Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN SEMN DE OMAGIU,
TREBUIA SĂ APEŞI PE TASTA 1
(AR FI O PLEDOARIE
PENTRU LUCRURI SERIOASE,
DE SINE STĂTĂTOARE, ŞI PENTRU
DESCURAJAREA INOCENŢEI)  

● Eugene Polley, cel care a inventat telecomanda, a murit săptămîna trecută la vîrsta de 96 de ani. În semn de omagiu, nu voi mai atinge telecomanda, lăsînd televizorul închis pînă după alegeri. (M. C.)

● În parcarea Aeroportului Otopeni, tre’ să fiţi răbdători. Care va să zică: parchezi la etajul 1 al numitei parcări etajate. Cînd vrei să plăteşti, casa e închisă şi pe ea e lipit un afiş care îţi spune să te duci să plăteşti la aparat. Cînd te duci la aparat, găseşti un alt afiş care îţi spune să bagi bani potriviţi, că aparatu’ nu dă rest. Dacă ai bani potriviţi, îi bagi şi aştepţi. Nu merge, pentru că trebuia să apeşi pe tasta 1 (ceea ce n-aveai de unde să ştii, că nu e nici un afiş în acest sens şi tasta 1 e tocită). Dacă n-ai bani potriviţi, te duci să cauţi o casă deschisă la alt etaj al etajatei şi modernei parcări. Pe scurt: dacă laşi maşina parcată 10 minute, te costă 3 lei şi îţi mai trebuie vreo juma de oră pînă reuşeşti să plăteşti. Avantajul e că, bătînd în lung, în lat, în sus şi în jos supraetajata şi moderna parcare, faci ceva mişcare şi economiseşti banii de fitness. Capitală europeană, da? (M. V.)

● Un tînăr economist ceh, Tomas Sedlacek, fost consilier al lui Václav Havel, a dat lovitura cu un best-seller intitulat Economia binelui şi a răului. Tradusă deja în vreo 15 ţări mai cucuiete ideologic, ar fi o pledoarie pentru „o economie cu chip uman“. Cu ce? Cu chip uman! Parcă am mai auzit vorba asta la Praga… Cehii ăştia fac ce fac şi nu se lasă. (R. C.)

● De pe afişele electorale, candidaţii ne fac cu ochiul, ne zîmbesc, ne întind mîna, ne propun parcuri, spitale sau, pur şi simplu, ne cheamă la lucruri serioase: „Hai că avem treabă!“. Nu era, însă, de-ajuns că aveam primarul gospodar sau primarul lider, prin sectorul 6 au apărut afişe cu diverşi candidaţi cu aspiraţii chiar mai înalte – „primarul cît un prim-ministru“ şi „primarul prefect“ (nu perfect, prefect!). Bine-bine, dar întrebarea tot rămâne: „Noi cu cine votăm?“… (P. M.)

● „Să expediezi o nucă de cocos este surprinzător de simplu: scrii adresa pe coajă, aplici timbrul şi gata. Anual, circa 3000 de cărţi poştale din nucă de cocos sînt expediate astfel de la poşta din Hoolehua, Hawaii. Alte colete de sine stătătoare includ dovlecii, buştenii plutitori, şlapii şi mesajele din sticle cu nisip.“ (National Geographic, mai 2012). Nu ştiu ce părere aveţi dvs. despre asta, dar eu aş da orice ca să văd expresia de pe chipul dnei de la Oficiul Poştal Banu Manta în timp ce exclamă: „Aţi primit din Hawaii o nucă de cocos legată de-un buştean!“. Apropo, cunoaşteţi pe cineva la Hoolehua? (L. V.)

● Noii guvernanţi vor să pună o taxă pe shaorma, pizza, hamburgeri, inclusiv pe bere, pe motiv că ar fi produse nesănătoase care duc la obezitate şi pentru descurajarea consumului. Asta în loc să investească bani în programe care să implice încurajarea unui mod de viaţă sănătos. Haideţi repede la o bere, cît timp ne mai putem permite! (A. P.)

● Tot din meandrele străzilor: nu departe de strada Inocenţei, am descoperit că, de fapt, de cele mai multe ori ieşeam în Bd. Carol tocmai prin str. Speranţei. Cea din cîntecul Corinei Chiriac: „Casa cu flori, strada Speranţei la parter / O mai aştept şi mai sper…“ (cea aşteptată era fericirea). (I. P.

A DISPĂRUT DIFERENŢA
DIN SISTEMUL NOSTRU SOLAR,
A APĂRUT FRAGMENTUL EVACUAT
ÎNCOACE, A DISPĂRUT ŞMECHERIA
PREA SEXY, A APĂRUT
CREDIBILITATEA DE CROCODIL 


● Au început să mă plictisească joculeţele astea de cuvinte făcute din numele preşedintelui francez şi cancelarului german. A dispărut Merkozy, a apărut Merkollande. Bine, propun şi eu – dat fiind că problemele UE sînt complexe şi au mai multe aspecte – un Mercameron. Căci degeaba se merkollandează Franţa şi Germania, dacă perfidul Albion stă deoparte. (M. V.)

● Luna trecută au fost retrase în garaje una dintre cele trei navete Discovery şi Lada 2107, scoasă definitiv din producţia de masă. Asta arată, zic eu, diferenţa dintre americani şi ruşi. (M. C.)

● Aleargă pe teleburtierele noastre vestea că un asteroid din sistemul nostru solar va purta numele de România. Urmează întrebarea străbunicească: şi va fi mai bine pentru români? (R. C.)

