Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

ŞTIAŢI CĂ BUCURIA POPORULUI 
NU SE SUSŢINE STATISTIC?
CONCLUZIA: NU LĂSAŢI 
UN PROST SĂ NINGĂ  

● Ştiaţi că în alfabetul chinez cuvîntul „criză“ se compune printr-o combinaţie între semnele pentru „pericol“ şi „oportunitate“? Hai, că v-am dat pe spate cu asta, aşa-i? Cum, nu ştiaţi?! Unde naiba aţi fost în ultimii doi ani, chestia asta despre cum se zice la criză în chineză este spusă, răspusă şi reşapată în neştire, eu am auzit-o la trei conferinţe, am citit-o în două editoriale şi am reauzit-o într-o emisiune TV în numai două luni – de cînd am început să număr. Deci, oameni buni, am priceput ideea: în chineză, criza înseamnă şi oportunitate, e un lucru foarte-foarte profund, mă lasă fără glas cît de profund este, dar, serios, s-a fumat, gata, nu mai e cool să-l tot repetăm ca papagalii. Apropo, am auzit de la cineva care se pricepe că nici măcar nu ar fi adevărat, de fapt e interpretabilă ideograma aia. (C. G.)

● Nu reuşesc să-mi scot din minte imaginile de la funeraliile liderului nord-coreean Kim Jong Il, care s-au tot difuzat zilele astea la televizor. Mai ales coregrafia unui grup de militari care-şi plîngeau conducătorul, şi bucuria poporului că „s-a băgat“ peşte congelat în magazine. Oare aşa se uitau şi occidentalii la noi în perioada comunistă? În caz că nu ştiaţi, la Bucureşti există o ambasadă nord-coreeană şi nu a existat niciodată vreun protest în faţa ei. (A. M. S.)

● Clubul celor 27 (artiştii celebri morţi la 27 de ani – Janis Joplin, Kurt Cobain, Jimi Hendrix etc.) e un mit care nu se susţine statistic, aşa spune un studiu publicat recent în British Medical Journal. M-am liniştit, fac 28 de ani de-abia în august 2012 şi aş fi stat cu inima strînsă pînă atunci. (L. V.)

● Cînd ai gripă şi transmiţi viruşii tuşind, este acesta un simptom al infecţiei sau o strategie a viruşilor care încearcă să se multiplice? Iată o întrebare nouă ridicată de un cercetător care a descoperit un virus ce modifică comportamentul insectelor în aşa fel încît acestea să se autodistrugă. Concluzia: nu lăsaţi insectele virusate să vă tuşească în faţă! (M. C.)

● Ultima înţelepciune, bătută în cuişoare pe peretele meu matinal, de cum am receptat-o: „Cu un prost nu te comporta ca un imbecil – sînt multe şanse să vă confundaţi“. (R. C.)

● Anul acesta n-am avut parte de zăpadă de Crăciun, şi nu a fost nici de Anul Nou. Aştept cu nerăbdare copilărească să văd Bucureştiul alb, fie şi pentru o zi. Pînă atunci, mă mulţumesc cu fulgişorii virtuali care se aştern peste clipurile de pe YouTube. Nu trebuie decît să dau un click şi începe să ningă. Rog autorităţile să fie pregătite. (P. M.

ŞTIAŢI CĂ NATURA DEPLÎNGE
MOARTEA CELOR DOUĂ CREIERE
CARE ÎMPART ACELAŞI VASILE?
CONCLUZIA: VREAU SĂ SEMĂN 
CÎT MAI PUŢIN
CU O SCURTĂ RECAPITULARE 

● În copacii din parcul unde se află memorialul lui Kim Jong Il s-au aciuat 50 de coţofene. „Natura deplînge moartea acestui măreţ om!“, a transmis propaganda comunistă poporului nord-coreean care, pentru a nu muri de foame, continuă să cerşească orez chinezilor. (M. C.)

● La finalul anului trecut, o braziliancă a născut un copil cu două capete. Medicii aşteaptă să vadă cum se înţeleg cele două creiere care împart acelaşi corp, deocamdată sînt şi ei stupefiaţi că dintre cele 14 cazuri de bicefali din ultimele două sute de ani, înregistrate în analele medicale, cel de faţă este, doar în Brazilia, al doilea din 2011. Să vedeţi ce-o să fie în 2012! (S. S.)

● În Spania s-a anunţat deja pentru 2012 revenirea, pe canalul Telecinco, a reality show-ului Big Brother (numit, n-o să credeţi, Gran Hermano, doar sîntem în ţara care l-a numit Jota Erre pe J.R. Ewing). Printre participanţi se află şi un Vasile, care promite să se lase, în noul sezon, de scandaluri şi denunţuri. Ce ziceţi, o fi rus, o fi bulgar? (S. S.)

● O rusoaică şi-a injectat în buze o sută de doze de Botox. Motivaţia ei m-a lăsat gînditor: „Dispreţuiesc oamenii şi vreau să semăn cît mai puţin cu fiinţa umană“. (M. C.)

