Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O VREME DE TARABE PE CREIER, ZÎMBEŞTI MAI RELATIV DECÎT FIINŢELE VECHI

● Forclorfenuron. E un accelerator de creştere din cauza căruia pepenii din grădina de 3 hectare a dlui Liu au explodat care cum a ştiut mai bine. Într-o vreme de placidităţi estivale, salut gestul pepenilor chinezi de-a nu se mai lăsa îndopaţi cu toate porcăriile. (L. V.)

● Înainte era corect pluralul „căpşune“. Cînd s-a constatat că foarte multă lume zice „căpşuni“, s-a considerat această variantă drept corectă şi democratică, apoi autorii dicţionarelor au binevoit să recupereze şi varianta veche. La fel se întîmplă cu fructele numite odată „cireşe“. Au devenit similare pomilor, adică „cireşi“, pentru ca apoi – cu chiu, cu vai – să fie readmisă şi varianta mai veche. Oricum, în piaţă se vînd numai „cireşi“. Şi mă aştept să văd cît de curînd pe tarabe „pruni“, „meri“, „peri“ şi, de ce nu, „mandarini“. Iar tarabagiii or să ne servească în „doi minuţi“ cu „frucţi“ spălaţi la „robineţi“. (A. M.)

● Telefonul mobil e cancerigen. Pînă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a admis că vorbitul la telefon poate cauza tumori pe creier. Încă un motiv să nu răspunzi cînd te sună şeful, soacra sau vreo altă persoană dragă. (M. M.)
● „Cu 99 lei în loc de 480 zîmbeşti mai natural decît Angelina Jolie şi Brad Pitt.“ Nici naturalul nu mai e ce-a fost. Costă. (A. M. S.)

● Am intrat, dintr-una într-alta, pe site-ul unui restaurant turcesc din Bucureşti în care e prezentat „bucătarul excentric“ Salih, un turc relativ tînăr, născut la Şanliurfa, care-şi povesteşte un vis printre „munţi de lipii şi arbori de cataif, rîuri de ayran şi fluturi făcuţi din aromele cele mai fine de boia dulce“. Am priceput cum e cu munţii şi rîurile, dar boia iute o fi avînd? (S. S.)

● Ca tot intelectualul de mai, m-am dus şi eu la Tîrgul de Carte, să beau o bere cu un amic şi să casc gura la fiinţele de hîrtie. Am dat o raită printre standuri şi rafturi, am răsfoit cîte ceva şi am cules (pentru a vi-l oferi) numele unei edituri: Editura CONFISC. (D. S.)

● În cartierul Aviaţiei, printre sedii de multinaţionale şi blocuri de sticlă (post)moderne, două nume vechi şi parfumate: str. Tăbliţei şi Intrarea Condeiului. (M. V.)

PE VREMEA UNORA DINTRE NOI (A TUTUROR PĂRINŢILOR MAIDANEZI), VEDEAM LA TELEVIZOR UŞI SEMANTICE 

● Banchetul de sfîrşit de a VIII-a nu mai este ce era pe vremea unora dintre noi (un dans cu quick cola în sala de sport…). Despre unul dintre cele ale generaţiei de acum pot spune măcar atît: la fetele prezente acolo am văzut cele mai multe tocuri înalte din viaţa mea. (I. P.)

● Victorie, victorie mică, dar o victorie a noastră, a tuturor stanbraniştilor, cîţi om mai fi: într-un interviu acordat Anei Maria Onisei (Adevărul literar şi artistic din 25 mai), Jirí Menzel, încîntătorul regizor ceh, a declarat că pe o insulă pustie ar lua cu el filmele cu Laurel şi Hardy. (R. C.)

n În parcul Herăstrău din Capitală, într-o după-amiază, pe înserate, două familii îşi aclamau odraslele care se fugăreau pe monumentul părinţilor fondatori ai Uniunii Europene. Euroscepticism în faşă. (S. G.)

● În Mexic a apărut moda bijuteriilor vii. Se ia, adică, un cărăbuş, pe a cărui carapace se lipesc pietre preţioase, transformîndu-l dintr-o insectă oarecare într-un gîndac de fiţe. Oare dacă acelaşi tratament s-ar aplica şi cîinilor noştri maidanezi, nu s-ar mai înmuia cei care susţin legea eutanasierii? Căci una e să fii muşcat de un cîine vagabond, alta e să simţi în pulpă un canin încrustat cu nestemate. (S. G.)

● Un grup gălăgios de tineri sub 20 de ani, în Piaţa Romană. Discută fleacuri. O fată: „Îl mai ţine minte cineva pe Ciorbea?“ Mai multe voci: „Da, mă, da… chiar!“ „Băi, mi-a marcat copilăria. Numa’ cînd îl vedeam la televizor şi începeam să plîng!“ E fabulos cum politicienii de ieri se transformă în mituri şi sînt pe post de bau-bau al copilăriei pentru generaţiile de azi! Noi am avut unul singur. (A. P.)

● Într-un bar din Maribor, Slovenia – o budă. În budă – două uşi, două alegeri: „Mujeres“ şi „Virgenes“. Aviz amatoarelor! (P. M.)

