Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ PE UN MINISTRU 
DE CROAZIERĂ ÎL POŢI STRESA
(ÎNAINTE DE CULCARE) ARUNCÎND
EXPRESIVITATEA PE FĂGAŞUL FIRESC,
NU E CLAR CE-I POŢI FACE 
(LA TREZIRE) UNUI SUPERMAN CARE
NU NUMAI CĂ URĂŞTE CRITICA,
DAR NICI NU ŞTIE SĂ PRACTICE
GÎNDIREA SĂLBATICĂ  

● Fidel Castro (nu, nu a murit) şi-a lansat autobiografia, bazată pe convorbiri cu o jurnalistă. Pînă acum sînt 1000 de pagini şi a ajuns doar la tinereţe, Revoluţia abia urmează. Că e bolnav şi senil nu mai e nici o surpriză, dar acu’ seamănă cu un unchi din ăla bătrîn care vorbeşte, vorbeşte şi nu ştii cum să scapi de el. Dar dacă pe un unchi banal îl poţi încuia în debara, nu e clar ce-i poţi face unui dictator care refuză se moară şi mai are cîte ceva de zis, vreo 3000-5000 de pagini, aşa. (C. G.)

● Anul trecut, în mod oficial, Guvernul şi fostul ministru Funeriu au impus prin lege desfiinţarea vacanţei elevilor de la începutul lunii februarie. Anul acesta, în mod natural, prin viscol şi ger, condiţiile meteorologice au impus închiderea şcolilor timp de trei zile chiar în perioada care coincide chiar cu vacanţa dinainte. Legile naturii nu se fac prin asumare de răspundere. (A. M.)

● Nici măcar croazierele nu mai sînt ce erau! După tragica poveste cu nava „Costa Concordia“ pe coasta Toscanei, trei alte vase de croazieră („Voyager of the Seas“, „Ruby Princess“ şi „Crown Princess“) au fost nevoite să-şi întrerupă călătoria din pricina unor forme severe de gastroenterocolită, o adevărată epidemie căreia i-au căzut victime mai mult de 700 de pasageri de pe cele trei nave. Datorată unui norovirus, epidemia pare a fi legată de nesfîrşitele cocktailuri de fructe de mare prost depozitate. Păi, nu mai bine mîncau hamburgeri bine arşi cu cartofi prăjiţi? (S. S.)

● O fană înfocată a lui Fuego (tînărul acela care aprinde dorinţele mamelor şi fiicelor deopotrivă) a sunat precipitată în timpul emisiunii Acasă devreme, difuzată de un post TV din Moldova. Motivul: cîntăreţul fusese prea tandru cu prezentatoarea, se pare, iar gestul său a „stresat-o“. „Nu se poate în faţa televizorului să vă îmbrăţişeze, să vă pupe, pentru că sînt fane care se stresează că nu primesc nici o atenţie de la dînsul… Eu sînt stresată, vă gelozesc, poate să mă rîdă toată lumea“, a spus admiratoarea. Rog a nu se stresa poporul cu televizorul! Nu avem destule pe cap? (P. M.)

● Yumemiru e o aplicaţie japoneză gratuită care-ţi permite să-ţi alegi natura viselor. Graţie unui card din telefon, aplicaţia detectează momentul cînd utilizatorul intră în faza de somn paradoxal (faza REM) şi e cel mai influenţabil. Înainte de culcare, alegi unul dintre cele opt scenarii existente: o plimbare prin pădure, să devii bogat, o poveste de dragoste cu o femeie sau un bărbat… În momentul în care aplicaţia a detectat intrarea în somnul paradoxal, înregistrarea sonoră cu unul dintre scenarii porneşte. Ne-am lămurit, putem dormi liniştiţi, nici visele n-or să mai fie de capul lor. Par că se transformă în filme de gen. Şi de serie B şi C, după cum sună scenariile. (A. M. S.)

