lume oamenii nu mai au încredere în guvern, mediul de afaceri și bogați
Temerile economice s-au transformat în resentimente peste tot în lume, șase din 10 respondenți raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.
Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.
Departament IT FOTO Shutterstock jpg
IT-iștii nu mai sunt răsfățații pieței muncii: „Am aplicat la 255 de poziții deschise. Am burnout de la interviuri ratate”
IT-iștii erau, cu câțiva ani în urmă, răsfățații pieței muncii, cu salarii și condiții de muncă excelente. Situația s-a schimbat și mulți dintre angajații din domeniu își caută cu disperare, de luni de zile, un loc de muncă. Un clujean a trimis fără succes 255 de aplicații pentru o slujbă în IT.
horoscop 17 martie webp
Horoscop sâmbătă, 25 ianuarie. Nativii unei zodii trebuie să strângă cureaua
Horoscopul zilei de sâmbătă, 25 ianuarie 2025, anunță o situație neașteptată pentru Balanțe și șanse pentru nativii din zodia Leu.
masina politie foto: pexels
Un bărbat dat dispărut în județul Prahova, a fost găsit mort în apropierea albiei unui pârâu
Un bărbat de 67 de ani din judeţul Prahova, dat dispărut, a fost găsit mort în apropiere de albia unui pârâu. Oamenii legii au demarat o anchetă pentru a stabili împrejurările decesului.
stema romaniei 1200x800 c jpg
Ce pasăre se află pe stema României? Poate ajunge la o viteză uriașă atunci când vânează
Cu toții putem recunoaște imediat stema României, este un simbol pe care îl vedem des, în diferite situații. Însă, poate că mulți dintre noi ne vom întreba care este, de fapt, pasărea folosită drept stemă și de ce a ajuns un simbol atât de important pentru țara noastră.