● O prietenă din Polonia, care studiază limba română, îmi trimite următoarea întrebare: „Care-i diferenţa dintre Fernando din Caransebeş şi Fernando de la Caransebeş? Din înseamnă că s-a născut acolo, iar de la înseamnă că e un reprezentant al acestui oraş?“. Iată cum a ajuns Caransebeşul să pună probleme semantice! (M. C.)

DACĂ MAI GĂSIŢI LUMEA LARGĂ PRIN BUZUNARELE DUMNEAVOASTRĂ, PUTEŢI GĂSI PATRIE

 
● Biletul de autobuz (sau de tramvai) a devenit istorie. Dacă mai găsiţi vreunul rătăcit prin buzunarele dumneavoastră, păstraţi-l. S-ar putea ca era cartelelor magnetice să dureze. (A. M. S.)

● De curînd, la centenarul naşterii sale, Maurice Nadeau – cel care i-a lansat în lumea largă a marii literaturi pe Malcolm Lowry, pe Henry Miller, pe Varlaam Şalamov – a fost de părere că „nu ai de ce să te lauzi cînd împlineşti o sută de ani… S-a găsit unul chiar să mă întrebe: «Cum? Ai vîrsta asta? Şi nu ţi-e ruşine?»“. (R. C.)

● René Redzepi, bucătarul-şef al restaurantului Noma din Copenhaga, a fost declarat cel mai bun bucătar din lume, detronîndu-l în sfîrşit pe catalanul molecular Ferran Adrià. Redzepi e autorul cărţii Noma. Timpul şi spaţiul în bucătăria nordică, şi în restaurantul lui puteţi găsi următoarele feluri de mîncare: Stridia şi oceanul, Anghinare de Ierusalim cu măghiran, Găina şi oul, „Gammel Dansk“ cu măcriş. Am să mă gîndesc intens la asta următoarea dată cînd mai intru la KFC. (L. V.)

● Titlu mare pe OTV: „OTV prezintă în continuare elita României: celebrul Olimpian Ungherea“. Dacă elita României e făcută din foşti redactori ai revistei Pentru Patrie (editată înainte de ’89 de Miliţie), ne-am pricopsit! (M. V.)

Fotografie de Iaromira POPOVICI

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Copsa Mica  Foto Primăria Copsa Mica (17) jpg
Cel mai întunecat oraș din România anilor '90 ascunde o poveste tulburătoare: „Arăta de parcă ar fi fost scos dintr-un șemineu”
Ani în șir, Copșa Mică a fost cunoscută ca fiind cel mai poluat oraș din Europa. Localitatea faimoasă pentru rezervele de gaz descoperite aici era întunecată de praful provenit de la uzina de negru de fum, în timp ce localnicii erau expuși intoxicării cu plumb.
bursa foto pixabay
Top 10 companii care se pot lista la bursă în 2025: ce se spune despre Shein (analiză)
Mai multe companii și-ar putea face debutul pe bursă în 2025, oferindu-le investitorilor români oportunități de investiții în sectoare cu creștere accelerată, precum AI, fintech, e-commerce și comunicare digitală.
image png
De ce nu ar trebui să refolosiți recipientele de la lumânările parfumate pentru a bea apă chiar dacă le-ai spălat?
Este o practică destul de frecventă ca oamenii să refolosească recipientele de la lumânările parfumate, pentru că sunt foarte drăguțe, pentru a bea apă sau pentru a stoca alte lichide.
regina letizia costum rosu umbrela profimedia jpg
Regina Letizia, cu o umbrelă cât ea de mare! Nu a vrut să-și ude costumul de firmă
Regina Letizia a Spaniei (52 de ani) a vizitat joi Școala Primară și de Educație Preșcolară Cortes de Cádiz, din Madrid, unde a uimit cu ținuta sa roșie.
shutterstock 2201647663 jpg
Rusia își intensifică războiul din umbră împotriva NATO, cu consecințe potențial catastrofale, avertizează foști oficiali
Rusia își intensifică războiul din umbră, hibrid, pe care îl duce împotriva NATO, avertizează foști oficiali europeni și ai NATO.
image png
Amuleta puternică pe care ar trebui să o porți cu tine peste tot pentru a nu duce niciodată grija banilor
Dacă te întrebi cum ai putea să îmbunătățești situația ta financiară și să atragi mai mulți bani, există o amuletă specială care poate să-ți aducă prosperitate: pirita, cunoscută și sub denumirea de „aurul nebunului”.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Nicăieri în lume oamenii nu mai au încredere în guvern, mediul de afaceri și bogați
Temerile economice s-au transformat în resentimente peste tot în lume, șase din 10 respondenți raportând un sentiment de nemulțumire de la moderat la ridicat.
Bungalourile Rosewood Mayakoba, din Playa del Carmen Mexic Foto Resortul Rosewood Mayakoba
Cât cheltuie românii pe vacanțe exotice. Cea mai scumpă a depășit 50.000 de euro. Topul destinațiilor
Tot mai mulți români își doresc să meargă într-o destinație exotică, în plus față de vacanța de sărbători și cea estivală, fiind dispuși să cheltuiască mai bine de 1.300 euro pentru un astfel de sejur.
ceai hibiscus jpg
Infuzia pe care ar trebui să o bei în fiecare seară pentru a elimina, într-un timp foarte scurt, grăsimea abdominală
Dacă îți dorești o metodă simplă și naturală de a reduce grăsimea abdominală, există o infuzie care te poate ajuta să atingi acest obiectiv.