Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SCRIE CUMVA 
ÎN CODUL COMPROMISULUI 
CĂ DISCUŢIA CU UN OM LUCID
TREBUIE SĂ FIE DOAR 
O ÎNTÎMPLARE CURIOASĂ? 

● Papa Benedict al XVI-lea a comandat un parfum făcut special pentru el de Silvana Casoli, un „nas“ italian, creatoare de parfumuri pentru Sarah Jessica Parker, Katy Perry, Madonna sau Sting. După ce-a fost desemnat de Esquire „the accesorizer of the year“ şi a fost văzut purtînd ochelari de soare Gucci, Papa a hotărît că-i trebuie un parfum numai al lui. Eu nu mă prea pricep la chestiuni religioase, dar asta nu-i „un petit péché de luxure“? Şi în plus, de ce să fie numai parfumul lui, scrie cumva în codex-urile de la Vatican că papa trebuie să miroasă altfel decît enoriaşii? Şi chiar dacă reţeta e secretă, bănuiesc c-o să fie şi ceva tămîie în ea, nu? Pentru salvarea sufletelor noastre. (L. V.)

● O ştire foarte tristă de săptămîna trecută, din România liberă: „Magicienii şi iluzioniştii din România trebuie să aibă studii superioare. Cel puţin aşa prevede o decizie a Ministerului Muncii. Asociaţia Magicienilor şi Iluzioniştilor din România (AMIR) protestează împotriva hotărîrii de includere în Codul Ocupaţional din România a meseriilor de prestidigitator, iluzionist de circ şi maestru magician, pentru care se cer studii superioare“. Serios, cu magicienii ce-au avut?! De ce să fie nevoie de reglementarea statului? Pentru protecţia consumatorilor? Dar nouă ne plăcea aşa, fără reglementare, lăsaţi-ne neprotejaţi! Acum urmează Facultatea de Magie la „Spiru Haret“ şi se pierde tot farmecul. (C. G.)

● Temeinic, garantat 100%, argumentul lui Amos Oz în discuţia admirabilă cu Cătălin Ştefănescu, la capătul unei demonstraţii în favoarea compromisului ca soluţie la toate fanatismele zilei: „Credeţi-mă, sînt competent în problemă – sînt căsătorit de 50 de ani cu soţia mea“. (R. C.)

● Din ciclul „Revelaţiile lui Mihai Gâdea“. În discuţia cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, moderatorul  a exclamat, după ce premierul i-a atras atenţia că „salutar“ înseamnă „salvator“ (şi nu ce credea el): „Discuţia cu un intelectual este diferită“. Aştept plin de interes viitorul volum de aforisme al numitului om de televiziune. (M. V.)

● Ministrul indonezian al Reformelor Administrative  apreciază că 95% din cei 4,7 milioane de funcţionari ai ţării sînt incompetenţi. 95%? Nu se semnalează contestări ale cifrei. Ministrul e apreciat ca un om lucid. (R. C.)

● După succesul unor show-uri de tipul Vocea României şi Românii au talent, cei de la TVR s-au gîndit să producă şi ei ceva asemănător: Fabrica de staruri. Concurenţii vor locui trei luni într-o casă unde nu vor avea voie să fumeze, să consume băuturi alcoolice, să aducă de acasă droguri sau medicamente, să sune pe cineva „din afară“ decît o dată pe săptămînă, să-şi scoată microfoanele decît atunci cînd fac duş, să vorbească între ei în şoaptă, iar producătorul îi va putea da afară oricînd. Aşadar, Big Brother s-a mutat la TVR, iar aici el a devenit mai rău decît tot ceea ce Orwell şi-ar fi putut imagina. Să fie doar o întîmplare? (A. P.)

● Un reportaj conchidea zilele trecute, cu compasiune, că „românii“ au ajuns să cumpere legume cu bucata. Deşi pînă mai ieri ni se băga pe gît concluzia ironică a obiceiurilor consumiste: „românii“ cumpără mîncare cu tona. De la bucată la tonă, sînt curioasă care ar putea fi unitatea de măsură convenabilă pentru mulţumirea acestor jurnalişti. (S. G.

AŞA CUM V-AR SPUNE
ORICE COMISIE ÎNCĂPĂTOARE, 
ÎN ROMÅNIA S-A REDESCHIS
(PRIN REFERENDUM) 
PRIMĂVARA IEFTINĂ,
ÎN TIMP CE TE PLIMBI 
PRINTRE EXTREMELE
VIITORULUI LIMPEDE 

● Prinţul Harry a povestit, într-un interviu, că îi este greu să-şi găsească o iubită: „Aşa cum v-ar spune orice fată, e o problemă de genul «Oh, Doamne, e prinţ». Au fost numeroase momente cînd eu şi fratele meu ne-am dorit să fim două persoane obişnuite“. Şi mie mi-a fost greu să-mi găsesc o iubită. Pe vremuri, toate fetele visau numai la prinţi. Bine că s-a schimbat lumea! (M. M.)

