Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

VREM O ÎNĂLŢIME MINIMĂ DE LUX!
JOS DEPRESIA CU IZ DE MENTOL!

 ● Pe site-urile de ştiri, pe Facebook, peste tot imagini de la protestele din Bucureşti, dar şi din ţară. Una dintre favoritele mele rămîne cea din Piaţa Universităţii, unde un nene ţine o pancartă pe care sînt scrise următoarele: „Vrem Photoshop mai ieftin! Şi jos Comic Sans!“. Poza asta-i sigur photoshopată… (P. M.)

● Toată lumea ştie că Napoleon era scund. E un mit. La autopsia din 1871, medicul legist a consemnat că avea înălţimea de 1,69 m, înălţimea medie a francezilor de atunci fiind de 1,64 m. Napoleon era chiar cu 6 cm mai înalt decît rivalul său Horatio Nelson. Mitul s-a creat prin faptul că Napoleon impusese soldaţilor din garda imperială o înălţime minimă de 1,78 m, iar el, prin comparaţie, părea scund. Nu că mărimea ar conta… (M. C.)

● O agenţie de turism din Bucureşti încă mai are în vitrină un afiş în care anunţă o croazieră de lux cu vaporul „Costa Concordia“. Pun pariu că e superofertă. Mergem? (M. M.)

● Nişte cercetători de la Universitatea Utah Valley au ajuns la concluzia că, dacă petrecem mult timp pe Facebook, ne-apucă depresia şi nefericirea. Şi dacă ne uităm la televiziunile de ştiri, ne buşeşte optimismul? (M. V.)

● Potrivit cotidianului Daily Mirror, o bandă de români din Marea Britanie ar fi furat mii de pachete de gumă de mestecat Wrigley’s Spearmint, în valoare de 700 de lire sterline. Motivul? Ca să dea rest lame de gumă la magazinele din ţara lor de origine. Şi eu care mă gîndeam că le-au furat din nostalgie faţă de vremurile în care, dacă aveai la colecţia de mărturii ale unei civilizaţii occidentale doar un singur ambalaj de Wrigley’s Spearmint, cu un vag iz de mentol, erai considerat boier. (A. P.

VREM NENUMĂRATE COMPARAŢII!
JOS NUANŢELE TERESTRE!

● Pregătesc un număr al Dilemei vechi despre plictiseală. Dar am trăit unele dintre cele mai neplictisitoare zile: proteste de stradă, bătăi cu pietre, baricade, televiziuni în delir, mesaje nenumărate. Am butonat la televizor în neştire. M-am mai liniştit puţin cînd am citit pe o burtieră multicoloră: „România, ţara în care numai OTV ţine cu românii. OTV e SMURD-ul României“. (A. M. S.)

● Am tot auzit diferite comparaţii mai mult sau mai puţin reuşite între protestele de acum şi mişcările de stradă din decembrie 1989. Cică, în ambele cazuri, românul de origine maghiară László Tökés şi palestinianul naturalizat în România Raed Arafat ar fi fost doar nişte „scîntei“ care ar fi aprins focul revoltei compatrioţilor noştri. O concluzie ar putea fi: dacă mereu avem nevoie de scîntei de provenienţă străină înseamnă că amnarul nostru naţional s-a tocit de mult. (A. P.)

● Din cîte am înţeles, în ultimele săptămîni, e voie de la Jandarmerie să fii violent în vorbe, dar să nu arunci cu piatra. Întreb, nu dau cu parul: nu cumva se subapreciază forţa cuvintelor? Ele nu-s contondente? Ele nu lasă vînătăi? Ele nu dor cît o bîtă pe cap de locuitor? Aud clar: vă rugăm, circulaţi… nu avem timp de nuanţele dumitale. (R. C.)

● Cei care se plîng de lipsa timpului să se consoleze cu faptul că pe Jupiter şi pe Saturn ziua durează doar 10 ore. Iar pe Venus nu ţi-ai dori să trăieşti: acolo o zi durează 243 de zile terestre. (M. C.

VREM UN NOU PEISAJ ÎN PREAJMA
AUTORITĂŢII! JOS AFIŞELE CU NIMIC!

