Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

CĂDEREA LUMII DE CARTON A FOST UN LUNG PRILEJ DE A NE SIMŢI FRANCEZI  LA PĂTRAT, CU MIŞCĂRI APROAPE URIAŞE

• Minune a globalizării, în finala mică a Mondialului de hochei pe gheaţă, aceea dintre Cehia şi Rusia, ambele echipe aveau înscris pe tricourile lor numele aceluiaşi sponsor: Skoda. Pentru cei care ştim ce a însemnat în istoria lagărului nostru, înainte de căderea Zidului, un meci de hochei între URSS şi Cehoslovacia, a fost un lung prilej de a ne simţi voioşi în sarcasmul nostru. (R. C.)

• Pe cîteva panouri din Bucureşti au apărut anunţuri cum că sîmbătă, pe 21 mai, vine sfîrşitul lumii. Căci, pînă una-alta, în vremurile noastre pînă şi Apocalipsa are nevoie de publicitate. (S. G.)

• „Bine aţi venit pe situl coliva-bucuresti.com.ro. Puteţi comanda la domiciliu colivă tradiţională la caserolă, platou de ceramică sau cutie de carton.“ Accesaţi coliva preferată! (M. C.)

• După izbucnirea scandalului în care e implicat şeful FMI, jurnalista Laura Chiriac de la Realitatea TV a povestit că, atunci cînd s-a aflat la Bucureşti, Dominique Strauss-Kahn s-ar fi comportat „foarte politicos şi amabil“ faţă de ea, insistînd să rămînă mai mult la un dineu. Jurnalista spune că politicienii francezi au în general un stil curtenitor şi povesteşte că şi cu Nicolas Sarkozy a „păţit ceva asemănător“, cînd acesta a venit la Bucureşti în calitate de ministru de Interne. Nu te poţi gîndi decît că marele ghinion al jurnalistei noastre (cu nume asemănător cu al fostului preşedinte al Franţei) este acela că n-a trăit pe vremea lui Napoleon Bonaparte. (A. M.)

• La Noaptea Muzeelor, în timp ce mergeam pe stradă, trec pe lîngă mine un el (ceafă lată, muşchi la pătrat, 2 metri pe 2) şi o ea (o bimbo blondă). El îi spune ei, desfăcînd braţele larg, a explicaţie: „Şi atunci Carol al II-lea…“ Chiar şi numai pentru replica asta, a meritat să se facă o Noapte a Muzeelor. (L. V.)

• Sloganurile (şi campaniile) de tipul „Salvaţi Vama Veche!“, „Salvaţi Centrul Istoric!“, „Salvaţi Piaţa Obor!“ sînt relative. În Piaţa Obor, de pildă, fosta patrie a manelelor pe care voiau toţi să o „salveze“ la un moment dat – în vreme ce în hala-monument istoric ce se degradează de la o zi la alta zoaiele continuă să clipocească, şobolanii să mişune, iar drojdierii să se adune în ultimul birt cu damf de rachiu prost care le-a mai rămas –, în „piaţa nouă“, la etaj, o parte din spaţiu e ocupat de expoziţii de pictură, pe pereţi sînt fotografii cu Tîrgul Moşilor de altădată, din difuzoare răsună muzică clasică, iar micii producători de la Sibiu sau Braşov îşi vînd marfa cu mişcări aproape coregrafiate. Naturalism vs realism magic. Şi acum, sincer: voi pe care din astea două aţi „salva-o“? (A. P.)

• Cînd s-a lansat „brandul de ţară“, toată presa română (liberă şi endepandantă cum e) s-a dat de ceasu’ morţii s-o prindă pe dna Udrea cu frunza plagiată. În buna ei tradiţie şi cunoscutul său stil, aceeaşi presă română a lăsat baltă subiectul. Acum, la televizor şi pe panouri uriaşe plasate peste tot (bani să iasă…), ditamai campania despre care se zicea că o să ne umple de turişti străini ne propune, sec, să „redescoperim România“. Păi, asta facem clipă de clipă, şi constatăm că România e tot aia. De ce mai era nevoie şi de-o campanie în acest sens? (M. V.

ŞTIRE SEXUALĂ: NE-AM RĂSUCIT PREA DEVREME DE LA PARTER SPRE AEROPORT


• Ştire explozivă: în China, zeci de cultivatori s-au trezit că le explodează pepenii. (M. M.)

• Valentin Uritescu se arăta scandalizat (în emisiunea Dănutz SRL) că în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti se poate găsi o piesă care se cheamă Viaţa mea sexuală. Cîteva zile mai tîrziu, aflu că Valentin Uritescu joacă în filmul Viaţa mea sexuală. E ceva care-mi scapă? (L. V.)

