Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

VREM O ÎNĂLŢIME MINIMĂ DE LUX!
JOS DEPRESIA CU IZ DE MENTOL!

 ● Pe site-urile de ştiri, pe Facebook, peste tot imagini de la protestele din Bucureşti, dar şi din ţară. Una dintre favoritele mele rămîne cea din Piaţa Universităţii, unde un nene ţine o pancartă pe care sînt scrise următoarele: „Vrem Photoshop mai ieftin! Şi jos Comic Sans!“. Poza asta-i sigur photoshopată… (P. M.)

● Toată lumea ştie că Napoleon era scund. E un mit. La autopsia din 1871, medicul legist a consemnat că avea înălţimea de 1,69 m, înălţimea medie a francezilor de atunci fiind de 1,64 m. Napoleon era chiar cu 6 cm mai înalt decît rivalul său Horatio Nelson. Mitul s-a creat prin faptul că Napoleon impusese soldaţilor din garda imperială o înălţime minimă de 1,78 m, iar el, prin comparaţie, părea scund. Nu că mărimea ar conta… (M. C.)

● O agenţie de turism din Bucureşti încă mai are în vitrină un afiş în care anunţă o croazieră de lux cu vaporul „Costa Concordia“. Pun pariu că e superofertă. Mergem? (M. M.)

● Nişte cercetători de la Universitatea Utah Valley au ajuns la concluzia că, dacă petrecem mult timp pe Facebook, ne-apucă depresia şi nefericirea. Şi dacă ne uităm la televiziunile de ştiri, ne buşeşte optimismul? (M. V.)

● Potrivit cotidianului Daily Mirror, o bandă de români din Marea Britanie ar fi furat mii de pachete de gumă de mestecat Wrigley’s Spearmint, în valoare de 700 de lire sterline. Motivul? Ca să dea rest lame de gumă la magazinele din ţara lor de origine. Şi eu care mă gîndeam că le-au furat din nostalgie faţă de vremurile în care, dacă aveai la colecţia de mărturii ale unei civilizaţii occidentale doar un singur ambalaj de Wrigley’s Spearmint, cu un vag iz de mentol, erai considerat boier. (A. P.

VREM NENUMĂRATE COMPARAŢII!
JOS NUANŢELE TERESTRE!

● Pregătesc un număr al Dilemei vechi despre plictiseală. Dar am trăit unele dintre cele mai neplictisitoare zile: proteste de stradă, bătăi cu pietre, baricade, televiziuni în delir, mesaje nenumărate. Am butonat la televizor în neştire. M-am mai liniştit puţin cînd am citit pe o burtieră multicoloră: „România, ţara în care numai OTV ţine cu românii. OTV e SMURD-ul României“. (A. M. S.)

● Am tot auzit diferite comparaţii mai mult sau mai puţin reuşite între protestele de acum şi mişcările de stradă din decembrie 1989. Cică, în ambele cazuri, românul de origine maghiară László Tökés şi palestinianul naturalizat în România Raed Arafat ar fi fost doar nişte „scîntei“ care ar fi aprins focul revoltei compatrioţilor noştri. O concluzie ar putea fi: dacă mereu avem nevoie de scîntei de provenienţă străină înseamnă că amnarul nostru naţional s-a tocit de mult. (A. P.)

● Din cîte am înţeles, în ultimele săptămîni, e voie de la Jandarmerie să fii violent în vorbe, dar să nu arunci cu piatra. Întreb, nu dau cu parul: nu cumva se subapreciază forţa cuvintelor? Ele nu-s contondente? Ele nu lasă vînătăi? Ele nu dor cît o bîtă pe cap de locuitor? Aud clar: vă rugăm, circulaţi… nu avem timp de nuanţele dumitale. (R. C.)

● Cei care se plîng de lipsa timpului să se consoleze cu faptul că pe Jupiter şi pe Saturn ziua durează doar 10 ore. Iar pe Venus nu ţi-ai dori să trăieşti: acolo o zi durează 243 de zile terestre. (M. C.

VREM UN NOU PEISAJ ÎN PREAJMA
AUTORITĂŢII! JOS AFIŞELE CU NIMIC!

