Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 406 din 24-30 noiembrie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O ZI CAM DE STÎNGA,
UN DEPUTAT CU POTENŢIAL
DE OGLINDĂ (ÎN LIPSĂ DE INSPIRAŢIE)
CREDE CĂ SECOLUL ĂSTA
VA FI DOMINAT DE TRADIŢIILE RECI 


● Într-o zi cam rece de noiembrie, pe la orele prînzului, pe cînd luasem la pas Bulevardul Carol, de peste drum (din faţa Ministerului Agriculturii) se revarsă asupră-mi pe nepusă masă (din goarne, trompete şi tromboane) „Deşteaptă-te, române“. Ce-o fi cu zarva asta? – mă-ntreb. Era un protest al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din Romånia. (D. S.)

● Luna trecută, două capre, mascote ale partidului elveţian de extremă dreaptă anti-imigraţie, au fost răpite de activiştii de stînga. După patru zile, caprele au fost găsite în viaţă, legate de un copac şi vopsite în negru. Iată cum s-a născut o nouă expresie: „A umbla cu capra vopsită“. (M. C.)

● Un deputat PSD, Cristian Rizea, este amestecat în nişte afaceri sordide cu imobiliare, alături de un alt parlamentar tot PSD, Dan Şova. Omul a fost reclamat la Parchet de chiar propriul frate, pe motiv că l-ar fi înşelat. Nu e pentru rubrica de faţă. Totuşi, citez din Adevărul: „Ce nu ştia Bogdan Rizea era faptul că, deşi deputatul şi soţia sa, Josette (fostă Niculina), locuiau în apartamentul din Plevnei, acesta ajunsese tot în proprietatea lui Dan Şova, care-l achiziţionase, în iunie 2006…“. Adică pe doamna Rizea o chema Niculina şi şi-a schimbat numele în Josette. Serios? Dacă citeam asta într-un roman de satiră ziceam că prea e groasă de tot. Ce să mai zici acum despre Niculina-Josette? Cum spuneau lăutarii pe vremuri: Să-ţi trăiască franţuzoaica, boierule! (C. G.)

● O frază cu potenţial de maximă, luată dintr-un articol despre Rolling Stones (la anul împlinesc 50 de ani!), apărut duminică, 13 noiembrie, în The Observer: „Cînd un Rolling Stone recunoaşte că cel mai mare viciu al său este cafeaua, atunci ştii clar că vremurile s-au schimbat“. (L. V.)

● Ultima noutate în materie de slăbit: Luna Slim. Adică slăbeşti în somn! Nu depui nici un efort, nu faci gimnastică, nu transpiri, mănînci tot ce vrei, esenţial este doar să dormi ca o beşniţă, după ce ingurgitezi trei capsule de Luna Slim. Dimineaţa, cînd te trezeşti şi te priveşti în oglindă, „vei constata cu ochiul liber cît de agil şi armonios a devenit corpul tău!“. Întrebare din partea consumatorului: ce mă fac dacă am insomnie? (A. P.)

● Mai nou, de fiecare dată cînd deschid Facebook am parte de tot felul de virtuozităţi artistice ale prietenilor mei sau, în lipsă de inspiraţie, de copy & paste-uri din operele alora, ceva mai celebri decît ei. În această dimineaţă, la cafea, am citit o lungă şi tristă poezie, un decalog al tăcerii şi patru principii de viaţă importante, un citat din Paler şi unul din Llosa, un mesaj în rime care se termina cu ceva de genul „Aici aş vrea a apune!“. Am privit cîteva fotografii intitulate sugestiv „Nostalgii de toamnă“ şi două nuduri care anunţau un vernisaj. Mi se pare doar mie sau FB a devenit un soi de Şcoala Populară de Arte? Că Oracol era de mult, dar asta nu mă deranja… (A. P.)

● China tot încearcă să creeze instrumente de soft power, să conteze şi pe post de ţară atractivă, nu doar de producător de tenişi ieftini. Deci comuniştii chinezi au creat un contra-Nobel numit premiul Confucius. Premiul Confucius pentru pace a fost dat lui Vladimir Putin pentru că s-a opus intervenţiei occidentale în Libia. Aşa este cînd vrei să creezi soft power cu ordin de la partid, iese prost, securiştii chinezi premiază securiştii ruşi, nici o scofală. Cine crede că secolul ăsta va fi dominat de China e rugat să spună repede trei scriitori chinezi şi trei filozofi chinezi. Nu, Confucius nu se pune! (C. G.)

