Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

E BINE CĂ GENIUL INVOLUNTAR 
AL TELEVIZORULUI DEŢINE 
CHEIA MISTERELOR DE TALIE MICĂ  

● E bine c-am intrat în rîndul lumii şi că ni se oferă şi nouă, de către firmele cu acest profil, „sejururi lingvistice“. (D. S.)

● După ce că avem un ministru numit, admirabil, Vreme, mai aflăm că în Ministerul Economiei lucrează domnul Stafie. Ca simplu nuvelist, consider că geniul involuntar al limbii noastre merge, totuşi, prea departe. (R. C.)

● Se pare că, în ciuda alarmiştilor, cancerul e o boală suficient de veche şi de neschimbată încît să nu fie datorată, în primul rînd, condiţiilor (mai noi) de mediu, ci geneticii. Săptămînile trecute s-a descoperit o mumie egipteană veche de 2200 de ani care avea cancer de prostată. Nu mînca la McDonald’s, nu se dădea cu creme pline de parabeni, nu stătea toată ziua în faţa televizorului sau a computerului. Şi tot degeaba! (S. S.)

● Undeva în apele de coastă dintre Baja (California), Hawaii şi Costa Rica, o echipă de oameni de ştiinţă forează deja la 1,5 km sub fundul mării, intenţionînd să facă acest lucru pe încă 3,8 km, scopul fiind acela de a ajunge la mantaua Pămîntului pentru a extrage primul eşantion de peridotit verde, roca despre care se crede că deţine cheia misterelor originilor planetei. Vă ţin la curent. (M. C.)

● Următoarea pastilă „de sezon“ circulă pe net: „O nouă descoperire în România – un mamifer de talie mică, util în deszăpezire, denumire ştiinţifică «miniaturus ochelarius lopatarius», cunoscut în popor şi sub numele de Bocul lopătar“. Spunea cineva că poporul român şi-a pierdut umorul? El mai există, e adevărat că în doze mici. (A. P.

E BINE CĂ NICI MĂCAR 
GERUL CUMPLIT NU SCHIMBĂ O
ADUNARE DE CIFRE CU INIMIOARE
PE O REŢEA DE ZAHĂR 

● Am auzit la televizor că, zilele astea, „temperaturile maxime nu le vor depăşi pe cele minime“. Ce reconfortant e să afli că mai micul rămîne mai mic decît mai marele şi că, pînă la urmă, nimic, nici măcar gerul cumplit, nu schimbă bunul mers al logicii. (L. V.)

● Cu siguranţă ne-am globalizat (măcar un pic). La o adunare de doamne destul de simandicoase, s-au primit, printre altele, următoarele cadouri: o „ustensilă“ de făcut fondue, un serviciu de sushi, trufe şi şampanie franţuzeşti, orhidee. (I. P.)

● Că tot s-a votat acordul ACTA, care încearcă să reducă downloading-ul ilegal, iată şi nişte cifre din The Economist: ţările cu cei mai mulţi piraţi sînt China, Nigeria şi Rusia; Europa şi America de Nord nu piratează împreună cît piratează Orientul Mijlociu şi Africa, Asia şi America Latină separat; dintre ţările Europei, Spania deţine primul loc la piraterie, pe ultimul loc situîndu-se ţările scandinave, iar cele mai drastice legi anti-piraterie din lume s-au adoptat în Coreea de Sud. (M. C.)

● Pe 2 februarie, în Franţa s-a sărbătorit La Chandeleur, zisă şi Ziua Clătitelor. Dacă tot am preluat sărbători de import precum Valentine’s Day, de ce n-am prelua şi Ziua Clătitelor? Căci clătitele sînt mai bune decît dulcegăriile cu inimioare care promovează Ziua Îndrăgostiţilor… (M. V.

● Vreo două săptămîni am văzut la televizor doar proteste, după care brusc protestele au dispărut cu desăvîrşire, ca şi cum nici n-ar fi fost, pentru că au venit zăpezile şi am trăit cu toţii live „coşmarul alb“. După ce s-a potolit şi viscolul, la ştiri au început timid să reapară cîte o babă violată, cîte un topor în cap, cîte o elevă hărţuită pe o reţea de socializare de un viceprimar. Asta înseamnă că am revenit la „normalitate“? (A. P.)

