Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 390 din 4-10 august 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

VĂRUL MOLECULAR 
AL UNUI MINOR CUMINTE 
ÎI TRIMITEA 
CONSUMATORULUI DE GUNOI 
PRIVIRI MIRATE  

În numărul din august, revista Wired face un top al celor mai subevaluate substanţe neurotransmiţătoare. Astfel, vasopresina, „vărul molecular al oxitocinei, e o substanţă chimică din creier despre care oamenii de ştiinţă cred că amplifică sentimentele de încredere şi iubire, încurajînd învăţarea, memoria, agresivitatea şi, pretind unii, monogamia“. Mi se pare că am un exces de vasopresină. (L. V.)

Ştirile PRO TV de la ora cinci au rămas un experiment de televiziune aproape uitat. Asta pentru că astăzi toate posturile „de ştiri“ folosesc formula la mai toate orele, începînd chiar de dimineaţă. Fapte diverse, în mare parte sinistre, sînt înşirate minute întregi sub formă de informaţii. Cadavre lăsate să zacă o jumătate de an într-un fotoliu de rude care vor să le încaseze pensia, poveşti despre lupte cu săbii ninja şi pistoale cu bile, „mascaţi“ sărind gardul casei unui „fiu de bulibaşă“ care se ocupa cu furtul de fier vechi sau acuzaţii de abuz sexual asupra unui minor aduse unui preot de la Cotroceni formează corpul principal al „ştirilor“ unei dimineţi de vară. Unde mai punem neprofesionalismul făuritorilor acestor „ştiri“, pentru care prezumţia de nevinovăţie funcţionează doar din cînd în cînd, carcera e confundată cu închisoarea, iar ironiile sau indignările nestăpînite ale crainicilor sînt scufundate într-o înduioşătoare mare de diminutive. Ca pentru sufleţelul telespectatorului cretinel. (A. M.)

Dacă la noi au fost reluate, la un moment dat, ciocolatele mici şi rotunde cu personaje din „Scufiţa Roşie“, la bulgari le-am recunoscut pe ambalajul de la hîrtie igienică: viu colorat, Lupul se uita galeş spre Scufiţă, care stătea mai încolo, cuminte, cu coşuleţul. (I. P.)

Acum un an, Keith Richards îi trimitea lui Amy Winehouse următorul mesaj: „Take it easy, bitch!“. Well, she didn’t! (M. C.) 

Întru protecţia consumatorului, la o baracă din Vama Veche se vînd „clătite comestibile“. (S. G.)

„Parlamentul englez, întrunit la Cambridge, a fost cel care a votat, în 1388, prima lege naţională împotriva poluării. Această lege privea atît poluarea aerului, cît şi a apei. Nu trebuia să se arunce nici un fel de gunoi în rîuri, nici să fie lăsat pe străzi. Toate deşeurile trebuiau să fie transportate în afara oraşului. În caz contrar, proclama legea, aerul va fi în mare măsură viciat şi otrăvit, boli nenumărate şi epidemii de nesuportat se vor ivi zilnic.“ (Jean Gimpel, Revoluţia industrială în Evul Mediu, Editura Meridiane, 1983, p. 88). Ceea ce poate fi interpretat în două feluri: 1) încă de pe atunci, englezii erau ecologişti sau 2) încă de pe atunci, englezii poluau. (M. V.)

Nu mă învăţ minte, aşa că la cîrciumi aflate pe malul rîurilor sau la cele de la mare întreb de fiecare dată dacă peştele din meniu e proaspăt şi din zonă. Dau de aceleaşi priviri mirate ale chelnerilor şi de aceleaşi răspunsuri ofuscate. Oare aş avea mai mult noroc dacă m-ar interesa carnea de vînat? (A. M. S.)

CU DOUĂ JELEURI BLINDATE,
UNDEVA ACOLO SUS 
SE VA ÎNCINGE 
O CLARVIZIUNE CALDĂ  

Un anunţ online: „Firmă de construcţii, angajăm secretară, serioasă, activă, cunoştinţe operare PC, o limbă este binevenită.“ Cu două nu merge? (A. P.)

Alarmă cu bombă în magazinul de dulciuri! Un articol panicos şi panicard din Evenimentul zilei calculează gramele şi kilogramele de zahăr pe care le îngurgităm, poate fără să ştim, de fiecare dată cînd mîncăm îngheţată, ciocolată, bomboane, jeleuri, prăjituri etc. „În sezonul cald, un puşti de 7 ani poate topi lejer 100 de îngheţate“ – avertizează autorul. Nasol – zahărul nu hrăneşte, ci secătuieşte corpul de vitamine. Mai jos, autorul vine cu alte precizări: „Uitaţi-vă la copilul dvs. cît e de mic. Are 25 de kilograme. Ştiţi cît zahăr îngurgitează într-un an? Aproape cît greutatea lui corporală. Dacă nu v-aţi lămurit, luaţi un sac de 25 kg de zahăr, tăiaţi-i sfoara cu un cuţit şi deşertaţi-l pe gîtul copilului“. Nu ştiu de ce, dar îmi cam vine să vomit. (M. M.)

