Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 404 din 10-16 noiembrie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ
UNA DINTRE TINERELE SPERANŢE
EXPUSE LA POARTĂ
AR FI PRIMIT O FARFURIE 
CU ŞI FĂRĂ PUNCTUAŢIE 

● Se pare că am devenit o ţară bananieră şi tutunieră: la Piaţa Sudului, şapte inşi din zece strigă „Ţigări, avem ţigări!“, vreo doi (sau două) intervin fructalic în tonalitatea „Cinci lei buchetu’ de banane!“ şi doar unul clamează (aproape discret) „Şerveţele umede!“, suplinit cîteodată de un interpret stingher al partiturii „Leucoplast cu rivanol!“. (D. S.)

● Una dintre tinerele speranţe ale Şcolii de Manele Dan Bursuc e junele Iulian Rozmarin. Sper că cineva s-a gîndit deja la un duet cu Costel Busuioc. (L. V.) n Săptămîna trecută, în drum spre Cîmpulung, am oprit la Voineşti să cumpăr nişte gutui mari, frumoase, galbene ca… lămîia. Vînzătorul nu m-a lăsat însă să aleg dintre cele expuse la poartă, m-a invitat în casă, în „camera de la drum“, unde erau lăzi întregi pline cu gutui de toate calibrele. Dar spectaculos şi incredibil (la sfîrşit de octombrie!) era bradul împodobit ce trona într-un colţ al camerei, cu globuri, bomboane, instalaţie cu lumînărele şi tot dichisul, ca la Crăciun. Să mai zică cineva că românii şi-au pierdut simţul sărbătorii… (S. S.)

● Procurorii DNA susţin că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Bică Radu Vasile (cum îi e numele din buletin), ar fi primit mită 43 de mii de lei, pe care i-a ascuns în apartamentul său… sub o saltea. Atît de clasic, încît mă întreb dacă procurorilor le-o fi dat prin minte să-l caute şi la ciorap. (A. M.)

● La capitolul revelaţii (pozitive…): o chelneriţă dintr-un restaurant, care nu avea spaghetti, s-a dus să împrumute o farfurie cu spaghetti de la restaurantul alăturat. Exact aşa cum i le-a cerut băieţelul de trei ani care comandase nu din meniu, ci din propria imaginaţie. (I. P.)

● Pe drumurile patriei, comunele noastre te întîmpină cu mesaje laice, de tipul „Consiliul Local vă urează bine aţi venit!“ sau cu unele religioase, de tipul „Dumnezeu să vă ajute!“. Să înţeleg că avem sate cu şi fără Dumnezeu? (A. P.)

● Replică din Contagion, filmul lui Steven Soderbergh: „Blogul nu e scris. E doar graffiti cu punctuaţie“. (M. C.

SE PARE CĂ LOGICA
ACESTUI ŞIR DE STRATEGII
COSTUMATE ÎN EXPERIMENTE
S-A SCHIMBAT TOTAL
DUPĂ CE UN DEZASTRU MIC
A CREAT DISCONFORT 

● Pe Bulevardul Ion Mihalache, din Capitală, o inscripţie: „Dobrogeanul Second New“. Dacă ar fi fost un test de inteligenţă, ce ar mai fi putut oare urma în logica acestui şir de cuvinte? (S. G.)

● La Sibiu, la sfîrşitul lui octombrie, adică în afara oricărui sezon posibil, am auzit vorbindu-se pe stradă în germană, în franceză şi… în japoneză. Asta înseamnă ceva, şi nu e meritul nici unei strategii pe termen lung şi al nici unui minister. Doar al locului. (A. P.)

● În noaptea de Halloween, cele mai purtate costume au fost (chiar în această ordine) de vrăjitoare, pirat, vampir şi zombie. Dintre supereroi, copiii l-au preferat pe Spiderman, apoi pe Superman şi abia apoi pe Batman. Animalele de casă au fost costumate în dovleac, diavol, hot-dog şi albinuţă (costume pe care s-au cheltuit, în total, 310 milioane de dolari). 767.000 de americani au cumpărat pentru noaptea de Halloween costume de asistentă. (M. C.)

