Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

POATE NU ŞTIAŢI:
SE PARE CĂ, DUPĂ MAI BINE 
DE 50 DE ANI DE LA DRAMA UNUI CLARINET DOMESTICIT, 
FIECARE MINUT MAI MARE
S-A DESFĂCUT ÎN BUCĂŢI, 
IAR DUPĂ ZECE MINUTE
A APĂRUT, CINE ŞTIE CUM, 
UN NOU TERMEN DE COMPARAŢIE  

● Poate nu ştiaţi, dar Leonardo da Vinci a inventat, printre multe altele, foarfeca. (M. C.)

● Un student englez, Glenn Mangham, a fost condamnat la opt luni de puşcărie pentru „cel mai serios atac informatic“ asupra companiei Facebook. Se pare că studentul de 26 de ani a reuşit să acceseze date fiscale confidenţiale, pe care nu le-a folosit însă pînă în momentul în care a fost prins. Înainte de a se răcori puţin, fără Facebook, englezul i-a asigurat pe cei atacaţi că n-a vrut decît să-i ajute să-şi îmbunătăţească securitatea globală. Cîtă ingratitudine! (S. S.)

● Pentru prima lor aniversare, ducele şi ducesa de Cambridge vor fi imortalizaţi într-o pereche de păpuşi Ken şi Barbie. Fabricantul de jucării Mattel ne asigură că acest cuplu de păpuşi cu chipurile lor va fi comercializat din 29 aprilie, în ediţie limitată, odată cu aniversarea căsătoriei dintre Kate şi William. Dacă vreţi să cumpăraţi aceste păpuşi regale, va trebui să scoateţi din buzunar 100 $. După mai bine de 50 de ani de la apariţie, Barbie avea şi ea nevoie de o rejuvenare regală. (A. M. S.)

● Am scris recent o recomandare reţinută legată de filmul The Ides of March (Ziua trădătorilor) al lui George Clooney. Ulterior am văzut şi The Descendants (Descendenţii) cu acelaşi George Clooney, care de data asta mi s-a părut cu totul altfel. Adică i-aş sfătui pe fanii lui să nu meargă la filmul ăsta ca să nu-şi strice impresia. Rolul de candidat la preşedinţie, om fals şi demagog, din The Ides of March, i se potrivea mai bine decît drama unui tată şi soţ pe cale de a deveni văduv care află că a fost înşelat, aşa cum apare în The Descendants, unde Clooney îşi îneacă tot farmecul actoricesc în sirop caramelizat. Cred că la începerea filmului ar trebui să scrie: „Interzis diabeticilor“. (A. M.)

● „Pentru mine, celebritatea e un lucru mult, mult mai puţin strălucitor decît poate părea la prima vedere. Duc o viaţă de mic-burghez extrem de obişnuită. Nu mă trezesc dimineaţa, mă dezmeticesc la o cafea şi mă întîlnesc cu nişte intelectuali. Nici pe departe. În jurul meu am numai agenţi la bursă şi bancheri, unde locuiesc eu, la New York. Mă trezesc dimineaţa, îmi duc copiii la şcoală, mă întorc acasă şi scriu, exersez la clarinet, alerg pe banda de alergat. Ies la plimbare, mă uit la un meci de baschet, chestii dintr-astea. Ştiu că e-o viaţă de nimic faţă de ce vă închipuiţi dvs., «Vai, sînteţi celebru şi faceţi filme. Probabil că mergeţi în fiecare seară la petreceri unde vă întîlniţi cu staruri de cinema şi vă conversaţi cu scriitori». Nici pomeneală.“ (Woody Allen într-un interviu exclusiv pentru Out of Order, februarie 2012) (L. V.)

● Cică în ultimii 4000 de ani nici un animal nou nu a mai fost domesticit. Chiar aşa, ce animal sălbatic aţi domestici zilele astea? (M. C.)

● Ştiaţi că, în medie, trei utilizatori Facebook mor în fiecare minut? Dacă, în viaţa reală, procedura pare simplă, ce se întîmplă oare cu rămăşiţele virtuale? S-o găsi cineva bun la suflet care să le îngroape? Sau Facebook tinde să devină un cimitir online universal? (Update la ce am scris mai sus. Apropo de Facebook, am aflat cu bucurie că, pe lîngă decese, există şi botezuri. Un băieţel din Egipt a fost botezat Facebook, în semn de omagiu faţă de reţeaua socială prin care s-au organizat revoltele din această ţară. Aviz cetăţenilor de etnie romă utilizatori de Internet! Îşi pot boteza copiii Like, Lol, Perete. (A. P.)

● Ce pisoi, căţei sau porcuşori de Guineea?! Mai bine cel mai mic cameleon din lume – ăsta da animal de companie! „Micuţul“ – denumit Brookesia micra – e un pic mai mare decît un vîrf de chibrit şi trăieşte în Madagascar. (P. M.)

● Vorbind la telefon pe stradă, acesta mi-a scăpat din mînă nici mai mult, nici mai puţin decît sub o maşină parcată alături, prin Piaţa Lahovary. Telefonul s-a desfăcut în bucăţi adînc pe sub maşină, bateria, mică şi neagră, făcîndu-se uşor nevăzută. Am găsit, cu chiu, cu vai, soluţia salvatoare ca să-l recuperez: m-am aşezat în genunchi pe punga de plastic pe care o aveam la mine şi am început să scurm pe sub respectiva maşină cu coada de la propria-mi umbrelă. Partea nostimă (?) e că, în această ipostază, am devenit, brusc, interesantă pentru aurolacii din zonă, care jumuleau un coş de gunoi din apropiere. M-am simţit, pentru cîteva minute, un om al străzii… (I. P.)

