Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

POATE NU ŞTIAŢI:
SE PARE CĂ, DUPĂ MAI BINE 
DE 50 DE ANI DE LA DRAMA UNUI CLARINET DOMESTICIT, 
FIECARE MINUT MAI MARE
S-A DESFĂCUT ÎN BUCĂŢI, 
IAR DUPĂ ZECE MINUTE
A APĂRUT, CINE ŞTIE CUM, 
UN NOU TERMEN DE COMPARAŢIE  

● Poate nu ştiaţi, dar Leonardo da Vinci a inventat, printre multe altele, foarfeca. (M. C.)

● Un student englez, Glenn Mangham, a fost condamnat la opt luni de puşcărie pentru „cel mai serios atac informatic“ asupra companiei Facebook. Se pare că studentul de 26 de ani a reuşit să acceseze date fiscale confidenţiale, pe care nu le-a folosit însă pînă în momentul în care a fost prins. Înainte de a se răcori puţin, fără Facebook, englezul i-a asigurat pe cei atacaţi că n-a vrut decît să-i ajute să-şi îmbunătăţească securitatea globală. Cîtă ingratitudine! (S. S.)

● Pentru prima lor aniversare, ducele şi ducesa de Cambridge vor fi imortalizaţi într-o pereche de păpuşi Ken şi Barbie. Fabricantul de jucării Mattel ne asigură că acest cuplu de păpuşi cu chipurile lor va fi comercializat din 29 aprilie, în ediţie limitată, odată cu aniversarea căsătoriei dintre Kate şi William. Dacă vreţi să cumpăraţi aceste păpuşi regale, va trebui să scoateţi din buzunar 100 $. După mai bine de 50 de ani de la apariţie, Barbie avea şi ea nevoie de o rejuvenare regală. (A. M. S.)

● Am scris recent o recomandare reţinută legată de filmul The Ides of March (Ziua trădătorilor) al lui George Clooney. Ulterior am văzut şi The Descendants (Descendenţii) cu acelaşi George Clooney, care de data asta mi s-a părut cu totul altfel. Adică i-aş sfătui pe fanii lui să nu meargă la filmul ăsta ca să nu-şi strice impresia. Rolul de candidat la preşedinţie, om fals şi demagog, din The Ides of March, i se potrivea mai bine decît drama unui tată şi soţ pe cale de a deveni văduv care află că a fost înşelat, aşa cum apare în The Descendants, unde Clooney îşi îneacă tot farmecul actoricesc în sirop caramelizat. Cred că la începerea filmului ar trebui să scrie: „Interzis diabeticilor“. (A. M.)

● „Pentru mine, celebritatea e un lucru mult, mult mai puţin strălucitor decît poate părea la prima vedere. Duc o viaţă de mic-burghez extrem de obişnuită. Nu mă trezesc dimineaţa, mă dezmeticesc la o cafea şi mă întîlnesc cu nişte intelectuali. Nici pe departe. În jurul meu am numai agenţi la bursă şi bancheri, unde locuiesc eu, la New York. Mă trezesc dimineaţa, îmi duc copiii la şcoală, mă întorc acasă şi scriu, exersez la clarinet, alerg pe banda de alergat. Ies la plimbare, mă uit la un meci de baschet, chestii dintr-astea. Ştiu că e-o viaţă de nimic faţă de ce vă închipuiţi dvs., «Vai, sînteţi celebru şi faceţi filme. Probabil că mergeţi în fiecare seară la petreceri unde vă întîlniţi cu staruri de cinema şi vă conversaţi cu scriitori». Nici pomeneală.“ (Woody Allen într-un interviu exclusiv pentru Out of Order, februarie 2012) (L. V.)

● Cică în ultimii 4000 de ani nici un animal nou nu a mai fost domesticit. Chiar aşa, ce animal sălbatic aţi domestici zilele astea? (M. C.)

● Ştiaţi că, în medie, trei utilizatori Facebook mor în fiecare minut? Dacă, în viaţa reală, procedura pare simplă, ce se întîmplă oare cu rămăşiţele virtuale? S-o găsi cineva bun la suflet care să le îngroape? Sau Facebook tinde să devină un cimitir online universal? (Update la ce am scris mai sus. Apropo de Facebook, am aflat cu bucurie că, pe lîngă decese, există şi botezuri. Un băieţel din Egipt a fost botezat Facebook, în semn de omagiu faţă de reţeaua socială prin care s-au organizat revoltele din această ţară. Aviz cetăţenilor de etnie romă utilizatori de Internet! Îşi pot boteza copiii Like, Lol, Perete. (A. P.)

● Ce pisoi, căţei sau porcuşori de Guineea?! Mai bine cel mai mic cameleon din lume – ăsta da animal de companie! „Micuţul“ – denumit Brookesia micra – e un pic mai mare decît un vîrf de chibrit şi trăieşte în Madagascar. (P. M.)

● Vorbind la telefon pe stradă, acesta mi-a scăpat din mînă nici mai mult, nici mai puţin decît sub o maşină parcată alături, prin Piaţa Lahovary. Telefonul s-a desfăcut în bucăţi adînc pe sub maşină, bateria, mică şi neagră, făcîndu-se uşor nevăzută. Am găsit, cu chiu, cu vai, soluţia salvatoare ca să-l recuperez: m-am aşezat în genunchi pe punga de plastic pe care o aveam la mine şi am început să scurm pe sub respectiva maşină cu coada de la propria-mi umbrelă. Partea nostimă (?) e că, în această ipostază, am devenit, brusc, interesantă pentru aurolacii din zonă, care jumuleau un coş de gunoi din apropiere. M-am simţit, pentru cîteva minute, un om al străzii… (I. P.)