● Surprind o conversaţie la telefon, în microbuzul de Cîmpina, cu cîteva minute înainte de plecare. Un tînăr îi povesteşte unui prieten că la Bucureşti „se trage în colindători“. Cu pistoale cu bile, iar motivul se pare că ar fi acela „că fac prea mult zgomot şi deranjează“. Apoi urcă un vînzător ambulant, care ne întreabă dacă nu vrem „bombiţe din alea mici la 6 lei“. S-au transformat sărbătorile de iarnă în lupte de gherilă sau e doar o scurtă recapitulare a evenimentelor din decembrie 1989? (A. P.

ŞTIAŢI CĂ ZILELE TRECUTE 
SÎNT CERCETATE PENTRU REPEZEALĂ?
CONCLUZIA: 
TOTUL E ÎN CRESCENDO, 
INCLUSIV REŢELELE UMANE 

● Zilele trecute, un articol dintr-un respectabil ziar românesc preamărea zona de schi din Semenic. Cică acolo ar fi cel mai lung sezon de schi din ţară, unde turiştii pot schia „în voie“ timp de şase luni pe an, tot pe acolo ar fi amenajată şi pîrtia cea mai lungă din ţară… Te poţi întreba care ţară. Bineînţeles că nu lipsesc nici clasicele comparaţii cu Austria şi Elveţia. Şi uite cum aflarăm că tot Banatu-i fruncea… şi la exagerări. Şi iac-aşa se dovedeşte şi presa din România liberă de orice profesionalism. (A. M.)

● Vă mai amintiţi de celebra reclamă cu „V-am prins, vrăjitoarelor!“? Acum se pare că le-au prins pe bune. Vrăjitoarele Melissa şi Vanessa sînt cercetate pentru înşelăciune. Dar se pare c-or să scape: vrăjeala merge şi în Justiţie. (M. M.)

● Am citit la repezeală o ştire care spunea aşa: „A apărut încă un kiwi alb în Australia“ şi mi-am închipuit imediat ce extraordinar trebuie să fie să muşti dintr-un fruct perfect alb, un concentrat de zăpadă dulce-acrişoară. După care m-am uitat mai atent şi-am văzut că era vorba despre un pui de pasăre kiwi. Aproape c-am fost dezamăgită. (L. V.)

● După ce i s-a spus Revoluţiei din ’89 pe nume, s-a trecut la „evenimentele din ’89“, apoi la „deranjul din ’89“, şi acum s-a ajuns la balamuc, la „balamucul din ’89“. Totul progresează, totul e în crescendo, inclusiv stupiditatea. (R. C.)

● Numărul mesajelor în limba arabă postate pe Twitter în 2011 a crescut cu peste 2000%. Cea mai mare creştere a unei limbi pe reţelele sociale online! (M. C.)

● A murit, la vîrsta de 80 de ani, Cheetah, maimuţa din filmele cu Tarzan realizate în anii ’30. Se speculează că „n-ar fi ea“ – adică aceea din filme, dat fiind că un cimpanzeu aflat în captivitate nu trăieşte mai mult de 50 de ani. Dar şi la moartea unor celebrităţi umane s-a zis la fel – că decedaţii ar fi fost nişte „sosii“, iar adevăraţii trăiesc în continuare pe insule tropicale… Încă o asemănare între om şi maimuţă? (M. V.

ŞTIAŢI CĂ, PÎN’ LA VARĂ, 
GHEARA MORCOVULUI VA CEDA?
CONCLUZIA: ASTA SE ÎNTÎMPLĂ
DACĂ AVEA BARBĂ 

● Pe o tarabă, ce să vezi: „fulare unisex să moară criza de necaz“. Ce austeritate, ce Merkozy? Ne punem un fular unisex la gît şi gata, am scăpat de grija crizei. Pîn’ la vară, cînd criza va ceda numai în faţa şlapilor unisex. (D. S.)

● Un leac naturist se numeşte „Gheara diavolului“. Să faci infarct, nu alta! (A. P.)

● Pe un cozonac de Crăciun, eticheta anunţa, pe lîngă inevitabilele urme de alune, ciocolată şi rahat, posibila prezenţă a crustaceelor, a ţelinei şi a morcovului. Un adevărat festin cu salată, felul unu, felul doi şi desert. (S. G.)

● Sinead O’Connor a divorţat de cel de-al patrulea soţ după fix 16 zile. Asta se întîmplă dacă te măriţi în Las Vegas, pe bancheta din spate a unui Cadillac roz, cu un tip pe care-l cheamă Barry. (L. V.)

● La Viena, în Grinzing, mergînd pur şi simplu pe stradă, mi-a răsărit în faţă nimeni altul decît un posibil Moş Crăciun. Era îmbrăcat în portocaliu, avea barbă şi purta reglementara căciulă. Atîta doar că nu conducea sania cu reni, ci căruciorul de gunoi. (vezi foto) (I. P.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.