Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

E BINE CĂ GENIUL INVOLUNTAR 
AL TELEVIZORULUI DEŢINE 
CHEIA MISTERELOR DE TALIE MICĂ  

● E bine c-am intrat în rîndul lumii şi că ni se oferă şi nouă, de către firmele cu acest profil, „sejururi lingvistice“. (D. S.)

● După ce că avem un ministru numit, admirabil, Vreme, mai aflăm că în Ministerul Economiei lucrează domnul Stafie. Ca simplu nuvelist, consider că geniul involuntar al limbii noastre merge, totuşi, prea departe. (R. C.)

● Se pare că, în ciuda alarmiştilor, cancerul e o boală suficient de veche şi de neschimbată încît să nu fie datorată, în primul rînd, condiţiilor (mai noi) de mediu, ci geneticii. Săptămînile trecute s-a descoperit o mumie egipteană veche de 2200 de ani care avea cancer de prostată. Nu mînca la McDonald’s, nu se dădea cu creme pline de parabeni, nu stătea toată ziua în faţa televizorului sau a computerului. Şi tot degeaba! (S. S.)

● Undeva în apele de coastă dintre Baja (California), Hawaii şi Costa Rica, o echipă de oameni de ştiinţă forează deja la 1,5 km sub fundul mării, intenţionînd să facă acest lucru pe încă 3,8 km, scopul fiind acela de a ajunge la mantaua Pămîntului pentru a extrage primul eşantion de peridotit verde, roca despre care se crede că deţine cheia misterelor originilor planetei. Vă ţin la curent. (M. C.)

● Următoarea pastilă „de sezon“ circulă pe net: „O nouă descoperire în România – un mamifer de talie mică, util în deszăpezire, denumire ştiinţifică «miniaturus ochelarius lopatarius», cunoscut în popor şi sub numele de Bocul lopătar“. Spunea cineva că poporul român şi-a pierdut umorul? El mai există, e adevărat că în doze mici. (A. P.

E BINE CĂ NICI MĂCAR 
GERUL CUMPLIT NU SCHIMBĂ O
ADUNARE DE CIFRE CU INIMIOARE
PE O REŢEA DE ZAHĂR 

● Am auzit la televizor că, zilele astea, „temperaturile maxime nu le vor depăşi pe cele minime“. Ce reconfortant e să afli că mai micul rămîne mai mic decît mai marele şi că, pînă la urmă, nimic, nici măcar gerul cumplit, nu schimbă bunul mers al logicii. (L. V.)

● Cu siguranţă ne-am globalizat (măcar un pic). La o adunare de doamne destul de simandicoase, s-au primit, printre altele, următoarele cadouri: o „ustensilă“ de făcut fondue, un serviciu de sushi, trufe şi şampanie franţuzeşti, orhidee. (I. P.)

● Că tot s-a votat acordul ACTA, care încearcă să reducă downloading-ul ilegal, iată şi nişte cifre din The Economist: ţările cu cei mai mulţi piraţi sînt China, Nigeria şi Rusia; Europa şi America de Nord nu piratează împreună cît piratează Orientul Mijlociu şi Africa, Asia şi America Latină separat; dintre ţările Europei, Spania deţine primul loc la piraterie, pe ultimul loc situîndu-se ţările scandinave, iar cele mai drastice legi anti-piraterie din lume s-au adoptat în Coreea de Sud. (M. C.)

● Pe 2 februarie, în Franţa s-a sărbătorit La Chandeleur, zisă şi Ziua Clătitelor. Dacă tot am preluat sărbători de import precum Valentine’s Day, de ce n-am prelua şi Ziua Clătitelor? Căci clătitele sînt mai bune decît dulcegăriile cu inimioare care promovează Ziua Îndrăgostiţilor… (M. V.

● Vreo două săptămîni am văzut la televizor doar proteste, după care brusc protestele au dispărut cu desăvîrşire, ca şi cum nici n-ar fi fost, pentru că au venit zăpezile şi am trăit cu toţii live „coşmarul alb“. După ce s-a potolit şi viscolul, la ştiri au început timid să reapară cîte o babă violată, cîte un topor în cap, cîte o elevă hărţuită pe o reţea de socializare de un viceprimar. Asta înseamnă că am revenit la „normalitate“? (A. P.)

