Cu ochii-n 3,14
AŢI AFLAT-O PE ASTA?
MIMÎND GESTUL ROTIRII CHEII
ÎN PAT, CEL MAI ÎN VÎRSTĂ CUPLU
DE ZBANGHII A DESCOPERIT
O ABSTRACŢIUNE
● Fabulos, ba chiar fotbalos! Aţi aflat-o pe asta? Un băiat din Japonia, pe nume Misaki Murakami, a trăit un miracol rotund. La 11 martie 2011, cînd locuinţa sa din Rikuzentakata (provincia Iwate) a fost distrusă de tsunami, multe lucruri au fost luate de valul uriaş. Printre ele, o minge de fotbal cu autografele unor jucători, la care Misaki ţinea ca la ochii din cap. În aprilie 2012, David Baxter, un tehnician de radar din Kasilof (Alaska), a găsit mingea pe ţărmul insulei Middleton, la 70 de mile de continent. Pentru a ajunge acolo, ca să înscrie un gol de toată frumuseţea în poarta goală, mingea lui Misaki a parcurs peste trei mii de mile. Ocolul pămîntului în 80.000 de şuturi, un balon în cincizeci şi opt de săptămîni! (D. S.)
● Taiwanezii au dezvoltat o tehnologie numită „cheia invizibilă“ care-ţi permite să deschizi o uşă doar mimînd gestul rotirii cheii. Gestul este mai întîi setat într-un senzor, iar un cip special detectează apoi mişcarea mîinii în trei dimensiuni, la fel ca în cazul consolelor jocurilor Wii. O fi cheia asta invizibilă, dar nu mai are haz deloc: nu poate fi purtată la gît şi nici nu mai poate fi pierdută. (M. C.)
● O nouă gogoriţă, vehiculată în mass-media de pe la noi: căpuşele. După ce ani întregi am vieţuit paşnic alături de aceste insecte, dormind în pat cu „purtătorii“ – cîinii şi pisicile noastre – şi ne-am împrietenit cu ele pe păturică, la iarbă verde, abia acum aflăm cît sînt de periculoase, de fapt, şi că dăunează grav sănătăţii. Anul trecut, era păianjenul Văduva neagră care „făcea victime“ pe litoral. Presimt că anul viitor vor fi furnicile. (A. P.)
● Într-o după-amiază, cu puţină vreme înainte de Crăciun, Antonio C., un italian de 99 de ani, răscolea prin sertare, nici el nu ştia prea bine după ce. Şi tot răscolind, a dat peste nişte scrisori trimise de soţia lui unui amant, în anii ’40. Descoperirea l-a înfuriat atît de tare pe Antonio C., încît a cerut divorţul de Rosa C., 77 de ani. Cuplul de italieni devine astfel cel mai în vîrstă cuplu care a divorţat vreodată. Presa a explicat povestea foarte simplu: cei doi au sînge aprig din Sud, Antonio e din Sardinia, iar Rosa din Napoli. Cum ar veni, dacă erau din Nord, se pupau amical pe obraji, puneau un ceainic pe aragaz şi mergeau mai departe. (L. V.)
● Azi, 3 mai, ce Vamă Veche la nostalgie mă poate împiedica să-mi aduc aminte ce a fost odată, în viaţa unei minorităţi de zbanghii, un 2 Mai? (R. C.)
● Un ginecolog american a descoperit, în sfîrşit, ceea ce s-a considerat multă vreme o abstracţiune: Punctul G. După cercetări amănunţite, a reuşit chiar să stabilească faptul că „punctul“ (de 8 milimetri) e compus, de fapt, din trei organe diferite: cap, corp şi coadă. Cercetările sale sînt descriptive – doctorul a explicat că nu a ajuns încă în profunzime, că nu a aflat şi funcţiile fiecărei componente. Aştept cu mare interes o examinare completă & complexă. Să se arate cu precizie microscopică unde e punctul G al Punctului G! (M. M.)
AŢI AFLAT-O PE ASTA?