● Preşedintele Radioului public, Demeter András, a explicat ziarului Adevărul cum se face restructurarea instituţiei sale: „Am început să ne apucăm punct cu punct de problemele pe care le-am identificat şi am ajuns la reconsiderarea schemei organizaţionale. S-a împlinit un an de cînd am convocat toţi managerii din organizaţie, am aplicat un chestionar privind schema organizaţională, am constituit o comisie cu artişti, manageri, ziarişti, le-am pus la dispoziţie răspunsurile primite şi o analiză a lor. Ei au făcut un raport, o analiză a schemei existente cu propuneri. Apoi, am constituit o altă comisie cu care ne-am ocupat de regîndirea schemei organizaţionale. Am ajuns astăzi la patru versiuni de schemă organizaţională şi sîntem în prag de a începe lucrul la a cincea variantă. (…) Acum va trebui să luăm toată versiunea patru, s-o întoarcem de tot şi să vedem ce iese pentru că ideea de a consulta beneficiarii a fost una extrem de inspirată“. Adică ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica… în variantă mai ardelenească. (A. M.)

● Într-un liceu din Pennsylvania s-au interzis recent UGG-urile, cizmele acelea de piele întoarsă imitate de toată lumea şi care au început să facă parte, de cîţiva ani încoace, din uniforma adolescentelor. Fiind largi şi încăpătoare, în ele pot fi ascunse telefoanele mobile, interzise se pare în respectivul liceu. Fiindcă „tinerii adulţi“, cum le place să li se zică, nu se pot despărţi cu una, cu două de Facebook şi sms-uri cu multe emoticoane, părinţii au protestat în grup şi au cerut revenirea la încălţările scumpe deja cumpărate. Argumentul cel mai tare, al unui părinte disperat, a fost recenta furtună solară care a perturbat oricum toate reţelele telefonice. (S. S.)

● Sîmbătă, în pasajul de la Universitate, se putea citi următorul anunţ: „Toalete defecte. Refulare. Pînă luni“. Să înţelegem că în România doar weekendurile sînt de rahat? (A. P.)

● M-am bucurat nespus aflînd că s-a redeschis Piaţa de Flori din Amzei. Asta pînă într-o frumoasă seară de luni (5 martie), cînd o tanti de-acolo mi-a făcut cea mai tare ofertă, cerîndu-mi 10 lei pe-o zambilă ciufulită. Motivul: „Păi, e Ziua Femeii don’şoară!“. Am plecat vorbind singură. Jecmăneala continuă. (P. M.)

● Elveţia a respins, prin referendum popular, propunerea prelungirii perioadei concediului cu două săptămîni. Dacă ei au refuzat cele 14 zile suplimentare, nu le putem primi noi? (M. C.)

● Într-o dimineaţă de joi (15 martie), m-am trezit cu o răceală de toată frumuseţea şi, uitîndu-mă chiorîş afară, am observat cu iritare că fulguia. Nu trebuiau să se-ntîmple toate astea acu’ vreo două luni?! Nu mai înţeleg nimic din primăvara asta. (P. M.)

● Un CD cu albumul Suburbs al trupei Arcade Fire, să zicem, costă în reţeaua londoneză HMV fix 5 lire; la Bucureşti (nu spun unde) preţul lui e de 64 de lei. Dacă intri într-o librărie Waterstones găseşti noua carte a lui Julian Barnes, The Sense of an Ending, la preţul de 5,11 lire; la Bucureşti, exact aceeaşi ediţie, cea în engleză apărută la Vintage Publishing House, costă 73 de lei. De cînd a devenit cultura de pînă la trei-patru ori mai ieftină la Londra decît pe malul Dîmboviţei? Mă tem că, în România, librăriile riscă să compromită comerţul cultural. (M. C.)

● La Muzeul Magritte din Bruxelles e interzis să notezi ceva în carneţel în timp ce te plimbi printre tablouri. La început, am crezut că e o poantă suprarealistă, după care mi-am dat seama că e pe bune. Aş dori ca domnul Magritte să fie informat de această situaţie şi să-şi ia muzeul înapoi. (L. V.)

● Pe Magheru, de la Piaţa Romană pînă la Universitate, sînt cel puţin zece agenţii de turism. Concurenţă le fac la număr doar farmaciile. Singurul lucru la care m-am putut gîndi e că ni se potrivesc extremele de genul „ori la bal, ori la spital“. (A. M. S.)

● Mi s-a-ntîmplat şi mie ca-n Toffler (Alvin Toffler, Şocul viitorului) – incredibil. Ducîndu-mă, în mare grabă, fix la un xerox pe care-l ştiam şi pe care-l folosisem nu prea demult pe la Piaţa Unirii, am coborît din taxi şi… surpriză: nu mai era nici picior din respectivul xerox. În locul lui era un mare magazin de haine. Sîntem şi noi în rîndul lumii consumatoare şi uitătoare, pare-se. (I. P.)

● Impunătoare ca un transatlantic urban, o maşină a salubrităţii oprise la semafor, înainte de a se avînta în bătălia cu talazurile înspumate ale gunoaielor. Pe cabina şoferului scria limpede, ca să se ştie: „Echipaj condus de Popescu Marin“. (D. S.)

Foto: Elena Barbu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.