Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

AŢI AFLAT-O PE ASTA? 
MIMÎND GESTUL ROTIRII CHEII 
ÎN PAT, CEL MAI ÎN VÎRSTĂ CUPLU
DE ZBANGHII A DESCOPERIT 
O ABSTRACŢIUNE 

● Fabulos, ba chiar fotbalos! Aţi aflat-o pe asta? Un băiat din Japonia, pe nume Misaki Murakami, a trăit un miracol rotund. La 11 martie 2011, cînd locuinţa sa din Rikuzentakata (provincia Iwate) a fost distrusă de tsunami, multe lucruri au fost luate de valul uriaş. Printre ele, o minge de fotbal cu autografele unor jucători, la care Misaki ţinea ca la ochii din cap. În aprilie 2012, David Baxter, un tehnician de radar din Kasilof (Alaska), a găsit mingea pe ţărmul insulei Middleton, la 70 de mile de continent. Pentru a ajunge acolo, ca să înscrie un gol de toată frumuseţea în poarta goală, mingea lui Misaki a parcurs peste trei mii de mile. Ocolul pămîntului în 80.000 de şuturi, un balon în cincizeci şi opt de săptămîni! (D. S.)

● Taiwanezii au dezvoltat o tehnologie numită „cheia invizibilă“ care-ţi permite să deschizi o uşă doar mimînd gestul rotirii cheii. Gestul este mai întîi setat într-un senzor, iar un cip special detectează apoi mişcarea mîinii în trei dimensiuni, la fel ca în cazul consolelor jocurilor Wii. O fi cheia asta invizibilă, dar nu mai are haz deloc: nu poate fi purtată la gît şi nici nu mai poate fi pierdută. (M. C.)

● O nouă gogoriţă, vehiculată în mass-media de pe la noi: căpuşele. După ce ani întregi am vieţuit paşnic alături de aceste insecte, dormind în pat cu „purtătorii“ – cîinii şi pisicile noastre – şi ne-am împrietenit cu ele pe păturică, la iarbă verde, abia acum aflăm cît sînt de periculoase, de fapt, şi că dăunează grav sănătăţii. Anul trecut, era păianjenul Văduva neagră care „făcea victime“ pe litoral. Presimt că anul viitor vor fi furnicile. (A. P.)

● Într-o după-amiază, cu puţină vreme înainte de Crăciun, Antonio C., un italian de 99 de ani, răscolea prin sertare, nici el nu ştia prea bine după ce. Şi tot răscolind, a dat peste nişte scrisori trimise de soţia lui unui amant, în anii ’40. Descoperirea l-a înfuriat atît de tare pe Antonio C., încît a cerut divorţul de Rosa C., 77 de ani. Cuplul de italieni devine astfel cel mai în vîrstă cuplu care a divorţat vreodată. Presa a explicat povestea foarte simplu: cei doi au sînge aprig din Sud, Antonio e din Sardinia, iar Rosa din Napoli. Cum ar veni, dacă erau din Nord, se pupau amical pe obraji, puneau un ceainic pe aragaz şi mergeau mai departe. (L. V.)

● Azi, 3 mai, ce Vamă Veche la nostalgie mă poate împiedica să-mi aduc aminte ce a fost odată, în viaţa unei minorităţi de zbanghii, un 2 Mai? (R. C.)

● Un ginecolog american a descoperit, în sfîrşit, ceea ce s-a considerat multă vreme o abstracţiune: Punctul G. După cercetări amănunţite, a reuşit chiar să stabilească faptul că „punctul“ (de 8 milimetri) e compus, de fapt, din trei organe diferite: cap, corp şi coadă. Cercetările sale sînt descriptive – doctorul a explicat că nu a ajuns încă în profunzime, că nu a aflat şi funcţiile fiecărei componente. Aştept cu mare interes o examinare completă & complexă. Să se arate cu precizie microscopică unde e punctul G al Punctului G! (M. M.

AŢI AFLAT-O PE ASTA? 
CU TREI LUNI ÎNAINTE 
DE ÎNCEPEREA VIEŢII DE PROBĂ, 
O APĂ CURGĂTOARE 
A DEVENIT RELIGIE

● Cu trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra, responsabilii cu securitatea au devenit paranoici. Jurnaliştii britanici au verificat cum stau lucrurile printr-un simplu experiment: au încercat să fotografieze spaţiul olimpic din exterior, din drumul public, aşa cum îţi dă dreptul legea. Imediat, vigilenţi, angajaţii companiilor private i-au împiedicat să fotografieze. Pe mine nu mă miră în nici un fel. Deunăzi, în Piaţa Romană, o vînzătoare ieşise în uşa magazinului, pe trotuar, şi îl apostrofa pe un tînăr: „În nici un caz nu aveţi voie să fotografiaţi magazinul“. Şi era doar o „simplă“ vînzătoare. Vă daţi seama ce s-ar fi întîmplat dacă doamna era de la pază? Pot să bag mîna în foc că omul s-ar fi ales şi cu aparatul spart, şi cu onoarea „nereperată“. (A. M. S.)

