Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

CĂDEREA LUMII DE CARTON A FOST UN LUNG PRILEJ DE A NE SIMŢI FRANCEZI  LA PĂTRAT, CU MIŞCĂRI APROAPE URIAŞE

• Minune a globalizării, în finala mică a Mondialului de hochei pe gheaţă, aceea dintre Cehia şi Rusia, ambele echipe aveau înscris pe tricourile lor numele aceluiaşi sponsor: Skoda. Pentru cei care ştim ce a însemnat în istoria lagărului nostru, înainte de căderea Zidului, un meci de hochei între URSS şi Cehoslovacia, a fost un lung prilej de a ne simţi voioşi în sarcasmul nostru. (R. C.)

• Pe cîteva panouri din Bucureşti au apărut anunţuri cum că sîmbătă, pe 21 mai, vine sfîrşitul lumii. Căci, pînă una-alta, în vremurile noastre pînă şi Apocalipsa are nevoie de publicitate. (S. G.)

• „Bine aţi venit pe situl coliva-bucuresti.com.ro. Puteţi comanda la domiciliu colivă tradiţională la caserolă, platou de ceramică sau cutie de carton.“ Accesaţi coliva preferată! (M. C.)

• După izbucnirea scandalului în care e implicat şeful FMI, jurnalista Laura Chiriac de la Realitatea TV a povestit că, atunci cînd s-a aflat la Bucureşti, Dominique Strauss-Kahn s-ar fi comportat „foarte politicos şi amabil“ faţă de ea, insistînd să rămînă mai mult la un dineu. Jurnalista spune că politicienii francezi au în general un stil curtenitor şi povesteşte că şi cu Nicolas Sarkozy a „păţit ceva asemănător“, cînd acesta a venit la Bucureşti în calitate de ministru de Interne. Nu te poţi gîndi decît că marele ghinion al jurnalistei noastre (cu nume asemănător cu al fostului preşedinte al Franţei) este acela că n-a trăit pe vremea lui Napoleon Bonaparte. (A. M.)

• La Noaptea Muzeelor, în timp ce mergeam pe stradă, trec pe lîngă mine un el (ceafă lată, muşchi la pătrat, 2 metri pe 2) şi o ea (o bimbo blondă). El îi spune ei, desfăcînd braţele larg, a explicaţie: „Şi atunci Carol al II-lea…“ Chiar şi numai pentru replica asta, a meritat să se facă o Noapte a Muzeelor. (L. V.)

• Sloganurile (şi campaniile) de tipul „Salvaţi Vama Veche!“, „Salvaţi Centrul Istoric!“, „Salvaţi Piaţa Obor!“ sînt relative. În Piaţa Obor, de pildă, fosta patrie a manelelor pe care voiau toţi să o „salveze“ la un moment dat – în vreme ce în hala-monument istoric ce se degradează de la o zi la alta zoaiele continuă să clipocească, şobolanii să mişune, iar drojdierii să se adune în ultimul birt cu damf de rachiu prost care le-a mai rămas –, în „piaţa nouă“, la etaj, o parte din spaţiu e ocupat de expoziţii de pictură, pe pereţi sînt fotografii cu Tîrgul Moşilor de altădată, din difuzoare răsună muzică clasică, iar micii producători de la Sibiu sau Braşov îşi vînd marfa cu mişcări aproape coregrafiate. Naturalism vs realism magic. Şi acum, sincer: voi pe care din astea două aţi „salva-o“? (A. P.)

• Cînd s-a lansat „brandul de ţară“, toată presa română (liberă şi endepandantă cum e) s-a dat de ceasu’ morţii s-o prindă pe dna Udrea cu frunza plagiată. În buna ei tradiţie şi cunoscutul său stil, aceeaşi presă română a lăsat baltă subiectul. Acum, la televizor şi pe panouri uriaşe plasate peste tot (bani să iasă…), ditamai campania despre care se zicea că o să ne umple de turişti străini ne propune, sec, să „redescoperim România“. Păi, asta facem clipă de clipă, şi constatăm că România e tot aia. De ce mai era nevoie şi de-o campanie în acest sens? (M. V.

ŞTIRE SEXUALĂ: NE-AM RĂSUCIT PREA DEVREME DE LA PARTER SPRE AEROPORT


• Ştire explozivă: în China, zeci de cultivatori s-au trezit că le explodează pepenii. (M. M.)

• Valentin Uritescu se arăta scandalizat (în emisiunea Dănutz SRL) că în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti se poate găsi o piesă care se cheamă Viaţa mea sexuală. Cîteva zile mai tîrziu, aflu că Valentin Uritescu joacă în filmul Viaţa mea sexuală. E ceva care-mi scapă? (L. V.)

