Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-A DOVEDIT CĂ UN OM 
CARE VREA SĂ-ŞI MUTE PITICUL 
A ÎNFIINŢAT 
O POSIBILĂ PERSPECTIVĂ 

● S-a dovedit că plămînul drept primeşte mai mult aer decît cel stîng. Acum, nu judecaţi ideologic cu argumente anatomice. (M. C.)

● Presa engleză – în ale cărei adjective am o anume încredere – îl numeşte pe François Hollande, candidatul socialist la preşedinţia Franţei, „Mr. Normal“. Cum azi nu pot considera normal nici un om care vrea să devină preşedintele unei ţări, caracterizarea asta închide, în româneasca mea, chiar un mister. (R. C.)

● O ştire anunţă „o idee genială“: The Pirate Bay (cel mai mare site de descărcat muzică, filme şi altele) a decis să-şi mute serverele în spaţiu, astfel încît autorităţile să nu mai poată interveni. Nimic nou (nici măcar cînd e genial) sub soare. Din acelaşi motiv (pentru a scăpa de sub jurisdicţiile naţionale), în glorioşii ani ’70 se făceau staţii de radio pirat plasate pe vapoare, în apele internaţionale. A se vedea neapărat filmul The Boat that Rocked. (M. V.)

● Un grup de cercetători germani încearcă să demonstreze că gravitaţia terestră nu are aceeaşi intensitate peste tot. Oamenii de ştiinţă au luat un cîntar de mare precizie şi-un pitic de grădină şi se plimbă prin lume. Tot cîntărind piticul – ba la Mumbai, ba la Sydney, ba la Tokyo – şi-au dat seama că variaţiile pot fi şi de 0,5%. Vă daţi seama? Asta înseamnă, de pildă, că aş putea să beau nişte beri cu eschimoşii, undeva, pe la Pol, să mă teleportez, să zicem, la München, să mă cîntăresc şi să pară că n-am băut nimic. Hai noroc! (M. M.)

● O ştire: „Vrăjitoarea Sultana a înfiinţat Partidul Libertatea pentru Români“. Îi urez succes şi mă pregătesc să scandez, în campania electorală: „Sultana preşedintă!“. (M. V.)

● În prima sîmbătă primăvăratică, doi flăcăi cu burţi revărsate mestecau nervoşi gumă şi aruncau priviri crîncene mulţimii ce se revărsa pe uşile Miniprix-ului din Otopeni. Unul zice: „Afară îs treij de grade, iar românu’, în loc să meargă în parc, uite un’ se duce!“. O posibilă perspectivă a românului care îi observă pe cei doi printre rafturi: „Uite-i şi p-ăştia! În loc să iasă la o bere, la un grătar, tocmai acum s-au găsit să-şi ia ţoale“! (A. P.)

DE CE AUTORII GLORIEI VOCALE 
NU AU LUAT ÎN CALCUL 
ŞI DIVERSELE TIPURI DE PRĂDĂTORI
ADÎNCI, ÎNLĂTURÎND CEEA CE 
PÎNĂ MAI IERI ERA O SIMPLĂ
BUCATĂ DE PLUTĂ VERBALĂ?

● Am primit o reclamaţie de la un prieten cu barbă pentru un „3,14“ scris în urmă cu puţin timp. Se referea la un studiu din care reieşea că femeile cred că bărbile îi fac pe bărbaţi să pară mai în vîrstă şi mai agresivi. Întrebarea lui mi s-a părut legitimă: de ce autorii studiului nu i-au luat în calcul şi pe piticii de grădină şi pe Moş Crăciun? Cu siguranţă, rezultatele ar fi fost altele. (A. M. S.)

● Dacă Antunes doreşte să scrie precum joacă Messi, mie ultima declaraţie a acestui (L)ionel – nu doresc să fiu cel mai bun din lume, joc pentru fani şi pentru mine – îmi aduce aminte de ceea ce a răspuns odată Márquez, în culmea gloriei şi a tirajelor sale de milioane: „Scriu pentru un pumn de prieteni“. (R. C.)

● În ton cu dosarul de acum două săptămîni dedicat coloanei sonore a vieţii noastre, m-am informat şi am aflat că: majoritatea maşinilor (americane) claxonează în nota la; pisicile au peste o sută de corzi vocale, pe cînd cîinii au doar în jur de zece; o persoană rîde în medie de 15 ori pe zi, iar sunetul paşilor lui E.T. a fost făcut de cineva care îşi freca mîinile în jeleu. (M. C.)

● Nu am crezut niciodată în diversele tipuri de concursuri legate de societatea de consum şi ale ei tertipuri. Şi nici nu am cîştigat niciodată, nimic. Pînă acum. Cînd în supermarket-ul Cora, un om-sandviş s-a apropiat de mine, s-a uitat în coşul meu şi mi-a recitat, triumfător: „Aţi cîştigat un CD! Îl ridicaţi din spatele casei“. „De ce?“, l-am întrebat. „Pentru că aţi cumpărat Cif.“ Brusc, m-am simţit mîndră de alegerea mea şi mi-am schimbat, măcar un pic, mentalitatea legată de concursuri. Şi am mai uitat de teoriile legate de manipulările societăţii de consum… CD-ul era cu rock-uri clasice. (I. P.)