● „Opt deputaţi comunişti s-au deplasat în oraşul Råşcani pentru a căuta capul monumentului liderului bolşevic Vladimir Lenin, care a fost demontat acum cinci zile. Fragmentul de monument a fost demolat la 12 mai, după ce Consiliul raional a luat o decizie în acest sens. «Vă întreb din numele celor opt deputaţi unde se află fragmentul evacuat al monumentului», i-a cerut socoteală deputatul Iurie Muntean preşedintelui raionului Ion Parea“. Doar un fragment de ştire de pe Arena.md. (C. G.)

● De vreo lună încoace, oricîte mesaje aş primi şi aş şterge din Inbox, numărul celor necitite de-a lungul mai multor ani rămîne acelaşi: 666. Cred că e-mail-ul meu e posedat. O fi posibilă vreo exorcizare? (A. P.)

● „Cel mai mare inamic al comunităţii noastre este şmecheria“, spune Andrei Chiliman pe un fluturaş lucios strecurat în cutia mea poştală. Şi continuă: „Poliţia Locală Sector 1 intră în dispozitiv împotriva parcagiilor şi cerşetorilor“. Ah, asta era, mă speriasem că-i vorba despre dosare de corupţie, mită, dintr-astea. (L. V.)

● Poliţia indoneziană a interzis concertul Lady Gaga, programat pentru 3 iunie la Jakarta, care milita pentru drepturile homosexualilor. Asta după ce au existat multe plîngeri din partea islamiştilor care au considerat că starul american ar fi satanic. Poliţia naţională a Indoneziei şi-a motivat decizia astfel: „Costumele sale sînt prea sexy şi prea erotice“. Doar atît? Ar fi fost interesante şi nişte judecăţi de valoare ale poliţiei indoneziene şi ale islamiştilor despre muzica sa. (A. M. S.)

● „Îmi pun credibilitatea la bătaie pentru el“ – a declarat, într-un ziar electoral, Crin Antonescu despre unul dintre candidaţii la Primărie. Riscant. Dacă n-o să iasă? Rămîne şi fără primar, şi cu credibilitatea bătută? (S. G.)

● Citesc undeva că prima măsură de contracepţie au fost excrementele de crocodil, folosite de egipteni în anul 2000 î.Hr. Să-şi închipuie fiecare în ce fel. (M. C.

POATE CĂ IDEEA DE SUTIEN
E MAI BUNĂ DECÎT NIMIC

● Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are un nou vicepreşedinte. Îl cheamă Florin Tunaru. Poate că omul e OK, nu-l cunosc. Dar trebuie să recunoaşteţi că rezonanţa numelui său, asociată cu banii fiscului, sună îngrijorător. (M. M.)

● Un candidat dintr-un afiş electoral promite „reabilitarea termică“ gratuită a blocurilor de locuinţe din sectorul nu ştiu care. Eu parcă mi-aş dori mai degrabă un candidat care să reabiliteze ideea de primar. (A. M.)

● Printre panourile candidaţilor la alegerile din Bucureşti, hop şi Gina Pistol pe un panou, într-un costum de baie oranj, cu un mesaj electoral scurt şi percutant: „Slip sau sutien – 14 lei“, care îi va convinge, cred, pe alegătorii fideli ai PDL (încă neînvăţaţi cu noul verde) să-i dea votul. (D. S.)

● Pe o serie de afişe am citit: „Dacă votezi Prigoană, votezi Udrea!“. Aşa, ca simplu cetăţean, să mor dacă pricep ceva. Adică asta e de rău sau de bine? Adică Udrea e mai rea sau e mai bună decît Prigoană? E un afiş de campanie sau de anti-campanie? În orice caz, cred că nişte proşti aruncă banii pe afişe. Dar ghici ai cui or fi banii? (A. M.)

● „Îmi place să văd femei care merg la şcoală. E ca şi cum ai privi maimuţe pe patine cu rotile – pentru ele nu înseamnă nimic, dar pentru noi e foarte amuzant.“ – Amiralul General Alladeen din filmul Dictatorul. Acum pe ecrane. (M. C.)

Foro: M. Vasilescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

howard david johnson the wooing of emer jpg
Căsătoria în Lumea Celtică: de la prețul al virginității, la poligamie și protecția copiilor
„Căsătoria. Căsătoria este ceea ce ne unește astăzi. Căsătoria, acea binecuvântată uniune, acel vis în vis.” (Dacă nu știi de unde este acest citat, deschide Netflix și documentarele sale!)
netflix pixabay png
Filmul de pe Netflix care te va ține pe marginea scaunului. Nu vei dormi nopți întregi din cauza lui
Într-o eră cinematografică în care filmele de groază sunt tot mai diverse și mai inovative, Orphan reînvie fricile adânc înrădăcinate și aduce o poveste de groază care te va urmări mult timp după ce luminile se sting.
channels4 profile jpg
Vedeta din România care a luptat pentru visul ei într-un internat. Avea 10 ani și a trecut prin momente cumplite: „Trebuia să mă bat cu ceilalți pe mâncare”
Oana Ioniță a făcut dezvăluiri inedite despre copilăria sa. Vedeta visa să devină balerină încă de la vârsta de 4 ani și a trecut prin momente grele atunci când a încercat să își urmeze pasiunea.
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Dacă ai aceste obiceiuri, eşti mai sănătos decât crezi!
Ce eşti dispus să faci pentru a obține sănătatea fizică și mentală? Ceea ce faci cel mai des este ceea ce vei deveni. Anumite obiceiuri te menţin într-o formă bună.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Huiduieli la Focșani. Acolo Ilie Bolojan a fost singurul demnitar prezent de Ziua Unirii
La ceremonia de Ziua Unirii, Ilie Bolojan a fost întâmpinat cu huiduieli din public, în ciuda faptului că a fost singurul demnitar de rang înalt prezent. Prezent și în centrul unor controverse recente legate de concedieri, Bolojan a fost criticat de participanții la eveniment.
atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.