Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 405 din 17-23 noiembrie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VĂ TEMEŢI, DILEMA VECHE
ESTE PRIMUL OBIECT IMPORTANT
CARE CĂLĂTOREŞTE
CU UNSPREZECE AUTOBUZE
STAŢIONARE,
NU DEPARTE DE NORDUL DEZBATERII  

● Scriu acest text pe 10 noiembrie 2011. Mîine, 11.11.2011, cică va fi o zi care va schimba cu totul lumea. Dintre toate prăpăstiile scrise prin presă, cel mai mult şi mai mult mi-a plăcut asta: „Pămîntul se va trezi, iar un portal se va deschide cu scopul de a ne transporta într-o altă dimensiune“. Carevasăzică, în ziua cînd veţi citi dvs. textul, vom fi deja dincolo de „portal“. Ne vedem acolo, da? Şi nu vă temeţi, Dilema veche nu-şi schimbă dimensiunile… (M. V.)

● Acum cîteva zile, asteroidul 205YU55, de mărimea unui portavion, a trecut fără probleme pe lîngă Pămînt, la o distanţă de doar 324.600 de kilometri. Este primul obiect cu o asemenea masă care s-a apropiat atît de mult de planeta noastră, din 1976 încoace. NASA a clasificat evenimentul drept „potenţial periculos“, însă ciocnirea cu Pămîntul nu s-a produs. Uite aşa am mai trăit o Apocalipsă! (A. P.)

● Oscar Niemeyer, arhitectul care a proiectat, acum 50 de ani, utopica Brasilia, capitala Braziliei, se confesează, la cei 103 ani ai săi: „Important nu e să construieşti, important e să schimbi lumea. Să aprinzi revoluţii“. Niemeyer, bine întreţinut de spiritul revoluţionar, trăieşte, lucrează şi dă interviuri într-un birou de arhitectură cu vedere spre Copacabana, desigur nu în oraşul vag demenţial din Distrito Federal, ci în vitalul şi omenescul Rio de Janeiro. (S. S.)

● Varianta canadiană a revistei Reader’s Digest a pus pe două coloane date privind cariera a doi „teen idols“ canadieni din perioade diferite: Paul Anka şi Justin Bieber. În turneul său american din 1950, Anka a călătorit cu o valiză în care se aflau hainele de scenă şi cosmeticele. Echipamentul necesar concertelor lui Bieber din 2011 este transportat cu nouă camioane, iar personalul auxiliar călătoreşte cu unsprezece autobuze. Cu toţii ştim măcar refrenele de la „Diana“ sau de la „She’s a Lady“ (compus de Anka pentru Tom Jones), dar ia fredonaţi ceva din Bieber! (M. C.)

● Stînd la unul dintre interminabilele stopuri din Piaţa Victoriei, am aflat că de la mortar la mărgăritar calea nu este atît de lungă. Revelaţia mi-a venit citind, în lungile minute de staţionare, un anunţ postat deasupra semaforului: „Vînd nisip, mortar şi mărgăritar“. (S. G.)

● Am auzit tot soiul de bancuri despre românii (adevăraţi) care fac grătare în balcoane. Ducîndu-mă la ziua unor prieteni, undeva nu departe de centru, am remarcat un asemenea exemplar într-un balcon. Era în maiou şi nu se ocupa doar de grătar: funcţiona ca un fel de Cerber al străzii, care apăra nu doar locul lui de parcare, ci şi pe cele ale vecinilor, cu o autoritate agresivă. Realitatea a bătut clişeele pe astă temă… (I. P.)

● Din 2005, Ducele de Westminster este proprietarul celui mai mare tîrg de antichităţi din lume – Les Puces de Saint-Ouen, în nordul Parisului. Şi tot din 2005, creşte constant chiriile anticarilor. Exasperaţi, anticarii i-au trimis o scrisoare: „Pentru un membru al Ordinului Jartierei, despre care se presupune că trebuie să promoveze spiritul cavaleresc, să restabilească dreptatea şi să-i protejeze pe cei slabi, domnul Duce îşi tratează supuşii cam urît“. Touché! (L. V.)

● Se întîmplă şi la case mai mari: în timpul dezbaterii dintre candidaţii republicani pentru preşedinţia SUA, Rick Perry – guvernatorul statului Texas – a uitat ce agenţie guvernamentală mai intenţiona să desfiinţeze, dacă ajungea în Biroul Oval. „Sînt trei agenţii care vor dispărea: Comerţul, Educaţia şi… care e a treia?… Să vedem“, a spus acesta. Continuînd apoi cu: „A treia. Nu pot să o numesc…“ Nici notiţele pe care le avea nu l-au ajutat să-şi amintească, fapt ce a dus la următoarea declaraţie: „Oops!“. (P. M.

ÎN PLUS, SE PARE
CĂ BAZA NOASTRĂ
(REZISTENTĂ
LA MIROSURILE SĂPTĂMÎNII)
S-A MUTAT LA MARGINE,
PENTRU MAI MULTĂ PRECIZIE 

● Reclama la o anumită farmacie, difuzată încontinuu de toate posturile TV, ne-a îmbolnăvit pur şi simplu. În plus, se pare că promovarea asiduă, în loc să aducă noi muşterii, are un rezultat neaşteptat. Cică o pensionară din Prahova ar fi intrat în farmacia respectivă şi ar fi întrebat de Stela Popescu. Se aştepta ca actriţa în carne şi oase să-i vîndă o aspirină. Cînd a descoperit că ea nu apare decît la televizor şi că spotul nu are nici o legătură cu realitatea, n-a mai cumpărat nimic. (A. P.)

