Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

VREM O ÎNĂLŢIME MINIMĂ DE LUX!
JOS DEPRESIA CU IZ DE MENTOL!

 ● Pe site-urile de ştiri, pe Facebook, peste tot imagini de la protestele din Bucureşti, dar şi din ţară. Una dintre favoritele mele rămîne cea din Piaţa Universităţii, unde un nene ţine o pancartă pe care sînt scrise următoarele: „Vrem Photoshop mai ieftin! Şi jos Comic Sans!“. Poza asta-i sigur photoshopată… (P. M.)

● Toată lumea ştie că Napoleon era scund. E un mit. La autopsia din 1871, medicul legist a consemnat că avea înălţimea de 1,69 m, înălţimea medie a francezilor de atunci fiind de 1,64 m. Napoleon era chiar cu 6 cm mai înalt decît rivalul său Horatio Nelson. Mitul s-a creat prin faptul că Napoleon impusese soldaţilor din garda imperială o înălţime minimă de 1,78 m, iar el, prin comparaţie, părea scund. Nu că mărimea ar conta… (M. C.)

● O agenţie de turism din Bucureşti încă mai are în vitrină un afiş în care anunţă o croazieră de lux cu vaporul „Costa Concordia“. Pun pariu că e superofertă. Mergem? (M. M.)

● Nişte cercetători de la Universitatea Utah Valley au ajuns la concluzia că, dacă petrecem mult timp pe Facebook, ne-apucă depresia şi nefericirea. Şi dacă ne uităm la televiziunile de ştiri, ne buşeşte optimismul? (M. V.)

● Potrivit cotidianului Daily Mirror, o bandă de români din Marea Britanie ar fi furat mii de pachete de gumă de mestecat Wrigley’s Spearmint, în valoare de 700 de lire sterline. Motivul? Ca să dea rest lame de gumă la magazinele din ţara lor de origine. Şi eu care mă gîndeam că le-au furat din nostalgie faţă de vremurile în care, dacă aveai la colecţia de mărturii ale unei civilizaţii occidentale doar un singur ambalaj de Wrigley’s Spearmint, cu un vag iz de mentol, erai considerat boier. (A. P.

VREM NENUMĂRATE COMPARAŢII!
JOS NUANŢELE TERESTRE!

● Pregătesc un număr al Dilemei vechi despre plictiseală. Dar am trăit unele dintre cele mai neplictisitoare zile: proteste de stradă, bătăi cu pietre, baricade, televiziuni în delir, mesaje nenumărate. Am butonat la televizor în neştire. M-am mai liniştit puţin cînd am citit pe o burtieră multicoloră: „România, ţara în care numai OTV ţine cu românii. OTV e SMURD-ul României“. (A. M. S.)

● Am tot auzit diferite comparaţii mai mult sau mai puţin reuşite între protestele de acum şi mişcările de stradă din decembrie 1989. Cică, în ambele cazuri, românul de origine maghiară László Tökés şi palestinianul naturalizat în România Raed Arafat ar fi fost doar nişte „scîntei“ care ar fi aprins focul revoltei compatrioţilor noştri. O concluzie ar putea fi: dacă mereu avem nevoie de scîntei de provenienţă străină înseamnă că amnarul nostru naţional s-a tocit de mult. (A. P.)

● Din cîte am înţeles, în ultimele săptămîni, e voie de la Jandarmerie să fii violent în vorbe, dar să nu arunci cu piatra. Întreb, nu dau cu parul: nu cumva se subapreciază forţa cuvintelor? Ele nu-s contondente? Ele nu lasă vînătăi? Ele nu dor cît o bîtă pe cap de locuitor? Aud clar: vă rugăm, circulaţi… nu avem timp de nuanţele dumitale. (R. C.)

● Cei care se plîng de lipsa timpului să se consoleze cu faptul că pe Jupiter şi pe Saturn ziua durează doar 10 ore. Iar pe Venus nu ţi-ai dori să trăieşti: acolo o zi durează 243 de zile terestre. (M. C.

VREM UN NOU PEISAJ ÎN PREAJMA
AUTORITĂŢII! JOS AFIŞELE CU NIMIC!

