Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

SĂ FI APĂRUT ŞI ÎN AMORURILE
PENTRU COPII NIŞTE ROŢI
ŞMECHERE? ADICĂ S-AU ÎNMULŢIT
PERSOANELE CU POTENŢIAL 
DE TRANDAFIRI? 

● Cu ochii mei am televăzut, la Manchester, spectatori care plecau de pe stadion în ultimele zece minute ale meciului în care City a lor era condusă cu 3-1 de Sunderland; deloc uluitor pe insulă, în ultimele cinci minute City a egalat, 3-3! Să fi apărut şi în Anglia suporteri care nu ştiu ce-i fotbalul? Alarmat la culme, mi se pare unul dintre semnele sigure că lumea nu mai are mult. (R. C.)

● Jurnalista Marina Castaña, fosta nevastă (a doua) a lui Camilo José Cela, scrie despre amorurile nemăsurate ale soţului ei şi despre mulţii săi copii, presăraţi în toate colţurile lumii, al căror prenume era, invariabil, Camilo José. Poveste sordidă, amănunte caraghioase, lamentatio puberal: „Pe mine nu mă iubeşte nimeni“. Interesante însă – şi atît de triste pentru „opinia publică“ din Spania – sînt comentariile cititorilor. Pentru că a scris adevărul (aşa parţial, cum se vede el), Marina Castaña e o neruşinată care nu merită nici un respect, oricum bietul „don José“ se cam săturase de ea… una pe care el, pobrecito, o adunase de pe străzi, o nemîncată cu mutră de demon. Ce s-ar fi zis despre ea, dacă era în locul lui? Fără îndoială, hija de puta! (S. S.)

● Informaticienii suedezi au realizat un program care suprimă pronumele „el“ şi a“ de pe toate site-urile suedeze şi le substituie cu pronumele neutru „hen“. Această aplicaţie vine pe fondul dezbaterii din Suedia prilejuită de publicarea unei cărţi pentru copii care şterge toate referinţele de sex ale personajelor. Îţi vine să zici: bine aţi venit în cea mai neutră dintre lumile posibile! (A. M. S.)

● Românul nu încetează să se arate inventiv: am văzut, recent, la ce poate folosi un cărucior de supermarket – legat în spatele unei biciclete, cu nişte roţi din cauciuc, improvizate, dedesubt, servea de ataş, bun la cărat orice. (I. P.)

● Cu ce aţi spune că rimează John Fowles? Nu găsiţi nici un cuvînt potrivit? Atunci încercaţi cu „haules baules“ şi-o să vedeţi că sună bine. La fel ca „versatil“ cu „vers abil“ şi alte o mie de alte rime şmechere şi sprinţare, pe care le găsiţi pe cel mai nou album Norzeatic şi Khidja, Caravana PM:AM. Ascultaţi-l, vă dezmorţeşte limba (română) cît ai zice peşte. (L. V.)

● Nu v-aţi întrebat niciodată cum se scrie „lol“ pe Messenger-ul din Afganistan? Ei bine, se scrie „mkm“, adică „ma khanda mikonom“, adică „rîd“. Limba se cheamă dari. (M. C.)

● Am mai scris aici că poţi judeca starea economiei dacă eşti atent la magazinele care apar şi dispar în cartierul tău. Înainte de criză, pe Calea Moşilor era plin de magazine cu pantofi „de firmă“ în care nu intra niciodată nimeni, însă erau o dovadă că patronii au bani de pierdut sau de spălat. În ultimii doi ani, s-au înmulţit covrigăriile, farmaciile şi băncile – un semn că oamenii erau mai înfometaţi, mai bolnavi, mai datori. De vreo jumătate de an, la fiecare colţ, dai peste cîte o cofetărie. Să înţeleg că ieşirea din criză e dulce? (A. P.)

● Cercetările indică faptul că ţînţarii sînt mai mult atraşi de persoanele care tocmai au mîncat banane. Şi că veni vorba de ţînţari, poate nu ştiaţi, dar pe lîngă trompă au şi nişte dinţişori. (M. C.)

● Don Sammons este proprietarul şi primarul celei mai mici localităţi din SUA. De cîţiva ani, Buford (Wyoming) mai are doar un singur locuitor – pe Don Sammons. Tipul s-a cam plictisit, vrea să se pensioneze, aşa că s-a hotărît să vîndă „oraşul“: un apartament cu trei camere, o şcoală construită în 1905, renovată recent şi transformată în clădire de birouri, un magazin mixt cu pompă de benzină, un garaj, patru hectare de teren, o căsuţă poştală şi-un stîlp cu antenă pentru telefonia mobilă. În anunţul transmis de agenţiile imobiliare se precizează că „Buford e o localitate atractivă pentru investiţii“ şi că oferă „un stil de viaţă romantic într-un oraş cu potenţial de dezvoltare“. Preţ de vînzare: 900.000 de dolari. Unde mai pui că, la banii ăştia, cumpărătorul va putea să denumească unica stradă a localităţii după bunul plac! (M. M.)

