Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

BINE CĂ NU S-A NĂSCUT
CREDINŢA CĂ PREA MULTE MODELE
DE STĂRUINŢĂ NU MAI POT MERGE
– FĂRĂ DUBII – PÎNĂ LA O PALMĂ
DISTANŢĂ DE GĂURI, ATINGÎND
ASTFEL LIMITA MIŞCĂTOARE

● Aud la ştiri că un copil născut pe 14 februarie, într-un sat înzăpezit din România, a căpătat numele Valentin, în cinstea sărbătorii de Saint Valentine’s Day. Bine că nu s-a născut de Halloween sau de Thanksgiving Day. (S. G.)

● Credinţa că Dilema veche este asemeni vinului de calitate (care e bun şi după ce se învecheşte, dacă nu chiar şi mai bun), adică oricînd ai citi-o poţi găsi în ea ceva bun, mi-a fost confirmată cînd am văzut în metrou un domn care citea cu mult interes o Dilema veche veche de cîteva luni. (A. M.)

● Eugen Negrici despre cultura clipei, a fatalităţii şi ultima zeiţă căreia i se închină literatul român, într-un interviu inedit publicat în volumul Eugen Negrici 70: „Capricioasa zeiţă Bafta îşi are partea ei decisivă în toate biruinţele şi, fiindcă e aşa şi fiindcă ştim că mîine îi putem cădea în dizgraţie, e bine să trăim clipa cu frenezie. Avem o cultură a clipei şi a fatalităţii… şi nu îmi vin în minte prea multe modele de stăruinţă şi de temeinicie… Cei mai mulţi dintre şuţii noştri nu-şi chivernisesc reuşitele cu gîndul la viitor, dîndu-se la fund o vreme, pînă trece potera. Nu rezistă tentaţiei ca, după ce au dat lovitura vieţii, să şi-o divulge la prima cîrciumă şi să cumpere tot ce văd cu ochii, cu aere măreţe de nababi“. Plastic zis, dar valabil, cred, pentru vremurile cînd literatura română îşi mai avea nababii ei… (S. S.)

● Pentru femeile în putere de la ţară, din satele izolate, care se plîng la TV că n-au pîine, reţeta „din bătrîni“ este următoarea: se frămîntă un aluat din făină (uitaţi-vă în cămară, sigur veţi găsi aşa ceva), sare, apă (merge şi cu zăpadă topită), drojdie (se poate şi fără, iese o pîine nedospită) şi se bagă la cuptor. Pe bărbaţii în putere de la ţară care se plîng tot la TV că n-au lemne îi înţeleg: le-a acoperit zăpada drumurile şi nu mai pot merge pînă în pădurice ca să le fure. Din nou, poporul acesta dovedeşte că e adept al lozincii universal valabile (fie iarnă, fie vară): „Să ni se dea!“. (A. P.)

● Într-un amplu interviu acordat PRO Sport-ului, Ion Ţiriac susţine – fără dubii – că tenismanul Novak Djokovic a fost sportivul numărul 1 al anului 2011, şi nu fotbalistul Messi, precum credea mai toată lumea. Argumentul – „E sîrb! E sîrb! Provine dintr-un popor mai determinat decît noi, sînt mai flămînzi…“ – mi se pare irefutabil. (R. C.)

● Pentru cine se pricepe la snooker, meciul de la Open-ul Ţării Galilor între Mark Selby şi Sam Baird a fost incredibil. O partidă încheiată în joc decisiv, dramatică şi penibilă în acelaşi timp. Greşelile s-au ţinut lanţ şi de o parte şi de cealaltă, cu rateuri la o palmă distanţă de găuri, cu sărituri accidentale ale bilei albe peste bilele roşii la lovituri decisive, cu şanse de cîştig ratate succesiv. Parcă ambii protagonişti ar fi fost ori începători, ori beţi. Zici că pentru unul ca Sam Baird, care e pe locul 81 în lume, nu e aşa de mirare, că se mai întîmplă, că sînt şi zile mai proaste… Numai că Mark Selby este numărul 1 mondial. Şi după ce l-a bătut cu chiu, cu vai pe bietul Sam, a ajuns în finală. (A. M.)

● Jurnaliştii de la Slate (varianta franceză) au făcut următorul calcul: „Un bărbat de 80 kg trebuie să mănînce 35 de bomboane Mon Chéri (35 ori 0,8 grame de alcool pur) pentru a înghiţi 28 g de alcool pur, atingînd astfel limita legală a alcoolemiei“. E genul de informaţie care sigur o să vă folosească vreodată la ceva. (L. V.)

● După ce că ştiriştii de la noi suferă de adjectivită clişeistică cronică – nămeţii trebuie să fie „uriaşi“, oamenii sînt neapărat „nevoiaşi“, dar şi „năpăstuiţi“, frigul nu poate fi altfel decît „pătrunzător“ –, mai nou e la modă şi exprimarea poetică, încărcată de metafore, cu nuanţe arhaice, de basm. „Zăpada te înghite precum nisipurile mişcătoare“, iar o femeie însărcinată, „aflată la ananghie“, de fapt „poartă în pîntece un prunc“. (Con)fraţilor, lăsaţi-vă de ştiri şi apucaţi-vă de scris literatură romanţată, poate doar aşa să vă mai creadă cineva! (A. P.)