● La Angst au introdus un nou produs: „os de ros“. Pe bune. Costă în jur de 3 lei. (I. P.

● Spaniolii au stabilit cei zece duşmani ai amorului matrimonial: televizorul – prim-asasinul căsniciei, papucii de casă (care, odată apăruţi în peisaj, strică toate şansele de a mai ieşi din casă), orele suplimentare la serviciu, uşa deschisă la baie, neatenţia, gelozia, abstinenţa, socrii, absenţa unor proiecte comune şi, în cele din urmă, lipsa de dialog. Cum de-or fi uitat computerul? (S. S.)

● Pe o pancartă a protestatarilor din aceste zile scria: „Sus paramedicii! Jos paranoicii!“. În preajma aceloraşi manifestaţii, un jandarm îşi chema colegii să risipească o coadă de vreo zece oameni la sandviciuri şi sucuri de la un chioşc: „Ia vino, mă, încoace. Ăştia sînt cam mulţi, mă, mînca-ţi-aş. Nu-s mulţi? Păi, nu-i cazu’ să-i mai spargem d-acilea?“. (A. M.)

● Probabil cea mai elocventă întrebare a zilelor trecute a fost cea pusă de către un reporter unui reprezentant al autorităţii, în toiul evenimentelor din centrul Capitalei: „Şi noi despre ce vorbim aici?“. (S. G.)

● A trecut Crăciunul, dar acum vine Ziua Femeii. De unde ştiu? Au apărut afişele cu concertele unplugged ale lui Ştefan Bănică. (M. C.)

● Într-una din zilele trecute, trecînd pe-acolo, am văzut mulţi porumbei pe Liceul „Şincai“. Ei şi? – veţi zice. Şi nimic. Am vrut să consemnez ceva păsăresc. (D. S.

ROG AŞADAR SĂ SE CONSEMNEZE:
VREM UN ABONAMENT
LA CEA MAI SIMPATICĂ SEARĂ! 
JOS NEAMUL DE HÎRTIE!

● Am fost şi eu în Piaţa Universităţii. Am strigat: „Roger Waters preşedinte!“. Rog să se consemneze şi sloganul meu. (M. C.)

● La protestele de la Iaşi a participat şi o asociaţie de surdomuţi. Aşadar, putem face revoluţie şi prin semne? (A. P.)

● Un sindicat al muncitorilor de la metroul newyorkez a organizat un concurs mai puţin obişnuit: internauţii au fost invitaţi să facă fotografii cu şobolanii pe care i-au prins la metrou şi să le posteze pe site-ul concursului. Autorul fotografiei care va primi cele mai multe voturi va cîştiga un abonament pe o lună la metroul din NY. Odată cu concursul se face şi o mică deratizare. (A. M. S.)

● Cea mai simpatică scuză pentru abuzurile Jandarmeriei a rostit-o chestorul Pavel Abraham, într-o emisiune de la teve: „Are şi Jandarmeria stîngăciile lor“. (L. V.)

● Oare ce s-ar fi întîmplat dacă BBC-ul s-ar fi făcut că plouă în timpul revoltelor londoneze şi-ar fi difuzat, să zicem, filmul Mîndrie şi prejudecată? Vă întreb asta pentru că duminică seară, cînd la Unirii ardeau chioşcuri de ziare şi erau sparte vitrine, TVR 1 difuza imperturbabil filmul Sahara. (L. V.)

● …şi peste toate, peste poate, o întrebare sfîşietoare străbate neamul microbiştilor români: aducem arbitri străini la fotbal sau rămînem la mafia autohtonă? Iar ajungem la Curtea Constituţională? (R. C.)

● „Aveau la ei un întreg arsenal (…): pistoale cu bile, bastoane telescopice, cuţite, şişuri, şurubelniţe, măşti din acelea medicinale“, a declarat purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei despre nişte indivizi percheziţionaţi luni seară, în zona Unirii. Lipseau, se pare, praştiile şi cornetele cu săgeţele de hîrtie. (L. V.)

Foto: C. Tudor

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.