Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SCRIE CUMVA 
ÎN CODUL COMPROMISULUI 
CĂ DISCUŢIA CU UN OM LUCID
TREBUIE SĂ FIE DOAR 
O ÎNTÎMPLARE CURIOASĂ? 

● Papa Benedict al XVI-lea a comandat un parfum făcut special pentru el de Silvana Casoli, un „nas“ italian, creatoare de parfumuri pentru Sarah Jessica Parker, Katy Perry, Madonna sau Sting. După ce-a fost desemnat de Esquire „the accesorizer of the year“ şi a fost văzut purtînd ochelari de soare Gucci, Papa a hotărît că-i trebuie un parfum numai al lui. Eu nu mă prea pricep la chestiuni religioase, dar asta nu-i „un petit péché de luxure“? Şi în plus, de ce să fie numai parfumul lui, scrie cumva în codex-urile de la Vatican că papa trebuie să miroasă altfel decît enoriaşii? Şi chiar dacă reţeta e secretă, bănuiesc c-o să fie şi ceva tămîie în ea, nu? Pentru salvarea sufletelor noastre. (L. V.)

● O ştire foarte tristă de săptămîna trecută, din România liberă: „Magicienii şi iluzioniştii din România trebuie să aibă studii superioare. Cel puţin aşa prevede o decizie a Ministerului Muncii. Asociaţia Magicienilor şi Iluzioniştilor din România (AMIR) protestează împotriva hotărîrii de includere în Codul Ocupaţional din România a meseriilor de prestidigitator, iluzionist de circ şi maestru magician, pentru care se cer studii superioare“. Serios, cu magicienii ce-au avut?! De ce să fie nevoie de reglementarea statului? Pentru protecţia consumatorilor? Dar nouă ne plăcea aşa, fără reglementare, lăsaţi-ne neprotejaţi! Acum urmează Facultatea de Magie la „Spiru Haret“ şi se pierde tot farmecul. (C. G.)

● Temeinic, garantat 100%, argumentul lui Amos Oz în discuţia admirabilă cu Cătălin Ştefănescu, la capătul unei demonstraţii în favoarea compromisului ca soluţie la toate fanatismele zilei: „Credeţi-mă, sînt competent în problemă – sînt căsătorit de 50 de ani cu soţia mea“. (R. C.)

● Din ciclul „Revelaţiile lui Mihai Gâdea“. În discuţia cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, moderatorul  a exclamat, după ce premierul i-a atras atenţia că „salutar“ înseamnă „salvator“ (şi nu ce credea el): „Discuţia cu un intelectual este diferită“. Aştept plin de interes viitorul volum de aforisme al numitului om de televiziune. (M. V.)

● Ministrul indonezian al Reformelor Administrative  apreciază că 95% din cei 4,7 milioane de funcţionari ai ţării sînt incompetenţi. 95%? Nu se semnalează contestări ale cifrei. Ministrul e apreciat ca un om lucid. (R. C.)

● După succesul unor show-uri de tipul Vocea României şi Românii au talent, cei de la TVR s-au gîndit să producă şi ei ceva asemănător: Fabrica de staruri. Concurenţii vor locui trei luni într-o casă unde nu vor avea voie să fumeze, să consume băuturi alcoolice, să aducă de acasă droguri sau medicamente, să sune pe cineva „din afară“ decît o dată pe săptămînă, să-şi scoată microfoanele decît atunci cînd fac duş, să vorbească între ei în şoaptă, iar producătorul îi va putea da afară oricînd. Aşadar, Big Brother s-a mutat la TVR, iar aici el a devenit mai rău decît tot ceea ce Orwell şi-ar fi putut imagina. Să fie doar o întîmplare? (A. P.)

● Un reportaj conchidea zilele trecute, cu compasiune, că „românii“ au ajuns să cumpere legume cu bucata. Deşi pînă mai ieri ni se băga pe gît concluzia ironică a obiceiurilor consumiste: „românii“ cumpără mîncare cu tona. De la bucată la tonă, sînt curioasă care ar putea fi unitatea de măsură convenabilă pentru mulţumirea acestor jurnalişti. (S. G.

AŞA CUM V-AR SPUNE
ORICE COMISIE ÎNCĂPĂTOARE, 
ÎN ROMÅNIA S-A REDESCHIS
(PRIN REFERENDUM) 
PRIMĂVARA IEFTINĂ,
ÎN TIMP CE TE PLIMBI 
PRINTRE EXTREMELE
VIITORULUI LIMPEDE 

● Prinţul Harry a povestit, într-un interviu, că îi este greu să-şi găsească o iubită: „Aşa cum v-ar spune orice fată, e o problemă de genul «Oh, Doamne, e prinţ». Au fost numeroase momente cînd eu şi fratele meu ne-am dorit să fim două persoane obişnuite“. Şi mie mi-a fost greu să-mi găsesc o iubită. Pe vremuri, toate fetele visau numai la prinţi. Bine că s-a schimbat lumea! (M. M.)