● Zilele trecute îmi deszăpezeam maşina din parcare, alături de un vecin care făcea acelaşi lucru. Pe lîngă noi a trecut un om cu o lopată pe umăr care ne-a întrebat: „Şefu’, îmi iese şi mie de-o cafea?“. Cu alte cuvinte, se oferea să ne ajute. L-am refuzat amîndoi. După zece minute a apărut un alt individ, tot cu o lopată pe umăr, care ni s-a adresat cu formula: „Beau şi eu o ţuică de la dumneavoastră?“. După ce l-am refuzat şi pe acesta, vecinul, scărpinîndu-se în cap, a conchis sec: „Ziua lopătarilor însetaţi!“. (A. M.)

● Avertisment la intrarea în sala de cinema: „Stimaţi clienţi, vă aducem la cunoştinţă faptul că filmul Artistul este un film MUT şi ALB-NEGRU!!!“. Într-un fel e bine că apare acest avertisment – cu ocazia asta poate scap de foşgăiala pungilor de popcorn şi de replicile tîmpe ale spectatorilor de telenovelă rătăciţi, cine ştie cum, la cinematograf. (M. M.)

● De ani buni, Dan Negru este host-ul perfect al unor emisiuni de divertisment pe jumătate tembele, pe jumătate amuzante. În prezent, el prezintă show-ul de pe Antena 1 Te pui cu blondele? în care unor blonde li se demonstrează prostia proverbială, cînd răspund greşit la întrebări de genul „Ce fluviu trece prin Viena?“. Într-o ediţie recentă, în care blondele au fost înlocuite de nişte bărbaţi, Dan Negru a făcut o glumiţă: „Pe lîngă voi, blondele sînt Patapievici!“. Iată un nou termen de comparaţie din folclorul urban! (A. P.

CUNOAŞTEŢI PE CINEVA
CARE ARE LEGĂTURĂ CU SISTEMUL
FINANCIAR-ÎNTÎMPLĂTOR? 
OARE EXISTĂ DOAR EU? 

● Titlu pe jurnalul.ro: „Dani Oţil profită de zăpadă pînă nu se topeşte“. Cunoaşteţi pe cineva care profită de zăpadă după ce se topeşte? (M. V.)

● Se pare că unul dintre motivele pentru care marijuana este ilegală şi astăzi are legătură şi cu faptul că, în anii ’30, cultivatorii de bumbac au protestat vehement împotriva cultivatorilor de cînepă, din considerente de competiţie agricolă. Faptul că marijuana nu creează aceeaşi dependenţă ca nicotina (treabă dovedită ştiinţific) mă face să cred că un alt motiv al interzicerii ei este legat acum de protestul producătorilor de tutun. Jos bumbacul şi tutunul! (M. C.)

● Ken Livingstone, primar al Londrei între 2000 şi 2008 şi proaspăt candidat la fotoliul aceleiaşi primării, e maestru la dat cu bîta-n baltă. De pildă, în 2000 a declarat că „În fiecare an, sistemul financiar internaţional omoară mai mulţi oameni decît a făcut-o Al Doilea Război Mondial. Măcar Hitler era nebun, you know…“, în 2011 – că Partidul Conservator e „plin de homosexuali refulaţi“ şi zilele trecute că „ar trebui să spînzurăm cîte un bancher pe săptămînă dacă vrem ca restul bancherilor să devină oameni mai buni“. Cică ar avea şanse bunicele să fie reales. (L. V.)

● Prin anii ’40, doi gemeni au fost daţi spre adopţie încă de mici unor familii diferite care, întîmplător, i-au botezat la fel: Jim Springer şi Jim Lewis. Reportajul din National Geographic arată cum, patruzeci de ani mai tîrziu, cei doi Jim s-au întîlnit: amîndoi avuseseră în copilărie cîini pe nume Toy şi merseseră în vacanţe pe aceeaşi plajă din Florida, amîndoi se căsătoriseră cu fete pe nume Linda (de care apoi divorţaseră), amîndoi se recăsătoriseră cu cîte o Betty, îşi botezaseră fiii James Allan şi Allan James, avuseseră acelaşi job cu jumătate de normă, fumau aceleaşi ţigări – Salem – şi beau aceeaşi bere – Miller Lite. Doar frizurile erau altfel. (M. C.)

● În cabina de probă a unui magazin văd următorul anunţ: „Cinstiţilor noştri clienţi le aducem la cunoştinţă că sînt supravegheaţi“. Oare hoţilor ce li se mai aduce la cunoştinţă? (S. G.)

● Săptămîna trecută am trăit o zi palindromică: 21.02.2012. Habar n-aveam că există. Şi am învăţat un cuvînt nou, care sună ciudat: „procrastinare“. (A. M. S.)

● Nu doar produsele de patiserie se întrec în denumiri bizare (cum arătam aici nu demult), nici băuturile nu se lasă mai prejos. De curînd am văzut, pe raftul unui magazin, două sticle de vin cu numele „Şoapta călugărului“ şi „5 motive“. (D. S.)

● Giovanni Becali a anunţat că va candida la preşedinţie: „Voi candida şi eu, şi fratele meu, şi Gigi“. O punem, carevasăzică, de-o monarhie fotbalistă. (M. V.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest concept. Rar era vorba de iubire; cel mai adesea, căsătoria avea scopuri politice, fiind un mijloc de câștig pentru familiile sau triburile implicate. Nu era un eveniment religios, ci mai degrabă un acord contractual. (Lege
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.