Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

E BINE CĂ GENIUL INVOLUNTAR 
AL TELEVIZORULUI DEŢINE 
CHEIA MISTERELOR DE TALIE MICĂ  

● E bine c-am intrat în rîndul lumii şi că ni se oferă şi nouă, de către firmele cu acest profil, „sejururi lingvistice“. (D. S.)

● După ce că avem un ministru numit, admirabil, Vreme, mai aflăm că în Ministerul Economiei lucrează domnul Stafie. Ca simplu nuvelist, consider că geniul involuntar al limbii noastre merge, totuşi, prea departe. (R. C.)

● Se pare că, în ciuda alarmiştilor, cancerul e o boală suficient de veche şi de neschimbată încît să nu fie datorată, în primul rînd, condiţiilor (mai noi) de mediu, ci geneticii. Săptămînile trecute s-a descoperit o mumie egipteană veche de 2200 de ani care avea cancer de prostată. Nu mînca la McDonald’s, nu se dădea cu creme pline de parabeni, nu stătea toată ziua în faţa televizorului sau a computerului. Şi tot degeaba! (S. S.)

● Undeva în apele de coastă dintre Baja (California), Hawaii şi Costa Rica, o echipă de oameni de ştiinţă forează deja la 1,5 km sub fundul mării, intenţionînd să facă acest lucru pe încă 3,8 km, scopul fiind acela de a ajunge la mantaua Pămîntului pentru a extrage primul eşantion de peridotit verde, roca despre care se crede că deţine cheia misterelor originilor planetei. Vă ţin la curent. (M. C.)

● Următoarea pastilă „de sezon“ circulă pe net: „O nouă descoperire în România – un mamifer de talie mică, util în deszăpezire, denumire ştiinţifică «miniaturus ochelarius lopatarius», cunoscut în popor şi sub numele de Bocul lopătar“. Spunea cineva că poporul român şi-a pierdut umorul? El mai există, e adevărat că în doze mici. (A. P.

E BINE CĂ NICI MĂCAR 
GERUL CUMPLIT NU SCHIMBĂ O
ADUNARE DE CIFRE CU INIMIOARE
PE O REŢEA DE ZAHĂR 

● Am auzit la televizor că, zilele astea, „temperaturile maxime nu le vor depăşi pe cele minime“. Ce reconfortant e să afli că mai micul rămîne mai mic decît mai marele şi că, pînă la urmă, nimic, nici măcar gerul cumplit, nu schimbă bunul mers al logicii. (L. V.)

● Cu siguranţă ne-am globalizat (măcar un pic). La o adunare de doamne destul de simandicoase, s-au primit, printre altele, următoarele cadouri: o „ustensilă“ de făcut fondue, un serviciu de sushi, trufe şi şampanie franţuzeşti, orhidee. (I. P.)

● Că tot s-a votat acordul ACTA, care încearcă să reducă downloading-ul ilegal, iată şi nişte cifre din The Economist: ţările cu cei mai mulţi piraţi sînt China, Nigeria şi Rusia; Europa şi America de Nord nu piratează împreună cît piratează Orientul Mijlociu şi Africa, Asia şi America Latină separat; dintre ţările Europei, Spania deţine primul loc la piraterie, pe ultimul loc situîndu-se ţările scandinave, iar cele mai drastice legi anti-piraterie din lume s-au adoptat în Coreea de Sud. (M. C.)

● Pe 2 februarie, în Franţa s-a sărbătorit La Chandeleur, zisă şi Ziua Clătitelor. Dacă tot am preluat sărbători de import precum Valentine’s Day, de ce n-am prelua şi Ziua Clătitelor? Căci clătitele sînt mai bune decît dulcegăriile cu inimioare care promovează Ziua Îndrăgostiţilor… (M. V.

● Vreo două săptămîni am văzut la televizor doar proteste, după care brusc protestele au dispărut cu desăvîrşire, ca şi cum nici n-ar fi fost, pentru că au venit zăpezile şi am trăit cu toţii live „coşmarul alb“. După ce s-a potolit şi viscolul, la ştiri au început timid să reapară cîte o babă violată, cîte un topor în cap, cîte o elevă hărţuită pe o reţea de socializare de un viceprimar. Asta înseamnă că am revenit la „normalitate“? (A. P.)

