Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ MULT COMENTATA 
SCRISOARE TRIMISĂ PRIN PIERDERE,
NASUL PARE VIZIBIL REVOLTAT 
LA SUPRAFAŢĂ 

● După părerea mea, dovada cea mai importantă că în Rusia renaşte spiritul civic e că se protestează cu umor: după mult comentata lacrimă a lui Putin, opozanţii au manifestat cu pancarta „Moscova nu crede în lacrimi“. (M. V.)

● Mă trezesc, prin zapare necontrolată, faţă în faţă cu Cătălin Botezatu care îşi asculta, matur, propria voce din off citind o scrisoare trimisă mamei sale pe vremea cînd făcea puşcărie în Italia. Poezie curată şi mai ales speranţa (care, desigur, moare ultima) că va fi găsit „nevinovat, poate chiar inocent“. Sau, mai ştii, pur, imaculat, candid, ingenuu? (S. S.)

● Se pare că două treimi dintre noi suferă de nomofobie, teama de a fi despărţiţi (prin pierdere, rătăcire sau uitare acasă) de telefonul mobil. Boala a fost diagnosticată în 2008 şi, dat fiind că numai 10% folosim codul PIN la telefon, este mult mai prezentă decît hackofobia (teama de a-ţi fi citite sms-urile). (M. C.)

● Anwar el-Balkimy era un parlamentar egiptean dintr-un partid conservator religios. Săptămîna trecută, domnul el-Balkimy a apărut cu un mare bandaj pe faţă. Întrebat ce a păţit, a spus că a fost bătut de nişte necunoscuţi. Probabil spre mirarea sa, chestia a declanşat mare scandal. Partidul său a organizat vizite în grup ale parlamentarilor să îl vadă pe el-Balkimy, s-a cerut demisia ministrului de Interne, tot tacîmul obişnuit cînd un parlamentar e bătut de nişte necunoscuţi. Doar că s-au enervat doctorii la faza asta şi au făcut declaraţii publice. Doctorii care îl operaseră pe el-Balkimy. Mai exact, care îi făcuseră operaţie estetică la nas. Omul nu luase bătaie, de fapt îi fusese ruşine să recunoască că şi-a făcut operaţie estetică. Partidul s-a dezis de el, el şi-a dat demisia, iar eu mă uit acum la o poză a lui dinaintea operaţiei: nasul pare normal, oricum abia se vede de lîngă barba impozantă de fanatic al lui Allah. (C. G.)

● Război în lumea lăutarilor, anunţă o prezentatoare de la Acasă TV. Urmează mărturia lui Ioniţă de la Clejani care, vizibil revoltat, declară: „Elvis Năsturică şi Sile Dorel pur şi simplu ne-au persiflat!“. Chestiunea e, se vede, dintre cele mai grave. (L. V.)

● Lacrima lui Putin a fost adevărată, trucaj, vîntul o fi adus-o din adîncuri la suprafaţă sau, cum a zis Garry Kasparov, „era Botox-ul care se scurgea din el“? Nu ştiu ce părere aveţi, dar poate că ar trebui introdusă o probă de aptitudini în cazul candidaţilor la funcţia de preşedinte de pretutindeni: are şanse reale doar cine are lacrimile la el şi plînge la momentul potrivit în faţa mulţimilor. (A. M. S.

ACESTA SĂ FIE MOTIVUL PENTRU
CARE DIMENSIUNILE DE NEUITAT 
AU ÎNCEPUT SĂ PRODUCĂ LUMINĂ
ÎN OCHI (DEŞI CU TOŢII 
SÎNTEM CONVINŞI CĂ APARATELE
AU ÎNREGISTRAT UN FINAL DECENT)? 

● Revista Behavioral Ecology a publicat un studiu din care reiese că femeilor nu le plac bărbile, căci îi fac pe bărbaţi să pară mai în vîrstă şi mai agresivi. Această concluzie a fost trasă în urma unui studiu făcut în Noua Zeelandă şi în Canada pe un eşantion de 200 de femei care au avut ca obiect de studiu 19 fotografii cu bărbaţi bărboşi. A se nota că autorul studiului, profesorul canadian Paul Vasey,  poartă barbişon de mai bine de 20 de ani. Acesta să fie motivul pentru care toţi cei chestionaţi au spus că barba le inspiră respect? (A. M. S.)

● Dacă Barbie ar fi fost vie, s-a calculat că dimensiunile ei ar fi fost: 39-23-33. Nu prea ai mai avea cu ce să te joci. (M. C.)

● S-a dus dintre noi, la 86 de ani, Robert Sherman, cel care a compus minunăţiile acelea de melodii din Cartea Junglei, Mary Poppins, cu cîntecelul acela de neuitat în concizia sa, „Supercalifragilisticexpialidocious“. (R. C.)

● Cei de la Philips au preluat deşeurile menajere, iar cu gazul metan degajat în urma descompunerii lor au hrănit nişte bacterii care au început să producă lumină. Numit Microbial Home, conceptul este destinat caselor bio care vor avea drept sursă de lumină propriile deşeuri şi aceste culturi de bacterii luminiscente închise în tuburi de sticlă. (M. C.)

