Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

AŢI AFLAT-O PE ASTA? 
MIMÎND GESTUL ROTIRII CHEII 
ÎN PAT, CEL MAI ÎN VÎRSTĂ CUPLU
DE ZBANGHII A DESCOPERIT 
O ABSTRACŢIUNE 

● Fabulos, ba chiar fotbalos! Aţi aflat-o pe asta? Un băiat din Japonia, pe nume Misaki Murakami, a trăit un miracol rotund. La 11 martie 2011, cînd locuinţa sa din Rikuzentakata (provincia Iwate) a fost distrusă de tsunami, multe lucruri au fost luate de valul uriaş. Printre ele, o minge de fotbal cu autografele unor jucători, la care Misaki ţinea ca la ochii din cap. În aprilie 2012, David Baxter, un tehnician de radar din Kasilof (Alaska), a găsit mingea pe ţărmul insulei Middleton, la 70 de mile de continent. Pentru a ajunge acolo, ca să înscrie un gol de toată frumuseţea în poarta goală, mingea lui Misaki a parcurs peste trei mii de mile. Ocolul pămîntului în 80.000 de şuturi, un balon în cincizeci şi opt de săptămîni! (D. S.)

● Taiwanezii au dezvoltat o tehnologie numită „cheia invizibilă“ care-ţi permite să deschizi o uşă doar mimînd gestul rotirii cheii. Gestul este mai întîi setat într-un senzor, iar un cip special detectează apoi mişcarea mîinii în trei dimensiuni, la fel ca în cazul consolelor jocurilor Wii. O fi cheia asta invizibilă, dar nu mai are haz deloc: nu poate fi purtată la gît şi nici nu mai poate fi pierdută. (M. C.)

● O nouă gogoriţă, vehiculată în mass-media de pe la noi: căpuşele. După ce ani întregi am vieţuit paşnic alături de aceste insecte, dormind în pat cu „purtătorii“ – cîinii şi pisicile noastre – şi ne-am împrietenit cu ele pe păturică, la iarbă verde, abia acum aflăm cît sînt de periculoase, de fapt, şi că dăunează grav sănătăţii. Anul trecut, era păianjenul Văduva neagră care „făcea victime“ pe litoral. Presimt că anul viitor vor fi furnicile. (A. P.)

● Într-o după-amiază, cu puţină vreme înainte de Crăciun, Antonio C., un italian de 99 de ani, răscolea prin sertare, nici el nu ştia prea bine după ce. Şi tot răscolind, a dat peste nişte scrisori trimise de soţia lui unui amant, în anii ’40. Descoperirea l-a înfuriat atît de tare pe Antonio C., încît a cerut divorţul de Rosa C., 77 de ani. Cuplul de italieni devine astfel cel mai în vîrstă cuplu care a divorţat vreodată. Presa a explicat povestea foarte simplu: cei doi au sînge aprig din Sud, Antonio e din Sardinia, iar Rosa din Napoli. Cum ar veni, dacă erau din Nord, se pupau amical pe obraji, puneau un ceainic pe aragaz şi mergeau mai departe. (L. V.)

● Azi, 3 mai, ce Vamă Veche la nostalgie mă poate împiedica să-mi aduc aminte ce a fost odată, în viaţa unei minorităţi de zbanghii, un 2 Mai? (R. C.)

● Un ginecolog american a descoperit, în sfîrşit, ceea ce s-a considerat multă vreme o abstracţiune: Punctul G. După cercetări amănunţite, a reuşit chiar să stabilească faptul că „punctul“ (de 8 milimetri) e compus, de fapt, din trei organe diferite: cap, corp şi coadă. Cercetările sale sînt descriptive – doctorul a explicat că nu a ajuns încă în profunzime, că nu a aflat şi funcţiile fiecărei componente. Aştept cu mare interes o examinare completă & complexă. Să se arate cu precizie microscopică unde e punctul G al Punctului G! (M. M.

AŢI AFLAT-O PE ASTA? 
CU TREI LUNI ÎNAINTE 
DE ÎNCEPEREA VIEŢII DE PROBĂ, 
O APĂ CURGĂTOARE 
A DEVENIT RELIGIE

● Cu trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra, responsabilii cu securitatea au devenit paranoici. Jurnaliştii britanici au verificat cum stau lucrurile printr-un simplu experiment: au încercat să fotografieze spaţiul olimpic din exterior, din drumul public, aşa cum îţi dă dreptul legea. Imediat, vigilenţi, angajaţii companiilor private i-au împiedicat să fotografieze. Pe mine nu mă miră în nici un fel. Deunăzi, în Piaţa Romană, o vînzătoare ieşise în uşa magazinului, pe trotuar, şi îl apostrofa pe un tînăr: „În nici un caz nu aveţi voie să fotografiaţi magazinul“. Şi era doar o „simplă“ vînzătoare. Vă daţi seama ce s-ar fi întîmplat dacă doamna era de la pază? Pot să bag mîna în foc că omul s-ar fi ales şi cu aparatul spart, şi cu onoarea „nereperată“. (A. M. S.)

