Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

ŞTIAŢI CĂ BUCURIA POPORULUI 
NU SE SUSŢINE STATISTIC?
CONCLUZIA: NU LĂSAŢI 
UN PROST SĂ NINGĂ  

● Ştiaţi că în alfabetul chinez cuvîntul „criză“ se compune printr-o combinaţie între semnele pentru „pericol“ şi „oportunitate“? Hai, că v-am dat pe spate cu asta, aşa-i? Cum, nu ştiaţi?! Unde naiba aţi fost în ultimii doi ani, chestia asta despre cum se zice la criză în chineză este spusă, răspusă şi reşapată în neştire, eu am auzit-o la trei conferinţe, am citit-o în două editoriale şi am reauzit-o într-o emisiune TV în numai două luni – de cînd am început să număr. Deci, oameni buni, am priceput ideea: în chineză, criza înseamnă şi oportunitate, e un lucru foarte-foarte profund, mă lasă fără glas cît de profund este, dar, serios, s-a fumat, gata, nu mai e cool să-l tot repetăm ca papagalii. Apropo, am auzit de la cineva care se pricepe că nici măcar nu ar fi adevărat, de fapt e interpretabilă ideograma aia. (C. G.)

● Nu reuşesc să-mi scot din minte imaginile de la funeraliile liderului nord-coreean Kim Jong Il, care s-au tot difuzat zilele astea la televizor. Mai ales coregrafia unui grup de militari care-şi plîngeau conducătorul, şi bucuria poporului că „s-a băgat“ peşte congelat în magazine. Oare aşa se uitau şi occidentalii la noi în perioada comunistă? În caz că nu ştiaţi, la Bucureşti există o ambasadă nord-coreeană şi nu a existat niciodată vreun protest în faţa ei. (A. M. S.)

● Clubul celor 27 (artiştii celebri morţi la 27 de ani – Janis Joplin, Kurt Cobain, Jimi Hendrix etc.) e un mit care nu se susţine statistic, aşa spune un studiu publicat recent în British Medical Journal. M-am liniştit, fac 28 de ani de-abia în august 2012 şi aş fi stat cu inima strînsă pînă atunci. (L. V.)

● Cînd ai gripă şi transmiţi viruşii tuşind, este acesta un simptom al infecţiei sau o strategie a viruşilor care încearcă să se multiplice? Iată o întrebare nouă ridicată de un cercetător care a descoperit un virus ce modifică comportamentul insectelor în aşa fel încît acestea să se autodistrugă. Concluzia: nu lăsaţi insectele virusate să vă tuşească în faţă! (M. C.)

● Ultima înţelepciune, bătută în cuişoare pe peretele meu matinal, de cum am receptat-o: „Cu un prost nu te comporta ca un imbecil – sînt multe şanse să vă confundaţi“. (R. C.)

● Anul acesta n-am avut parte de zăpadă de Crăciun, şi nu a fost nici de Anul Nou. Aştept cu nerăbdare copilărească să văd Bucureştiul alb, fie şi pentru o zi. Pînă atunci, mă mulţumesc cu fulgişorii virtuali care se aştern peste clipurile de pe YouTube. Nu trebuie decît să dau un click şi începe să ningă. Rog autorităţile să fie pregătite. (P. M.

ŞTIAŢI CĂ NATURA DEPLÎNGE
MOARTEA CELOR DOUĂ CREIERE
CARE ÎMPART ACELAŞI VASILE?
CONCLUZIA: VREAU SĂ SEMĂN 
CÎT MAI PUŢIN
CU O SCURTĂ RECAPITULARE 

● În copacii din parcul unde se află memorialul lui Kim Jong Il s-au aciuat 50 de coţofene. „Natura deplînge moartea acestui măreţ om!“, a transmis propaganda comunistă poporului nord-coreean care, pentru a nu muri de foame, continuă să cerşească orez chinezilor. (M. C.)