● La discursul electoral de mulţumire pentru că a fost re-reales, Vladimir Putin a lăcrimat. După ce vestea a făcut vîlvă, atît în media naţională cît şi în cea internaţională, liderul rus a infirmat: avea lacrimi în ochi doar pentru că afară bătea vîntul. Vîntul, Karamazov sau euforia adolescentină? (S. G.)

● Pe Euronews, un clip-anchetă despre corupţia în lume. Un guatemalez susţine că ţara sa e campioana mondială a corupţiei. Nu apare nici un român. Este exasperant cît de ignoraţi sîntem, deşi, de o viaţă, cu toţii sîntem convinşi că, ghilimele, „ca la noi, la nimenea“. (R. C.)

● Miercurea trecută, pe la 17,30, la Bucureşti a fost cutremur. Unul mic, de-abia dacă l-am simţit. Aparatele de la Institutul Naţional pentru Fizica Pămîntului l-au înregistrat la 3,4 grade pe scara Richter. „A fost un cutremur de bun-simţ“, a explicat directorul Institutului. Mi-a plăcut această abordare etică a tectonicii. (M. M.)

● Da, poţi găsi în cutia poştală lucruri încă şi mai sinistre decît facturile. Fluturaşi cu oferte de servicii funerare, de pildă. Sub sloganul „Nu vă putem oferi o viaţă frumoasă, dar vă putem asigura un final decent!“, o firmă oferă şase (6!) tipuri diferite de înmormîntare: pachetul de bază, pachetul de bază plus, pachetul all inclusive, all inclusive mediu, all inclusive plus şi all inclusive lux. Ce-i drept, m-aş fi aşteptat la mai multă imaginaţie: pachetul „Tu mori, noi aducem sicriul“, pachetul „Stai liniştit, coliva e din partea casei“ sau pachetul „Viaţă de rege. Chiar şi după moarte“. (L. V.)

O ÎNTREBARE: 
EŞTI PREGĂTIT 
PENTRU PROBLEMA ŢĂRĂNCUŢEI?

● Am şi eu o întrebare: cum mănînci, în mod civilizat, un cremşnit? (M. C.)

● La New York, răvaşele din fortune cookies-urile de la restaurantele chinezeşti îmi spuneau că „Eşti înconjurat de prieteni adevăraţi“ şi „Eşti pregătit pentru marea dragoste“. La Bucureşti, răvaşele din plăcinţele îmi zic aşa: „Ambiţia este calea către succes“ şi „Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge“. Mi se pare că se vede cu ochiul liber unde ar trebui să locuiesc. (L. V.)

● Pe Aeroportul „Henri Coandă“ se întîmplă ca operaţiunea de ataşare a burdufurilor la uşa avionului să întîrzie. Lumea aşteaptă cuminte să vină burduful. Un pasager susţinea că problema asta apare mai des de cînd a fost construit noul terminal în formă de vioară. Păi, ce-ar fi fost dacă se gîndeau să-l facă în formă de pian cu… coandă? (A. M.)

● Căzut pe gînduri, stai într-un birou de la Primărie şi te scarpini cu pixul în ureche. Treaba ta e să dai nume străzilor, iar astăzi ţi-a mai venit una la botezat. Cum naiba să-i zici?… Strada Perfecţionării avem, strada Performanţei avem. Strada Acordului? Este. Strada Fecioarei, strada Petalelor, strada Fragmentului? Sînt. Avem şi strada Amintirii, strada Franzelarilor, strada Folclorului, strada Atmosferei, strada Graţioasă, strada Prosperităţii. Strada Prudenţei cumva? E şi ea. Cum sînt şi strada Regenerării, strada Idilei, strada Imboldului şi strada Bunicuţei, strada Idealului, strada Inaugurării şi strada Salvatorului. Poate strada Îndrumării? Există. La fel cum există şi strada Lecturii, strada Chemării, strada Succesului, strada Consumului. Ca să nu mai vorbim de strada Muniţiei sau de strada Ţărăncuţei. Ori de strada Declamării, strada Odihnei, strada Vegetaţiei, strada Volumului, strada Ebonitei, strada Zborului, strada Entuziasmului şi strada Existenţei. Într-un tîrziu, mijeşte o idee: ce-ar fi să-i spunem strada Povestei? Şi Povestei îi rămîne numele, că doar n-o să te-mpiedici într-un genitiv. (D. S.)

Foto: Şerban Georgescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

euro istock jpg
Bulgaria nu va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2026. Ce a decis guvernul de la Sofia
Noul Guvern al Bulgariei a renunțat la planul de aderare la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, relatează Novinite.
chris brown getty jpg
Chris Brown, rapperul devenit celebru după ce a bătut-o pe Rihanna, acuză un "documentar defăimător" și cere o sumă colosală
Cântăreţul Chris Brown a intentat un proces împotriva Warner Bros, Discovery şi a altor companii pentru realizarea unui „documentar defăimător”, după cum a anunțat pe contul său de Instagram. Documentarul „Chris Brown: A History of Violence", difuzat în 27 octombrie 2024
howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest concept. Rar era vorba de iubire; cel mai adesea, căsătoria avea scopuri politice, fiind un mijloc de câștig pentru familiile sau triburile implicate. Nu era un eveniment religios, ci mai degrabă un acord contractual. (Lege
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.