Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN PERSONAJ INVENTAT 
DE REPREZENTANŢII UNEI ASOCIAŢII
ANTICE A FOST CEL CARE
A LANSAT IDEILE PENTRU
RECONVERSIA PERSOANEI GLUMEŢE
ÎN PERSOANĂ UŞOARĂ, 
ÎN FUNCŢIE DE ANTRENAMENT 

● Mondenozaurul este un soi de balaur (sau de dinozaur) alcătuit din bîrfe mondene, ştiri lipsite de conţinut şi greşeli gramaticale din presa de la noi. În acelaşi timp, el este un personaj inventat de o fetiţă de 10 ani care colaborează la suplimentul Dilematix. Aşadar, ştiu pînă şi copiii – tabloidele nasc monştri. Pe bune. (A. P.)

● Prinţesa Letizia Ortiz a intrat iar în atenţia presei de scandal din Spania pentru că ar fi apărut zilele trecute la o întîlnire cu reprezentanţii unei asociaţii dedicate autismului din Madrid îmbrăcată de la Mango – mai mult, cu o bluză din sezonul trecut, adică de la „rebajas“. Adevărul e că, de atîta vreme în atenţia ziarelor mondene, principesei de Asturias i-au trebuit cei mai tari nervi din La Mancha ca să îmbrace o bluză ieşită din modă şi – sacrilegiu – ieftină. Sau, mai mult, să ignore noul snobism (nu doar iberic) după care, în perioadele de reduceri, nu trebuie nici măcar să treci pe anumite străzi cu magazine plebee. (S. S.)

● 2000 de gardieni ai muzeelor greceşti au petrecut o săptămînă de instruire în cadrul Poliţiei. Asta, ca urmare a celor două spargeri care au avut loc recent. În februarie, cîţiva bărbaţi înarmaţi au furat douăsprezece obiecte antice şi un inel de aur, vechi de 3200 de ani, dintr-un muzeu din Olimp. În urmă cu cîteva săptămîni, tablouri semnate de Picasso şi Mondrian au fost de asemenea furate din Galeria Naţională a Atenei. Fără nici o îndoială, criza ascute foamea de obiecte de artă. (A. M. S.)

● Ca om strict de presă şi carte, îmi fac datoria confraternă să-i comunic dlui Ion Cristoiu existenţa unor inexactităţi în articolul său din Evenimentul zilei de marţi, 10 aprilie: Lenin nu a scris niciodată „beţie de pe urma succeselor“; corectură strict culturală: Stalin a fost cel care, în 1930, a lansat expresia „ameţeală de pe urma succeselor“. Apolitic vorbind, o erată, desigur, ar fi cuviincioasă. (R. C.)

● Printre ideile de cadouri de Paşte, una primită prin e-mail: candela feng shui. Drob feng shui o exista? (S. G.)

● În 2005, cînd s-a pus problema ca Battersea Power Station din Londra, construită în 1929 şi devenită iconică odată cu coperta albumului Animals din 1976 al celor de la Pink Floyd, să fie dărîmată, londonezii s-au baricadat în fosta uzină spunînd că dărîmarea ei nu este altceva decît un act de vandalism. Primăria a luat act, aprobînd nu mai puţin de 9 miliarde de dolari pentru reconversia uzinei în spaţiu dedicat birourilor şi sălilor de concerte. Pe mine un asemenea gest de apreciere a culturii pop mă copleşeşte. Abia aştept să văd ce clădiri va salva Nicuşor Dan. (M. C.)

● Într-o sîmbătă seară m-am uitat pe TCM la un film cu un tip (David Duchovny) îndrăgostit de o fată care suferise un transplant de inimă. Asta n-ar fi nimic, numai că noua inimă a fetei provenea de la soţia decedată a tipului. Nici asta n-ar fi cine ştie ce, numai că, după ce s-a terminat filmul ăsta, m-am transplantat la un altul, pe Universal Channel, unde un agent FBI (Clint Eastwood), pensionat în urma unui transplant de cord, investiga o crimă după ce aflase că purta în piept chiar inima persoanei ucise. Mi-a fost şi frică să trec pe un alt canal. (A. M.)

● Şi au fost Sfintele Paşti. Pe care le-am întîmpinat cu „lumină în suflete“, ouă roşii, drob, borş de miel, pască şi cozonaci. Înainte de orice, însă, am avut parte de nişte zile bune de publicitate intensă – iar din acest punct de vedere, nu pot decît să mă bucur că au trecut sărbătorile. Serios acum, cîte reclame „glumeţe“ şi „inspirate“ cu textul „la magazinul x Te Paşte o/un…“ poate suporta un om?!? (P. M.)

● În acest moment există cel puţin cîte 140 de site-uri pentru fiecare persoană din lume. Vi se pare mult, puţin? (M. C.)

● În toată presa Săptămînii Mari, printre atîtea controverse cînd mai politice, cînd mai pedestre, nu am citit răspuns mai limpede şi mai tranşant decît acela formulat de preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, dl Sergiu Nedelea, la întrebarea, nici ea uşoară, „Merge whiskey-ul cu drob şi ouă?“: „În nici un caz!“. (R. C.)

