Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 406 din 24-30 noiembrie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O ZI CAM DE STÎNGA,
UN DEPUTAT CU POTENŢIAL
DE OGLINDĂ (ÎN LIPSĂ DE INSPIRAŢIE)
CREDE CĂ SECOLUL ĂSTA
VA FI DOMINAT DE TRADIŢIILE RECI 


● Într-o zi cam rece de noiembrie, pe la orele prînzului, pe cînd luasem la pas Bulevardul Carol, de peste drum (din faţa Ministerului Agriculturii) se revarsă asupră-mi pe nepusă masă (din goarne, trompete şi tromboane) „Deşteaptă-te, române“. Ce-o fi cu zarva asta? – mă-ntreb. Era un protest al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din Romånia. (D. S.)

● Luna trecută, două capre, mascote ale partidului elveţian de extremă dreaptă anti-imigraţie, au fost răpite de activiştii de stînga. După patru zile, caprele au fost găsite în viaţă, legate de un copac şi vopsite în negru. Iată cum s-a născut o nouă expresie: „A umbla cu capra vopsită“. (M. C.)

● Un deputat PSD, Cristian Rizea, este amestecat în nişte afaceri sordide cu imobiliare, alături de un alt parlamentar tot PSD, Dan Şova. Omul a fost reclamat la Parchet de chiar propriul frate, pe motiv că l-ar fi înşelat. Nu e pentru rubrica de faţă. Totuşi, citez din Adevărul: „Ce nu ştia Bogdan Rizea era faptul că, deşi deputatul şi soţia sa, Josette (fostă Niculina), locuiau în apartamentul din Plevnei, acesta ajunsese tot în proprietatea lui Dan Şova, care-l achiziţionase, în iunie 2006…“. Adică pe doamna Rizea o chema Niculina şi şi-a schimbat numele în Josette. Serios? Dacă citeam asta într-un roman de satiră ziceam că prea e groasă de tot. Ce să mai zici acum despre Niculina-Josette? Cum spuneau lăutarii pe vremuri: Să-ţi trăiască franţuzoaica, boierule! (C. G.)

● O frază cu potenţial de maximă, luată dintr-un articol despre Rolling Stones (la anul împlinesc 50 de ani!), apărut duminică, 13 noiembrie, în The Observer: „Cînd un Rolling Stone recunoaşte că cel mai mare viciu al său este cafeaua, atunci ştii clar că vremurile s-au schimbat“. (L. V.)

● Ultima noutate în materie de slăbit: Luna Slim. Adică slăbeşti în somn! Nu depui nici un efort, nu faci gimnastică, nu transpiri, mănînci tot ce vrei, esenţial este doar să dormi ca o beşniţă, după ce ingurgitezi trei capsule de Luna Slim. Dimineaţa, cînd te trezeşti şi te priveşti în oglindă, „vei constata cu ochiul liber cît de agil şi armonios a devenit corpul tău!“. Întrebare din partea consumatorului: ce mă fac dacă am insomnie? (A. P.)

● Mai nou, de fiecare dată cînd deschid Facebook am parte de tot felul de virtuozităţi artistice ale prietenilor mei sau, în lipsă de inspiraţie, de copy & paste-uri din operele alora, ceva mai celebri decît ei. În această dimineaţă, la cafea, am citit o lungă şi tristă poezie, un decalog al tăcerii şi patru principii de viaţă importante, un citat din Paler şi unul din Llosa, un mesaj în rime care se termina cu ceva de genul „Aici aş vrea a apune!“. Am privit cîteva fotografii intitulate sugestiv „Nostalgii de toamnă“ şi două nuduri care anunţau un vernisaj. Mi se pare doar mie sau FB a devenit un soi de Şcoala Populară de Arte? Că Oracol era de mult, dar asta nu mă deranja… (A. P.)

● China tot încearcă să creeze instrumente de soft power, să conteze şi pe post de ţară atractivă, nu doar de producător de tenişi ieftini. Deci comuniştii chinezi au creat un contra-Nobel numit premiul Confucius. Premiul Confucius pentru pace a fost dat lui Vladimir Putin pentru că s-a opus intervenţiei occidentale în Libia. Aşa este cînd vrei să creezi soft power cu ordin de la partid, iese prost, securiştii chinezi premiază securiştii ruşi, nici o scofală. Cine crede că secolul ăsta va fi dominat de China e rugat să spună repede trei scriitori chinezi şi trei filozofi chinezi. Nu, Confucius nu se pune! (C. G.)

● Directorii de imagine ai vitrinelor pariziene tocmai au ieşit cu bine, se pare, dintr-o dispută cu reprezentanţii diferitelor mărci vîndute în respectivele (mari) magazine. Imuni la presiuni şi insistenţe, ei au reuşit să fie complet independenţi în aranjarea vitrinelor şi decorurilor interioare, alegînd, ca subiect pentru aceste sărbători, „tradiţiile“. E bine că am aflat aceste lucruri, puţin evidente cînd priveşti, de pildă, o vitrină de pe St-Honoré şi te întrebi ce-o fi cu armata aia de iepuraşi încotoşmănaţi ca în Québec. Poate îi dezbracă de Paşte şi economisesc astfel un ban, preţul independenţei. (S. S.)