● La Angst au introdus un nou produs: „os de ros“. Pe bune. Costă în jur de 3 lei. (I. P.

● Spaniolii au stabilit cei zece duşmani ai amorului matrimonial: televizorul – prim-asasinul căsniciei, papucii de casă (care, odată apăruţi în peisaj, strică toate şansele de a mai ieşi din casă), orele suplimentare la serviciu, uşa deschisă la baie, neatenţia, gelozia, abstinenţa, socrii, absenţa unor proiecte comune şi, în cele din urmă, lipsa de dialog. Cum de-or fi uitat computerul? (S. S.)

● Pe o pancartă a protestatarilor din aceste zile scria: „Sus paramedicii! Jos paranoicii!“. În preajma aceloraşi manifestaţii, un jandarm îşi chema colegii să risipească o coadă de vreo zece oameni la sandviciuri şi sucuri de la un chioşc: „Ia vino, mă, încoace. Ăştia sînt cam mulţi, mă, mînca-ţi-aş. Nu-s mulţi? Păi, nu-i cazu’ să-i mai spargem d-acilea?“. (A. M.)

● Probabil cea mai elocventă întrebare a zilelor trecute a fost cea pusă de către un reporter unui reprezentant al autorităţii, în toiul evenimentelor din centrul Capitalei: „Şi noi despre ce vorbim aici?“. (S. G.)

● A trecut Crăciunul, dar acum vine Ziua Femeii. De unde ştiu? Au apărut afişele cu concertele unplugged ale lui Ştefan Bănică. (M. C.)

● Într-una din zilele trecute, trecînd pe-acolo, am văzut mulţi porumbei pe Liceul „Şincai“. Ei şi? – veţi zice. Şi nimic. Am vrut să consemnez ceva păsăresc. (D. S.

ROG AŞADAR SĂ SE CONSEMNEZE:
VREM UN ABONAMENT
LA CEA MAI SIMPATICĂ SEARĂ! 
JOS NEAMUL DE HÎRTIE!

● Am fost şi eu în Piaţa Universităţii. Am strigat: „Roger Waters preşedinte!“. Rog să se consemneze şi sloganul meu. (M. C.)

● La protestele de la Iaşi a participat şi o asociaţie de surdomuţi. Aşadar, putem face revoluţie şi prin semne? (A. P.)

● Un sindicat al muncitorilor de la metroul newyorkez a organizat un concurs mai puţin obişnuit: internauţii au fost invitaţi să facă fotografii cu şobolanii pe care i-au prins la metrou şi să le posteze pe site-ul concursului. Autorul fotografiei care va primi cele mai multe voturi va cîştiga un abonament pe o lună la metroul din NY. Odată cu concursul se face şi o mică deratizare. (A. M. S.)

● Cea mai simpatică scuză pentru abuzurile Jandarmeriei a rostit-o chestorul Pavel Abraham, într-o emisiune de la teve: „Are şi Jandarmeria stîngăciile lor“. (L. V.)

● Oare ce s-ar fi întîmplat dacă BBC-ul s-ar fi făcut că plouă în timpul revoltelor londoneze şi-ar fi difuzat, să zicem, filmul Mîndrie şi prejudecată? Vă întreb asta pentru că duminică seară, cînd la Unirii ardeau chioşcuri de ziare şi erau sparte vitrine, TVR 1 difuza imperturbabil filmul Sahara. (L. V.)

● …şi peste toate, peste poate, o întrebare sfîşietoare străbate neamul microbiştilor români: aducem arbitri străini la fotbal sau rămînem la mafia autohtonă? Iar ajungem la Curtea Constituţională? (R. C.)

● „Aveau la ei un întreg arsenal (…): pistoale cu bile, bastoane telescopice, cuţite, şişuri, şurubelniţe, măşti din acelea medicinale“, a declarat purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei despre nişte indivizi percheziţionaţi luni seară, în zona Unirii. Lipseau, se pare, praştiile şi cornetele cu săgeţele de hîrtie. (L. V.)

Foto: C. Tudor

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.