În Elveţia se construiesc tot mai multe buncăre. Ţara are puţin peste 7,5 milioane de locuitori, iar buncărele antiatomice construite deja au o capacitate care depăşeşte 8,5 milioane de oameni. Sînt 300.000 de buncăre în total, susţine Neue Züricher Zeitung. Recent s-a dat undă verde pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor mai vechi şi construirea altora noi. N-am decît o singură explicaţie: cu criza asta, nu s-au mai înfiinţat bănci, iar fabricanţii de seifuri nu mai au unde să-şi plaseze uşile blindate. (M. M.)

Mikhalis Kakogiannis s-a reunit cu Anthony Quinn şi cu Alan Bates. Undeva acolo sus se va încinge un sirtaki. (M. C.)

Reclamă plătită pe Facebook: „Sînteţi născut înainte de 1985? Nu trebuie să vă temeţi de viitor“. Aha! Şi dacă eu mi-s născută după 1985, să înţeleg că trebuie să mă tem? Două click-uri mai încolo, iar: „Sînteţi născută înainte de 1985? Următoarele 12 luni vă îngrijorează? Esmeralda vă oferă o clarviziune gratuită“. Asta-i cam ca la droguri – prima clarviziune gratis, după aceea… începi să te temi. (P. M.)

Într-o zi cu valuri destul de mari, lîngă un foişor al salvamarilor din nordul Neptunului erau arborate două steaguri, unul galben cu roşu şi altul roşu. Pe un panou aflat dedesubt erau trecute semnificaţiile acestor complicate combinaţii de steaguri (cică potrivit nu ştiu cărui cod internaţional). Ei bine, combinaţia din acea zi însemna, conform panoului, „intrarea în mare interzisă“. În apă erau însă sute de oameni care se jucau cu valurile. Un salvamar mi-a explicat că e într-adevăr periculos să intri în mare, că ei şi-au făcut datoria să anunţe acest lucru (s-au acoperit), dar nu au şi autoritatea să impună interdicţia în faţa unei mulţimi de turişti nerăbdători să se scalde. A doua zi erau nişte valuri mici, complet inofensive, o apă caldă, numai bună de înotat, dar combinaţia de steaguri era neschimbată: „intrarea în mare interzisă“. Cu alte cuvinte, turiştii se scaldă, iar salvamarii o scaldă. (A. M.) 

LA FINAL, 
DIFERENŢELE DINTRE SPERANŢĂ 
ŞI EXCESUL DE ROMÂN 
AU FOST IGNORATE  

La festivalul de jazz de la Gărîna a fost aşa: un israelian a ridicat, la propriu, poiana în picioare şi a revenit pe scenă, la trei bisuri, pentru încă vreo şapte-opt cîntece („We don’t know what to play anymore!“, a zis la un moment dat Avishai Cohen); o japoneză n-a mai venit şi la al doilea bis, în ciuda urletelor publicului (se pare că Hiromi nu cîntă mai mult decît se specifică în contract); un elveţian, care şi-a cîntat pînă acum zen-groove-ul de patru ori pe plaiurile mioritice, a făcut la final plecăciuni publicului (după concert, Nik Bärtsch a stat la taclale cu oamenii în ploaie, iar cu unii chiar a băut pînă la 3 dimineaţa); iar un suedez a coborît de pe scenă, înainte de sound-check, şi s-a pupat cu fetele din rîndul întîi (Lars Danielsson şi-a făcut deja prieteni aici). (M. C.)

Sub titlul „Blocul meu cunoaşte adevărul“, ziarul Timişoara publică un mic articol care începe aşa: „Peste 300 de voluntari au lipit abţibilduri cu mesajul «Basarabia e România» în toate judeţele ţării, inclusiv România“. Articolul a apărut în numărul din (atenţie!) 21-20.07.2011. Găsiţi diferenţele dintre adevăr şi realitate în enunţurile de mai sus. (L. V.)

Lăsaţi orice speranţă toţi cei care aveţi vreo treabă, lunile astea, la serviciul „Resurse umane“ al Ministerului Sănătăţii. La telefon nu vă răspunde nimeni, iar în cele două ore bisăptămînale de program, la poartă e un cerber care vă verifică nu doar identitatea, ci şi intenţiile. La „resurse“ va fi închis şi pustiu pînă la toamnă, cînd s-or face mustul şi pastrama. Oare de ce le-o zice resurse umane? (S. S.)

