Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 409 din 15-21 decembrie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

VINE O VREME 
CÎND CAPRA VECINULUI 
ÎMBINĂ CĂLDURA ŞI IARNA 

● Vine o vreme cînd strămoşii, vrînd-nevrînd, ajung la circ. Spectacolul stagiunii 2011 a Circului Globus se cheamă Destinul Dacilor. Nu ştiu dacă e inclusă în program şi o dresură de tarabostes, dar nu m-ar mira. (D. S.)

● Din ciclul „Să moară şi capra vecinului“: dintr-un articol de analiză publicat de Capital reiese că ungurii ar intra în faliment înaintea noastră. Nu-i aşa că v-aţi mai liniştit? (M. M.)

● O nouă „invenţie“ multifuncţională sau multi-imagistică (unii ar spune kitsch…) de sărbători: ursuleţul de pluş înger, pe care l-am văzut mai demult prin tîrgurile de Crăciun din străinătate, şi care acum se găseşte prin librăriile Diverta. Un urs cu aripi (delicate) care îmbină căldura şi tradiţionalismul Teddy Bear-ului cu etericul îngeresc. (I. P.)

● Manifestaţiile din Rusia, organizate după scrutinul de la începutul lunii, au dus cu gîndul la o posibilă „primăvară rusească“, după modelul celei din ţările arabe. Deşi, după mai bine de zece ani de putinism, o asemenea primăvară ar fi binevenită, nu mi se pare deloc plauzibilă. Motivul e cît se poate de simplu: deocamdată, în Rusia, abia a venit din nou iarna. (A. M.

E CÎTE O ZI CÎND O PUNGĂ 
CU SUFLETE NEVINOVATE
ARATĂ A TREBURI DULCI

● E cîte o zi cînd îşi bagă Necuratul coada. Altă explicaţie nu am pentru gestul meu prostesc. Primesc un SMS de la compania de telefonie mobilă la care sînt abonată. Ca altele o mie pe care nu le-am luat în seamă pînă acum. Dar, de data asta, cad în plasă, şi trimit un da gratuit pentru nu ştiu ce tragere la sorţi. În secunda următoare vine întrebarea: „Care cîine e alb cu pete negre, dalmaţianul sau ciobănescul german?“. Mi s-a ridicat repede ceaţa de pe ochi şi am intrat pe site-ul companiei, unde scria cu litere puchinoase că, de fapt, cu acel da gratuit acceptasem să plătesc 0,99 cenţi pe zi pînă la sfîrşitul lunii ca să intru într-un joc cretin. Am trimis imediat stop. Ca mine se mai plîngeau pe net nenumăraţi alţi păţiţi. M-am gîndit că ar fi mai cinstit să schimbăm definiţia lui „gratuit“. Şi să-l transformăm în indice bursier, să vedem ce iese, nu? (A. M. S.)

● Un cîine, ca mulţi alţii din Bucureşti, a asistat într-o după-amiază la cearta dintre un iubitor de animale şi un cetăţean pro-eutanasiere. Iubitorul tocmai îi vărsase cîinelui o pungă cu mîncare, pe un spaţiu verde, iar cetăţeanul se iţi într-o boscorodeală care viza siguranţa bucureştenilor. În timp ce se certau aprig, strîngînd în jurul lor o mulţime de curioşi, cîinele a început să-şi molfăie, liniştit, mîncarea. Căci, pînă la urmă, aceasta pare a fi realitatea din spatele legilor. (S. G.)

● Iubesc şi cîinii vagabonzi, vorba lui Mihai Constantinescu, acum nu ştiu cîţi ani. De acord că sînt nişte suflete nevinovate, însă m-a amuzat teribil inocenţa cu care a fost scris Apelul către Preşedintele României împotriva uciderii cîinilor, semnat de 133 de personalităţi. Citez: „Ne-aţi arătat, de cîte ori aţi plîns sub ochii noştri, că aveţi sensibilitate şi căldură. Acestea sînt atributele unei inimi care poate iubi“. Şi: „Ar fi trist pentru destinul dvs. istoric să rămîneţi în amintirea românilor ca Marele Hingher!“. Şi argumentul zdrobitor din P.S.: „Şi pentru că vă ştim un iubitor al istoriei acestui neam, amintiţi-vă că simbolul strămoşilor noştri daci a fost lupul!“. Aşadar, în ţara noastră, pînă şi lupul dacilor a ajuns un biet cîine vagabond. (A. P.)