● Din seria „Un grup de cercetători a descoperit“. De parcă nu aveam destule neplăceri deja, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea California, San Francisco, a reieşit că zahărul e toxic pentru corpul uman. Atît de toxic, încît consumul ar trebui reglementat la fel de strict precum alcoolul, de către guvernele din întreaga lume. Of! Nici măcar o vată de zahăr pufoasă nu ne mai poate tihni! (P. M.

E BINE CĂ PRIMUL PAS 
VA FI DESTUL DE TÎRZIU, 
DACĂ NU SE INSPIRĂ 
CU ADEVĂRAT DIN ALB 

● Ion Iliescu despre Traian Băsescu: „Să facă el primul pas să demită Guvernul şi apoi să-şi dea demisia. Asta cere lumea, demisia preşedintelui, demisia Guvernului, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. El se face că nu aude!“. Ehe, dacă dl Iliescu ar fi gîndit astfel pe vremea cînd era preşedinte şi „golanii“ îi cereau demisia, altfel se scria istoria… (M. V.)

● Ultima sintagmă meteo pe care o tot aud la televizor: „Vîntul va fi nervos“, cu variantele: „va fi destul de nervos“, sau „nu va fi atît de nervos“. Propun, pentru diversitate, cîteva adjective: vîntul să fie, pe rînd şi după intensitate, supărăcios, rînzos sau scîrbit. (S. G.)

● Aflu dintr-un ziar că lui Steve Jobs îi plăcea să asculte muzică de pe discuri de vinil. Pentru cei născuţi mai tîrziu: nu încercaţi să le puneţi la iPod! (M. M.)

● După ultima sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dl Adrian Năstase a declarat că, în meciul său cu Traian, scorul e 1-1; se confirmă a suta n-a oară că, la noi, nici o idee politică nu ţine dacă nu se inspiră din fotbal. (R. C.)

● Un cititor din Seattle al revistei The Atlantic întreabă la Poşta redacţiei: „Poate fi un bărbat cu adevărat satisfăcut de viaţa lui?“ şi i se răspunde: „Nu. Doar dacă acel bărbat e Bono. Sau Jay-Z. Bono şi Jay-Z, ne imaginăm, sînt satisfăcuţi. Iar dacă nu sînt, ar trebui să nu spună la nimeni“. (M. C.)

● Miercuri, 1 februarie 2012, François Hollande, candidatul socialiştilor la prezidenţialele franceze, a fost atacat de o doamnă din sală în timp ce prezenta raportul anual al Fundaţiei „Abbé Pierre“. Mai precis, doamna i-a aruncat în faţă o pungă cu făină. Căutaţi pe net imaginile cu Hollande într-un nor alb de făină – niciodată un candidat la prezidenţiale n-a arătat mai poetic. (L. V.

E BINE CĂ MAI EXISTĂ SPERANŢĂ 
LA 22 DE ANI-LUMINĂ DE ROMÂNI 

● Mai există speranţă pe lumea asta lovită de criză. Reprezentanţii FMI sînt şi ei oameni. Asta am aflat deja din scandalul DSK. Dar ne-a mai dovedit-o şi Jeffrey Franks, negociatorul-şef cu România. El a chefuit de curînd, cu miel la proţap, la o petrecere privată, alături de oficiali români de la Finanţe. Hora de la sfîrşit a făcut toţi banii. (A. M. S.)

● Nişte astronomi au descoperit, la 22 de ani-lumină de Pămînt, o a patra planetă ale cărei condiţii atmosferice ar permite existenţa vieţii aşa cum o cunoaştem noi. Nişte vînători de comori au descoperit pe epava unui vapor scufundat în Oceanul Atlantic platină evaluată la trei miliarde de dolari. E interesant să scrutezi înaltul cerului, dar se dovedeşte mai profitabil să cauţi în adîncurile apelor. (A. M.)

● Din ciclul „Brandul la români“: „Hai-Hui“, covrigi cu mac produşi de Mihăiţă Transporter SRL. (M. V.)

Foto: V. Dorolti

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești