Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-A DOVEDIT CĂ UN OM 
CARE VREA SĂ-ŞI MUTE PITICUL 
A ÎNFIINŢAT 
O POSIBILĂ PERSPECTIVĂ 

● S-a dovedit că plămînul drept primeşte mai mult aer decît cel stîng. Acum, nu judecaţi ideologic cu argumente anatomice. (M. C.)

● Presa engleză – în ale cărei adjective am o anume încredere – îl numeşte pe François Hollande, candidatul socialist la preşedinţia Franţei, „Mr. Normal“. Cum azi nu pot considera normal nici un om care vrea să devină preşedintele unei ţări, caracterizarea asta închide, în româneasca mea, chiar un mister. (R. C.)

● O ştire anunţă „o idee genială“: The Pirate Bay (cel mai mare site de descărcat muzică, filme şi altele) a decis să-şi mute serverele în spaţiu, astfel încît autorităţile să nu mai poată interveni. Nimic nou (nici măcar cînd e genial) sub soare. Din acelaşi motiv (pentru a scăpa de sub jurisdicţiile naţionale), în glorioşii ani ’70 se făceau staţii de radio pirat plasate pe vapoare, în apele internaţionale. A se vedea neapărat filmul The Boat that Rocked. (M. V.)

● Un grup de cercetători germani încearcă să demonstreze că gravitaţia terestră nu are aceeaşi intensitate peste tot. Oamenii de ştiinţă au luat un cîntar de mare precizie şi-un pitic de grădină şi se plimbă prin lume. Tot cîntărind piticul – ba la Mumbai, ba la Sydney, ba la Tokyo – şi-au dat seama că variaţiile pot fi şi de 0,5%. Vă daţi seama? Asta înseamnă, de pildă, că aş putea să beau nişte beri cu eschimoşii, undeva, pe la Pol, să mă teleportez, să zicem, la München, să mă cîntăresc şi să pară că n-am băut nimic. Hai noroc! (M. M.)

● O ştire: „Vrăjitoarea Sultana a înfiinţat Partidul Libertatea pentru Români“. Îi urez succes şi mă pregătesc să scandez, în campania electorală: „Sultana preşedintă!“. (M. V.)

● În prima sîmbătă primăvăratică, doi flăcăi cu burţi revărsate mestecau nervoşi gumă şi aruncau priviri crîncene mulţimii ce se revărsa pe uşile Miniprix-ului din Otopeni. Unul zice: „Afară îs treij de grade, iar românu’, în loc să meargă în parc, uite un’ se duce!“. O posibilă perspectivă a românului care îi observă pe cei doi printre rafturi: „Uite-i şi p-ăştia! În loc să iasă la o bere, la un grătar, tocmai acum s-au găsit să-şi ia ţoale“! (A. P.)

DE CE AUTORII GLORIEI VOCALE 
NU AU LUAT ÎN CALCUL 
ŞI DIVERSELE TIPURI DE PRĂDĂTORI
ADÎNCI, ÎNLĂTURÎND CEEA CE 
PÎNĂ MAI IERI ERA O SIMPLĂ
BUCATĂ DE PLUTĂ VERBALĂ?

● Am primit o reclamaţie de la un prieten cu barbă pentru un „3,14“ scris în urmă cu puţin timp. Se referea la un studiu din care reieşea că femeile cred că bărbile îi fac pe bărbaţi să pară mai în vîrstă şi mai agresivi. Întrebarea lui mi s-a părut legitimă: de ce autorii studiului nu i-au luat în calcul şi pe piticii de grădină şi pe Moş Crăciun? Cu siguranţă, rezultatele ar fi fost altele. (A. M. S.)

● Dacă Antunes doreşte să scrie precum joacă Messi, mie ultima declaraţie a acestui (L)ionel – nu doresc să fiu cel mai bun din lume, joc pentru fani şi pentru mine – îmi aduce aminte de ceea ce a răspuns odată Márquez, în culmea gloriei şi a tirajelor sale de milioane: „Scriu pentru un pumn de prieteni“. (R. C.)

● În ton cu dosarul de acum două săptămîni dedicat coloanei sonore a vieţii noastre, m-am informat şi am aflat că: majoritatea maşinilor (americane) claxonează în nota la; pisicile au peste o sută de corzi vocale, pe cînd cîinii au doar în jur de zece; o persoană rîde în medie de 15 ori pe zi, iar sunetul paşilor lui E.T. a fost făcut de cineva care îşi freca mîinile în jeleu. (M. C.)

