Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN PERSONAJ INVENTAT 
DE REPREZENTANŢII UNEI ASOCIAŢII
ANTICE A FOST CEL CARE
A LANSAT IDEILE PENTRU
RECONVERSIA PERSOANEI GLUMEŢE
ÎN PERSOANĂ UŞOARĂ, 
ÎN FUNCŢIE DE ANTRENAMENT 

● Mondenozaurul este un soi de balaur (sau de dinozaur) alcătuit din bîrfe mondene, ştiri lipsite de conţinut şi greşeli gramaticale din presa de la noi. În acelaşi timp, el este un personaj inventat de o fetiţă de 10 ani care colaborează la suplimentul Dilematix. Aşadar, ştiu pînă şi copiii – tabloidele nasc monştri. Pe bune. (A. P.)

● Prinţesa Letizia Ortiz a intrat iar în atenţia presei de scandal din Spania pentru că ar fi apărut zilele trecute la o întîlnire cu reprezentanţii unei asociaţii dedicate autismului din Madrid îmbrăcată de la Mango – mai mult, cu o bluză din sezonul trecut, adică de la „rebajas“. Adevărul e că, de atîta vreme în atenţia ziarelor mondene, principesei de Asturias i-au trebuit cei mai tari nervi din La Mancha ca să îmbrace o bluză ieşită din modă şi – sacrilegiu – ieftină. Sau, mai mult, să ignore noul snobism (nu doar iberic) după care, în perioadele de reduceri, nu trebuie nici măcar să treci pe anumite străzi cu magazine plebee. (S. S.)

● 2000 de gardieni ai muzeelor greceşti au petrecut o săptămînă de instruire în cadrul Poliţiei. Asta, ca urmare a celor două spargeri care au avut loc recent. În februarie, cîţiva bărbaţi înarmaţi au furat douăsprezece obiecte antice şi un inel de aur, vechi de 3200 de ani, dintr-un muzeu din Olimp. În urmă cu cîteva săptămîni, tablouri semnate de Picasso şi Mondrian au fost de asemenea furate din Galeria Naţională a Atenei. Fără nici o îndoială, criza ascute foamea de obiecte de artă. (A. M. S.)

● Ca om strict de presă şi carte, îmi fac datoria confraternă să-i comunic dlui Ion Cristoiu existenţa unor inexactităţi în articolul său din Evenimentul zilei de marţi, 10 aprilie: Lenin nu a scris niciodată „beţie de pe urma succeselor“; corectură strict culturală: Stalin a fost cel care, în 1930, a lansat expresia „ameţeală de pe urma succeselor“. Apolitic vorbind, o erată, desigur, ar fi cuviincioasă. (R. C.)

● Printre ideile de cadouri de Paşte, una primită prin e-mail: candela feng shui. Drob feng shui o exista? (S. G.)

● În 2005, cînd s-a pus problema ca Battersea Power Station din Londra, construită în 1929 şi devenită iconică odată cu coperta albumului Animals din 1976 al celor de la Pink Floyd, să fie dărîmată, londonezii s-au baricadat în fosta uzină spunînd că dărîmarea ei nu este altceva decît un act de vandalism. Primăria a luat act, aprobînd nu mai puţin de 9 miliarde de dolari pentru reconversia uzinei în spaţiu dedicat birourilor şi sălilor de concerte. Pe mine un asemenea gest de apreciere a culturii pop mă copleşeşte. Abia aştept să văd ce clădiri va salva Nicuşor Dan. (M. C.)

● Într-o sîmbătă seară m-am uitat pe TCM la un film cu un tip (David Duchovny) îndrăgostit de o fată care suferise un transplant de inimă. Asta n-ar fi nimic, numai că noua inimă a fetei provenea de la soţia decedată a tipului. Nici asta n-ar fi cine ştie ce, numai că, după ce s-a terminat filmul ăsta, m-am transplantat la un altul, pe Universal Channel, unde un agent FBI (Clint Eastwood), pensionat în urma unui transplant de cord, investiga o crimă după ce aflase că purta în piept chiar inima persoanei ucise. Mi-a fost şi frică să trec pe un alt canal. (A. M.)