● Zilele trecute îmi deszăpezeam maşina din parcare, alături de un vecin care făcea acelaşi lucru. Pe lîngă noi a trecut un om cu o lopată pe umăr care ne-a întrebat: „Şefu’, îmi iese şi mie de-o cafea?“. Cu alte cuvinte, se oferea să ne ajute. L-am refuzat amîndoi. După zece minute a apărut un alt individ, tot cu o lopată pe umăr, care ni s-a adresat cu formula: „Beau şi eu o ţuică de la dumneavoastră?“. După ce l-am refuzat şi pe acesta, vecinul, scărpinîndu-se în cap, a conchis sec: „Ziua lopătarilor însetaţi!“. (A. M.)

● Avertisment la intrarea în sala de cinema: „Stimaţi clienţi, vă aducem la cunoştinţă faptul că filmul Artistul este un film MUT şi ALB-NEGRU!!!“. Într-un fel e bine că apare acest avertisment – cu ocazia asta poate scap de foşgăiala pungilor de popcorn şi de replicile tîmpe ale spectatorilor de telenovelă rătăciţi, cine ştie cum, la cinematograf. (M. M.)

● De ani buni, Dan Negru este host-ul perfect al unor emisiuni de divertisment pe jumătate tembele, pe jumătate amuzante. În prezent, el prezintă show-ul de pe Antena 1 Te pui cu blondele? în care unor blonde li se demonstrează prostia proverbială, cînd răspund greşit la întrebări de genul „Ce fluviu trece prin Viena?“. Într-o ediţie recentă, în care blondele au fost înlocuite de nişte bărbaţi, Dan Negru a făcut o glumiţă: „Pe lîngă voi, blondele sînt Patapievici!“. Iată un nou termen de comparaţie din folclorul urban! (A. P.

CUNOAŞTEŢI PE CINEVA
CARE ARE LEGĂTURĂ CU SISTEMUL
FINANCIAR-ÎNTÎMPLĂTOR? 
OARE EXISTĂ DOAR EU? 

● Titlu pe jurnalul.ro: „Dani Oţil profită de zăpadă pînă nu se topeşte“. Cunoaşteţi pe cineva care profită de zăpadă după ce se topeşte? (M. V.)

● Se pare că unul dintre motivele pentru care marijuana este ilegală şi astăzi are legătură şi cu faptul că, în anii ’30, cultivatorii de bumbac au protestat vehement împotriva cultivatorilor de cînepă, din considerente de competiţie agricolă. Faptul că marijuana nu creează aceeaşi dependenţă ca nicotina (treabă dovedită ştiinţific) mă face să cred că un alt motiv al interzicerii ei este legat acum de protestul producătorilor de tutun. Jos bumbacul şi tutunul! (M. C.)

● Ken Livingstone, primar al Londrei între 2000 şi 2008 şi proaspăt candidat la fotoliul aceleiaşi primării, e maestru la dat cu bîta-n baltă. De pildă, în 2000 a declarat că „În fiecare an, sistemul financiar internaţional omoară mai mulţi oameni decît a făcut-o Al Doilea Război Mondial. Măcar Hitler era nebun, you know…“, în 2011 – că Partidul Conservator e „plin de homosexuali refulaţi“ şi zilele trecute că „ar trebui să spînzurăm cîte un bancher pe săptămînă dacă vrem ca restul bancherilor să devină oameni mai buni“. Cică ar avea şanse bunicele să fie reales. (L. V.)

● Prin anii ’40, doi gemeni au fost daţi spre adopţie încă de mici unor familii diferite care, întîmplător, i-au botezat la fel: Jim Springer şi Jim Lewis. Reportajul din National Geographic arată cum, patruzeci de ani mai tîrziu, cei doi Jim s-au întîlnit: amîndoi avuseseră în copilărie cîini pe nume Toy şi merseseră în vacanţe pe aceeaşi plajă din Florida, amîndoi se căsătoriseră cu fete pe nume Linda (de care apoi divorţaseră), amîndoi se recăsătoriseră cu cîte o Betty, îşi botezaseră fiii James Allan şi Allan James, avuseseră acelaşi job cu jumătate de normă, fumau aceleaşi ţigări – Salem – şi beau aceeaşi bere – Miller Lite. Doar frizurile erau altfel. (M. C.)

● În cabina de probă a unui magazin văd următorul anunţ: „Cinstiţilor noştri clienţi le aducem la cunoştinţă că sînt supravegheaţi“. Oare hoţilor ce li se mai aduce la cunoştinţă? (S. G.)

● Săptămîna trecută am trăit o zi palindromică: 21.02.2012. Habar n-aveam că există. Şi am învăţat un cuvînt nou, care sună ciudat: „procrastinare“. (A. M. S.)

● Nu doar produsele de patiserie se întrec în denumiri bizare (cum arătam aici nu demult), nici băuturile nu se lasă mai prejos. De curînd am văzut, pe raftul unui magazin, două sticle de vin cu numele „Şoapta călugărului“ şi „5 motive“. (D. S.)

● Giovanni Becali a anunţat că va candida la preşedinţie: „Voi candida şi eu, şi fratele meu, şi Gigi“. O punem, carevasăzică, de-o monarhie fotbalistă. (M. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.