Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN SEMN DE OMAGIU,
TREBUIA SĂ APEŞI PE TASTA 1
(AR FI O PLEDOARIE
PENTRU LUCRURI SERIOASE,
DE SINE STĂTĂTOARE, ŞI PENTRU
DESCURAJAREA INOCENŢEI)  

● Eugene Polley, cel care a inventat telecomanda, a murit săptămîna trecută la vîrsta de 96 de ani. În semn de omagiu, nu voi mai atinge telecomanda, lăsînd televizorul închis pînă după alegeri. (M. C.)

● În parcarea Aeroportului Otopeni, tre’ să fiţi răbdători. Care va să zică: parchezi la etajul 1 al numitei parcări etajate. Cînd vrei să plăteşti, casa e închisă şi pe ea e lipit un afiş care îţi spune să te duci să plăteşti la aparat. Cînd te duci la aparat, găseşti un alt afiş care îţi spune să bagi bani potriviţi, că aparatu’ nu dă rest. Dacă ai bani potriviţi, îi bagi şi aştepţi. Nu merge, pentru că trebuia să apeşi pe tasta 1 (ceea ce n-aveai de unde să ştii, că nu e nici un afiş în acest sens şi tasta 1 e tocită). Dacă n-ai bani potriviţi, te duci să cauţi o casă deschisă la alt etaj al etajatei şi modernei parcări. Pe scurt: dacă laşi maşina parcată 10 minute, te costă 3 lei şi îţi mai trebuie vreo juma de oră pînă reuşeşti să plăteşti. Avantajul e că, bătînd în lung, în lat, în sus şi în jos supraetajata şi moderna parcare, faci ceva mişcare şi economiseşti banii de fitness. Capitală europeană, da? (M. V.)

● Un tînăr economist ceh, Tomas Sedlacek, fost consilier al lui Václav Havel, a dat lovitura cu un best-seller intitulat Economia binelui şi a răului. Tradusă deja în vreo 15 ţări mai cucuiete ideologic, ar fi o pledoarie pentru „o economie cu chip uman“. Cu ce? Cu chip uman! Parcă am mai auzit vorba asta la Praga… Cehii ăştia fac ce fac şi nu se lasă. (R. C.)

● De pe afişele electorale, candidaţii ne fac cu ochiul, ne zîmbesc, ne întind mîna, ne propun parcuri, spitale sau, pur şi simplu, ne cheamă la lucruri serioase: „Hai că avem treabă!“. Nu era, însă, de-ajuns că aveam primarul gospodar sau primarul lider, prin sectorul 6 au apărut afişe cu diverşi candidaţi cu aspiraţii chiar mai înalte – „primarul cît un prim-ministru“ şi „primarul prefect“ (nu perfect, prefect!). Bine-bine, dar întrebarea tot rămâne: „Noi cu cine votăm?“… (P. M.)

● „Să expediezi o nucă de cocos este surprinzător de simplu: scrii adresa pe coajă, aplici timbrul şi gata. Anual, circa 3000 de cărţi poştale din nucă de cocos sînt expediate astfel de la poşta din Hoolehua, Hawaii. Alte colete de sine stătătoare includ dovlecii, buştenii plutitori, şlapii şi mesajele din sticle cu nisip.“ (National Geographic, mai 2012). Nu ştiu ce părere aveţi dvs. despre asta, dar eu aş da orice ca să văd expresia de pe chipul dnei de la Oficiul Poştal Banu Manta în timp ce exclamă: „Aţi primit din Hawaii o nucă de cocos legată de-un buştean!“. Apropo, cunoaşteţi pe cineva la Hoolehua? (L. V.)

● Noii guvernanţi vor să pună o taxă pe shaorma, pizza, hamburgeri, inclusiv pe bere, pe motiv că ar fi produse nesănătoase care duc la obezitate şi pentru descurajarea consumului. Asta în loc să investească bani în programe care să implice încurajarea unui mod de viaţă sănătos. Haideţi repede la o bere, cît timp ne mai putem permite! (A. P.)

● Tot din meandrele străzilor: nu departe de strada Inocenţei, am descoperit că, de fapt, de cele mai multe ori ieşeam în Bd. Carol tocmai prin str. Speranţei. Cea din cîntecul Corinei Chiriac: „Casa cu flori, strada Speranţei la parter / O mai aştept şi mai sper…“ (cea aşteptată era fericirea). (I. P.

A DISPĂRUT DIFERENŢA
DIN SISTEMUL NOSTRU SOLAR,
A APĂRUT FRAGMENTUL EVACUAT
ÎNCOACE, A DISPĂRUT ŞMECHERIA
PREA SEXY, A APĂRUT
CREDIBILITATEA DE CROCODIL 


● Au început să mă plictisească joculeţele astea de cuvinte făcute din numele preşedintelui francez şi cancelarului german. A dispărut Merkozy, a apărut Merkollande. Bine, propun şi eu – dat fiind că problemele UE sînt complexe şi au mai multe aspecte – un Mercameron. Căci degeaba se merkollandează Franţa şi Germania, dacă perfidul Albion stă deoparte. (M. V.)