● Deşi am devenit, în bună măsură, imună la bannerele şi reclamele plutitoare care apar pe ecran cînd deschid cîte un site, trebuie să mărturisesc că aceasta mi-a smuls o lacrimă… Întrebarea lovea scurt: „Tu ţi-ai găsit sufletul pereche?“. Pînă să apuc să mă gîndesc, apăreau şi variantele de răspuns (aiuritoare de-a dreptul, între noi fie vorba): „Da. Da, de cîteva ori. Poate… Nu. Nu am nevoie“. Şi-apoi, triumfător, răspunsul la toate aceste dileme: „Love7ro – te ajută să descoperi dragostea vieţii tale“. Ah, de-ar fi aşa uşor! (P. M.)

● Noul sediu al Bibliotecii Naţionale era numit de un mare post local de radio mall cultural. Cu alte cuvinte, mall-urile celelalte, neculturale, ar fi un fel de biblioteci de ţoale, încălţări şi de-ale gurii. Sper numai că sălile de lectură n-or fi asemeni cabinelor de probă. (A. M.)

● Duminica trecută, dacă aţi avut parte de un picnic la marginea drumului şi, întîmplător, aţi aruncat coji de ouă roşii într-o apă curgătoare, să ştiţi că aţi făcut un mare bine unor omuleţi de pe Tărîmul Celălalt, vestindu-le că tocmai a fost Paştele şi că pot şi ei să se bucure şi să prăznuiască. Mai pe scurt, e vorba despre Paştele Blajinilor şi de o altă poveste uitată. (A. P.)

● Din categoria „Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile“: ministrul Agriculturii a zis că laptele din supermarket-uri nu e natural; şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor a zis că mezelurile nu au carne. Şi, de la o vreme, am impresia că salata verde a devenit vernil… (M. V.)

● Se pare că cele mai cunoscute nume occidentale din China sînt Iisus, Nixon şi Elvis. Adică religie, politică şi rock’n’roll. A mai rămas ceva? (M. C.

AŢI AFLAT-O PE ASTA? 
DIN CAUZA IUBITORILOR DE LITERE
CEVA MAI MICI, 
DRESAJUL FACE RAVAGII

● Freud avea frică de ferigi. Sigur era din cauza relaţiei cu maică-sa. (M. C.)

● Trei tineri britanici au furat un pinguin dintr-un parc acvatic. După care au fost prinşi şi le-a părut rău: „A fost doar o farsă care a mers prea departe. Ne cerem scuze celor de la Sea World pentru timpul pierdut în căutarea lui Dirk şi sîntem bucuroşi că n-a păţit nimic“. Pinguinul Dirk şi-a regăsit iubita Peaches şi vor trăi fericiţi pînă la adînci bătrîneţi (deci încă vreo cîţiva ani). Asociaţia Iubitorilor de Pinguini răsuflă uşurată. (L. V.)

● Pe o deja familiară mare firmă galbenă de prin România scrie Banca Românească, iar dedesubt, cu litere ceva mai mici, Membră a grupului National Bank of Greece. Adică banca e grecească şi are nume românesc sau invers? Şi o altă întrebare: cum ar fi mai bine? (A. M.)

● Patru Lăbuţe a venit cu o nouă idee pentru salvarea cîinilor vagabonzi: dresajul lor pentru ajutorarea bătrînilor singuri sau bolnavi. După micşorarea pensiilor şi reforma în sănătate, în sfîrşit o idee care ar putea avea succes. (S. G.)

● Din porecla Noynoy atribuită actualului preşedinte filipinez şi cuvîntul planking – un fel de încremenire – s-a născut mişcarea unor tineri noynoying care se întind pe stradă, imobili, doar ridicînd un deget, cerînd astfel ca preşedintele, prea pasiv, să mişte măcar un deget pentru a schimba starea de lucruri din ţară. Un deget cît un pumn, cît un urlet – se pare că non-violenţa face ravagii. (R. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.