LA DESCRIEREA TEHNICĂ
A UNUI SUFLET SE AJUNGE
UNEORI PRIN BACĂU
(PREŞEDINTELE TOCMAI ASAMBLEAZĂ,
PE O STRĂDUŢĂ, UTILAJELE AURII)

● Căscatul e contagios, se ştia asta, dar nişte cercetători englezi de la University of Lincoln au vrut să verifice dacă funcţionează şi la animale. Au făcut rost de un grup de ţestoase care trăiau împreună pe un mal şi pe una dintre ele au antrenat-o, timp de cîteva luni, să caşte la vederea unui pătrat de culoare roşie. Experimentul final i-a lăsat însă neconsolaţi: în faţa ţestoasei care căsca de zor cu ochii la pătrat, prietenele ei au rămas perfect indiferente, dacă nu chiar uşor îngrijorate. Concluzia savanţilor a fost că ţestoasele nu sînt o specie potrivită pentru experimente. (M. C.)

● Pe un site de reduceri, sub descrierea tehnică a unui mp3-player: „Muzica este mai bună atunci cînd o auzi în urechi, spre deosebire de momentele rare cînd o auzi în alte părţi ale trupului, afirmă medicii cu specializare ORL“. De frică să n-aud muzica şi prin alte părţi, nu mi-am mai cumpărat nici un mp3-player. (L. V.)

● Frîntură de dialog între doi cetăţeni (vorbind despre un al treilea), surprinsă în metrou: „N-o avea el vocabular, n-o fi cizelat, da’ are suflet!…“. Ce am aflat noi de aici? Că sufletul primează întotdeauna. (P. M.)

● În autobuzul 133, un domn cu faţă de homeless mai fercheş l-a întrebat pe un alt pasager care s-a aşezat în faţa lui cum se ajunge în Spaţiul Schengen. Mai exact, dacă se ajunge prin Bacău. Totul pe un ton foarte calm şi politicos, ca şi cum ar fi vrut să ştie unde să coboare pentru str. Armenească… Pînă şi nebunii zilelor (şi autobuzelor) noastre sînt mai aplicaţi… (I. P.)

● A început sezonul afişelor „Atenţie, cad ţurţuri!“. Uneori situaţia e fără ieşire. Şi să vrei să ocoleşti, n-ai pe unde. Ce alegi, te uiţi în sus şi vezi cum cade bestia sau, din contra, treci hotărît şi-ţi imaginezi că nu ţi se poate întîmpla tocmai ţie? (A. M. S.)

● Un ziar spaniol a găsit un interviu, din 1992, cu Pierre Salinger, ataşatul de presă al lui John Fitzgerald Kennedy. Ridicolul situaţiei anulează „delictul de intenţie“ din partea unui preşedinte al SUA: pe 6 februarie 1962, preşedintele l-a sunat pe Salinger de dimineaţă. Conversaţia lor: „Pierre, am nevoie de ajutorul tău. / Sînt încîntat să vă ajut, fac tot ce pot, domnule preşedinte… / Am nevoie de multe trabucuri cubaneze. / Cîte? / În jur de 1000 Petit Upmann. / Cînd vă trebuie? / Mîine“. A doua zi, Pierre Salinger i-a adus 1200 de bucăţi din marca dorită. Imediat, Kennedy a luat o hîrtie pe care o avea pregătită şi a semnat-o. Era decretul care interzicea toate produsele cubaneze de pe piaţa americană, explică Salinger. (A. M. S.)

● Pînă prin 2008, americanii deţineau cel mai puternic supercomputer din lume: The Blue Gene/L, capabil să efectueze 0,5 catralioane de operaţii pe secundă. Apoi, chinezii au apărut cu The Tianhe-1A, supercomputerul care făcea 2,5 catralioane de operaţii pe secundă. După numai şase luni, japonezii au prezentat un supercomputer care-l depăşea pe cel chinez. Acum, IBM a anunţat că tocmai asamblează supercomputerul Sequoia, care va realiza, cu cele 1,6 milioane de procesoare ale sale, 20 de catralioane de operaţii pe secundă. Eu am încă probleme să convertesc leii în RON. (M. C.)

● Căruţa se tîrîie cu greu prin nămeţi. Calul se opinteşte din greu, scoate aburi pe nări. Cel care-l mînă strigă cît poate de tare: „Fiareeee veeeechi loooooom“. Pe străduţă, în dreapta şi-n stînga, zeci de maşini au rămas înzăpezite, îngropate sub o carcasă densă de nea. Sînt inutilizabile. Fiare vechi. (M. M.)

● În zilele unui februarie cu prea multe grade sub zero, logica urgenţei i-a făcut pe unii să alunece în afara logicii elementare. Pe fondul codului portocaliu, l-am auzit pe dl Mihai Capră, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, rostind un sublim nonsens: „Trebuie îndepărtată această gheaţă ca să poată fi îndepărtată“. (Adaug, pe acelaşi fond portocaliu-iernatic, înc-o minune a exprimării, ţîşnită şi ea din televizor: „Utilajele noastre au trebuit să se retragă pentru a nu fi inofensivizate de zăpadă“.) (D. S.)

● Pagini Aurii din tragicomedia română: după ce a afirmat – fără să şovăie – că, în viscol, „din 80 sau 64, cîţi au murit, doar unul a murit în maşină, restul au băut şi au adormit acolo“, un domn deputat a găsit, peste cîteva ore, puterea să-şi prezinte scuze. Să nu descurajăm: chiar şi printre troiene de prostie, binele, drăguţul, pînă la urmă învinge. (R. C.)

Foto: V. Dorolţi

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Horoscop luni, 16 decembrie. Familia Gemenilor se mărește, iar Racii devin irascibili și trebuie să ia măsuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Iată cum stau nativii la capitolele dragoste, bani și sănătate!
image png
De unde vine, de fapt, expresia „Ai o clasă mai mult decât trenul”. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc înțelesul
Limba română este plină de expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Orginea multora dintre ele nu o cunosc, însă unele sunt ușor de perceput. De unde a luat însă naștere expresia „ai o clasă mai mult decât trenul”?
a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.