● În ultima vreme, vedetele autohtone, cele de silicon şi fiţe, au început să se acuze reciproc cum că ar face sau ar fi făcut sex pe bani. Angelicele făpturi apar pe jumătate goale, ofensate, negînd acuzaţiile, aruncînd, la rîndul lor, acelaşi venin înspre alte colege de breaslă. O fi acuzaţia de sex pe bani o găselniţă pentru a-şi face publicitate gratuit? (S. G.)

● Nu ştiu cîţi au remarcat, între atîtea breaking news-uri referitoare la „codul portocaliu“, această formulă care îmbogăţeşte expresivitatea limbii române: „Momentan, ninsoarea s-a sistat“. (M. V.)

● Nu am urmărit în amănunt povestea Elodiei, dar ştiu un singur lucru: îmi pare nespus de bine că, în cele din urmă, a fost declarată moartă şi că lucrurile au intrat pe făgaşul firesc. În cei cinci ani cît s-a vehiculat povestea ei, un fapt tragic devenise, în mod anormal, aproape comic şi, oricum, derizoriu. Aşa, parcă Elodia şi-a recăpătat din demnitate şi şi-a pierdut, slavă Domnului, postura de mit ieftin. (I. P.)

● Miercuri, 8 februarie 2012, la trezire, Yahoo! Messenger m-a întîmpinat cu acest mesaj: „Bună, Dan! Durata unui vis atinge circa 20 de min.“. Bună, Yahoo! Jandarmii care au redactat ACTA ştiu cu ce te ocupi tu cînd eu dorm? (D. S.)

● Mai nou avem şi noi supereroii noştri, nu doar americanii care i-au făcut celebri pe Superman, Spider-Man sau Batman. Este vorba despre Iceman – românul care a piratat calculatoarele NASA – şi despre Micul Fum, hacker-ul care „a spart“ adresele de e-mail ale unor vedete autohtone. În mod firesc, ar urma cîteva superproducţii cu succes la public de tipul Iceman Reloaded, Micul Fum – Începuturi sau chiar Iceman vs Micul Fum. (A. P.)

● Nu vă place oximoronul, vă scot din sărite contrariile lui, vă e dificil să-i cuprindeţi suceala, dar de ploaia îngheţată aţi auzit? Natura nu numai că urăşte vidul, dar nici nu ştie carte. (R. C.)

● Un puşti îi spune altuia, la o cotitură a Bulevardului Titulescu: „Băi, şi l-a lovit cu o critică de-a căzut ăla lat, frate, deci l-a omorît!“. Nu ştiu ce fel de armă e critica asta, dar pare fatală. (L. V.)

● The Journal of Psychology a publicat un studiu care demonstrează strînse legături între sexualitate şi ideologie. Astfel, bărbaţii stîngişti sînt mult mai dispuşi să practice sexul oral, femeile stîngiste au mai mulţi parteneri sexuali şi, în general, interesul pentru politică creşte capacitatea de a avea orgasm. Aştept primul partid care va avea ţelina drept însemn electoral. (M. C.)

● Secole şi milenii de-a rîndul, omenirea s-a străduit să facă paşi tot mai importanţi pe calea cunoaşterii. Ştiinţa a progresat, în ciuda tuturor obstacolelor. Gîndirea umană a devenit şi ea tot mai subtilă, tot mai rafinată, deşi nu o dată de-a lungul istoriei a trebuit să se lupte cu negura obscurantismului, cu reacţiunea, cu duşmanii propăşirii intelectului uman. Dar eforturile au fost încununate de succes, nenumăratele sacrificii pe altarul gîndirii şi ştiinţei n-au fost în zadar. Datorită lor am putut auzi, la ştirile Prima TV, o frază memorabilă şi plină de înţelesuri precum aceasta: „Cel mai bine ne putem proteja de frig îmbrăcîndu-ne gros“. (M. V.)

● Săptămîna trecută a murit Zalman King, producătorul şi regizorul (mediocru) al unor filme pe care în adolescenţă le-am văzut, pe casete video, cu mult interes şi cărora le-am păstrat o frumoasă amintire: 9 săptămîni jumate, Two Moon Junction şi Orhideea sălbatică. A murit la… 69 de ani. (M. C.)

