Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

O CHESTIUNE CU UNGHII ROZ 
VA LUMINA DIFERENŢA 
DINTRE NEANT ŞI NIMIC, 
PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SERVICIILOR
PE CARE LE ASIGURĂ 
UN ÎNCEPUT EPISODIC 

● O intervenţie în spaţiul public l-a costat pe artistul ceh Roman Tyc 140.000 de coroane (7600 de euro) şi, în cele din urmă, închisoarea. În 2007, Tyc a deturnat 50 de semafoare din Praga, schimbînd banalii omuleţi roşii şi verzi cu silueta unui spînzurat, a unei femei în fustă, a unui invalid etc. Publicaţia Hospodarske Noviniy crede că Tyc şi-a atins scopul, „arătînd că statul e un sistem stupid şi represiv“. De-acord. Dar pînă ne gîndim noi ce facem cu demonstraţia asta, Tyc tot la închisoare rămîne, iar asta mi se pare o chestiune foarte-foarte tristă. (L. V.)

● Din seria „Reclame de ziua femeii, a mamei, a bunicii, a iubitei, a verişoarei de-a doua, a vecinei de la 7, a colegei cu şuviţe şi unghii roz ş.a.“: „Mai mare buchetul… mai adorabil băiatul“. Domnilor, nu vreau să vă dezamăgesc – ne plac nouă florile, e drept, dar numai cu un buchet de trandafiri/frezii/irişi/lalele nu se face… primăvară. (P. M.)

● Un inventator scoţian a inventat perna relaţiilor la distanţă: un inel cu senzori, purtat de fiecare din cei doi parteneri dormind în oraşe diferite, va lumina perna celuilalt, care va emite inclusiv bătăile inimii celui iubit. Se cheamă „Pillow Talk“ şi funcţionează inclusiv ca instrument de verificare a fidelităţii. (M. C.)

● De cîtva timp, la Librăria Bastilia, Matei Martin invită scriitori şi găteşte tot felul de reţete livreşti. Serile literar-gastronomice se numesc „Porc cu piper“. De curînd, un producător de mezeluri a inclus printre sortimentele sale şi „pate porc cu piper“. Ca să simţiţi diferenţa dintre realitate şi ficţiune, gustaţi-le şi comparaţi-le. (A. M. S.)

● Din ciclul „Cine este?“: aş dori şi eu să ştiu cine este Sânziana Buruiană? Blonda aceea fără sare şi piper, un pic isterică pe care, într-o seară, am văzut-o pe două posturi TV, în paralel, în direct şi într-o înregistrare. Care-s talentele acestei domnişoare? Care-s performanţele? La un search pe Google, m-am lămurit că ultima mare realizare a acestei tinere constă în faptul că „a rămas blocată la duş, goală puşcă“. Trăim într-o ţară în care vedetele şi politicienii se întrupează din neant şi din nimic. (A. P.)

● Google a anunţat oficial că de la 1 martie va stoca toate preferinţele utilizatorilor săi (şi ale altor domenii care-i aparţin) pentru îmbunătăţirea serviciilor pe care le asigură gratuit de ceva vreme. Autoritatea franceză de reglementare în domeniul protecţiei datelor a protestat deja şi le-a garantat francezilor că va investiga legalitatea noilor măsuri legate de confidenţialitate. Se aşteaptă cineva ca, pînă la încheierea acestor verificări, toţi cei nemulţumiţi că o companie privată vrea să-şi mărească veniturile să boicoteze Google, YouTube, Gmail şi restul? (S. S.)

● Cu ocazia dezgheţului am avut parte nu doar de o senzaţie „tare“ pînă la greaţă, dar şi de un început de studiu antropologic asupra gunoiului bucureştean; am trecut pe lîngă tone de gunoaie răspîndite pe trotuare, rămase din mormanele de zăpadă, printre care: ambalaje de medicamente, de Coca-Cola şi bere, mănuşi, ciorapi, produse de curăţat. (I. P.)

● Julian Assange va avea un rol episodic în serialul de desene animate The Simpsons, unde Marge îi cere, la un moment dat, să-i spună reţeta de friptură la grătar. „Niciodată nu dezvălui ce sos folosesc“, îi răspunde Assange. (M. C.)

VEDEŢI CĂ UN ZÎMBET NEÎNTRERUPT
ÎNCURCĂ TOATE SOCOTELILE 
ŞI ALUNGĂ STRĂMOŞII?

● La ora cînd veţi citi această notă, s-ar putea să fiţi deconectaţi de la Internet. Cică, pe 8 martie, FBI-ul va deconecta niscaiva milioane de cetăţeni din cauza unui virus. Vedeţi că tot hîrtia şi tiparul sînt mai bune? Că dacă n-ar fi, n-aţi mai citi… (M. V.)

● Boala naţională a folosirii diminutivelor în exces a ajuns şi în supermarket-uri. Astfel, vînzătoarele şi casierele îşi închipuie că un diminutiv bine plasat face parte din codul bunelor maniere şi valorează mai mult decît un zîmbet. Vei auzi frecvent replici de genul: „Daţi-mi mie coşuleţul!“, „Vă costă zece lei şi treizeci de bănuţi!“, „Uitaţi şi bonuleţul!“. Partea proastă e că boala asta este molipsitoare, în timp ce feţele, de ambele părţi ale casei de marcat sau ale galantarului, rămîn încruntate. Un domn trecut de 60 de ani, sobru şi plictisit, îi zice unei casiere: „Şi mai vreau o punguliţă, vă rog!“. (A. P.)