• Ţin minte cît ne-am sucit şi ne-am răsucit, în ’93, pînă ne-am decis să ne botezăm revista Dilema. Trăiserăm şi discutaserăm decenii fără vreo dilemă. Cine mai ştia ce-i o dilemă? Ăsta-i titlu de revistă românească? E dificil, e elitist, e criptic. Trecut-au anii şi azi teleaud că pînă şi în partidul de guvernămînt există o dilemă: Boc sau Blaga? (R. C.)

• O prietenă îmi trimite pe Messenger o ştire comentată: „Angela Merkel îi atacă pe leneşii Europei: portughezii, grecii şi spaniolii au prea multă vacanţă şi ies la pensie prea devreme“. Cu alte cuvinte, au o viaţă. Şi sînt vinovaţi pentru asta. Subscriu. (A. M. S.)

• De cîte ori intru într-un spital din Romånia, mă aştept (da, ştiu, am prejudecăţi) ca totul să fie groaznic. Din fericire, nu se întîmplă mereu chiar aşa: la Fundeni, la Cardiologie, mi s-a părut curat, ordonat, iar personalul destul de politicos. La fel şi la Urologie. Mi-a plăcut şi restaurantul de la parter. Să fie ceva cu mine? (I. P.)

• Bucureşti – capitală europeană, da? Păi, de exemplu, la Viena, cînd iei CAT (trenul spre aeroport) din buricul tîrgului (Wien Mitte), poţi să faci check-in acolo, pe peron, şi în felul ăsta scapi de bagaje. Vă imaginaţi cum ar fi, la noi, un check-in în staţia lu’ 783 din Romană? (M. V.

E ATÎT DE SIMPLU: BUCURĂ-TE ACTIV DE FRUMUSEŢEA VERDE CU OCHI ROZ

• Deci joi a apărut Dilema veche. Deci acolo deputatul PDL Sever Voinescu, un apropiat al dictatorului suprem Traian Băsescu, a scris un editorial numit „Puterea afrodisiacă“. În weekendul imediat următor, americanii, prietenii pe care Traian Băsescu tocmai i-a primit cu scutul în România, l-au arestat pe şeful FMI pentru abuz sexual. Care şef FMI l-a enervat pe Traian Băsescu cînd cu declaraţia aia stupidă cu taxarea bogaţilor. Deci avertisment Voinescu în Dilema veche – scut – arestare. E atît de simplu: Băsescu i-a făcut-o. Ce se întîmplă cu ăştia de la Antene, le-a scăzut vigilenţa? (C. G.)

• N-am lipsit decît două săptămîni din patrie, dar la întoarcere mi se păru c-am nimerit pe teritoriul altei planete, cu înţelesuri greu de pătruns, ca-n reclama asta: „Economiseşte şi cîştigă o lădiţă de bani! Deschide-ţi un Flexidepozit pe 4 luni în Lei sau Euro şi bucură-te de flexibilitate“. Grozav, de-atîta flexibilitate mi-e să nu înţepenim în lădiţa aia. (D. S.)

• În urma unor investigaţii tomografice, s-a ajuns la concluzia că prinţesa egipteană Ahmose-Meryet-Amon, fiica ultimului faraon din dinastia a XVII-a, a murit la 40 de ani din pricina unei avansate arterioscleroze, avînd arterele coronare aproape blocate. Cum (se crede că) pe vremea aceea se mînca mai sănătos, nu se fuma, iar „stilul de viaţă“ era mai degrabă activ, cercetătorii nu-şi explică boala decît printr-o moştenire genetică defectuoasă despre care nu s-au păstrat informaţii scrise, din motive de securitate dinastică. Şi cînd te gîndeşti că avea nevoie doar de un simplu bypass! (S. S.)

• A (re)început „show-ul incendiar“ al verii, emisiunea în care totul se învîrte în jurul „jocului seducţiei“ – Burlacul, sezonul 2. Despre tînărul burlac, Bote le-a spus de la început, şi le tot repetă mîndrelor pretendente, că e un „prinţ pe cal alb“, că e frumos, deştept, şcolit pe-afară şi… bogat. Dar că trebuie iubit şi apreciat nu pentru că are bani, ci pentru sufletul lui. Că e cel mai tînăr miliardar din România, dar că îşi caută o fată care să nu fie vulgară şi superficială. Că are bani, vezi bine, dar că apreciază frumuseţea naturală. Asta-i ca şi cînd ţi s-ar spune să nu te gîndeşti la un pahiderm, cînd ai ditamai elefantul cu tine-n cameră. Ce să mai înţeleagă sărmanele fete? (P. M.)

• În Papua-Noua Guinee, oamenii de ştiinţă au descoperit 200 de noi specii de păsări şi insecte, printre care şi o lăcustă verde cu ochi roz. Numai bună pentru un cocktail! (M. C.)

Fotografie de Farkas Ernö

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.