● La supermarket am găsit ridichi din Germania şi usturoi verde din Ungaria. Ştiu, e piaţă comună europeană şi colegu’ Gabriel Giurgiu a explicat o dată foarte frumos în pagina 4 că aşa şi trebuie să fie – să umble mărfurile de colo-colo prin UE şi consumatorul european să poată alege în funcţie de preţ, calitate etc. Foarte bine. Da’ altceva voiam – totuşi – să zic, fără să contest bunul mers al pieţei unice. Dacă tot strigăm că „Nu ne vindem resursele naturale!“ cînd e vorba despre cupru sau gaze, n-ar fi cuviincios să reuşim singuri să ne producem necesarul de ridichi şi usturoi măcar de Paşte? Christos a înviat! (M. V.)

● Felipe Juan Froilán, 13 ani, nepotul regelui Spaniei, s-a împuşcat din greşeală în picior, în timpul unui antrenament de folosire a armelor. Cred că e semnul că porcăriile astea de obiceiuri regale trebuie să dispară. (L. V.

SPRE DEOSEBIRE DE SEMNUL
„INTERZIS MEREU“, 
MAŞINA ANTI-MERIT ARE UN CEAS
CARE NU POATE FI MARMORAT 

● Din misterele corpului uman: inimile femeilor bat mai repede decît ale bărbaţilor, fiecare persoană are cîte o amprentă unică a limbii, iar ochii au aceeaşi mărime încă de la naştere, spre deosebire de nas şi de urechi, care nu se opresc niciodată din creştere. Nu ştiu exact ce concluzie să trag din aceste informaţii, dar mi se par esenţiale. (M. C.)

● Interdicţiile la români, se confirmă încă o dată, sînt făcute doar pentru a fi încălcate: într-un supermarket am văzut o tînără care-şi băga brelocul de la chei în gaura pentru moneda de 50 de bani (şi funcţiona…); în altul, un cuplu de vîrstă mijlocie, cu un coş supraîncărcat, se îndrepta grăbit spre liftul pe care trona semnul „Interzis cu coşuri“. Întrebaţi ce şi cum, domnul, şeful familiei, după toate aparenţele, a dat din mînă dispreţuitor: „De cîte ori am făcut asta…“. Reacţia noastră, care lăsaserăm coşul reglementar şi căram sacoşe, a fost, mărturisesc, una de invidie amestecată cu admiraţie. (I. P.)

● Cum ar fi zis bunică-mea, egolatră cînd îi dădea în foc o supă, în timp ce citea ferparele din Universul: „La cîte am azi pe cap, numai acest 8,6 pe scara Richter din Oceanul Indian, numai asta îmi mai lipsea“. Angoasa naibii, mereu ne întoarcem la bunici… (R. C.)

● În Elveţia, Poliţia dispune de acum înainte de un vehicul revoluţionar: maşina anti-vomitat sau vomitomobile. Aşteptăm aeronava anti-rău de avion. (A. M. S.)

● Recente studii arată că amabilitatea şi generozitatea au mai mare legătură cu genele şi mai puţină cu educaţia. Deci data viitoare cînd vedeţi un tip amabil, puteţi să-l priviţi cu dispreţ şi să-i aruncaţi peste umăr: „Nu mai fi aşa de mulţumit de tine, n-ai nici un merit în toată povestea asta!“. (L. V.)

● Adevărul a distribuit Biblia împreună cu ziarul. BOR s-a sesizat că nu e Biblia aprobată de BOR. Deşi nicăieri nu se făcea reclamă zicîndu-se că ar fi aşa ceva. Pare-se că BOR crede că are monopol pe distribuţia celor sfinte. Din păcate pentru ea, de vreo 200 de ani nu mai are. Asta e viaţa, trebuie să se obişnuiască şi cu ideea asta. Deci BOR se bagă în seamă la modul stupid în legătură cu ce face o companie privată. Şi staţi, că mai am una haioasă legată de caz. Ca să promoveze cartea, Adevărul publicase o declaraţie a teologului Radu Preda, care zicea că e foarte important să citim Sfînta Scriptură. Deci, ce bine că un ziar popularizează Biblia. După scandal, România liberă îl întreabă pe Preda ce părere are. Citez: „Radu Preda a spus că, la momentul discuţiei cu reporterii Adevărul, aceştia nu i-au spus că este vorba de o ediţie neoprotestantă. «Este o inducere grosolană în eroare a cititorilor Adevărului. Pe româneşte vorbind, e o reclamă sectară de cea mai joasă speţ㻓, a spus Preda. Vasăzică, atunci cînd credea că e Biblia BOR, era o chestie faină, o muncă de iluminare în rîndul maselor. Cînd e vorba de ceva neştampilat de BOR (şi din care BOR nu ia comision), atunci devine o reclamă sectară de cea mai joasă speţă. Eu cred că dl Preda dă dovadă de o mentalitate sectară de cea mai joasă speţă. (C. G.)

● Cică s-a inventat un ceas deşteptător care nu poate fi închis, nici reprogramat, decît dacă te dai jos frumuşel din pat, intri în baie şi tastezi acolo, pe o telecomandă priponită în perete, un cod special, prestabilit. Ceasul e infailibil – are o baterie suplimentară, aşa că nu poţi să-l scoţi din priză ca să-l faci să tacă; pe deasupra mai e şi incasabil – pentru carcasă a fost ales un material foarte dur, care rezistă la lovituri repetate. Ce motive o fi avut omul care a gîndit şi-a construit groaznica maşinărie de tortură să se trezească? (M. M.)

● Înainte de Paşte, într-un magazin, vopsea de ouă în nuanţe cool, de club: „Sidef marmorat“ şi „Licurici sidefat“. Te duci la karaoke de Înviere şi poate vrei să ciocneşti un ou, cu berea pre bere călcînd. (D. S.)

Foto: M. Chivu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.