● Franţa e într-un extaz neîntrerupt de cînd The Artist a luat Oscarul. Îmi vine pur şi simplu să-i dau două palme şi să-i spun: Mariano, revino-ţi, e cel mai american film francez din ultimii ani, şi nici nu-i chiar aşa de bun. Şi stai liniştită, America tot nu te place. (L. V.)

● În autobuzul 368, pe la ora 22, îmbulzeală mare la uşi. „De ce-o fi aşa aglomerat?!?“ „Eeei, e 29 februarie.“ Aşa e cu ziua asta în plus, ne încurcă toate socotelile. Din păcate, dacă nu aţi profitat în 2012, va trebui să mai aşteptaţi încă patru ani pentru a pune pe seama sa vrute şi nevrute. (P. M.)

● S-a spart geamul la agenţia Loto de la colţ. De mai bine de-o lună n-a mai fost schimbat – a rămas aşa, o gaură colţuroasă în uşa de sticlă. E normal: se ştie că cioburile alungă ghinionul. Tuturor, mult noroc la următoarea extragere! (M. M.)

● Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că, în urmă cu 50 de milioane de ani, strămoşii puternicului cal al lui Zorro ar fi putut măsura 35 de centimetri în înălţime. Potrivit studiului lor, în America de Nord căldura şi emisiile de carbon erau de aşa natură că, pentru a se adapta, primii cai – numiţi Sifrhippus – nu depăşeau talia unei pisici domestice. În cazul ăsta, aştept momentul în care să mi se spună că animăluţul meu a fost un cal care s-a transformat în pisică. (A. M. S.)

CU SIGURANŢĂ, O CORECTITUDINE
DE DOUĂ ORI ÎNZĂPEZITĂ 
ARE MOMENTE SUBTERANE

● Dacă eu mă dedau, tu te dedai şi el se dedă, atunci (cu siguranţă) şi ea se dedă. Ori s-a dedat, la un moment dat. La ce s-a dedat ea? Am aflat de la televizor, din spusele unui poliţai: „Pe perioada anchetei, femeia s-a dedat la versete biblice“. (D. S.)

● Într-o piaţă bucureşteană, un bărbat şi-a întrebat agasat nevasta ce mai vrea să cumpere. Răspunsul prompt al femeii – „Medicamente pentru gîndaci“ – m-a făcut să mă gîndesc, pe rînd, la o corectitudine politică dusă la extrem, apoi la o organizaţie non-guvernamentală „Şase lăbuţe“. (S. G.)

● Anthony Shadid, reporter al New York Times, cîştigător de două ori al Premiului Pulitzer, a murit în urma unei crize de astm suferite din cauza alergiei declanşate de calul cu care străbătea o zonă din Siria unde se documenta pentru un nou reportaj. (M. C.)

● O ultimă amintire din această iarnă scurtă, dar înzăpezită. Pe o străduţă din Bucureşti, o sfoară legată de colţul unei clădiri, iar agăţată de ea o foaie cu acest text: „Nu parca aici, că n-ai dat tu zăpada!“. (M. V.)

● „Cine spune că nu are momente în care se simte singur minte.“ Afirmaţia asta îi aparţine lui George Clooney (opt nominalizări la Oscar, dintre care două cîştigate). Ar fi trebuit s-o ţină pentru el. (M. C.)

● În ciuda unui raport argumentat al Comisiei Monumentelor Istorice şi a propunerii Ordinului Arhitecţilor de a clasa drept monument de importanţă naţională ansamblul format din Bulevardele Aviatorilor, Prezan şi Kiseleff din Bucureşti (ceea ce înseamnă că ar fi lăsate în pace), Ministerul Culturii a decis să aprobe planurile Primăriei de a realiza în zonă nişte pasaje subterane. Este încă un argument în favoarea unei idei pe care o am de multă vreme (şi ţin foarte mult la ea): numitul minister ar trebui, pur şi simplu, desfiinţat. Pentru administrarea culturii s-ar putea găsi soluţii mai eficiente. (M. V.)

Foto: A. Bitay

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
Un milionar francez și-a lăsat averea orașului în care a locuit. Ce condiție a pus autorităților să primească banii
Marcelin Arthur Chaix, un cetățean discret al comunei Tourrettes, din sudul Franței, a decis să lase o moștenire impresionantă de 2,5 milioane de euro administrației locale.
nationala romania jpg
migranti salvati 01, captură video SOS Mediterranee
120 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii, pe vânturi puternice, au fost salvați de autoritățile franceze
Autorităţile franceze au salvat, joi, 120 de migranţi care încercau să traverseze clandestin spre Anglia. 64 dintre ei se aflau la bordul aceleiaşi ambarcaţiuni.
longevitate
Este supranumită „tocănița longevității”! Rețeta delicioasă pe care o consumă oamenii care ajung la vârsta de 100 de ani
De-a lungul globului există așa-zisele „zone albastre”, unde oamenii trec adesea de pragul de 100 de ani. Dieta are un rol important pentru longevitatea lor, iar această tocănițiă este una consumată destul de des de către cei care ajung la vârste înaintate.
Evenimentul de anunțare a Alianței Dreapta Unită, formată din partidele USR, PMP, FD, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum ar putea partidele politice să recâștige încrederea cetățenilor. Analist: „Suntem în plină pandemie de ură"
Partidele politice din România trebuie să adopte măsuri radicale pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. Analiștii punctează cauzele profunde ale crizei actuale și propun soluții urgente pentru a combate dezinformarea și diviziunile interne.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China şi-a retras navele de război desfăşurate în jurul Taiwanului
Navele marinei şi ale pazei de coastă chineze care desfăşurau de câteva zile un vast exerciţiu naval în jurul Taiwanului s-au întors joi în porturile lor, au anunţat vineri autorităţile taiwaneze.
Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.