• Ţin minte cît ne-am sucit şi ne-am răsucit, în ’93, pînă ne-am decis să ne botezăm revista Dilema. Trăiserăm şi discutaserăm decenii fără vreo dilemă. Cine mai ştia ce-i o dilemă? Ăsta-i titlu de revistă românească? E dificil, e elitist, e criptic. Trecut-au anii şi azi teleaud că pînă şi în partidul de guvernămînt există o dilemă: Boc sau Blaga? (R. C.)

• O prietenă îmi trimite pe Messenger o ştire comentată: „Angela Merkel îi atacă pe leneşii Europei: portughezii, grecii şi spaniolii au prea multă vacanţă şi ies la pensie prea devreme“. Cu alte cuvinte, au o viaţă. Şi sînt vinovaţi pentru asta. Subscriu. (A. M. S.)

• De cîte ori intru într-un spital din Romånia, mă aştept (da, ştiu, am prejudecăţi) ca totul să fie groaznic. Din fericire, nu se întîmplă mereu chiar aşa: la Fundeni, la Cardiologie, mi s-a părut curat, ordonat, iar personalul destul de politicos. La fel şi la Urologie. Mi-a plăcut şi restaurantul de la parter. Să fie ceva cu mine? (I. P.)

• Bucureşti – capitală europeană, da? Păi, de exemplu, la Viena, cînd iei CAT (trenul spre aeroport) din buricul tîrgului (Wien Mitte), poţi să faci check-in acolo, pe peron, şi în felul ăsta scapi de bagaje. Vă imaginaţi cum ar fi, la noi, un check-in în staţia lu’ 783 din Romană? (M. V.

E ATÎT DE SIMPLU: BUCURĂ-TE ACTIV DE FRUMUSEŢEA VERDE CU OCHI ROZ

• Deci joi a apărut Dilema veche. Deci acolo deputatul PDL Sever Voinescu, un apropiat al dictatorului suprem Traian Băsescu, a scris un editorial numit „Puterea afrodisiacă“. În weekendul imediat următor, americanii, prietenii pe care Traian Băsescu tocmai i-a primit cu scutul în România, l-au arestat pe şeful FMI pentru abuz sexual. Care şef FMI l-a enervat pe Traian Băsescu cînd cu declaraţia aia stupidă cu taxarea bogaţilor. Deci avertisment Voinescu în Dilema veche – scut – arestare. E atît de simplu: Băsescu i-a făcut-o. Ce se întîmplă cu ăştia de la Antene, le-a scăzut vigilenţa? (C. G.)

• N-am lipsit decît două săptămîni din patrie, dar la întoarcere mi se păru c-am nimerit pe teritoriul altei planete, cu înţelesuri greu de pătruns, ca-n reclama asta: „Economiseşte şi cîştigă o lădiţă de bani! Deschide-ţi un Flexidepozit pe 4 luni în Lei sau Euro şi bucură-te de flexibilitate“. Grozav, de-atîta flexibilitate mi-e să nu înţepenim în lădiţa aia. (D. S.)

• În urma unor investigaţii tomografice, s-a ajuns la concluzia că prinţesa egipteană Ahmose-Meryet-Amon, fiica ultimului faraon din dinastia a XVII-a, a murit la 40 de ani din pricina unei avansate arterioscleroze, avînd arterele coronare aproape blocate. Cum (se crede că) pe vremea aceea se mînca mai sănătos, nu se fuma, iar „stilul de viaţă“ era mai degrabă activ, cercetătorii nu-şi explică boala decît printr-o moştenire genetică defectuoasă despre care nu s-au păstrat informaţii scrise, din motive de securitate dinastică. Şi cînd te gîndeşti că avea nevoie doar de un simplu bypass! (S. S.)

• A (re)început „show-ul incendiar“ al verii, emisiunea în care totul se învîrte în jurul „jocului seducţiei“ – Burlacul, sezonul 2. Despre tînărul burlac, Bote le-a spus de la început, şi le tot repetă mîndrelor pretendente, că e un „prinţ pe cal alb“, că e frumos, deştept, şcolit pe-afară şi… bogat. Dar că trebuie iubit şi apreciat nu pentru că are bani, ci pentru sufletul lui. Că e cel mai tînăr miliardar din România, dar că îşi caută o fată care să nu fie vulgară şi superficială. Că are bani, vezi bine, dar că apreciază frumuseţea naturală. Asta-i ca şi cînd ţi s-ar spune să nu te gîndeşti la un pahiderm, cînd ai ditamai elefantul cu tine-n cameră. Ce să mai înţeleagă sărmanele fete? (P. M.)

• În Papua-Noua Guinee, oamenii de ştiinţă au descoperit 200 de noi specii de păsări şi insecte, printre care şi o lăcustă verde cu ochi roz. Numai bună pentru un cocktail! (M. C.)

Fotografie de Farkas Ernö

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.