● Luna trecută au fost retrase în garaje una dintre cele trei navete Discovery şi Lada 2107, scoasă definitiv din producţia de masă. Asta arată, zic eu, diferenţa dintre americani şi ruşi. (M. C.)

● Aleargă pe teleburtierele noastre vestea că un asteroid din sistemul nostru solar va purta numele de România. Urmează întrebarea străbunicească: şi va fi mai bine pentru români? (R. C.)

● „Opt deputaţi comunişti s-au deplasat în oraşul Råşcani pentru a căuta capul monumentului liderului bolşevic Vladimir Lenin, care a fost demontat acum cinci zile. Fragmentul de monument a fost demolat la 12 mai, după ce Consiliul raional a luat o decizie în acest sens. «Vă întreb din numele celor opt deputaţi unde se află fragmentul evacuat al monumentului», i-a cerut socoteală deputatul Iurie Muntean preşedintelui raionului Ion Parea“. Doar un fragment de ştire de pe Arena.md. (C. G.)

● De vreo lună încoace, oricîte mesaje aş primi şi aş şterge din Inbox, numărul celor necitite de-a lungul mai multor ani rămîne acelaşi: 666. Cred că e-mail-ul meu e posedat. O fi posibilă vreo exorcizare? (A. P.)

● „Cel mai mare inamic al comunităţii noastre este şmecheria“, spune Andrei Chiliman pe un fluturaş lucios strecurat în cutia mea poştală. Şi continuă: „Poliţia Locală Sector 1 intră în dispozitiv împotriva parcagiilor şi cerşetorilor“. Ah, asta era, mă speriasem că-i vorba despre dosare de corupţie, mită, dintr-astea. (L. V.)

● Poliţia indoneziană a interzis concertul Lady Gaga, programat pentru 3 iunie la Jakarta, care milita pentru drepturile homosexualilor. Asta după ce au existat multe plîngeri din partea islamiştilor care au considerat că starul american ar fi satanic. Poliţia naţională a Indoneziei şi-a motivat decizia astfel: „Costumele sale sînt prea sexy şi prea erotice“. Doar atît? Ar fi fost interesante şi nişte judecăţi de valoare ale poliţiei indoneziene şi ale islamiştilor despre muzica sa. (A. M. S.)

● „Îmi pun credibilitatea la bătaie pentru el“ – a declarat, într-un ziar electoral, Crin Antonescu despre unul dintre candidaţii la Primărie. Riscant. Dacă n-o să iasă? Rămîne şi fără primar, şi cu credibilitatea bătută? (S. G.)

● Citesc undeva că prima măsură de contracepţie au fost excrementele de crocodil, folosite de egipteni în anul 2000 î.Hr. Să-şi închipuie fiecare în ce fel. (M. C.

POATE CĂ IDEEA DE SUTIEN
E MAI BUNĂ DECÎT NIMIC

● Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are un nou vicepreşedinte. Îl cheamă Florin Tunaru. Poate că omul e OK, nu-l cunosc. Dar trebuie să recunoaşteţi că rezonanţa numelui său, asociată cu banii fiscului, sună îngrijorător. (M. M.)

● Un candidat dintr-un afiş electoral promite „reabilitarea termică“ gratuită a blocurilor de locuinţe din sectorul nu ştiu care. Eu parcă mi-aş dori mai degrabă un candidat care să reabiliteze ideea de primar. (A. M.)

● Printre panourile candidaţilor la alegerile din Bucureşti, hop şi Gina Pistol pe un panou, într-un costum de baie oranj, cu un mesaj electoral scurt şi percutant: „Slip sau sutien – 14 lei“, care îi va convinge, cred, pe alegătorii fideli ai PDL (încă neînvăţaţi cu noul verde) să-i dea votul. (D. S.)

● Pe o serie de afişe am citit: „Dacă votezi Prigoană, votezi Udrea!“. Aşa, ca simplu cetăţean, să mor dacă pricep ceva. Adică asta e de rău sau de bine? Adică Udrea e mai rea sau e mai bună decît Prigoană? E un afiş de campanie sau de anti-campanie? În orice caz, cred că nişte proşti aruncă banii pe afişe. Dar ghici ai cui or fi banii? (A. M.)

● „Îmi place să văd femei care merg la şcoală. E ca şi cum ai privi maimuţe pe patine cu rotile – pentru ele nu înseamnă nimic, dar pentru noi e foarte amuzant.“ – Amiralul General Alladeen din filmul Dictatorul. Acum pe ecrane. (M. C.)

Foro: M. Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.