● Deşi am devenit, în bună măsură, imună la bannerele şi reclamele plutitoare care apar pe ecran cînd deschid cîte un site, trebuie să mărturisesc că aceasta mi-a smuls o lacrimă… Întrebarea lovea scurt: „Tu ţi-ai găsit sufletul pereche?“. Pînă să apuc să mă gîndesc, apăreau şi variantele de răspuns (aiuritoare de-a dreptul, între noi fie vorba): „Da. Da, de cîteva ori. Poate… Nu. Nu am nevoie“. Şi-apoi, triumfător, răspunsul la toate aceste dileme: „Love7ro – te ajută să descoperi dragostea vieţii tale“. Ah, de-ar fi aşa uşor! (P. M.)

● Noul sediu al Bibliotecii Naţionale era numit de un mare post local de radio mall cultural. Cu alte cuvinte, mall-urile celelalte, neculturale, ar fi un fel de biblioteci de ţoale, încălţări şi de-ale gurii. Sper numai că sălile de lectură n-or fi asemeni cabinelor de probă. (A. M.)

● Duminica trecută, dacă aţi avut parte de un picnic la marginea drumului şi, întîmplător, aţi aruncat coji de ouă roşii într-o apă curgătoare, să ştiţi că aţi făcut un mare bine unor omuleţi de pe Tărîmul Celălalt, vestindu-le că tocmai a fost Paştele şi că pot şi ei să se bucure şi să prăznuiască. Mai pe scurt, e vorba despre Paştele Blajinilor şi de o altă poveste uitată. (A. P.)

● Din categoria „Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile“: ministrul Agriculturii a zis că laptele din supermarket-uri nu e natural; şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor a zis că mezelurile nu au carne. Şi, de la o vreme, am impresia că salata verde a devenit vernil… (M. V.)

● Se pare că cele mai cunoscute nume occidentale din China sînt Iisus, Nixon şi Elvis. Adică religie, politică şi rock’n’roll. A mai rămas ceva? (M. C.

AŢI AFLAT-O PE ASTA? 
DIN CAUZA IUBITORILOR DE LITERE
CEVA MAI MICI, 
DRESAJUL FACE RAVAGII

● Freud avea frică de ferigi. Sigur era din cauza relaţiei cu maică-sa. (M. C.)

● Trei tineri britanici au furat un pinguin dintr-un parc acvatic. După care au fost prinşi şi le-a părut rău: „A fost doar o farsă care a mers prea departe. Ne cerem scuze celor de la Sea World pentru timpul pierdut în căutarea lui Dirk şi sîntem bucuroşi că n-a păţit nimic“. Pinguinul Dirk şi-a regăsit iubita Peaches şi vor trăi fericiţi pînă la adînci bătrîneţi (deci încă vreo cîţiva ani). Asociaţia Iubitorilor de Pinguini răsuflă uşurată. (L. V.)

● Pe o deja familiară mare firmă galbenă de prin România scrie Banca Românească, iar dedesubt, cu litere ceva mai mici, Membră a grupului National Bank of Greece. Adică banca e grecească şi are nume românesc sau invers? Şi o altă întrebare: cum ar fi mai bine? (A. M.)

● Patru Lăbuţe a venit cu o nouă idee pentru salvarea cîinilor vagabonzi: dresajul lor pentru ajutorarea bătrînilor singuri sau bolnavi. După micşorarea pensiilor şi reforma în sănătate, în sfîrşit o idee care ar putea avea succes. (S. G.)

● Din porecla Noynoy atribuită actualului preşedinte filipinez şi cuvîntul planking – un fel de încremenire – s-a născut mişcarea unor tineri noynoying care se întind pe stradă, imobili, doar ridicînd un deget, cerînd astfel ca preşedintele, prea pasiv, să mişte măcar un deget pentru a schimba starea de lucruri din ţară. Un deget cît un pumn, cît un urlet – se pare că non-violenţa face ravagii. (R. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.