● Citesc în România liberă despre un scandal în lumea academică din Olanda. Diederik Stapel, profesor de psihologie socială, a falsificat nişte experimente. Cum anume? Citez din Rl: „Pregătea un studiu împreună cu un colaborator (de obicei un tînăr cercetător) şi insista să aplice singur chestionarele în şcolile unde, conform afirmaţiilor sale, avea contacte bune. După cîteva săptămîni, Stapel îi prezenta colaboratorului rezultatele presupusului studiu (…). S-a folosit de poziţia sa pentru a-şi intimida studenţii. Dacă ei puneau prea multe întrebări incomode, el răspundea că «merit încrederea voastră». Chiar mai rău: el le-a spus studenţilor de multe ori că aceştia îl fac să se îndoiască de faptul că sînt potriviţi pentru a ocupa postul de candidat la doctorat“. Deci, pînă la urmă, omul tot făcea un fel de experiment de psihologie socială: demonstra cît de disperaţi sînt oamenii şi cît se pot lăsa abuzaţi pentru un doctorat. (C. G.)

● Naşterea acelei pruncuţe filipineze cu care lumea se făleşte că a atins 7 miliarde de locuitori mă duce cu gîndul la ce mi-a spus odată o mătuşă, cînd a împlinit 90 de ani: „Din ziua cînd m-am născut, viaţa mea s-a schimbat total“. (R. C.)

● După ce a jucat cu prim-ministrul său, Vladimir Putin, un meci de badminton, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat: „Cel care joacă bine badminton ştie să decidă rapid“. De altfel, el susţine un proiect pentru introducerea în şcoli a acestui sport. Problema e dacă azi, la cîte „se joacă“ în lume, e bine să decizi rapid. Să ne mai gîndim o clipă, două, trei… (R. C.)

● O replică auzită într-o seară, la Seinfeld, după ce era cît pe ce să provoc un dezastru mic spre mijlociu şi să-mi pun un prieten într-o mare încurcătură din cauza imaginaţiei mele cumplite: „Tu te-aşezi vreodată în genunchi şi-i mulţumeşti lui Dumnezeu că mă cunoşti şi că ai acces la demenţa mea?“. (L. V.)

● Pe Aeroportul Otopeni, un şantier şi un banner mare, pe care scrie: „Lucrări de modernizare a Aeroportului. Scuze pentru discomfortul creat“. Mie mi-a creat disconfort tocmai scrierea „modernă“ (cu m) a cuvîntului – tot mai răspîndită. În rest, pe Otopeni totul e „comfortabil“, mai puţin preţul cafelei – cam 3 euro. În alte ţări e 1 euro – dar ştim, acolo e criză… (M. V.

SE PARE CĂ ACUM
AM PUTEA SĂ ATRAGEM COPIII
ÎN ALTE VREMURI


● Acum, că s-a făcut (un nou) film cu Tintin, aştept (alte) ecranizări şi după aventurile lui Tipitip, Tartarin, Rin Tin Tin şi Rikki-Tikki-Tavi. (M. C.)

● La una dintre Realităţi, o jurnalistă îl întreabă pe Ponta: „Dvs. toleraţi aceste, să le spunem, vizite… să le spunem?“. N-am putea totuşi să le spunem „vizite“ direct, fără să mai spunem că le spunem „vizite“? (L. V.)

● Din categoria „Cum să atragem cumpărătorii la noi în magazin“, un îndemn bucureştean simpatic şi la obiect: „Şef nebun, da’ preţu’ bun. Încercaţi, nu ezitaţi!“. (P. M.)

● Cînd a fost găsit ascunzîndu-se rănit în canalul acela de scurgere, Gaddafi i-a implorat pe insurgenţi să nu-l omoare, numindu-i, ca Elena Ceauşescu altădată, „copiii mei“. Nu e înduioşător cum dictatorii devin familiari cu propriul popor în clipa morţii!? (M. C.)

● „Nu e luptă de clasă. E matematică“, a zis Barack Obama, cînd a vorbit despre propunerea de a mări impozitele americanilor bogaţi pentru a reduce deficitul bugetar în SUA. O replică ce ar fi făcut istorie în alte vremuri. Acum nu se ştie nici dacă o să reuşească să mai salveze ceva. (A. M. S.)

Foto: Dan Coca

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra (© Apollo Art Auctions)
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra
Un coif corintian de luptă din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoas la licitație la Londra în cursul acestei luni.
podul Muncii  jpg
Podul din România, în stare avansată de degradare. Mii de șoferi își pun în pericol viața: „Doamne, cum se sfărâmă!"
Mii de oameni care traversează, zilnic, Podul Muncii din Timișoara își pun viața în pericol. Acesta este într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească.
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."