● La Angst au introdus un nou produs: „os de ros“. Pe bune. Costă în jur de 3 lei. (I. P.

● Spaniolii au stabilit cei zece duşmani ai amorului matrimonial: televizorul – prim-asasinul căsniciei, papucii de casă (care, odată apăruţi în peisaj, strică toate şansele de a mai ieşi din casă), orele suplimentare la serviciu, uşa deschisă la baie, neatenţia, gelozia, abstinenţa, socrii, absenţa unor proiecte comune şi, în cele din urmă, lipsa de dialog. Cum de-or fi uitat computerul? (S. S.)

● Pe o pancartă a protestatarilor din aceste zile scria: „Sus paramedicii! Jos paranoicii!“. În preajma aceloraşi manifestaţii, un jandarm îşi chema colegii să risipească o coadă de vreo zece oameni la sandviciuri şi sucuri de la un chioşc: „Ia vino, mă, încoace. Ăştia sînt cam mulţi, mă, mînca-ţi-aş. Nu-s mulţi? Păi, nu-i cazu’ să-i mai spargem d-acilea?“. (A. M.)

● Probabil cea mai elocventă întrebare a zilelor trecute a fost cea pusă de către un reporter unui reprezentant al autorităţii, în toiul evenimentelor din centrul Capitalei: „Şi noi despre ce vorbim aici?“. (S. G.)

● A trecut Crăciunul, dar acum vine Ziua Femeii. De unde ştiu? Au apărut afişele cu concertele unplugged ale lui Ştefan Bănică. (M. C.)

● Într-una din zilele trecute, trecînd pe-acolo, am văzut mulţi porumbei pe Liceul „Şincai“. Ei şi? – veţi zice. Şi nimic. Am vrut să consemnez ceva păsăresc. (D. S.

ROG AŞADAR SĂ SE CONSEMNEZE:
VREM UN ABONAMENT
LA CEA MAI SIMPATICĂ SEARĂ! 
JOS NEAMUL DE HÎRTIE!

● Am fost şi eu în Piaţa Universităţii. Am strigat: „Roger Waters preşedinte!“. Rog să se consemneze şi sloganul meu. (M. C.)

● La protestele de la Iaşi a participat şi o asociaţie de surdomuţi. Aşadar, putem face revoluţie şi prin semne? (A. P.)

● Un sindicat al muncitorilor de la metroul newyorkez a organizat un concurs mai puţin obişnuit: internauţii au fost invitaţi să facă fotografii cu şobolanii pe care i-au prins la metrou şi să le posteze pe site-ul concursului. Autorul fotografiei care va primi cele mai multe voturi va cîştiga un abonament pe o lună la metroul din NY. Odată cu concursul se face şi o mică deratizare. (A. M. S.)

● Cea mai simpatică scuză pentru abuzurile Jandarmeriei a rostit-o chestorul Pavel Abraham, într-o emisiune de la teve: „Are şi Jandarmeria stîngăciile lor“. (L. V.)

● Oare ce s-ar fi întîmplat dacă BBC-ul s-ar fi făcut că plouă în timpul revoltelor londoneze şi-ar fi difuzat, să zicem, filmul Mîndrie şi prejudecată? Vă întreb asta pentru că duminică seară, cînd la Unirii ardeau chioşcuri de ziare şi erau sparte vitrine, TVR 1 difuza imperturbabil filmul Sahara. (L. V.)

● …şi peste toate, peste poate, o întrebare sfîşietoare străbate neamul microbiştilor români: aducem arbitri străini la fotbal sau rămînem la mafia autohtonă? Iar ajungem la Curtea Constituţională? (R. C.)

● „Aveau la ei un întreg arsenal (…): pistoale cu bile, bastoane telescopice, cuţite, şişuri, şurubelniţe, măşti din acelea medicinale“, a declarat purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei despre nişte indivizi percheziţionaţi luni seară, în zona Unirii. Lipseau, se pare, praştiile şi cornetele cu săgeţele de hîrtie. (L. V.)

Foto: C. Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.