● Într-un hotel din Copenhaga, vizitatorii pot găsi trandafiri pe perne, culori plăcute peste tot, o mulţime de produse cosmetice în baie şi teancuri de reviste de modă. Mai bine spus, vizitatoarele. Este vorba despre primul hotel din Europa unde bărbaţii nu au voie să intre. E numai pentru femei. Directoarea hotelului spune pentru CNN că e normal să fie aşa, că vrem lucruri diferite. Prima dată cînd intră într-o cameră de hotel, bărbaţii dau drumul la televizor şi deschid minibarul. Femeile însă merg în baie să vadă dacă e curată. Totul frumos mirositor şi (presupun) obositor de drăguţ la Hotelul Bella Sky. Totuşi, nu toţi sînt de acord. Consiliul pentru egalitatea de gen din Danemarca a decis că e ilegal şi discriminatoriu. Un bărbat s-a plîns că nu e primit. Mi se pare normal. E un drept al omului să îţi cazezi fiinţa împuţită şi însetată după bere unde vrei tu, nu? Păi, nu pentru asta am murit noi la revoluţia sexuală? Trăiască egalitatea! (C. G.)

SE PARE CĂ, ÎNTR-O LUME
APĂSĂTOARE, E PRIMA DATĂ CÎND
O PAGINĂ DE RECLAMĂ AR PUTEA
SĂ FIE BUNICĂ (ÎN BUNA TRADIŢIE 
A POEZIEI LIMITROFE), 
DEVENIND POSIBILĂ PERFECŢIUNEA 

● Din ciclul „Care cîţi mai sîntem pe planetă“: se pare că populaţia mondială de găini este egală cu cea a oamenilor. Asta din pricina vegetarienilor! (M. C.)

● Într-o vitrină pe la Piaţa Romană erau expuşi, fuduli, nişte colanţi cu… push up. Într-o lume delăsătoare, un accesoriu fundamental. (S. G.)

● Anunţ pe toţi distinşii necunoscuţi care îmi trimit cărţi şi texte însoţindu-le cu dedicaţii apăsătoare că nu le mulţumesc decît după lectura lor, şi anume dacă îmi lasă o bună impresie. Dacă nu – nu. Politeţea – aşa cum o înţeleg – are dreptul inalienabil la concizie. (R. C.)

● „Se poate spune că e prima dată cînd mă sperii de o ceapă“ – această frază înduioşătoare a fost rostită de unul dintre concurenţii de la MasterChef, marţi seară, pe PRO TV. Şi e singurul motiv pentru care m-am bucurat c-am deschis televizorul, după o lună de zile în care uitasem total că-l am în casă. (L. V.)

● De 1 aprilie 1977, cotidianul The Guardian a publicat un supliment dedicat aniversării a zece ani de independenţă a imaginarei republici San Serriffe din Oceanul Pacific. Tot de 1 aprilie, dar în 1985, revista Sports Illustrated relata despre un jucător de baseball recent cumpărat de echipa New York Mets, care putea arunca mingea cu o viteză de 200 km/h graţie unei tehnici deprinse într-o mînăstire tibetană. În 1998, lanţul de restaurante fast-food Burger King a cumpărat, de 1 aprilie, o pagină de reclamă în USA Today pentru a-şi promova noul produs: burger-ul pentru stîngaci, cu condimente rotite la 180 de grade. Întotdeauna am perceput ziua de 1 aprilie ca fiind dedicată mai degrabă artei ficţiunii decît păcălelii. (M. C.)

● O poză şi un titlu dintr-un ziar: „Cîţi ani crezi că are doamna din imagine?“. Am dat click şi am aflat că femeia surprinsă în costum de baie avea 40 de ani. „O vîrstă la care ar putea să fie bunică, ea arată incredibil.“ Mai înţelege cineva ceva? (A. M. S.)

● Din ciclul „Frumoase versuri scrie ţara, de dimineaţa pînă seara“, o reclamă la Bricostore: „Chiar de-afară este vînt / Şi m-apasă ipoteca / Te iubesc aşa de mult / Că îţi dau şi biblioteca“. În buna tradiţie a poeziei româneşti, a se observa şi aici îmbinarea între natură şi iubire şi opoziţia între spirit şi materie. (M. V.)

● Un anunţ la mica publicitate seamănă cu un vechi banc cu un Trabant: „45 ani, ortodox practicant, fără obligaţii, caut jumătatea, posesor permis şofer B, C, E din 1984. Deţin autoturism, caut loc de muncă. Dacă se poate jud. limitrofe capitalei. Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa.“ I-am sugera să încerce la Autobaza Mîntuirii Neamului. (A. M.)

● În meniul unui restaurant tradiţional românesc, cartofii ţărăneşti s-au umplut de sentimente patriotice, devenind, prin traducere, ethnic potatoes. (A. P.)

● Posibilă întrebare la Radio Erevan: „Unde se duc oamenii cînd dispar de pe Facebook?“. Răspuns: într-un loc magic, numit de americani „the real world“. (P. M.)

● Dacă perfecţiunea există (şi poate fi cuprinsă în cuvinte), ea şi-a găsit expresia în logica desăvîrşită a unei reclame Dedeman: „Cînd pleci, de tine îmi este dor / Aşa că-ţi cumpăr un rotopercutor“. (D. S.)

Foto: M. Banică

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.