CICĂ LOPATA LA NIVEL ÎNALT 
NU A VĂZUT ÎN VIAŢA EI 
CUM ARATĂ UN PROST ÎMPRĂŞTIAT

● Circulă prin urbe un zvon insistent: cică suporterii l-ar fi sensibilizat pe Gigi Becali! Adică, cum? Ce i-au făcut?  (R. C.)

● În faţa unei clinici stomatologice private, cîţiva medici şi-au părăsit cabinetele în halatele lor verzi şi s-au mobilizat la dat cu lopata. Alcătuiau o gaşcă veselă – făceau pauze dese, îşi aprindeau ţigări, la un moment dat o asistentă le-a adus şi nişte cafele. Probabil că n-aveau muşterii şi se plictiseau. E de înţeles, pe gheţuş oamenii îşi rup picioarele, nu dinţii. (A. P.)

● Se comentau de zor la televizor declaraţiile de avere ale noilor miniştri propuşi. Cel mai tare m-a amuzat că cineva îi dăduse împrumut soţului 100.000 de euro. Cum or fi mariajele la nivel înalt? Nu prea par să semene cu ale noastre… (A. M. S.)

● Pe Facebook circulă de săptămîni bune un filmuleţ haios. Angajata unei fabrici în care se asamblează iPad îi povesteşte unui jurnalist de la CNN că nu a văzut în viaţa ei cum arată produsul finit. Ea lucrează doar la o linie de montaj pentru ecrane – habar nu are ce montează acolo. Reporterul scoate un iPad din buzunar şi i-l arată. Femeia izbucneşte, entuziastă: „Vreau şi eu unul!“. Mă întreb dacă între timp o fi căpătat jucăria. Poate acum stă pe Facebook şi dă „like“ la filmuleţul postat între timp de sute de mii de utilizatori. (M. M.)

● Nu ştiu cît de cunoscut şi apreciat este la noi (probabil puţin, deşi a jucat în filmele unor Cassavetes – rolul din Husbands este favoritul meu –, Bogdanovich, Coen, Von Trier, Gallo), dar nu mă lasă inima să nu scriu de moartea lui Ben Gazzara, măcar citîndu-i această declaraţie: „După ce am devenit cunoscut, am început să primesc nenumărate oferte. N-o să spun niciodată ce roluri am refuzat pentru că o să credeţi că am fost un prost. Chiar am fost un prost“. (M. C.)

● Citită pe site-ul unei agenţii de ştiri miercuri, 8 februarie 2012: „În 1962, un fenomen bizar s-a petrecut în Tanzania şi Uganda. Elevii din clase au început să rîdă fără nici o explicaţie. Rîsul s-a împrăştiat în mai multe oraşe, contaminînd aproximativ 30.000 de persoane din Tanzania şi Uganda. Epidemia de rîs s-a încheiat abia după şase luni“. Aş vrea să ştiu tot ce trebuie făcut pentru ca această epidemie să se aprindă din nou, răspîndindu-se în toate ţările europene, în parlamente, biblioteci, supermarketuri şi grădiniţe. Dacă aveţi sugestii, scrieţi-mi pe adresa redacţiei. E o chestiune de o importanţă capitală. (L. V.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

euro istock jpg
Bulgaria nu va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2026. Ce a decis guvernul de la Sofia
Noul Guvern al Bulgariei a renunțat la planul de aderare la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, relatează Novinite.
chris brown getty jpg
Chris Brown, rapperul devenit celebru după ce a bătut-o pe Rihanna, acuză un "documentar defăimător" și cere o sumă colosală
Cântăreţul Chris Brown a intentat un proces împotriva Warner Bros, Discovery şi a altor companii pentru realizarea unui „documentar defăimător”, după cum a anunțat pe contul său de Instagram. Documentarul „Chris Brown: A History of Violence", difuzat în 27 octombrie 2024
howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest concept. Rar era vorba de iubire; cel mai adesea, căsătoria avea scopuri politice, fiind un mijloc de câștig pentru familiile sau triburile implicate. Nu era un eveniment religios, ci mai degrabă un acord contractual. (Lege
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.