● La finalul anului trecut, o braziliancă a născut un copil cu două capete. Medicii aşteaptă să vadă cum se înţeleg cele două creiere care împart acelaşi corp, deocamdată sînt şi ei stupefiaţi că dintre cele 14 cazuri de bicefali din ultimele două sute de ani, înregistrate în analele medicale, cel de faţă este, doar în Brazilia, al doilea din 2011. Să vedeţi ce-o să fie în 2012! (S. S.)

● În Spania s-a anunţat deja pentru 2012 revenirea, pe canalul Telecinco, a reality show-ului Big Brother (numit, n-o să credeţi, Gran Hermano, doar sîntem în ţara care l-a numit Jota Erre pe J.R. Ewing). Printre participanţi se află şi un Vasile, care promite să se lase, în noul sezon, de scandaluri şi denunţuri. Ce ziceţi, o fi rus, o fi bulgar? (S. S.)

● O rusoaică şi-a injectat în buze o sută de doze de Botox. Motivaţia ei m-a lăsat gînditor: „Dispreţuiesc oamenii şi vreau să semăn cît mai puţin cu fiinţa umană“. (M. C.)

● Surprind o conversaţie la telefon, în microbuzul de Cîmpina, cu cîteva minute înainte de plecare. Un tînăr îi povesteşte unui prieten că la Bucureşti „se trage în colindători“. Cu pistoale cu bile, iar motivul se pare că ar fi acela „că fac prea mult zgomot şi deranjează“. Apoi urcă un vînzător ambulant, care ne întreabă dacă nu vrem „bombiţe din alea mici la 6 lei“. S-au transformat sărbătorile de iarnă în lupte de gherilă sau e doar o scurtă recapitulare a evenimentelor din decembrie 1989? (A. P.

ŞTIAŢI CĂ ZILELE TRECUTE 
SÎNT CERCETATE PENTRU REPEZEALĂ?
CONCLUZIA: 
TOTUL E ÎN CRESCENDO, 
INCLUSIV REŢELELE UMANE 

● Zilele trecute, un articol dintr-un respectabil ziar românesc preamărea zona de schi din Semenic. Cică acolo ar fi cel mai lung sezon de schi din ţară, unde turiştii pot schia „în voie“ timp de şase luni pe an, tot pe acolo ar fi amenajată şi pîrtia cea mai lungă din ţară… Te poţi întreba care ţară. Bineînţeles că nu lipsesc nici clasicele comparaţii cu Austria şi Elveţia. Şi uite cum aflarăm că tot Banatu-i fruncea… şi la exagerări. Şi iac-aşa se dovedeşte şi presa din România liberă de orice profesionalism. (A. M.)

● Vă mai amintiţi de celebra reclamă cu „V-am prins, vrăjitoarelor!“? Acum se pare că le-au prins pe bune. Vrăjitoarele Melissa şi Vanessa sînt cercetate pentru înşelăciune. Dar se pare c-or să scape: vrăjeala merge şi în Justiţie. (M. M.)

● Am citit la repezeală o ştire care spunea aşa: „A apărut încă un kiwi alb în Australia“ şi mi-am închipuit imediat ce extraordinar trebuie să fie să muşti dintr-un fruct perfect alb, un concentrat de zăpadă dulce-acrişoară. După care m-am uitat mai atent şi-am văzut că era vorba despre un pui de pasăre kiwi. Aproape c-am fost dezamăgită. (L. V.)

● După ce i s-a spus Revoluţiei din ’89 pe nume, s-a trecut la „evenimentele din ’89“, apoi la „deranjul din ’89“, şi acum s-a ajuns la balamuc, la „balamucul din ’89“. Totul progresează, totul e în crescendo, inclusiv stupiditatea. (R. C.)

● Numărul mesajelor în limba arabă postate pe Twitter în 2011 a crescut cu peste 2000%. Cea mai mare creştere a unei limbi pe reţelele sociale online! (M. C.)