● Anunţul unei edituri, nici mici, nici mari: „Primeşti cadou cumpărînd o carte! Grăbeşte-te, o singură bombonieră în formă de oiţă, din porţelan fin, şaici urma marcaţ, primului cumpărător al Vagabondului milionar. La magazinul şaici urma adresaţ“. Pe lîngă faptul că e cea mai urîtă bombonieră pe care-am văzut-o vreodată (e „în formă de oiţă“, dar arată a creier în formol), nu pricep ce legătură poate fi între un obiect peste care-am dat prima oară la bunicii mei acasă, prin anii ’80, şi o carte despre un puşti sărac din Bombay. Ce-i drept, „bomboniera din Bombay“ nu sună rău, dar parcă nici suficient. (L. V.)

● Toate manifestaţiile de protest despre care la ştiri se spune că „au avut loc în faţa Guvernului“ se desfăşoară, de fapt, taman pe partea opusă a Pieţei Victoriei, sub ferestrele Muzeului „Antipa“. Dat fiind că strigătele, fluierăturile şi huiduielile manifestanţilor fac să vibreze exponatele şi le dau dureri de cap angajaţilor, propun introducerea unei „taxe de solidaritate“ (sau „spor de îndurat înjurăturile adresate altora“) cu oasele de mastodont & co. din muzeu. Evident, taxa ar trebui s-o plătească Guvernul însuşi. Dacă i-a „exilat“ pe trotuarul opus pe manifestanţi ca să-şi vadă liniştit de treburi, n-o fi mare lucru pentru Executiv să treacă strada cu un plic de bani, pe care să-l depună sub un schelet. Corect? (M. V.)

● Primesc pe e-mail un pps cu „cele mai incredibile prăjituri“. Pentru că tot sîntem „în sezon“, îl deschid: torturi în formă de poşetă „de firmă“ (Cartier), în formă de pantof cu toc cui Versace, în formă de magnetofon, cu nişte căşti aferente din ciocolată sau în formă de BigMac, pentru vreun fan McDonald’s. Categoric, sînt cele mai dulci kitsch-uri pe care le-am văzut vreodată. (A. P.

MAI NOU, 
TOATE CANALELE EXTERNE 
TREC (BUCATĂ CU BUCATĂ)
PRIN LUMINĂ

● Mai nou, femeile nasc în locuri trăsnite: cele mai multe, desigur, în taxiul care tocmai le duce la spital (se pare că există şi şoferi de taxi cărora li s-a întîmplat de două ori într-o lună să găzduiască asemenea întîmplări, în propria maşină). Dar unele nasc, în ciuda interdicţiilor de zbor, în avioane, altele în staţii de benzină sau pe Internet, cu toţi prietenii de pe Facebook în faţa ecranului. Cea mai incredibilă naştere recentă a fost însă cea a unei mozambicane, care s-a refugiat în vîrful unui copac din calea apelor dezlănţuite, iar cînd a fost recuperată împreună cu copilul său nou-născut, avea încă intact cordonul ombilical. O cheamă Sofia Pedro, dar ar merita să-i zicem Sofia Prepeleac. (S. S.)

● Din ironiile dure ale istoriei contemporane: principalul partid de opoziţie din Rusia, Partidul Comunist, denunţă pe toate canalele de ştiri ale lumii fraudele masive în favoarea Puterii, comise în alegerile parlamentare. Preşedintele Rusiei replică prompt că asta nu e treaba Occidentului. Cum adică? Comuniştii ruşi să facă jocul Occidentului? E prea tare. N-o semnez.

● Citez din Adevărul: „«Bărbatul a murit din cauza unei rupturi de trahee produsă de copita porcului pe care tocmai încerca să-l sacrifice. Tot cu copita, porcul i-a produs şi o ruptură de arteră subclaviculară stîngă. Moartea a fost instantanee şi a avut loc ca urmare a hemoragiei interne şi externe, foarte puternică. Bărbatul nu ar fi avut nici o şansă să supravieţuiască în asemenea condiţii», a spus dr. Florian Ghiţă, şeful Serviciului de Medicină Legală Vîlcea, cel care a necropsiat trupul bărbatului. În evidenţele Poliţiei moartea va fi considerată suspectă, dar se va da soluţie de Neînceperea Urmăririi Penale (NUP), porcul fiind în cele din urmă sacrificat.“ N-am înţeles nimic. Adică dacă se dădea altă soluţie, s-ar fi decis Începerea Urmăririi Penale? Împotriva porcului sau a cui? Dacă tot a fost sacrificat, ce mai contează dacă îl cercetează penal sau nu? (C. G.)

