Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SPECIALIŞTII ÎN VIITORUL BUN 
AU DEMONSTRAT CĂ PROPRIETARII
DE FERICIRE VOR SĂ-ŞI PROTEJEZE
LINIŞTEA EPILOGULUI 

● O ştire: „Deputaţii ucraineni vor să interzică prin lege poziţia misionarului“. Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că ar fi o soluţie pentru rezolvarea natalităţii scăzute în Ucraina, întrucît „specialiştii au demonstrat de mult că poziţia clasică, numită şi a misionarului, nu este deloc eficientă pentru conceperea unui copil“. Bun. Şi cum se va verifica dacă legea e respectată? Statul va introduce „misionari“ în dormitoare? (M. V.)

● Dintr-o ştire aflu că românii vor putea deveni, în viitorul apropiat, acţionari la marile companii americane, printre care Apple, Coca-Cola, Intel sau Visa, ca urmare a modificărilor reglementărilor sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti. Vă daţi seama că, acum 23 de ani, cînd o sticlă de Coca-Cola era un miracol, scenariul ăsta ar fi fost prea extravagant şi pentru un film SF? (A. M. S.)

● Cristi Puiu şi-a retras filmul Aurora din competiţia Premiilor Gopo în semn de protest faţă de industria cinematografică românească pe care o consideră derizorie. Aurora şi-a adjudecat, totuşi, toate cele trei mari premii: pentru cel mai bun scenariu, pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun film. De unde se vede că formele continuă să-şi creeze fondul. (M. C.)

● Nu mai puţin de 22 de state ale lumii au pe steaguri animale, vulturii apărînd cel mai des. Dacă v-aţi crea un stat personal (unde să fiţi rege, dictator, preşedinte) ce animal aţi vrea să aveţi pe steag? Pisicile nu se pun. (Apropo, statisticile arată că jumătate dintre proprietarii de cîini sau pisici au fotografii cu animalele lor în portofele.) (M. C.)

● „Pescăruşii de deasupra Mării Negre sînt cu 140% mai fericiţi decît cei de deasupra Bucureştiului“, citesc pe un site de oferte turistice. Deci un pescăruş de deasupra Bucureştiului e negru de supărare, iar unul de deasupra Mării Negre e negru de fericire, sau cum? (L. V.)

● Eu nu pricep faza asta cu celebrităţile care vor să-şi protejeze intimitatea vorbind prin ziare despre cum vor să-şi protejeze intimitatea. Teo Trandafir anunţă că se va mărita. Puţin îmi păsa dacă e măritată, se mărită şi ce are de gînd să facă. Dar cînd dau să citesc ziarele, tot apar titluri. Deci Teo anunţă că se mărită. Apoi anunţă că nu spune cu cine. În următoarele trei zile tot îmi apar titluri (Adevărul trimite la Click!, EVZ trimite la Libertatea sau la Cancan) de genul: aflaţi cine este bărbatul lu’ Teo, intraţi să vedeţi poze cu bărbatul bla-bla. Înţeleg deci că l-au găsit. Deci care e faza? De ce anunţi că te măriţi dacă nu vrei să se afle? Ce se întîmpla dacă se ducea la dracu’ în praznic, în Tibet, în Bucovina, la Polul Nord şi se mărita acolo? Şi gata. Altfel pare o ipocrizie: vai, vă aţîţ curiozitatea de jurnalişti tabloizi, dar de fapt nu vreau să vă spun. Sau e ceva psihanalizabil? Se voia felicitată că în fine se mărită şi nu ştia cum să ne spună? Nu mă prind deloc, dar poate că nu mă pricep eu la vedete. (C. G.)

● Într-o zi am început să fredonez melodia „Cînd mă uit la stele“, cîntată de Nicola. N-o mai auzisem de ani întregi, nu m-am gîndit la ea, nici măcar nu e una dintre piesele mele favorite. Totuşi, continua să se agaţe de mintea mea, indiferentă la faptul că era nedorită. Ca un vecin care, în liniştea amiezii, îţi dă drumul la muzică, obligîndu-te să asculţi ce vrea el. De unde a venit? Şi încotro se îndrepta? Şi cel mai important – dacă mai păţesc una ca asta, cum fac să scap de ea? (P. M.)

● Cîte şanse sînt ca un pilot aflat la manşă să se ridice în plin atac psihotic (cu atacuri imaginare, riposte reale, halucinaţii, demenţe pure) şi să iasă din cockpit? Dacă o să calculaţi această probabilitate, o să vedeţi ce noroc au avut cei 135 de pasageri care zburau zilele trecute de la New York la Las Vegas cînd bietul pilot şi-a pierdut minţile, dar nu i-a parcat într-o pădure sau un lac de pe traseu. Imobilizarea lui şi aterizarea de urgenţă n-au mai fost decît amănunte ale epilogului poveştii, pe care o să ni le amintim, măcar pentru o vreme, de cîte ori zburăm liniştiţi cu avionul. (S. S.

ÎNTREB ŞI EU: 
OARE ASTA SĂ ÎNSEMNE CĂ TIMPUL
S-A DESCHIS FULGERĂTOR ÎN SUS?

● Primăria Bucureştiului a dat cîteva milioane de euro pentru construirea regretabilei Catedrale a Mîntuirii Neamului. Întreb şi eu: oare o Clinică a Vindecării sau un Colegiu al Educării nu ne-ar fi asigurat nişte şanse mai mari la Mîntuire?! (M. C.)

● Un producător de lactate a lansat o campanie: „Cîştigă o casă-n deal, în mijloc de Ardeal“. Unul dintre premiile scoase la concurs e – aşa scrie în regulament – „Cazare într-un stat din Ardeal pentru 4 persoane“. Oare mă primesc şi cu paşaportul românesc? (M. M.)

● În faţa Muzeului „Antipa“, cîţiva demonstranţi agită pancarte şi cer repatrierea rămăşiţelor pămînteşti ale lui Brâncuşi. Asta să însemne că ai patriotismul în oase? (S. G.)

● Zilele trecute, în timpul unei conversaţii telefonice, sînt întrebată: „Dvs. sînteţi jurnalistă la Vama Veche?“. (L. V.)

● În satul bunicilor mei olteni, pe locul fostei cîrciumi şi al magazinului mixt s-a deschis un Euro Supermarket cu de toate: de la avocado la tequila, de la rimel la alge, de la unghii false la trabucuri… „Acum avem şi noi ceva frumos în sat!“, a exclamat bunicul. (M. C.)

● Trecerea lui Tony Blair prin urbea noastră mi-a reamintit insistent avertizarea înscrisă de un consilier al său pe colţul discursului ce urma să-l ţină în Parlamentul nostru: „Atenţie, popor emoţional!“. De cînd am auzit-o, nu-mi iese din minte, văzînd în ea titlul fulgerător de concis şi exact al unui roman, eseu, poem sau film despre ţărişoara noastră. (R. C.)

● Pe strada Cîmpineanu, cînd o iei în sus, spre Union, pe stînga, unul dintre cele mai frumoase (şi normale…) graffiti-uri pe care le-am întîlnit vreodată: „Privesc cer“. (I. P.

AŞA CEVA SE MAI SPUNE DOAR
DESPRE O PERSOANĂ MATURĂ
CARE PAŞTE ÎN LOCURI PUBLICE

● Vremurile sînt cum sînt şi lucrurile care înainte se puteau face lejer (fiind simple şi clare) nu se mai pot face astăzi la fel, fără să-ţi pese de un set de reguli. Aşa ceva o fi avut în minte (cred) Elis Teodorescu cînd şi-a lansat, în „Weekendul Mireselor“, volumul Pledoarie pentru un pensat responsabil. (D. S.)

● Un general pakistanez în rezervă susţine, cu date precise, că deconspirarea locuinţei în care a fost prins şi ucis Bin Laden este „opera“ primei sale soţii, care nu a suportat ca o tînără yemenită, a cincea lui nevastă, să împartă dormitorul cu el. Nu văd ce-ar fi neverosimil în această ipoteză de lucru. „Incredibil“ se mai spune doar despre ratările de la fotbal. (R. C.)

● Din ciclul „Amoru’ sincer e tradus cu softu’“, un e-mail primit recent de aiurea: „Buna draga mea prietena. Plăcerea mea să vă cunosc, si cum faci azi? Numele meu este Zianab Omar Nkaje, fata de un singur tânăr de 23 ani. Sunt uşor, sincer, atent, politicos, smerit, iubitor, calm şi căutarea pentru o persoană matură, cu bun simt al umorului si dragoste, ci mai degrabă văzut ca o modalitate de distracţie, am văzut profilul dvs. de pe site-ul în timp ce navigaţi şi a decis să pentru a vă contacta. Eu va dori să ne fie prieteni. Vă rugăm să contactaţi-mă cu adresa de e-mail de mai sus, voi mai multe detalii despre mine la tine pe răspunsul meu de lângă tine. sper sa aud de la tine cît mai repede. Multumesc si o zi frumoasa. Cu sinceritate. Zianab“. (M. V.)

● Mare afiş mare pe uşa magazinului: „Paşte Fericit cu Billa“. Cineva remarca într-o gazetă că numai boul paşte fericit. Dar, pentru o mai mare siguranţă a fericirii, eu aş sugera şi completarea: „Paşte Fericit cu ColeBillu’“. (A. M.)

● Sînt una dintre cei care au zis de-a lungul timpului că vezi prea puţini oameni care citesc în locuri publice. Asta comparativ cu metroul parizian sau cu mijloacele de transport şi cafenelele din Berlin. Dar, recunosc, cînd am dat de curînd peste o tînără, într-o staţie de autobuz la Romană, care tocmai începuse Demonii, m-am simţit răzbunată. (A. M. S.)

Foto: S. Tabacu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică
### Căsătoria în Lumea Celtică **„Căsătoria. Căsătoria este ceea ce ne unește astăzi. Căsătoria, acea binecuvântată uniune, acel vis în vis.”** (Dacă nu știi de unde este acest citat, deschide Netflix chiar acum!) Căsătoria celtică era foarte diferită de ceea ce înțelegem astăzi prin acest c
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.