● Şi au fost Sfintele Paşti. Pe care le-am întîmpinat cu „lumină în suflete“, ouă roşii, drob, borş de miel, pască şi cozonaci. Înainte de orice, însă, am avut parte de nişte zile bune de publicitate intensă – iar din acest punct de vedere, nu pot decît să mă bucur că au trecut sărbătorile. Serios acum, cîte reclame „glumeţe“ şi „inspirate“ cu textul „la magazinul x Te Paşte o/un…“ poate suporta un om?!? (P. M.)

● În acest moment există cel puţin cîte 140 de site-uri pentru fiecare persoană din lume. Vi se pare mult, puţin? (M. C.)

● În toată presa Săptămînii Mari, printre atîtea controverse cînd mai politice, cînd mai pedestre, nu am citit răspuns mai limpede şi mai tranşant decît acela formulat de preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, dl Sergiu Nedelea, la întrebarea, nici ea uşoară, „Merge whiskey-ul cu drob şi ouă?“: „În nici un caz!“. (R. C.)

● La supermarket am găsit ridichi din Germania şi usturoi verde din Ungaria. Ştiu, e piaţă comună europeană şi colegu’ Gabriel Giurgiu a explicat o dată foarte frumos în pagina 4 că aşa şi trebuie să fie – să umble mărfurile de colo-colo prin UE şi consumatorul european să poată alege în funcţie de preţ, calitate etc. Foarte bine. Da’ altceva voiam – totuşi – să zic, fără să contest bunul mers al pieţei unice. Dacă tot strigăm că „Nu ne vindem resursele naturale!“ cînd e vorba despre cupru sau gaze, n-ar fi cuviincios să reuşim singuri să ne producem necesarul de ridichi şi usturoi măcar de Paşte? Christos a înviat! (M. V.)

● Felipe Juan Froilán, 13 ani, nepotul regelui Spaniei, s-a împuşcat din greşeală în picior, în timpul unui antrenament de folosire a armelor. Cred că e semnul că porcăriile astea de obiceiuri regale trebuie să dispară. (L. V.

SPRE DEOSEBIRE DE SEMNUL
„INTERZIS MEREU“, 
MAŞINA ANTI-MERIT ARE UN CEAS
CARE NU POATE FI MARMORAT 

● Din misterele corpului uman: inimile femeilor bat mai repede decît ale bărbaţilor, fiecare persoană are cîte o amprentă unică a limbii, iar ochii au aceeaşi mărime încă de la naştere, spre deosebire de nas şi de urechi, care nu se opresc niciodată din creştere. Nu ştiu exact ce concluzie să trag din aceste informaţii, dar mi se par esenţiale. (M. C.)

● Interdicţiile la români, se confirmă încă o dată, sînt făcute doar pentru a fi încălcate: într-un supermarket am văzut o tînără care-şi băga brelocul de la chei în gaura pentru moneda de 50 de bani (şi funcţiona…); în altul, un cuplu de vîrstă mijlocie, cu un coş supraîncărcat, se îndrepta grăbit spre liftul pe care trona semnul „Interzis cu coşuri“. Întrebaţi ce şi cum, domnul, şeful familiei, după toate aparenţele, a dat din mînă dispreţuitor: „De cîte ori am făcut asta…“. Reacţia noastră, care lăsaserăm coşul reglementar şi căram sacoşe, a fost, mărturisesc, una de invidie amestecată cu admiraţie. (I. P.)

● Cum ar fi zis bunică-mea, egolatră cînd îi dădea în foc o supă, în timp ce citea ferparele din Universul: „La cîte am azi pe cap, numai acest 8,6 pe scara Richter din Oceanul Indian, numai asta îmi mai lipsea“. Angoasa naibii, mereu ne întoarcem la bunici… (R. C.)

● În Elveţia, Poliţia dispune de acum înainte de un vehicul revoluţionar: maşina anti-vomitat sau vomitomobile. Aşteptăm aeronava anti-rău de avion. (A. M. S.)

● Recente studii arată că amabilitatea şi generozitatea au mai mare legătură cu genele şi mai puţină cu educaţia. Deci data viitoare cînd vedeţi un tip amabil, puteţi să-l priviţi cu dispreţ şi să-i aruncaţi peste umăr: „Nu mai fi aşa de mulţumit de tine, n-ai nici un merit în toată povestea asta!“. (L. V.)