● Ziariştii francezi au numărat, în concisa alocuţiune a prim-ministrului cu privire la austeritatea economică a guvernului, folosirea de 18 ori a cuvîntului „efort“. Noi, simţiri reci, harfe deşarte, nu sîntem în stare cu ai noştri de asemenea voluptăţi. (R. C.

DE REGULĂ, O PROPUNERE
DIAFANĂ (PENTRU CARE OAMENII
AU REFUZAT FĂRĂ SĂ SE ÎNCHINE
CONDIŢIILE-ŞOC)
NU ŞTIRBEŞTE CU NIMIC
ZONA DE CORUPERE 

● De regulă, ninsorile surprind autorităţile locale, care se scuză în fiecare an că-s nepregătite: utilajele de deszăpezire nu sînt în stare de funcţionare, nu s-a achiziţionat destul material antiderapant, oamenii sînt în concediu etc. La Bucureşti, măcar dintr-un punct de vedere, lucrurile se mişcă: pe străzile principale au apărut încă de pe la începutul lui noiembrie ghirlande şi beculeţe colorate pentru sărbătorile de iarnă. Asta ca să nu vină Crăciunul pe nepregătite. Pentru firmele care pun beculeţe colorate şi ghirlande, Crăciunul poate să vină şi mai devreme. (M. M.)

● O propunere legislativă care prevedea ca poliţiştilor să le fie verificată periodic condiţia fizică a fost respinsă de o comisie a Senatului. Fostul şef al Poliţiei, Petre Tobă, a declarat că prevederea încălca dreptul fundamental la muncă înscris în Constituţie şi că, oricum, poliţiştii care lucrează la IT n-au nevoie de condiţie fizică de performanţă. Cu alte cuvinte, şefilor din Poliţie nu le convine verificarea performanţelor fizice. Să fie mai convenabilă verificarea performanţelor intelectuale? (A. M.)

● La demisia lui Silvio Berlusconi, printre atîtea vorbe crude ale mulţimii, un cetăţean italian a încredinţat lui Euronews această opinie aparent diafană: „Sincer vorbind, începuse să ne obosească“. Dacă mă gîndesc bine, e de o violenţă întru totul binecuvîntată. (R. C.)

● În ultima vreme tot aud de promoţii făcute la tigăi, promoţii pentru care oamenii se calcă în picioare. Sîntem oare martorii unui nou proces social, Marea Tigaiadă? (S. G.)

● 26 de angajaţi musulmani ai aeroportului din Seattle au fost concediaţi pentru că au refuzat să li se taie din salariu orele petrecute în rugăciune în timpul programului. Probabil că la o bibliotecă sau la un muzeu nu ar deranja pe nimeni. (M. C.)

● Nu există fotbalist care să intre pe teren fără să se închine şi, cu toate astea, încă n-am citit prin ziare despre fotbalişti care să meargă la biserici, să aprindă lumînări toată ziua şi să plece de acolo noaptea tîrziu, ameţiţi de tămîie. De-asta nici n-avem gazon! (M. C.)

● Şase astronauţi au petrecut 520 de zile într-o replică a unei navete spaţiale pe undeva prin apropiere de Moscova, ca să vadă cum ar reacţiona oamenii la condiţiile de pe Marte. Timp în care probabil că nişte marţieni au petrecut 520 de zile marţiene în replica unei navete spaţiale, ca să vadă cum s-ar acomoda ei, marţienii, la condiţiile din Moscova. (L. V.)

● Titlu-şoc pe news.ro: „Poliţia apără cămătarii de sătenii din Flămînda“. (A. M. S.)

● Una dintre ediţiile de săptămîna trecută ale Gazetei sporturilor i-a fost dedicată Nadiei Comăneci şi s-a vorbit din nou despre primul ei 10 olimpic din istorie obţinut în 1976. Adevărul (documentat de John Lloyd şi John Mitchinson în The Second Book Of General Ignorance) este că primul 10 olimpic îi aparţine, de fapt, gimnastului francez Albert Séguin (1891-1979) care, la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, a obţinut nota „10,000“ la proba de sărituri. O „erată“ care nu ştirbeşte cu nimic performanţa Nadiei, mă grăbesc să adaug! (M. C.)

● Am descoperit cea mai grozavă încrucişare de străzi în zona Tei: Sf. Treime cu Turnătorilor. (I. P.)

● Atenţie cînd mîncaţi (sau consumaţi, dacă vreţi) piept de pui! S-ar putea să fiţi acuzaţi de corupere de minori! (vezi foto) (M. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.