CU TREI LUNI ÎNAINTE
DE ÎNCEPEREA VIEŢII DE PROBĂ,
O APĂ CURGĂTOARE
A DEVENIT RELIGIE
● Cu trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra, responsabilii cu securitatea au devenit paranoici. Jurnaliştii britanici au verificat cum stau lucrurile printr-un simplu experiment: au încercat să fotografieze spaţiul olimpic din exterior, din drumul public, aşa cum îţi dă dreptul legea. Imediat, vigilenţi, angajaţii companiilor private i-au împiedicat să fotografieze. Pe mine nu mă miră în nici un fel. Deunăzi, în Piaţa Romană, o vînzătoare ieşise în uşa magazinului, pe trotuar, şi îl apostrofa pe un tînăr: „În nici un caz nu aveţi voie să fotografiaţi magazinul“. Şi era doar o „simplă“ vînzătoare. Vă daţi seama ce s-ar fi întîmplat dacă doamna era de la pază? Pot să bag mîna în foc că omul s-ar fi ales şi cu aparatul spart, şi cu onoarea „nereperată“. (A. M. S.)
● Deşi am devenit, în bună măsură, imună la bannerele şi reclamele plutitoare care apar pe ecran cînd deschid cîte un site, trebuie să mărturisesc că aceasta mi-a smuls o lacrimă… Întrebarea lovea scurt: „Tu ţi-ai găsit sufletul pereche?“. Pînă să apuc să mă gîndesc, apăreau şi variantele de răspuns (aiuritoare de-a dreptul, între noi fie vorba): „Da. Da, de cîteva ori. Poate… Nu. Nu am nevoie“. Şi-apoi, triumfător, răspunsul la toate aceste dileme: „Love7ro – te ajută să descoperi dragostea vieţii tale“. Ah, de-ar fi aşa uşor! (P. M.)
● Noul sediu al Bibliotecii Naţionale era numit de un mare post local de radio mall cultural. Cu alte cuvinte, mall-urile celelalte, neculturale, ar fi un fel de biblioteci de ţoale, încălţări şi de-ale gurii. Sper numai că sălile de lectură n-or fi asemeni cabinelor de probă. (A. M.)
● Duminica trecută, dacă aţi avut parte de un picnic la marginea drumului şi, întîmplător, aţi aruncat coji de ouă roşii într-o apă curgătoare, să ştiţi că aţi făcut un mare bine unor omuleţi de pe Tărîmul Celălalt, vestindu-le că tocmai a fost Paştele şi că pot şi ei să se bucure şi să prăznuiască. Mai pe scurt, e vorba despre Paştele Blajinilor şi de o altă poveste uitată. (A. P.)
● Din categoria „Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile“: ministrul Agriculturii a zis că laptele din supermarket-uri nu e natural; şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor a zis că mezelurile nu au carne. Şi, de la o vreme, am impresia că salata verde a devenit vernil… (M. V.)
● Se pare că cele mai cunoscute nume occidentale din China sînt Iisus, Nixon şi Elvis. Adică religie, politică şi rock’n’roll. A mai rămas ceva? (M. C.)
AŢI AFLAT-O PE ASTA?
DIN CAUZA IUBITORILOR DE LITERE
CEVA MAI MICI,
DRESAJUL FACE RAVAGII
● Freud avea frică de ferigi. Sigur era din cauza relaţiei cu maică-sa. (M. C.)
● Trei tineri britanici au furat un pinguin dintr-un parc acvatic. După care au fost prinşi şi le-a părut rău: „A fost doar o farsă care a mers prea departe. Ne cerem scuze celor de la Sea World pentru timpul pierdut în căutarea lui Dirk şi sîntem bucuroşi că n-a păţit nimic“. Pinguinul Dirk şi-a regăsit iubita Peaches şi vor trăi fericiţi pînă la adînci bătrîneţi (deci încă vreo cîţiva ani). Asociaţia Iubitorilor de Pinguini răsuflă uşurată. (L. V.)
● Pe o deja familiară mare firmă galbenă de prin România scrie Banca Românească, iar dedesubt, cu litere ceva mai mici, Membră a grupului National Bank of Greece. Adică banca e grecească şi are nume românesc sau invers? Şi o altă întrebare: cum ar fi mai bine? (A. M.)
● Patru Lăbuţe a venit cu o nouă idee pentru salvarea cîinilor vagabonzi: dresajul lor pentru ajutorarea bătrînilor singuri sau bolnavi. După micşorarea pensiilor şi reforma în sănătate, în sfîrşit o idee care ar putea avea succes. (S. G.)
● Din porecla Noynoy atribuită actualului preşedinte filipinez şi cuvîntul planking – un fel de încremenire – s-a născut mişcarea unor tineri noynoying care se întind pe stradă, imobili, doar ridicînd un deget, cerînd astfel ca preşedintele, prea pasiv, să mişte măcar un deget pentru a schimba starea de lucruri din ţară. Un deget cît un pumn, cît un urlet – se pare că non-violenţa face ravagii. (R. C.)