● Preşedintele Radioului public, Demeter András, a explicat ziarului Adevărul cum se face restructurarea instituţiei sale: „Am început să ne apucăm punct cu punct de problemele pe care le-am identificat şi am ajuns la reconsiderarea schemei organizaţionale. S-a împlinit un an de cînd am convocat toţi managerii din organizaţie, am aplicat un chestionar privind schema organizaţională, am constituit o comisie cu artişti, manageri, ziarişti, le-am pus la dispoziţie răspunsurile primite şi o analiză a lor. Ei au făcut un raport, o analiză a schemei existente cu propuneri. Apoi, am constituit o altă comisie cu care ne-am ocupat de regîndirea schemei organizaţionale. Am ajuns astăzi la patru versiuni de schemă organizaţională şi sîntem în prag de a începe lucrul la a cincea variantă. (…) Acum va trebui să luăm toată versiunea patru, s-o întoarcem de tot şi să vedem ce iese pentru că ideea de a consulta beneficiarii a fost una extrem de inspirată“. Adică ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica… în variantă mai ardelenească. (A. M.)

● Într-un liceu din Pennsylvania s-au interzis recent UGG-urile, cizmele acelea de piele întoarsă imitate de toată lumea şi care au început să facă parte, de cîţiva ani încoace, din uniforma adolescentelor. Fiind largi şi încăpătoare, în ele pot fi ascunse telefoanele mobile, interzise se pare în respectivul liceu. Fiindcă „tinerii adulţi“, cum le place să li se zică, nu se pot despărţi cu una, cu două de Facebook şi sms-uri cu multe emoticoane, părinţii au protestat în grup şi au cerut revenirea la încălţările scumpe deja cumpărate. Argumentul cel mai tare, al unui părinte disperat, a fost recenta furtună solară care a perturbat oricum toate reţelele telefonice. (S. S.)

● Sîmbătă, în pasajul de la Universitate, se putea citi următorul anunţ: „Toalete defecte. Refulare. Pînă luni“. Să înţelegem că în România doar weekendurile sînt de rahat? (A. P.)

● M-am bucurat nespus aflînd că s-a redeschis Piaţa de Flori din Amzei. Asta pînă într-o frumoasă seară de luni (5 martie), cînd o tanti de-acolo mi-a făcut cea mai tare ofertă, cerîndu-mi 10 lei pe-o zambilă ciufulită. Motivul: „Păi, e Ziua Femeii don’şoară!“. Am plecat vorbind singură. Jecmăneala continuă. (P. M.)

● Elveţia a respins, prin referendum popular, propunerea prelungirii perioadei concediului cu două săptămîni. Dacă ei au refuzat cele 14 zile suplimentare, nu le putem primi noi? (M. C.)

● Într-o dimineaţă de joi (15 martie), m-am trezit cu o răceală de toată frumuseţea şi, uitîndu-mă chiorîş afară, am observat cu iritare că fulguia. Nu trebuiau să se-ntîmple toate astea acu’ vreo două luni?! Nu mai înţeleg nimic din primăvara asta. (P. M.)

● Un CD cu albumul Suburbs al trupei Arcade Fire, să zicem, costă în reţeaua londoneză HMV fix 5 lire; la Bucureşti (nu spun unde) preţul lui e de 64 de lei. Dacă intri într-o librărie Waterstones găseşti noua carte a lui Julian Barnes, The Sense of an Ending, la preţul de 5,11 lire; la Bucureşti, exact aceeaşi ediţie, cea în engleză apărută la Vintage Publishing House, costă 73 de lei. De cînd a devenit cultura de pînă la trei-patru ori mai ieftină la Londra decît pe malul Dîmboviţei? Mă tem că, în România, librăriile riscă să compromită comerţul cultural. (M. C.)

● La Muzeul Magritte din Bruxelles e interzis să notezi ceva în carneţel în timp ce te plimbi printre tablouri. La început, am crezut că e o poantă suprarealistă, după care mi-am dat seama că e pe bune. Aş dori ca domnul Magritte să fie informat de această situaţie şi să-şi ia muzeul înapoi. (L. V.)

● Pe Magheru, de la Piaţa Romană pînă la Universitate, sînt cel puţin zece agenţii de turism. Concurenţă le fac la număr doar farmaciile. Singurul lucru la care m-am putut gîndi e că ni se potrivesc extremele de genul „ori la bal, ori la spital“. (A. M. S.)

● Mi s-a-ntîmplat şi mie ca-n Toffler (Alvin Toffler, Şocul viitorului) – incredibil. Ducîndu-mă, în mare grabă, fix la un xerox pe care-l ştiam şi pe care-l folosisem nu prea demult pe la Piaţa Unirii, am coborît din taxi şi… surpriză: nu mai era nici picior din respectivul xerox. În locul lui era un mare magazin de haine. Sîntem şi noi în rîndul lumii consumatoare şi uitătoare, pare-se. (I. P.)

● Impunătoare ca un transatlantic urban, o maşină a salubrităţii oprise la semafor, înainte de a se avînta în bătălia cu talazurile înspumate ale gunoaielor. Pe cabina şoferului scria limpede, ca să se ştie: „Echipaj condus de Popescu Marin“. (D. S.)

Foto: Elena Barbu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri la Parchetul General.
extrageri loto
Noi trageri loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Joi, 12 decembrie 2924, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produsele de îngrijire potrivite
Ai visat mereu la acel păr strălucitor și sănătos pe care îl vezi în reclame? Cheia pentru a obține un păr de invidiat nu constă doar în vizitele regulate la salon, ci și în alegerea produselor de îngrijire potrivite.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Șeful NATO avertizează că este timpul „să trecem la o mentalitate de război”: „Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în 4-5 ani”
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat, joi, că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și că este timpul să treacă la o mentalitate de război.
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.