● Directorii de imagine ai vitrinelor pariziene tocmai au ieşit cu bine, se pare, dintr-o dispută cu reprezentanţii diferitelor mărci vîndute în respectivele (mari) magazine. Imuni la presiuni şi insistenţe, ei au reuşit să fie complet independenţi în aranjarea vitrinelor şi decorurilor interioare, alegînd, ca subiect pentru aceste sărbători, „tradiţiile“. E bine că am aflat aceste lucruri, puţin evidente cînd priveşti, de pildă, o vitrină de pe St-Honoré şi te întrebi ce-o fi cu armata aia de iepuraşi încotoşmănaţi ca în Québec. Poate îi dezbracă de Paşte şi economisesc astfel un ban, preţul independenţei. (S. S.)

● Ziariştii francezi au numărat, în concisa alocuţiune a prim-ministrului cu privire la austeritatea economică a guvernului, folosirea de 18 ori a cuvîntului „efort“. Noi, simţiri reci, harfe deşarte, nu sîntem în stare cu ai noştri de asemenea voluptăţi. (R. C.

DE REGULĂ, O PROPUNERE
DIAFANĂ (PENTRU CARE OAMENII
AU REFUZAT FĂRĂ SĂ SE ÎNCHINE
CONDIŢIILE-ŞOC)
NU ŞTIRBEŞTE CU NIMIC
ZONA DE CORUPERE 

● De regulă, ninsorile surprind autorităţile locale, care se scuză în fiecare an că-s nepregătite: utilajele de deszăpezire nu sînt în stare de funcţionare, nu s-a achiziţionat destul material antiderapant, oamenii sînt în concediu etc. La Bucureşti, măcar dintr-un punct de vedere, lucrurile se mişcă: pe străzile principale au apărut încă de pe la începutul lui noiembrie ghirlande şi beculeţe colorate pentru sărbătorile de iarnă. Asta ca să nu vină Crăciunul pe nepregătite. Pentru firmele care pun beculeţe colorate şi ghirlande, Crăciunul poate să vină şi mai devreme. (M. M.)

● O propunere legislativă care prevedea ca poliţiştilor să le fie verificată periodic condiţia fizică a fost respinsă de o comisie a Senatului. Fostul şef al Poliţiei, Petre Tobă, a declarat că prevederea încălca dreptul fundamental la muncă înscris în Constituţie şi că, oricum, poliţiştii care lucrează la IT n-au nevoie de condiţie fizică de performanţă. Cu alte cuvinte, şefilor din Poliţie nu le convine verificarea performanţelor fizice. Să fie mai convenabilă verificarea performanţelor intelectuale? (A. M.)

● La demisia lui Silvio Berlusconi, printre atîtea vorbe crude ale mulţimii, un cetăţean italian a încredinţat lui Euronews această opinie aparent diafană: „Sincer vorbind, începuse să ne obosească“. Dacă mă gîndesc bine, e de o violenţă întru totul binecuvîntată. (R. C.)

● În ultima vreme tot aud de promoţii făcute la tigăi, promoţii pentru care oamenii se calcă în picioare. Sîntem oare martorii unui nou proces social, Marea Tigaiadă? (S. G.)

● 26 de angajaţi musulmani ai aeroportului din Seattle au fost concediaţi pentru că au refuzat să li se taie din salariu orele petrecute în rugăciune în timpul programului. Probabil că la o bibliotecă sau la un muzeu nu ar deranja pe nimeni. (M. C.)

● Nu există fotbalist care să intre pe teren fără să se închine şi, cu toate astea, încă n-am citit prin ziare despre fotbalişti care să meargă la biserici, să aprindă lumînări toată ziua şi să plece de acolo noaptea tîrziu, ameţiţi de tămîie. De-asta nici n-avem gazon! (M. C.)

● Şase astronauţi au petrecut 520 de zile într-o replică a unei navete spaţiale pe undeva prin apropiere de Moscova, ca să vadă cum ar reacţiona oamenii la condiţiile de pe Marte. Timp în care probabil că nişte marţieni au petrecut 520 de zile marţiene în replica unei navete spaţiale, ca să vadă cum s-ar acomoda ei, marţienii, la condiţiile din Moscova. (L. V.)