● Din seria „Un grup de cercetători a descoperit“. De parcă nu aveam destule neplăceri deja, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea California, San Francisco, a reieşit că zahărul e toxic pentru corpul uman. Atît de toxic, încît consumul ar trebui reglementat la fel de strict precum alcoolul, de către guvernele din întreaga lume. Of! Nici măcar o vată de zahăr pufoasă nu ne mai poate tihni! (P. M.

E BINE CĂ PRIMUL PAS 
VA FI DESTUL DE TÎRZIU, 
DACĂ NU SE INSPIRĂ 
CU ADEVĂRAT DIN ALB 

● Ion Iliescu despre Traian Băsescu: „Să facă el primul pas să demită Guvernul şi apoi să-şi dea demisia. Asta cere lumea, demisia preşedintelui, demisia Guvernului, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. El se face că nu aude!“. Ehe, dacă dl Iliescu ar fi gîndit astfel pe vremea cînd era preşedinte şi „golanii“ îi cereau demisia, altfel se scria istoria… (M. V.)

● Ultima sintagmă meteo pe care o tot aud la televizor: „Vîntul va fi nervos“, cu variantele: „va fi destul de nervos“, sau „nu va fi atît de nervos“. Propun, pentru diversitate, cîteva adjective: vîntul să fie, pe rînd şi după intensitate, supărăcios, rînzos sau scîrbit. (S. G.)

● Aflu dintr-un ziar că lui Steve Jobs îi plăcea să asculte muzică de pe discuri de vinil. Pentru cei născuţi mai tîrziu: nu încercaţi să le puneţi la iPod! (M. M.)

● După ultima sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dl Adrian Năstase a declarat că, în meciul său cu Traian, scorul e 1-1; se confirmă a suta n-a oară că, la noi, nici o idee politică nu ţine dacă nu se inspiră din fotbal. (R. C.)

● Un cititor din Seattle al revistei The Atlantic întreabă la Poşta redacţiei: „Poate fi un bărbat cu adevărat satisfăcut de viaţa lui?“ şi i se răspunde: „Nu. Doar dacă acel bărbat e Bono. Sau Jay-Z. Bono şi Jay-Z, ne imaginăm, sînt satisfăcuţi. Iar dacă nu sînt, ar trebui să nu spună la nimeni“. (M. C.)

● Miercuri, 1 februarie 2012, François Hollande, candidatul socialiştilor la prezidenţialele franceze, a fost atacat de o doamnă din sală în timp ce prezenta raportul anual al Fundaţiei „Abbé Pierre“. Mai precis, doamna i-a aruncat în faţă o pungă cu făină. Căutaţi pe net imaginile cu Hollande într-un nor alb de făină – niciodată un candidat la prezidenţiale n-a arătat mai poetic. (L. V.

E BINE CĂ MAI EXISTĂ SPERANŢĂ 
LA 22 DE ANI-LUMINĂ DE ROMÂNI 

● Mai există speranţă pe lumea asta lovită de criză. Reprezentanţii FMI sînt şi ei oameni. Asta am aflat deja din scandalul DSK. Dar ne-a mai dovedit-o şi Jeffrey Franks, negociatorul-şef cu România. El a chefuit de curînd, cu miel la proţap, la o petrecere privată, alături de oficiali români de la Finanţe. Hora de la sfîrşit a făcut toţi banii. (A. M. S.)

● Nişte astronomi au descoperit, la 22 de ani-lumină de Pămînt, o a patra planetă ale cărei condiţii atmosferice ar permite existenţa vieţii aşa cum o cunoaştem noi. Nişte vînători de comori au descoperit pe epava unui vapor scufundat în Oceanul Atlantic platină evaluată la trei miliarde de dolari. E interesant să scrutezi înaltul cerului, dar se dovedeşte mai profitabil să cauţi în adîncurile apelor. (A. M.)

● Din ciclul „Brandul la români“: „Hai-Hui“, covrigi cu mac produşi de Mihăiţă Transporter SRL. (M. V.)

Foto: V. Dorolti

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.