● Pus la colţ în PSD, Mircea Geoană are o revelaţie: „Este loc şi de un curent social-creştin, baza noastră electorală este în mediul rural, mai degrabă social-creştină“. Ceva mă face să cred că locuitorii din mediul rural sînt conştienţi că reprezintă „un curent social-creştin“ aşa cum Monsieur Jourdain era „conştient“ că face proză… (M. V.)

● Prima dată cînd am ajuns la Paris m-am enervat că, după ora prînzului, cînd toată lumea îşi ia pauza oficială, nu mai găseşti nimic să mănînci. Dar parcă nici reversul medaliei de la noi nu e de dorit: în orice birou intri, la orice ghişeu ai avea treabă, toată lumea mănîncă. Ca să rezolvi o problemă ai nevoie nu numai de nervi tari, dar şi de o bilă rezistentă la mirosurile de ciorbă, friptură, brînză, salam care se amestecă fatal. (A. M. S.)

● Ministrul Transporturilor din Vietnam a interzis înalţilor funcţionari din instituţia pe care o conduce să joace golf în timpul săptămînii, precum şi în week-end. De ce? Fiindcă această intensă activitate ludică ar dăuna grav muncii lor din birouri. De asemenea, i-a obligat să meargă cel puţin o dată pe săptămînă cu autobuzul… Dacă mă uit bine la pixul meu, e pentru prima oară cînd consemnez asemenea veşti tonice dinspre Vietnam. (R. C.)

● La concertul lui Elvis Costello de săptămîna trecută de la Sala Palatului, cîţiva redactori ai Dilemei vechi s-au comportat studenţeşte, dînd buzna şi ocupînd locuri cît mai aproape de scenă şi cît mai central. Întîmplarea face că locurile alea erau ale lui Kevin Costner însuşi. Actorul şi-a dat seama de onoarea care i s-a făcut, ne-a zîmbit, ne-a rugat să rămînem, iar el s-a mutat mai la margine. După concert, a vrut să ne ia şi în backstage, să ne prezinte lui Elvis, dar noi ne făcuserăm alte planuri. (M. C.)

● Ministerul Comunicaţiilor a descoperit că românii nu prea folosesc Internetul şi consideră că e nevoie de o campanie de alfabetizare digitală a populaţiei. O declaraţie a unui oficial al ministerului pe această temă sună astfel: „Am luat legătura inclusiv cu Patriarhia Română pe tema reducerii decalajului digital şi a incluziunii digitale şi ne-au asigurat de tot suportul“. Adică vor cere preoţilor să-şi iniţieze enoriaşii în taina digitalizării, pentru mai multă incluziune digitală? Doamne, iartă-mă! (A. M.)

● Un profesor american a stabilit cu precizie matematică faptul că fiecare document nou, fiecare GB de informaţie ne face laptop-ul un pic mai greu. De pildă, 4 GB de informaţie înseamnă 0,000000000000000001 gr. Totalul informaţiilor partajate pe Internet – adică 50.000.000 TB – ar cîntări, astfel, cam 50 de grame. Uşurele informaţiile de pe net… (M. M.

CE-I DREPT, ACŢIUNEA DIRECTĂ
POATE FI DOAR A PRIM-BALERINEI 

● Gafele politicienilor noştri de dreapta, de stînga şi de ambele sexe înmulţindu-se zilnic, poate că nu este deplasat să li se reamintească unul dintre sfaturile primite de François Mitterrand de la un rabin: „Două greşeli nu sînt de făcut: aceea de a crede că un om important nu a avut niciodată slăbiciuni şi aceea de a conchide că, dacă a avut o slăbiciune, a încetat să mai fie un om important“. Ce-i drept, nu văd pe la noi vreun Mitterrand care să-l asculte. (R. C.)

● Mi-am cumpărat o pereche de ochelari de soare (de la un brand foarte hip, nu-i spun numele) şi pe etichetă scria „A se feri de acţiunea directă a razelor solare“. Era, fireşte, traducerea românească a englezescului „Not for direct viewing of the sun“. Cum se zice în engleză CTC-ist? (M. C.)

● Uneori, de la beţie la măreţie poate fi doar un pas, cînd ai cugetul gol. Pe raftul unei prăvălii, o sticlă cu alcool (gata să prindă glas şi să spună tot), purtînd un nume răsunător: „Patriot“. Bei pînă te faci tricolor. (D. S.)

● Renovările de la Balşoi au costat de 16 ori mai mult decît era prevăzut iniţial, adică 700 de milioane de dolari. Avînd în vedere că, în cel de-Al Doilea Război Mondial, soldaţii ruşi plecau la luptă cu două fotografii în buzunar (una a lui Stalin şi una a prim-balerinei de la Balşoi), nici nu mi se pare mult. (L. V.)

Foto: Mirel Bănică

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Ministrul Justiției: Ancheta privind primul tur al alegerilor prezidențiale, împărțită în mai multe dosare
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat că sunt mai multe dosare deschide în rem care privesc anularea alegerilor prezidențiale.
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra (© Apollo Art Auctions)
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra
Un coif corintian de luptă din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoas la licitație la Londra în cursul acestei luni.
podul Muncii  jpg
Podul din România, în stare avansată de degradare. Mii de șoferi își pun în pericol viața: „Doamne, cum se sfărâmă!"
Mii de oameni care traversează, zilnic, Podul Muncii din Timișoara își pun viața în pericol. Acesta este într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească.
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.