La intrarea în pasajul rutier de la Piaţa Victoriei, panoul electronic avertizează: „Reducceţi viteza!“. Întotdeauna m-a înduioşat excesul de zel ortografic. (L. V.)

Da, pot pentru ca să spun că naţia s-a mai civilizat: deunăzi am văzut pe stradă un român care (preocupat de curăţenia urbei) îşi scutura mătreaţa într-un coş de gunoi. (D. S.)

Anul acesta au murit şi Mircea Horia Simionescu, cel mai original prozator român postbelic, şi Mircea Ivănescu, poate cel mai important poet al aceleiaşi perioade. Ambele dispariţii au fost cvasi-ignorate de presa care a transformat însă în priveghi naţional morţile unor scriitori mediocri precum Adrian Păunescu şi Fănuş Neagu. Vă dau întîlnire în posteritate, cînd MHS şi M. Ivănescu vor fi încă vii! (M. C.)

Foto: Răzvan Brăileanu

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Operatie transplant chirurgie medicina spital medic doctor FOTO Shutterstock
Cum propune Ministerul Sănătății să se rezolve problema deficitului de medici. Spitalele menționate ca exemplu de bune practici
Ministerul Sănătății a lansat recent un ghid de bune practici, sugerând administratorilor de spitale ce măsuri ar putea adopta pentru a atenua deficitul de forță de muncă. Multe spitale au rămas fără gardă pentru anumite specialități din cauza exodului de medici.
image png
Această vitamină care îți poate oferi tinerețe veșnică – și nici măcar nu știi că nu ai suficientă
În căutarea tinereții veșnice, ne preocupăm constant de alimentație, exerciții fizice și produse cosmetice. Dar există o vitamină esențială, adesea trecută cu vederea, care are un rol major în menținerea sănătății, energiei și chiar a aspectului tânăr al pielii.
Aromani fratii Manakia FOTO proiectavdhela.ro
Adevărata origine a aromânilor. Nu sunt una și aceeași cu românii și au rădăcini misterioase și controversate
Aromânii sunt una dintre cele mai controversate și totodată misterioase populații din Europa. Originea lor a fost disputată intens în mediul științific, cu multe concluzii trase mai degrabă pe baza ideologiilor naționaliste, decât pe realitățile științifice
dureri de spate 1 FOTO arhiva Adevarul (1) jpg
5 obiceiuri zilnice care îți provoacă dureri de spate și îți pot deteriora coloana vertebrală fără să îți dai seama
Coloana vertebrală este axul central al corpului uman. Protejează măduva spinării, permite mișcarea și susține întreaga structură corporală.
dinozauri tara hategului foto geoparcul tarii hategului
Lumea pierdută a dinozaurilor pitici din România. Descoperirile care i-au uimit pe savanți
România ascunde una dintre cele mai bizare lumi pierdute ale preistoriei: o insulă din Cretacic, populată de dinozauri pitici, ale căror fosile au uimit lumea științifică internațională. Cel puțin zece specii au fost descoperite în Țara Hațegului, unele devenind „vedete” ale paleontologiei.
Foto Raiul Animalelor Facebook jpg
Fenomen în creștere: cimitirele pentru animale devin tot mai căutate în România
Tot mai mulți români dețin animale de companie, iar fenomenul a condus atât la extinderea comerțului cu hrană și accesorii, cât și la dezvoltarea cimitirelor pentru animale. Privite în trecut ca o curiozitate, locurile de veci pentru necuvântătoare au ajuns să fie percepute ca semn de civilizație.
inghetata de capsuni jpeg
Aceasta este cea mai bună înghețată de casă cu căpșuni și vanilie – iar rețeta este de la Jamie Oliver
Vara este anotimpul perfect pentru a savura deserturi răcoritoare, iar înghețata de casă cu căpșuni și vanilie este una dintre cele mai apreciate combinații care cucerește gusturile tuturor.
trafic Bucuresti 5 jpg
Aerul din București, tot mai greu de respirat. Cum să facem față zilelor cu concentrații mari de poluanți în atmosferă
În zilele în care calitatea aerului lasă de dorit persoanele sensibile pot resimți acutizări ale bolilor lor cronice. Sunt câteva sfaturi de care să ții cont.
Primul spital AI din lume poate diagnostica 10000 de pacienti în câteva zile Foto journee mondiale co jpg
Primul spital cu medici AI din lume diagnostichează cu peste 93% acuratețe mii de oameni în câteva zile
Primul spital AI din lume, inaugurat în China, confirmă performanțe excepționale: diagnostic cu peste 93% acuratețe și peste 10.000 de pacienți virtuali diagnosticați în câteva zile.