● Nu am crezut niciodată în diversele tipuri de concursuri legate de societatea de consum şi ale ei tertipuri. Şi nici nu am cîştigat niciodată, nimic. Pînă acum. Cînd în supermarket-ul Cora, un om-sandviş s-a apropiat de mine, s-a uitat în coşul meu şi mi-a recitat, triumfător: „Aţi cîştigat un CD! Îl ridicaţi din spatele casei“. „De ce?“, l-am întrebat. „Pentru că aţi cumpărat Cif.“ Brusc, m-am simţit mîndră de alegerea mea şi mi-am schimbat, măcar un pic, mentalitatea legată de concursuri. Şi am mai uitat de teoriile legate de manipulările societăţii de consum… CD-ul era cu rock-uri clasice. (I. P.)

● De cînd am citit că „în praful domestic există un întreg ecosistem alcătuit din acarieni de praf şi păduchi de hîrtie, plus pseudoscorpioni prădători care se hrănesc cu aceştia“, mi s-a făcut cam frică să mai intru în casă. (L. V.)

● Potrivit regulamentului European Chess Union, şahistele din competiţie îşi pot deschide doar doi nasturi la bluză, nu mai mult. Secretarul general al ECU a precizat că aceste reguli au fost adoptate pentru că s-au primit reclamaţii din partea spectatorilor. Ce bine că nu adversarii bărbaţi au fost distraşi de decolteurile prea adînci ale doamnelor! Nu s-a schimbat nimic, şahiştii rămîn în continuare pentru mine nişte supraoameni. (A. M. S.)

● Le-am arătat noi olandezilor! Căci este oficial: a noastră e mai lungă ca a lor – pe 20 martie, în prezenţa unui notar, România a intrat în Cartea Recordurilor, înlăturînd Olanda de la mult rîvnitul trofeu al „celei mai lungi trene de mireasă din lume“. (S. G.)

● Ceea ce pînă mai ieri era o simplă bănuială s-a confirmat: în acest moment, pe planeta noastră există mai multe păsări flamingo de plastic decît adevărate. (M. C.)

● În 1992, un container cu jucării pentru baie s-a răsturnat în Pacificul de Nord. În total, 28.000 de jucării (răţuşte galbene, castori roşii, broaşte verzi, ţestoase albastre), care au început să plutească în gira nord-pacifică, un curent oceanic dintre Japonia, Alaska şi peninsula Kodak. Adăugăm la asta şi cei 61.000 de adidaşi Nike pierduţi în 1990 tot în Pacific şi avem o veste bună: dacă o să se întîmple vreodată să ajungem singuri pe-o bucată de plută în mijlocul Pacificului, măcar avem cu ce să ne jucăm. (L. V.)

● Zilele trecute m-a abordat un individ pe stradă: „Şefu’, nu vrei o tabletă?“. Preţ de o secundă, în mîna lui s-a ivit o tabletă electronică, însoţită de reclama verbală a omului, că e „neîncepută“, că e „direct din depozit, lucru de firmă“ etc. Eu mă gîndeam că, în urmă cu doar cîţiva ani, oferta pe ascuns a unei „tablete“ ar fi avut un cu totul alt sens. (A. M.)

PREŞEDINTELE VIITORULUI 
VA FI MUZICAL?

● Sînt tare mîndru de mine. Dar tare. Recunosc, ăsta e unul dintre acele accese de lipsă totală de modestie. Dar puneţi-vă în locul meu. Miercuri seară mi se zice că site-ul În Linie Dreaptă publică o scrisoare deschisă către preşedintele TVR care protestează faţă de prezenţa mea la o emisiune despre Republica Moldova alături de Vasile Ernu. Că nu sînt suficient de patriot, că bla-bla, genul de prostii ale oamenilor cu mult timp liber şi nici un fel de idee despre Moldova ca atare. M-am culcat amuzat. A doua zi dimineaţă mă trezesc şi mi se trimite un editorial scris de un tip Domnişoru pe VoxPublica.ro şi/sau CriticAtac, intitulat „Intelectualii lui Băsescu se pregătesc să zboare cu low costul“. Asta a înţeles săracul doctorand troglodit de stînga din ce am scris eu despre low-cost-uri. Vorba chinezilor: prostului îi arăţi Luna şi el se uită la deget. Aşa, şi de ce sînt mîndru de mine? Să te trateze ghiolbăneşte, în acelaşi timp, şi sonaţii de dreapta, şi sonaţii de stînga e o performanţă. Aligică, Tismăneanu, Ernu – sînteţi în stare de aşa ceva? (C. G.)

● Într-o dimineaţă de luni, într-un vagon de metrou, cinci persoane citeau cărţi şi tot atîtea îşi citeau telefonul. Cartea viitorului va fi Orange sau Vodafone? (D. S.)

● Un potpuriu muzical, într-o seară, la mall-ul din Drumul Taberei. Pianistul de la cafeneaua de jos a cîntat, fix în ordinea asta: „Deşteaptă-te, române!“, „Odă bucuriei“ şi, în încheiere, „It’s a Wonderful World“. E o lume nebună, nebună… (P. M.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.