● Titlu-şoc pe news.ro: „Poliţia apără cămătarii de sătenii din Flămînda“. (A. M. S.)

● Una dintre ediţiile de săptămîna trecută ale Gazetei sporturilor i-a fost dedicată Nadiei Comăneci şi s-a vorbit din nou despre primul ei 10 olimpic din istorie obţinut în 1976. Adevărul (documentat de John Lloyd şi John Mitchinson în The Second Book Of General Ignorance) este că primul 10 olimpic îi aparţine, de fapt, gimnastului francez Albert Séguin (1891-1979) care, la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, a obţinut nota „10,000“ la proba de sărituri. O „erată“ care nu ştirbeşte cu nimic performanţa Nadiei, mă grăbesc să adaug! (M. C.)

● Am descoperit cea mai grozavă încrucişare de străzi în zona Tei: Sf. Treime cu Turnătorilor. (I. P.)

● Atenţie cînd mîncaţi (sau consumaţi, dacă vreţi) piept de pui! S-ar putea să fiţi acuzaţi de corupere de minori! (vezi foto) (M. V.)

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Producătorii de BCA speră ca programul guvernamental să stimuleze consumul de materiale de construcţii
Materialele de construcții, din ce în ce mai scumpe. Care sunt motivele
În primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții din România se confruntă cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață.
dementa jpg
5 obiceiuri zilnice care îți afectează memoria și cresc riscul de demență fără să-ți dai seama
Unele obiceiuri cotidiene, aparent inofensive, pot avea un impact major asupra memoriei și pot crește riscul apariției demenței senile pe termen lung.
masini second hand jpeg
Care este cel mai bun moment să-ți cumperi o mașină la mâna a doua
Piața de mașini second hand este sezonieră, ceea ce înseamnă că, dacă așteptați momentul potrivit, vă puteți bucura de o selecție mai mare de vehicule, la prețuri mai mici.
locuri de munca angajari
Deficit major de specialiști la nivel global. Ocuparea posturilor de conducere poate dura peste un an
Presiunile asupra costurilor și incertitudinea de pe piața muncii fac din mobilitatea angajaților o prioritate esențială, în condițiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluționa deficitul de talente, spun experții.
Plante usor de intretinut, foto Shutterstock jpg
Plante superbe care rezistă mult timp fără apă. Îți înfrumusețează locuința, fără să le acorzi prea multă atenție
Îți dorești să-ți înfrumusețezi locuința cu flori, însă știi că nu ai timp să le uzi zilnic? Există multe plante de apartament care nu doar că arată spectaculos, ci sunt și ușor de întreținut, capabile să reziste perioade lungi fără apă. Iată câteva exemple!
Drgăgan Muntean  Sursa Replica Hunedoara jpg
Drăgan Muntean, glasul duios al pădurenilor. Artistul care a făcut faimos colțul de rai ascuns în munți
Deși s-a stins în 2002, la doar 47 de ani, artistul Drăgan Muntean a rămas „glasul” Ținutului Pădurenilor, o regiune pitorească de munte, devenită faimoasă prin doinele sale. Casa natală a interpretului, aflată într-un vechi sat al pădurenilor, este astăzi singurul muzeu al regiunii.
Napoli2 jpg
titularizare
Panică printre profesori în fața noilor criterii de evaluare. Ce dezbateri a născut anunțul reformei lui Daniel David
Licențierea didactică ar urma să înlocuiască definitivatul în învățământul preuniversitar, iar cei care promovează examenul cu notă peste 7 să nu mai fie nevoiți să repete titularizarea, ca astăzi, ci să se poată prezenta la concursurile organizate direct de către școli. Sunt însă și neclarități.
damaris lupu romanii au talent 2025 golden buzz dragos bucur 22 webp
Damaris Lupu este marea câștigătoare Românii au talent! Pleacă acasă cu premiul de 120.000 de euro
După luni de emoții, spectacol și mii de aplauze, România și-a ales câștigătorul celui de-al 15-lea sezon „Românii au talent”. Într-o finală incendiară transmisă în direct de PRO TV, Damaris Lupu a cucerit atât juriul, cât și publicul, plecând acasă cu marele premiu de 120.000 de euro.