● Adevărul a distribuit Biblia împreună cu ziarul. BOR s-a sesizat că nu e Biblia aprobată de BOR. Deşi nicăieri nu se făcea reclamă zicîndu-se că ar fi aşa ceva. Pare-se că BOR crede că are monopol pe distribuţia celor sfinte. Din păcate pentru ea, de vreo 200 de ani nu mai are. Asta e viaţa, trebuie să se obişnuiască şi cu ideea asta. Deci BOR se bagă în seamă la modul stupid în legătură cu ce face o companie privată. Şi staţi, că mai am una haioasă legată de caz. Ca să promoveze cartea, Adevărul publicase o declaraţie a teologului Radu Preda, care zicea că e foarte important să citim Sfînta Scriptură. Deci, ce bine că un ziar popularizează Biblia. După scandal, România liberă îl întreabă pe Preda ce părere are. Citez: „Radu Preda a spus că, la momentul discuţiei cu reporterii Adevărul, aceştia nu i-au spus că este vorba de o ediţie neoprotestantă. «Este o inducere grosolană în eroare a cititorilor Adevărului. Pe româneşte vorbind, e o reclamă sectară de cea mai joasă speţ㻓, a spus Preda. Vasăzică, atunci cînd credea că e Biblia BOR, era o chestie faină, o muncă de iluminare în rîndul maselor. Cînd e vorba de ceva neştampilat de BOR (şi din care BOR nu ia comision), atunci devine o reclamă sectară de cea mai joasă speţă. Eu cred că dl Preda dă dovadă de o mentalitate sectară de cea mai joasă speţă. (C. G.)

● Cică s-a inventat un ceas deşteptător care nu poate fi închis, nici reprogramat, decît dacă te dai jos frumuşel din pat, intri în baie şi tastezi acolo, pe o telecomandă priponită în perete, un cod special, prestabilit. Ceasul e infailibil – are o baterie suplimentară, aşa că nu poţi să-l scoţi din priză ca să-l faci să tacă; pe deasupra mai e şi incasabil – pentru carcasă a fost ales un material foarte dur, care rezistă la lovituri repetate. Ce motive o fi avut omul care a gîndit şi-a construit groaznica maşinărie de tortură să se trezească? (M. M.)

● Înainte de Paşte, într-un magazin, vopsea de ouă în nuanţe cool, de club: „Sidef marmorat“ şi „Licurici sidefat“. Te duci la karaoke de Înviere şi poate vrei să ciocneşti un ou, cu berea pre bere călcînd. (D. S.)

Foto: M. Chivu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

masina politie spania jpeg
Român, acuzat că și-a ucis soția în Spania sub ochii fiicei lor de 2 ani. Bărbatul purta o brățară pentru agresori
Un român de 40 de ani este acuzat că și-a înjunghiat mortal partenera sub ochii fetiței lor de doi ani, care a fost de asemenea rănită. Bărbatul a fost rețintut și se află în custodia poliției.
profesori shutterstock 577578328 jpeg
Sindicate: 35% dintre profesori sunt plătiți cu venituri sub salariul minim
Mai mult de o treime dintre cadrele didactice din România sunt plătite cu mai puțin decât este salariul minim pe economie, susțin sindicaliștii afiliați BNS.
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
„Otrava” din farfurie ce ți se servește la restaurant. Un preparat care conține până la 14 aditivi și 40 de grame de sare într-o singură porție
Un studiu recent realizat de InfoCons a adus în atenția publicului o problemă majoră legată de preparatele tradiționale servite în restaurantele din România: ciorbele.
rafila Mediafax  jpg
„Nu este niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”. Ce spune ministrul Sănătății despre boala X
Boala x sau de sindromul acut febril a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafilă.
Marcel Ciolacu jpg
Marcel Ciolacu, după ce România a devenit membru deplin Schengen: „Nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!”
Premierul Marcel Ciolacu a făcut prima declaraţie după mult aşteptatul anunţ privind acceptarea României în spaţiul Schengen ca membru cu drepturi depline.
foto schengen jpg
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.
calorifer shutterstock jpeg
Ce este obligatoriu să facă toți românii care au calorifere
Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi ușor remediată prin câțiva pași simpli, însă pentru a evita disconfortul și cheltuielile suplimentare, este important să știi ce trebuie să faci.
marcel bartic colind jpg
„Închide ușa, Căline, vin mascații după tine”, colindul dedicat lui Georgescu de către profesorul amenințat cu moartea
Profesorul de Istorie Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, îi dedică lui Călin Georgescu un colind.