● Din seria „Un grup de cercetători a descoperit“. De parcă nu aveam destule neplăceri deja, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea California, San Francisco, a reieşit că zahărul e toxic pentru corpul uman. Atît de toxic, încît consumul ar trebui reglementat la fel de strict precum alcoolul, de către guvernele din întreaga lume. Of! Nici măcar o vată de zahăr pufoasă nu ne mai poate tihni! (P. M.

E BINE CĂ PRIMUL PAS 
VA FI DESTUL DE TÎRZIU, 
DACĂ NU SE INSPIRĂ 
CU ADEVĂRAT DIN ALB 

● Ion Iliescu despre Traian Băsescu: „Să facă el primul pas să demită Guvernul şi apoi să-şi dea demisia. Asta cere lumea, demisia preşedintelui, demisia Guvernului, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. El se face că nu aude!“. Ehe, dacă dl Iliescu ar fi gîndit astfel pe vremea cînd era preşedinte şi „golanii“ îi cereau demisia, altfel se scria istoria… (M. V.)

● Ultima sintagmă meteo pe care o tot aud la televizor: „Vîntul va fi nervos“, cu variantele: „va fi destul de nervos“, sau „nu va fi atît de nervos“. Propun, pentru diversitate, cîteva adjective: vîntul să fie, pe rînd şi după intensitate, supărăcios, rînzos sau scîrbit. (S. G.)

● Aflu dintr-un ziar că lui Steve Jobs îi plăcea să asculte muzică de pe discuri de vinil. Pentru cei născuţi mai tîrziu: nu încercaţi să le puneţi la iPod! (M. M.)

● După ultima sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dl Adrian Năstase a declarat că, în meciul său cu Traian, scorul e 1-1; se confirmă a suta n-a oară că, la noi, nici o idee politică nu ţine dacă nu se inspiră din fotbal. (R. C.)

● Un cititor din Seattle al revistei The Atlantic întreabă la Poşta redacţiei: „Poate fi un bărbat cu adevărat satisfăcut de viaţa lui?“ şi i se răspunde: „Nu. Doar dacă acel bărbat e Bono. Sau Jay-Z. Bono şi Jay-Z, ne imaginăm, sînt satisfăcuţi. Iar dacă nu sînt, ar trebui să nu spună la nimeni“. (M. C.)

● Miercuri, 1 februarie 2012, François Hollande, candidatul socialiştilor la prezidenţialele franceze, a fost atacat de o doamnă din sală în timp ce prezenta raportul anual al Fundaţiei „Abbé Pierre“. Mai precis, doamna i-a aruncat în faţă o pungă cu făină. Căutaţi pe net imaginile cu Hollande într-un nor alb de făină – niciodată un candidat la prezidenţiale n-a arătat mai poetic. (L. V.

E BINE CĂ MAI EXISTĂ SPERANŢĂ 
LA 22 DE ANI-LUMINĂ DE ROMÂNI 

● Mai există speranţă pe lumea asta lovită de criză. Reprezentanţii FMI sînt şi ei oameni. Asta am aflat deja din scandalul DSK. Dar ne-a mai dovedit-o şi Jeffrey Franks, negociatorul-şef cu România. El a chefuit de curînd, cu miel la proţap, la o petrecere privată, alături de oficiali români de la Finanţe. Hora de la sfîrşit a făcut toţi banii. (A. M. S.)

● Nişte astronomi au descoperit, la 22 de ani-lumină de Pămînt, o a patra planetă ale cărei condiţii atmosferice ar permite existenţa vieţii aşa cum o cunoaştem noi. Nişte vînători de comori au descoperit pe epava unui vapor scufundat în Oceanul Atlantic platină evaluată la trei miliarde de dolari. E interesant să scrutezi înaltul cerului, dar se dovedeşte mai profitabil să cauţi în adîncurile apelor. (A. M.)

● Din ciclul „Brandul la români“: „Hai-Hui“, covrigi cu mac produşi de Mihăiţă Transporter SRL. (M. V.)

Foto: V. Dorolti

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică
### Căsătoria în Lumea Celtică **„Căsătoria. Căsătoria este ceea ce ne unește astăzi. Căsătoria, acea binecuvântată uniune, acel vis în vis.”** (Dacă nu știi de unde este acest citat, deschide Netflix chiar acum!) Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest c
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.