● A murit, la vîrsta de 80 de ani, Cheetah, maimuţa din filmele cu Tarzan realizate în anii ’30. Se speculează că „n-ar fi ea“ – adică aceea din filme, dat fiind că un cimpanzeu aflat în captivitate nu trăieşte mai mult de 50 de ani. Dar şi la moartea unor celebrităţi umane s-a zis la fel – că decedaţii ar fi fost nişte „sosii“, iar adevăraţii trăiesc în continuare pe insule tropicale… Încă o asemănare între om şi maimuţă? (M. V.

ŞTIAŢI CĂ, PÎN’ LA VARĂ, 
GHEARA MORCOVULUI VA CEDA?
CONCLUZIA: ASTA SE ÎNTÎMPLĂ
DACĂ AVEA BARBĂ 

● Pe o tarabă, ce să vezi: „fulare unisex să moară criza de necaz“. Ce austeritate, ce Merkozy? Ne punem un fular unisex la gît şi gata, am scăpat de grija crizei. Pîn’ la vară, cînd criza va ceda numai în faţa şlapilor unisex. (D. S.)

● Un leac naturist se numeşte „Gheara diavolului“. Să faci infarct, nu alta! (A. P.)

● Pe un cozonac de Crăciun, eticheta anunţa, pe lîngă inevitabilele urme de alune, ciocolată şi rahat, posibila prezenţă a crustaceelor, a ţelinei şi a morcovului. Un adevărat festin cu salată, felul unu, felul doi şi desert. (S. G.)

● Sinead O’Connor a divorţat de cel de-al patrulea soţ după fix 16 zile. Asta se întîmplă dacă te măriţi în Las Vegas, pe bancheta din spate a unui Cadillac roz, cu un tip pe care-l cheamă Barry. (L. V.)

● La Viena, în Grinzing, mergînd pur şi simplu pe stradă, mi-a răsărit în faţă nimeni altul decît un posibil Moş Crăciun. Era îmbrăcat în portocaliu, avea barbă şi purta reglementara căciulă. Atîta doar că nu conducea sania cu reni, ci căruciorul de gunoi. (vezi foto) (I. P.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.
profimedia 0956730330 jpg
Blitzkriegul uman al armatei lui Kim jong-un. Comandant ucrainean: „Devin foarte puternici”
Trupele nord-coreene asaltează pozițiile ucrainene de multe ori fără sprijin blindat, la foc continuu, potrivit trupelor ucrainene, a relatat New York Times, citat de presa ucraineană.
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
Salariul neobișnuit de mic pe care Anca Alexandrescu îl are la Realitatea Plus. Cine o mai plătește? Jurnalista vrea să fie președintele României
Prezentatoarea TV Anca Alexandrescu, cunoscută pentru emisiunile sale de la Realitatea Plus, a anunțat recent intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025.
apple
Apple, dată în judecată pentru un produs popular. Compania este acuzată că își expune clienții la cancer
Apple a fost acuzată că își expune clienții la riscul de cancer, într-un nou proces care susține că brățările ceasurilor produse de gigantul tehnologic conțin niveluri ridicate de substanțe toxice.
daniel david ubb fb jpg
Premieră în Ministerul Educației. Daniel David, LIVE surprinzător pe Facebook. Ce i-a anunțat oficialul pe români
Ministrul Educației, Daniel David, s-a adresat românilor aseară pe pagina de Facebook a ministerului. Am asistat la o intervenție în premieră, căci nici un ministru nu a mai procedat vreodată în acest fel.
paine  jpg
Pâinea „mai sănătoasă” ascunde un pericol mortal: arsenicul. În ce tip de pâine este foarte prezent
Consumul de pâine este o obișnuință adânc înrădăcinată în alimentația românilor, iar căutarea unor variante mai sănătoase a devenit o tendință tot mai populară.