● De cînd am citit că „în praful domestic există un întreg ecosistem alcătuit din acarieni de praf şi păduchi de hîrtie, plus pseudoscorpioni prădători care se hrănesc cu aceştia“, mi s-a făcut cam frică să mai intru în casă. (L. V.)

● Potrivit regulamentului European Chess Union, şahistele din competiţie îşi pot deschide doar doi nasturi la bluză, nu mai mult. Secretarul general al ECU a precizat că aceste reguli au fost adoptate pentru că s-au primit reclamaţii din partea spectatorilor. Ce bine că nu adversarii bărbaţi au fost distraşi de decolteurile prea adînci ale doamnelor! Nu s-a schimbat nimic, şahiştii rămîn în continuare pentru mine nişte supraoameni. (A. M. S.)

● Le-am arătat noi olandezilor! Căci este oficial: a noastră e mai lungă ca a lor – pe 20 martie, în prezenţa unui notar, România a intrat în Cartea Recordurilor, înlăturînd Olanda de la mult rîvnitul trofeu al „celei mai lungi trene de mireasă din lume“. (S. G.)

● Ceea ce pînă mai ieri era o simplă bănuială s-a confirmat: în acest moment, pe planeta noastră există mai multe păsări flamingo de plastic decît adevărate. (M. C.)

● În 1992, un container cu jucării pentru baie s-a răsturnat în Pacificul de Nord. În total, 28.000 de jucării (răţuşte galbene, castori roşii, broaşte verzi, ţestoase albastre), care au început să plutească în gira nord-pacifică, un curent oceanic dintre Japonia, Alaska şi peninsula Kodak. Adăugăm la asta şi cei 61.000 de adidaşi Nike pierduţi în 1990 tot în Pacific şi avem o veste bună: dacă o să se întîmple vreodată să ajungem singuri pe-o bucată de plută în mijlocul Pacificului, măcar avem cu ce să ne jucăm. (L. V.)

● Zilele trecute m-a abordat un individ pe stradă: „Şefu’, nu vrei o tabletă?“. Preţ de o secundă, în mîna lui s-a ivit o tabletă electronică, însoţită de reclama verbală a omului, că e „neîncepută“, că e „direct din depozit, lucru de firmă“ etc. Eu mă gîndeam că, în urmă cu doar cîţiva ani, oferta pe ascuns a unei „tablete“ ar fi avut un cu totul alt sens. (A. M.)

PREŞEDINTELE VIITORULUI 
VA FI MUZICAL?

● Sînt tare mîndru de mine. Dar tare. Recunosc, ăsta e unul dintre acele accese de lipsă totală de modestie. Dar puneţi-vă în locul meu. Miercuri seară mi se zice că site-ul În Linie Dreaptă publică o scrisoare deschisă către preşedintele TVR care protestează faţă de prezenţa mea la o emisiune despre Republica Moldova alături de Vasile Ernu. Că nu sînt suficient de patriot, că bla-bla, genul de prostii ale oamenilor cu mult timp liber şi nici un fel de idee despre Moldova ca atare. M-am culcat amuzat. A doua zi dimineaţă mă trezesc şi mi se trimite un editorial scris de un tip Domnişoru pe VoxPublica.ro şi/sau CriticAtac, intitulat „Intelectualii lui Băsescu se pregătesc să zboare cu low costul“. Asta a înţeles săracul doctorand troglodit de stînga din ce am scris eu despre low-cost-uri. Vorba chinezilor: prostului îi arăţi Luna şi el se uită la deget. Aşa, şi de ce sînt mîndru de mine? Să te trateze ghiolbăneşte, în acelaşi timp, şi sonaţii de dreapta, şi sonaţii de stînga e o performanţă. Aligică, Tismăneanu, Ernu – sînteţi în stare de aşa ceva? (C. G.)

● Într-o dimineaţă de luni, într-un vagon de metrou, cinci persoane citeau cărţi şi tot atîtea îşi citeau telefonul. Cartea viitorului va fi Orange sau Vodafone? (D. S.)

● Un potpuriu muzical, într-o seară, la mall-ul din Drumul Taberei. Pianistul de la cafeneaua de jos a cîntat, fix în ordinea asta: „Deşteaptă-te, române!“, „Odă bucuriei“ şi, în încheiere, „It’s a Wonderful World“. E o lume nebună, nebună… (P. M.)

Foto: M. Chivu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

chris brown getty jpg
Chris Brown, rapperul devenit celebru după ce a bătut-o pe Rihanna, acuză un "documentar defăimător" și cere o sumă colosală
Cântăreţul Chris Brown a intentat un proces împotriva Warner Bros, Discovery şi a altor companii pentru realizarea unui „documentar defăimător”, după cum a anunțat pe contul său de Instagram. Documentarul „Chris Brown: A History of Violence", difuzat în 27 octombrie 2024
howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest concept. Rar era vorba de iubire; cel mai adesea, căsătoria avea scopuri politice, fiind un mijloc de câștig pentru familiile sau triburile implicate. Nu era un eveniment religios, ci mai degrabă un acord contractual. (Lege
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.