● Sylvester Stallone, motivînd distribuirea lui Chuck Norris şi a lui Van Damme în sequel-ul la The Expendables: „Îmi place să folosesc oameni care trec prin perioade dificile şi să le mai dau o şansă“. Cum are el, Rocky, grijă de toţi! Nu degeaba e singurul dintre ei nominalizat la Oscar. (M. C.)

● Cartonul pe care John Lennon şi Yoko Ono au scris „Bed Peace“ în 1969 protestînd timp de o săptămînă, din patul lor de hotel, împotriva războiului din Vietnam a fost vîndut recent la licitaţie pentru suma de 154 de mii de dolari. Acum ceva timp, unul dintre molarii lui Lennon a fost achiziţionat de către un dentist canadian pentru suma de 31 de mii de dolari. Poate că idolii n-ar trebui îngropaţi, ci vînduţi bucată cu bucată. (M. C.)

● Veneam cu prieteni din Paris (Oraşul-Lumină, dar şi strada bucureşteană), din Vancouver, din Tel Aviv, să mîncăm mititei la Cocoşatu, cei mai buni din România. Micii lui Cocoşatu erau o mîndrie de-a noastră – că doar nu ne puteam făli cu neuro-news-ul nostru. Şi cînd te gîndeşti că, plecînd, omul nu ne-a lăsat nici măcar reţeta lor. (R. C.)

Foto: L. Apostol

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra (© Apollo Art Auctions)
Un coif corintian de luptă din bronz, scos la licitație la Londra
Un coif corintian de luptă din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoas la licitație la Londra în cursul acestei luni.
podul Muncii  jpg
Podul din România, în stare avansată de degradare. Mii de șoferi își pun în pericol viața: „Doamne, cum se sfărâmă!"
Mii de oameni care traversează, zilnic, Podul Muncii din Timișoara își pun viața în pericol. Acesta este într-o stare avansată de degradare și riscă să se prăbușească.
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu nu se bazează pe susținerea lui Klaus Iohannis: „Nu, în niciun caz. Nu am niciun fel de indiciu sau de dorinţă”
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, susține că nu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis din 2014 şi nu se bazează pe o eventuală susţinere din partea actualului şef al statului.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Cum a fost doborât avionul Azerbaijan Airlines, în prima zi de Crăciun. Noi detalii din anchetă dezvăluite de surse rusești
Anchetatorii ruși au identificat atât persoana care a lansat racheta, cât și ofițerul responsabil care a dat ordinul.
lis si tociu png
Romică Țociu, dezvăluiri șocante despre momentul în care a primit o casă de la Viorel Lis: „Era un mort acolo”
Romică Țociu a primit o casă de la Viorel Lis, pe vremea când acesta era primarul Capitalei. Acum, la ani distanță, actorul a făcut dezvăluiri șocante despre perioada în care a mers să vadă locuința.
bicarbonat de sodiu jpg
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu într-o gaură din pământ. Trucul care te scapă de o problemă
Bicarbonatul se numără printre ingredientele care fac minuni în gospodărie. Pe lângă faptul că este util la gătit, acesta funcționează de minune și în diverse activități casnice, cosmetică sau curățenie. Iată ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în pământ.
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Cine vrea să-i dea lui Trump speranțe pentru un al treilea mandat la Casa Albă: „Singurul capabil să readucă America la măreție”
A fost introdusă o rezoluție de modificare a Constituției SUA pentru a permite președintelui Donald Trump să fie ales pentru un al treilea mandat la Casa Albă.
„Dracula în benzi desenate” -  cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
„Dracula în benzi desenate” - cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească
Muzeul Județean de Istorie Brașov anunță albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” care reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, primul astfel de album dedicat nemuritorului Dracula.
bord avion jpg
S-a stabilit un nou record de zbor pe ruta New York - București. Pilot: „Datorită vântului am reușit să atingem viteza de 1150 km/h”
Un pilot a anunțat pe pagina sa de TikTok că a stabilit un nou record, după un zbor din New York la București. A fost cel mai rapid zbor operat vreodată, a durat 7 ore și 46 de minute. „Porțiuni de zbor deasupra Atlanticului ne-au permis să atingem viteza de 1150 km/h, datorită vântului favorabil."